Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum, Erhvervsminister Simon Kollerup (S), Statsminister Mette Frederiksen (S) og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm præsenterer nye restriktioner i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ny coronavariant giver nye restriktioner

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Dagens nyhedsoverblik starter med en overflyvning af gårsdagens pressemøde, hvor regeringen og sundhedsmyndighederne præsenterede en række nye restriktioner og anbefalinger, der skal få bugt med Omikron-varianten og den hastigt stigende smitte i Danmark.

Fra på fredag skal barer, restauranter og andre serveringssteder lukke fra midnat. Og når de er åbne, skal gæsterne bærer mundbind, når de ikke sidder ned.

Desuden er det slut med at tage sig en svingom på det lokale diskotek og at gå til koncerter eller forestillinger med over 50 stående publikummer.

Der må heller ikke sælges alkohol i kiosker og detailhandel i de sene nattetimer.

Eleverne i landets folkeskoler sendes også hjem til fjernundervisning fra 15. december til 4. januar.

Og hvis det er muligt, bør man også arbejde fra hjemmekontoret det næste stykke tid, lød anbefalingen fra myndighederne.

Virksomheder vil kompenseres for effekten af anbefalinger

På pressemødet onsdag aften opfordrede både statsministeren og sundhedsmyndighederne danske arbejdspladser til at aflyse kommende julefrokoster og andre sociale arrangementer.

Selv i Sundhedsstyrelsen har man aflyst årets julefrokost - for andet år i træk - og det er styrelsens direktør, Søren Brostrøm, ærgerlig over.

Men det er det rigtige at gøre, lød det.

Erhvervsminister Simon Kollerup sagde på pressemødet, at regeringen nu vil forhandle med Folketingets øvrige partier og arbejdsmarkedets parter om igen at etablere hjælpepakker.

Og flere erhvervsorganisationer efterspørger allerede, at Folketinget husker også at kompensere de virksomheder, der ikke nødvendigvis rammes direkte af restriktionerne, men også virksomheder der kan komme til at lide under myndighedernes opfordringer og anbefalinger.

- Vi ved, mange vil holde op med at gøre det, de ellers gerne må – og det vil ramme restauranter, natteliv, musik, hoteller, kulturvirksomheder og rejsebranchen, samt deres leverandører ekstra hårdt, siger Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Dansk Erhverv, Dansk Industri og organisationen Horesta, der repræsenterer restaurations- og hotelbranchen i Danmark, vil have politikerne til at skrue op for muligheden for at få kompensation, skriver Ritzau.

- Regningen for COVID-perioden er stor, og der er ganske enkelt ikke rum til at skulle overleve endnu en periode på de betingelser, der har været gældende tidligere, siger Horestas politiske direktør, Kristian Nørgaard, i en pressemeddelelse.

Statsministeren vidner i Minkkommissionen

Når klokken i dag bliver ni, vil statsminister Mette Frederiksen (S) tage plads i vidneskranken i Retten på Frederiksberg og lade sig afhøre af Minkkommissionen, der undersøger regeringens beslutning om at aflive alle dansk mink.

Og det bliver sandsynligvis en statsminister, der svarer velvilligt på kommissionens spørgsmål.

Det vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.

- Mette Frederiksen har al interesse i at få sat sig i stolen, få svaret på spørgsmål og så simpelthen komme igennem dagen, så hun kan komme ud på den anden side, siger han til Ritzau.

Casper Dall regner ikke med, at der kommer nye, afgørende oplysninger frem i lyset, når statsministeren bliver bedt om at afgive forklaring.

Og hvis ikke Mette Frederiksen vil skade sit billede i befolkningen, gør hun klogt i at dele ud af sin hukommelse i stedet for at nægte at svare på spørgsmål fra kommissionen.

- Det vil betyde, at Mette Frederiksen kommer til at se rigtig uheldig ud i offentligheden, og oppositionen vil komme til at køre rundt i den her sag.

- Det har hun absolut ingen interesse i, siger Casper Dall.

Det var nyhedsoverblikket for i dag, men der er god grund til at blive hængende lidt endnu.

