Genbrugsgaver hitter: Skyldes ikke økonomiske kvaler
Ønsket om at gøre noget godt for klima og miljø er tilsyneladende flyttet ind under juletræet.
I hvert fald viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA, at hver femte dansker ønsker at købe færre julegaver i år, for at skåne klima og miljø.
Derudover er der også, særligt blandt unge, mange der leder efter gaverne i genbrugs- og secondhandbutikker. En anden undersøgelse, fra Nordea, fandt at lysten til at give genbrugsgaver ikke afhænger af indtægt.
- Det er lidt sjovt, fordi det indikerer, at man gør det af andre grunde end økonomiske. Det kan være hensyn til miljø og klima, eller fordi man ønsker at støtte de gode formål, som mange genbrugsbutikkers overskud går til, siger forbrugerøkonom Ida Moesby fra Nordea.
Klima: Det er formiddag, og der er ikke længe til jul. Bjørn Boonster er endt i Blå Kors butikken i Aarhus. Han leder efter genbrugsguld, både til sig selv – men også gerne til gaverne under juletræet.
- Jeg ville gerne købe nogle LP’er til min far. Men lige nu leder jeg også bare efter noget tøj til mig selv, fortæller den 19-årige mand, der læser HF.
Derfor er han endt i genbrugsbutikken sammen med to kammerater, som enigt nikker, da Bjørn Boonster forklarer, hvorfor han gerne køber genbrug.
- Det er federe, og det er billigere. Og så er jeg ikke så god til sådan noget fast fashion [billigt produceret modetøj, red.], siger han og tilføjer.
- Jeg vil også gerne have genbrugsgaver selv. Ting behøver ikke være nye for at have værdi.
Og den holdning er der tilsyneladende flere, særligt unge, der bakker op om. I hvert fald viser nye tal fra Ingeniørforeningen, IDA, at mere end hver femte af de adspurgte mellem 18-34 år ønsker at købe genbrugsting som julegaver i år.
Ida Moesby, Nordeaok så interessent syntes jeg det var, at det med at købe genbrugsgaver ikke afhang af, hvad de adspurgte tjener. Det er lidt sjovt, fordi det indikerer, at man gør det af andre grunde end økonomiske. Det kan være hensyn til miljø og klima, eller fordi man ønsker at støtte de gode formål, som mange genbrugsbutikkers overskud går til.
Blandt de 50-70 årige er det derimod kun knap hver tiende, der er med på den bølge.
- Det er det første år, hvor vi har undersøgt det. Vi hørte om trenden, og tænke det kunne være spændende at se, hvor stor den egentlig er, forklarer Sine Beuse Faurby, der er chefkonsulent for cirkulær økonomi i IDA.
Miljørigtig indpakning er prikken over i’et
I Blå Kors i Aarhus kan 76-årige Birgit Henriksen, der er frivillig i butikken, også sagtens genkende tendensen.
- Jeg har været frivillig her i seks år. De seneste år har der været flere, der har købt julegaver hos os. Men i år har interessen for det været særlig stor. Der kommer rigtig mange, især unge, og de går ofte efter porcelæn, tøj og juleting.
Birgit Henriksen oplever, at mange virker stolte over valget, som de blandt andet begrunder med en lyst til at gøre noget godt for den grønne dagsorden. Derfor vælger nogen tilmed at købe den miljøvenlige indpakning, som genbrugsbutikken også tilbyder i år.
Det består af brugt stof, der er blevet vasket og klargjort til formålet.
Unge køber flest genbrugs-gaver
Ingeniørforeningen, IDA, har spurgt 2000 danskere mellem 18-70 år, om de planlægger færre gaver i år for at skåne miljøet. Det gør 18 procent.
Samtidig var der 13 procent af de adspurgte, der også er klar på at putte genbrugsgaver under træet.
For begge tendenser gælder det, at det er de unge, der fører an. For eksempel er 26 procent mellem 18-34 år ifølge undersøgelsen klar til at købe færre gaver for at skåne miljøet, mens det for de adspurgte mellem 50-70 år kun var 15 procent, der var klar på den idé.
Og det hele, både indpakning, genbrugs-julegaver og genbrug i det hele taget er superpopulært. Ikke kun i Aarhus, men i alle Blå Kors butikker. Det bekræfter Thomas Røddik Korneliussen, der er chef for kommunikation og CSR i Blå Kors Danmark.