Så får du nemlig fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dall: Dansen om at undgå nedlukningen

Det var ikke det, statsministeren havde håbet på; at stå der igen og indføre restriktioner. Ikke desto mindre var det det, hun og erhvervsministeren, SSI-direktøren og direktøren for Sundhedsstyrelsen gjorde onsdag aften. Stigende smittetal og den nye coronavariant omikron har tvunget regeringen til at ty til redskaber, de ellers havde pakket ned. Det fortæller politisk redaktør Casper Dall.
Helt sort er det ikke, for som Casper Dall skriver i sin analyse: "Selv om de nye restriktioner vækker mindelser om sidste års vinter, så ser Danmark anderledes ud. Næsten 4,5 millioner danskere eller lige over 76 procent af befolkningen er vaccinerede. Det tal var 0,0 procent i
begyndelsen af december sidste år. Derfor står politikerne i en ny situation, hvor de går mere lempeligt frem, når restriktionerne skal rulles ud.

Naturligvis havde Mette Frederiksen håbet, at hun ikke igen skulle stå på et pressemøde og indføre nye restriktioner.

Men stigende smittetal og den nye coronavariant - omikron - tvinger nu regeringen til at ty til redskaber, de havde pakket ned.

Selv om de nye restriktioner vækker mindelser om sidste års vinter, så ser Danmark anderledes ud. Næsten 4,5 millioner danskere eller lige over 76 procent af befolkningen er vaccinerede. Det tal var 0,0 procent i begyndelsen af december sidste år. Derfor står politikerne i en ny situation, hvor de går mere lempeligt frem, når restriktionerne skal rulles ud.

Med de nyeste restriktioner forsøger regeringen at sætte ind med nogle nålestik, som sikrer, at dansk økonomi ikke kommer til at lide. I øjeblikket er dansk økonomi inde i en højkonjunktur, og regeringen ønsker ikke, at en ny nedlukning skal dæmpe den vækst.

En vækst, som dansk økonomi og regeringen har brug for efter den store nedlukning for et år siden.

Smittetal og udbredelse af omikronvarianten følges ekstremt tæt af både myndigheder og regering i disse dage. Og det er regeringens håb, at restriktionerne er nok til at begrænse aktiviteten i samfundet, så smittetallene stabilisere sig - og at det dermed ikke er nødvendigt med yderligere restriktioner før jul og nytår.

En vækst, som dansk økonomi og regeringen har brug for efter den store nedlukning for et år siden.


Herman Afzelius er formand for PFAS-foreningen og en af de 165 borgere, som har sagsøgt kommunen for, at de i årevis har drukket drikkevand, der var forgiftet med PFAS. Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Flyvestation forgiftede drikkevandet i Sverige: Mine børn har startet livet med en stor dosis gift

I Sverige drak 5000 personer i årevis drikkevand, der var forurenet med de giftige PFAS-stoffer. Forureningen stammer fra flyvestationen i det sydsvenske område Blekinge, hvor mange års brandøvelser har forurenet grundvandet og med tiden også drikkevandet.
Den svenske miljøskandale bør tjene som en advarsel til de danske myndigheder, og især til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der har målt overskridelser i grundvandet på de militære flyvestationer op til 1000 gange over grænseværdierne, lyder det fra professor i
miljømedicin på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean og lektor i miljøkemi fra Københavns Universitet Bjarne W. Strobel.

I Sverige endte flere hundrede borgere med at blive forgiftede, fordi PFAS-forureningen fra en flyvestation spredte sig til drikkevandet. I Danmark undersøger vi løbende drikkevandet for giftstofferne. Alligevel viser den svenske miljøskandale, hvorfor det er vigtigt at stoppe forureningerne i at sprede sig i Danmark med det samme, lyder det fra eksperter.

PFAS: 45-årige Herman Afzelius blod er langt fra normalt. Det er et af beviserne i en af Sveriges største miljøskandaler, fordi det indeholder et niveau af giftstofferne PFAS, der er 53 gange over det normale niveau i Sverige. Herman Afzelius børn er også blevet forgiftede af de unedbrydelige stoffer, der kan svække immunforsvaret, være kræftfremkaldende og mistænkes for at være hormonforstyrrende.

- Det er klart, at man vil have, at ens børn skal have de bedste forudsætninger for et godt og sundt liv. Og så starter de livet med en stor dosis gift og kemikalier i deres kroppe, som de ikke kommer af med, siger han.

Familien står ikke alene. I Sverige drak 5000 personer i årevis drikkevand, der var forurenet med de giftige PFAS-stoffer. Forureningen stammer fra flyvestationen i det sydsvenske område Blekinge, hvor mange års brandøvelser har forurenet grundvandet og med tiden også drikkevandet.

Over 10.000 nanogram PFAS per liter blev der blev der målt i drikkevandet i byen Kallinge i december 2013. Til sammenligning er den nuværende grænseværdi i Danmark på 2 nanogram.

En advarsel til danske myndigheder

Men da den enorme overskridelse blev opdaget i 2013, var det allerede for sent. Borgerne havde drukket det forgiftede vand i årevis, og hundredvis af dem fik efterfølgende målt for høje værdier af giftstofferne i deres blod.

Den svenske miljøskandale bør tjene som en advarsel til de danske myndigheder, og især til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der har målt overskridelser i grundvandet på de militære flyvestationer op til 1000 gange over grænseværdierne. Sådan lyder det fra professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean og lektor i miljøkemi fra Københavns Universitet Bjarne W. Strobel.

- Det er en advarsel, fordi det koncentrationsniveau af PFAS, som vi ser under brandøvelsespladsen på Flyvestation Skrydstrup svarer nogenlunde til det, som vi ser på flypladsen i Sverige. Når der under svenske forhold er kommet høje koncentrationer frem til drikkevandsforsyningen, så er det også det, der er en risiko for, at vi kan forvente i Danmark eller frygte i Danmark. Det er et spørgsmål om tid og afstande, siger Bjarne W. Strobel.

Alt det vand, som jeg har givet mig selv og mine børn, har været giftigt. Og det har jeg hældt i dem, siden de var små. Det føles jo forfærdeligt.

Herman Afzelius, borger i Kallinge og formand for PFAS-foreningen.


De kommunale vandværker i Danmark undersøger løbende drikkevandet for PFAS-stoffer, og de mængder, der hidtil er konstateret, er ikke i nærheden af værdierne fra Kallinge/Sverige. Der er også flere eksempler på, at danske drikkevandsboringer er blevet lukket, når der konstateres et indhold af PFAS-giftstofferne PFOS, PFOA, PFHxS eller PFNA på over 2 nanogram per liter.

- Nogen skal tage ansvar

Alligevel påpeger eksperterne, at den svenske sag er et eksempel på, hvor meget skade PFAS-forureningerne kan forvolde, hvis de får lov til at sprede sig uhæmmet. Derfor vurderer begge eksperter overfor Avisen Danmark og Radio4, at vi i Danmark bør begynde at rense op og afværge PFAS-forureninger med det samme, særligt på flyvestationerne.

- Det må handle om at undgå at komme til en situation, hvor nogen får stofferne i kroppen via drikkevandet, for ellers har vi jo en situation med fuldstændig samme skadesbillede. Det vil komme, hvis ikke vi får det stoppet, siger Bjarne W. Strobel.

Tilbage i Sverige er Herman Afzelius formand for en gruppe af 165 borgere fra Kallinge, som har sagsøgt kommunen, fordi det forgiftede drikkevand er skyld i, at de nu har forhøjede niveauer af giftstoffet i blodet.

Retssagen

PFAS-föreningens 165 medlemmer stævnede i 2016 Ronneby Kommune, hvor Kallinge ligger, fordi kommune nhavde leveret PFAS-forurenet vand til borgerne via et kommunalt vandværk.

Blekinge Tingsrett, der svarer til en dansk byret, kom i april frem til, at kommunen skulle betale erstatning til PFAS-föreningens medlemmer. Retten lagde til grund, at værdierne af PFAS i sagsøgernes blod skulle takseres som en personskade, selvom værdierne ikke kunne forbindes til konkrete sygdomme eller skader.