- Vi mærker i den grad, at danskerne har taget genbrug til sig de seneste år. Selv om coronaen har givet udfordringer, er folk kommet i vores butikker. Det er vi glade for, for det er både godt for miljøet – og for de udsatte danskere, som vi kan hjælpe med overskuddet fra vores butikker, slår han fast.
Forbrugerfesten fortsætter
Ifølge undersøgelsen fra IDA er det ikke kun genbrugsbutikkerne, der nyder godt af et stigende ønske om at skåne planeten for noget af vores forbrug. Knap hver fjerde af de adspurgte planlægger overordnet at købe færre gaver, simpelthen for at skåne miljøet.
3 veje til grønnere julegaver
- Oplevelser frem for billig elektronik: Oplevelsesgaver er ikke CO2-fri, men generelt gælder det, at det er bedre for klima og miljø at give et gavekort til et cafébesøg eller en tur i teateret frem for for eksempel elektronik.
- Genbrugsguld: Selv om det er secondhand, behøver det ikke være hverken billigt eller tarveligt. Du kan for eksempel overveje, om en antik gave vil skabe glæde hos nogle af dine kære.
- Hjemmelavede gaver: Genbrug hitter, men det gør hjemmestrik også. Så har du tid og talent, så er bløde pakker in i år. Alternativt kan du give noget andet, du selv kan lave, eller endda et gavekort på din arbejdskraft til for eksempel et par timers havearbejde.
Men den tendens kan man ikke sådan lige aflæse i tallene for, hvor meget vi egentlig bruger på julegaver. Faktisk har vi tværtimod skruet op for, hvor mange penge vi i gennemsnit planlægger at bruge på julegaver de seneste år.
I hvert fald ifølge tal, som YouGov har samlet ind for Nordea. De viser, at en gennemsnitsdansker i november i år planlægger at bruge 3707 kroner på julegaver. Sidste år var tallet 3650, og året før det 3280 kroner. Det fortæller Ida Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea.
- Så i år og sidste år har julegave-budgettet været højt. Det kan skyldes, at der i de to år har været ’corona jul’, hvor vi måske ikke har haft helt så god mulighed for at bruge pengene på rejser og oplevelser, og så har mange skruet op for gaverne i stedet, vurderer hun.
Derudover peger hun på, at danskernes økonomi generelt er blevet mere velpolstret de seneste år, og at det også kan give udslag i større julegaver.
- Men bag gennemsnittet kan det sagtens være sådan, at nogen skruer ned, mens andre skruer op for gaverne. Vi ser overordnet en meget stor spredning i, hvad danske familier bruger på julegaverne, fortæller Ida Moesby.
Afhænger ikke af økonomi
I Nordeas undersøgelse blev forbrugerne i år for første gang spurgt om, hvorvidt de planlægger at købe genbrugs og secondhand-gaver. Og her fandt man et tal, der ligger tæt op ad det, som IDA har fundet i deres undersøgelse.
- Og nok så interessent syntes jeg det var, at det med at købe genbrugsgaver ikke afhang af, hvad de adspurgte tjener. Det er lidt sjovt, fordi det indikerer, at man gør det af andre grunde end økonomiske. Det kan være hensyn til miljø og klima, eller fordi man ønsker at støtte de gode formål, som mange genbrugsbutikkers overskud går til, siger Ida Moesby.
Hos IDA håber Sine Beuse Faurby at de grønne julegave-vaner får endnu bedre fat i danskerne de kommende år.
- Det er klart, at det ikke kan gøre det alene. Hvis vi for alvor skal gøre en forskel, skal der mere til end at justere på julegaverne. Men julen er en stor forbrugerfest, og det er da enorm positivt, at mange har lyst til at gøre noget på det område.
Chefkonsulenten peger derudover på, at man kan overveje flere ting i sin julefest, hvis man ønsker en mindre miljø- og klimabelastende jul. For eksempel kan man arbejde for at undgå madspild og sortere affaldet fra den store aften.
Men derudover skal man nyde julen, og huske at det helt store ryk for klimaet skal tages hele året, ikke på en enkelt aften i december, opfordrer hun.
Hvorvidt der ender et par brugte LP’er under juletræet til Bjørn Boonsters far, kan avisen naturligvis ikke afsløre.