Kommunen har nu anket sagen til Hovrätten, der svarer til en dansk landsret.

I den gruppe er Herman Afzelius gennemsnitlig. Han siger, at han ligger cirka i midten af feltet, og gennemsnittet for Kallinge-borgere er 600 nanogram PFAS per milliliter blod. Drivkraften bag retssagen er ifølge Herman Afzelius, at “nogen skal tage ansvar”.

Sager verden over

Professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean var ekspertvidne i den svenske retssag og siger, at sagen er én blandt mange advarsler om at gøre noget ved forureningerne i grundvandet.

- Det er en fuldstændig parallel historie. Det forløb, der har været med anvendelse af brandskum, der har sivet ned gennem jordlagene til grundvandet, og så er blevet pumpet op som drikkevand. Det forløb vil sagtens kunne foregå mange steder i Danmark, siger han.

Professoren peger også på forureningsager i lande som Tyskland, Australien og “masser af steder i USA”.

- Der er simpelthen meget stor erfaring for, at fluorstofferne er en lille smule vandopløselige og kan sive gennem jordlagene ned til grundvandet. Når man suger grundvand til sin drikkevandsboring, så suger man også det forurenede vand til sig. Vi er bekymrede over nanogram-mængder, altså virkelig mikroskopiske mængder, fordi stofferne er så giftige, siger Philippe Grandjean.

Hvad har mine børn i kroppen?

Formanden for PFAS-foreningen, Herman Afzelius, har boet med sin familie i Kallinge siden 2003. Han blev chokeret, da han tilbage i 2014 fik, at vide, at familien var forgiftet med stofferne.

- Hvad er det for noget, som jeg har i min krop? Hvad er det mine børn har i deres kroppe? Man får pludselig bjerge af information, og det bliver en slags krise, siger han om sine tanker dengang.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Herman Afzelius er særligt frustreret over det forgiftede drikkevand, fordi han i årtier har forsøgt at sørge for, at familien levede sundt.

- Jeg drikker ikke sodavand, jeg køber økologiske produkter, fordi jeg ikke vil have kemikalier i os. Og så levede jeg i troen af, at i hvert fald i Sverige er vand er det bedste alternativ. Til morgenmad, frokost, aftensmad, og når man træner, drikker man vand. Det er det sundeste. Men alt det vand, som jeg har givet mig selv og mine børn, har været giftigt. Og det har jeg hældt i dem, siden de var små. Det føles jo forfærdeligt, siger han.

- Det er utrygt

Herman Afzelius er af de mange borgere i Kallinge, som spekulerer over, hvordan giftstofferne allerede har og vil påvirke hans og hans families helbred i fremtiden. De fleste i byen kender til giftstofferne fra flyvestationen, der endte med at blive en af Sveriges største miljøskandaler.

Monica Karlsson på 75 år har boet hele sit liv i Kallinge, og derfor fik hun også målt høje værdier af giftstofferne PFAS i kroppen.

- Jeg tænkte på alle de sygdomme, som man kan få. Min datter har boet her i 40 år. Hun har fået kræft, men man ved jo ikke, om det er derfor, siger hun.

82-årige Inge Rörström har også haft mange bekymringer, siden det blev kendt, at mange af byens borgere i årevis har drukket det forgiftede vand.

- Jeg synes, det er lidt utrygt, for man har jo drukket meget vand. Og så fik vi det her svar, og så blev jeg meget bange. Jeg har haft noget med skjoldbruskkirtlen, men jeg ved jo ikke, om det er det, der er skyld i det, siger hun.

Danskere blev forgiftede i Korsør

Den manglende vished for, om nogle af deres helbredsproblemer skyldes giftstofferne, bekymrer flere beboere i den sydsvenske by. Men Herman Afzelius håber, at retssagen kan være med til at sikre, at der bliver holdt bedre øje med Kallinge-borgernes helbred i fremtiden.

- Uanset hvad man kan bevise, så vil jeg have, at mine børn og jeg får sundhedstjek, så man kan fange sygdomme i god tid, inden det er for sent, siger han.

I Danmark kom der for alvor fokus på PFAS-giftstofferne i år, da det kom frem, at over 100 borgere var blevet forgiftede med giftstoffet PFOS i Korsør. Forureningen stammede fra den lokale brandskole, hvorfra forureningen havde spredt sig til et engområde med græssende kvæg. Efterfølgende blev der målt forhøjede niveauer af giftstofferne i blodet på 118 borgere, som gennem en årrække havde spist kød fra kvæget.

I øjeblikket forsøger de danske myndigheder at danne sig et overblik over, om der kan være lignende forureninger andre steder i landet.

I kampen for at sikre rent drikkevand, der pumpes op fra grundvandet, mener regeringen, at det skal være endnu dyrere for landbruget at bruge de mest giftige pesticider. Arkivfoto: John Randeris

Miljøminister vil hæve afgiften på pesticider for at redde drikkevandet, men eksperter tvivler på effekten

I en ny pesticidstrategi vil regeringen redde drikkevandet ved at gøre det dyrere for landmænd at bruge de mest giftige midler. Men Danva, der er brancheorganisation for vandselskaberne, frygter, at landmænd blot vil sprøjte mere med lidt mindre giftige pesticider, og så er miljøet lige vidt.

Samtidig har landbruget brug for alternativer, så de ikke blot betaler mere for at bruge de samme midler, lyder det både fra landbruget selv og en professor.

I sidste ende står det skidt til med forureningen af grundvandet, og en ekspert har svært ved at se, at vi i fremtiden kan undgå rensning af vandet. Det vil miljøministeren dog gøre alt for at undgå, lyder det.

Regeringen ønsker at hæve afgiften for de giftigste pesticider forud for forhandlinger om en ny pesticidstrategi. Men i praksis kan målet om at sikre miljø og drikkevand gå fløjten, mener brancheorganisation for vandselskaber Danva. Og det kræver da også, at landbruget har alternativer til rådighed, siger professor.

Pesticider: Det skal være endnu dyrere for landbruget at bruge de mest kradsbørstige pesticider. Det er regeringens bud på at skåne miljø og drikkevand for unødig gift, når forhandlinger om en ny femårig pesticidstrategi i Folketinget begynder fredag.

- I en ny sprøjtemiddelstrategi har regeringen et stort fokus på at bruge så lidt sprøjtemiddel som overhovedet muligt. Derfor foreslår vi en omlægning af den nuværende pesticidafgift, så den giver større incitament til at bruge mindre af de kradse midler, og så det kan betale sig at være grøn, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

I forslaget vil regeringen også sænke den basisafgift, der betales fast per kilo aktivt stof. Den del kommer især økologer til gavn, som i forvejen bruger pesticider med lav miljørisiko, men som dermed kan slippe billigere på at bruge store mængder.

Regeringens forslag til en ny pesticidstrategi

  1. En provenuneutral omlæggelse af den nuværende pesticidafgift. Det vil sige, at basisafgiften på 50 kroner, som landmænd betaler pr. kilogram aktivt stof nedsættes til 20 kroner. Mens den differentierede afgift, der følger midlets belastning af sundhed og miljø, ønskes hævet fra 113 til 140 kroner pr. belastningsenhed.
  2. 40 procent flere penge til pesticidkontrol, som udføres hos landmænd, forhandlere og i tolden. Den styrkede kontrol målrettes dem, som i forvejen har en høj overtrædelsesprocent. I 2019/2020 var overtrædelsesprocenten på de risikoudpegede kontroller hos landmænd på 56 % mod 25 % i Landbrugsstyrelsens stikprøvekontroller. I kemiforhandlernes kontrol fra 2020, som omfattede 94 forhandlere, var overtrædelsesprocenten 36 %.
  3. I en ny strategi forventes et nyt lavere mål for den såkaldte "pesticidbelastningsindikator", der er et udtryk for, hvor meget det danske pesticidforbrug belaster menneskers sundhed og miljø.
  4. Der er afsat 368,4 millioner kroner til strategien for de næste fem år, som træder i kraft 1. januar 2022.

Men hos Danva, brancheorganisation for vandselskaber i Danmark, tror man ikke på, at højere priser på de mest giftige pesticider, gavner miljøet. Organisationen har flere gange advaret om, at det er blevet sværere at finde drikkevand uden pesticidrester.

- Idéen om at gøre de mest giftige midler dyrere er god nok, men vi frygter, at en samtidig nedsættelse af basisafgiften kan give anledning til at skrue op for mængden af de lidt mindre giftige pesticider. Og risikoen for drikkevandet er på den måde uændret, siger Carl-Emil Larsen, der er direktør i Danva.

Mangler alternativer

Spørger man Per Kudsk, der er professor i plantebeskyttelse på Aarhus Universitet, er han ikke sikker på, at højere priser får landmænd til at sprøjte mere.

- Hvis de sprøjter mere, kan de stadig have en lav belastning, fordi de bruger mindre giftige midler. Og det er jo hele formålet med afgiften og EU's rammedirektiv for anvendelse af pesticider, at det er miljøbelastningen, som skal ned, og så er hyppigheden og mængden mindre væsentlig, siger professoren.

Kigger man på statistikkerne, er pesticiderne faktisk blevet et mindre problem for miljøet, da den danske såkaldte "pesticidbelastningsindikator" er faldet med 52 procent siden 2011.

Men det er ifølge Per Kudsk ikke mejslet i granit, at det fortsat vil gå den rigtige vej.

- Afgiften har været en solstrålehistorie, fordi miljøet er mindre belastet. Men man kan kun tvinge landbruget til at bruge mindre giftige metoder, hvis man giver dem alternativer. Og der er udvalget blevet dårligere. Derfor vil nogle formentligt hellere betale prisen for at bruge det, der virker nu og giver produktionen de bedste udbytter. Og så stiger belastningen af miljøet igen, siger professoren.

Lover nye metoder

Det er ikke nyt, at landbruget stræber efter at bruge mindre kemi, når de dyrker markerne.

- Vi synes jo, vi ligger et godt sted, fordi vi har fået belastningen ned. Men det haster med at sætte turbo på nye traditionelle og biologiske midler. Vi har virkelig et trægt godkendelsessystem, hvor det kan tage op til 5 år at få godkendt et nyt produkt, siger Anders Panum Jensen, der er miljødirektør i landmændenes brancheorganisation Landbrug & Fødevarer.

Det korte af det lange er, at rigtig meget af vores grundvand, som vi henter drikkevand fra, er påvirket af pesticider i et eller andet omfang.

Hans-Jørgen Albrechtsen, professor på DTU og ekspert i grundvandsforurening

Han håber også, at regeringen vil sætte mere fokus på teknologi, der hjælper landmænd til kun at sprøjte der, hvor det absolut er nødvendigt.

- Jeg er helt enig i, at der er et behov for mere forskning og erstatninger, og at vi skal arbejde på - både sammen med de danske landmænd og på EU-plan - at få sat mere skub i at få udviklet midler og alternativer, der er bedre for miljøet og vores sundhed. Og derfor er det også noget, der er fokus på i en ny strategi for de kommende år, siger ministeren.

Drikkevandet er truet

Hvis vi zoomer ud fra politiske strategier, tunge statistikker og tekniske afgiftssystemer og ser på, hvordan pesticidforbruget stiller vores drikkevand. Så viste et udtræk fra GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser, tidligere i år, at der var fundet pesticidrester i 63 procent af landets aktive drikkevandsboringer, og det er ny rekord.

4 hurtige om Danmarks drikkevand

  1. EU's rammedirektiv om bæredygtig anvendelse af pesticider pålægger alle medlemslande at lave nationale planer, som mindsker risici for sundhed og miljø. 
  2. I Danmark pumpes drikkevandet op fra vores grundvand, som vi ingen tradition har for at rense, da det er kendt for en verdensklasse kvalitet. Andre lande er nødsaget til at bruge overfladevand, som kræver rensning.
  3. Danmark har en unik nultolerance overfor pesticider i vores drikkevand med krav om, at pesticidrester ikke må overstige en grænseværdi på 0,1 mikrogram per liter.
  4. De senere år er der dukket flere pesticider op i drikkevandsboringerne, og det giver vandselskaberne et hyr med at finde nok drikkevand under grænseværdien. Hvis vandet ikke kan fortyndes, må boringen ofte lukkes, og der skal findes en ny.

Professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø, som er ekspert i grundvandsforurening, er ikke i tvivl om, at trusselsbilledet har ændret sig meget de senere år.

- Det korte af det lange er, at meget af vores grundvand, som vi henter drikkevand fra, er påvirket af pesticider i et eller andet omfang. For godt fem år siden troede vi, at vi havde styr på pesticiderne, men så dukkede der nye nedbrydningsprodukter fra pesticider op, som også var i høje koncentrationer.

Dertil kommer nylige fund af de stærkt forurenende PFAS-stoffer, fremhæver Hans-Jørgen Albrechtsen.

- Disse stoffer er meget farligere end pesticiderne, og dem har vi ikke overblik over, og det er ikke en forurening, vi bare kan grave væk, siger han.

Ny kortlægning i 2022

Professoren mener derfor, at vi skal til at overveje, hvad vi skal gøre, hvis vi forsat trygt skal kunne åbne for vandhanen, både når det gælder pesticider og andre stoffer.

- Det er i hvert fald svært at føle sig overbevist om, at vi har styr på det. For det første vil det tage år før, at vi har beskyttet områderne med drikkevandsboringer helt mod de stoffer, vi kender nu. Mens det kan tage op mod 30 år, før vi kan se, om en eventuel forurening ender i grundvandet. Så jeg er ikke sikker på, at vi kan undgå en overgangsperiode, hvor vi er nødt til at rense drikkevandet visse steder, siger han.

Men spørger man miljøministeren, om vi skal til at rense drikkevandet, er det ikke planen.

- Fra mit synspunkt er det afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan, for at beskytte grundvandet. Og både indsatsen med at massescreene for trusler, godkendelse af nye, mildere midler og mere beskyttelse af indvindingsområderne handler om at undgå en rensning af vandet - også i fremtiden, siger Lea Wermelin.

Da regeringen tiltrådte i 2019, lovede den en handlingsplan for at sikre rent drikkevand i det såkaldte forståelsespapir. Planen har trukket ud, fordi det har vist sig at være et større arbejde at danne sig et overblik over forureningen. Men ifølge miljøministeren forventes den færdig til næste år.

I første omgang gælder det dog en ny pesticidstrategi og at indfri målet om at få landbruget til at sprøjte mindre.

Politik med Løvkvist & Dall

Lyt: Wammen fik sin finanslov, og Messerschmidt fik sin modkandidat

Wammen fik sin finanslov, og Messerschmidt fik sin modkandidat

Efter lang tid med fokus på slettede sms’er, rigsret og
formandsopgør i Dansk Folkeparti kom der i denne uge politik på bordet: Danmark
fik en finanslov for næste år, men Avisen Danmarks politiske makkerpar,
analytiker Kasper Løvkvist og politisk redaktør Casper Dall analyserer
selvfølgelig også i denne uges udgave af ”Politik med Løvkvist & Dall” på
den nye kandidat til den ledige formandspost i Dansk Folkeparti.

Du finder podcasten ”Politik med Løvkvist & Dall” i
appen ”Nyhedskiosken” eller ved at trykke ”Læs hele artiklen” herunder.

Efter lang tid med fokus på slettede sms’er, rigsret og formandsopgør i Dansk Folkeparti kom der i denne uge politik på bordet: Danmark fik en finanslov for næste år, men Avisen Danmarks politiske makkerpar, analytiker Kasper Løvkvist og politisk redaktør Casper Dall analyserer selvfølgelig også på den nye kandidat til den ledige formandspost i Dansk Folkeparti.

I podcasten mødes Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, og reporter Kasper Løvkvist over en fyraftensøl på Christiansborg og vender de største politiske historier og tendenser. Du kan lytte til flere afsnit af "Politik med Løvkvist & Dall" ved at klikke her.