Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sygeplejersker i strejke demonstrerer i Aalborgs midtby, fredag den 30. juli 2021. Strejken for mere i løn begyndte 19. juni og optrappes i august. Der var fredag 118 patienter i overbelægning ifl. fællestillidsmanden på Aalborg Universitetshospital, det svarer til 6 ekstra afdelinger.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Fagforbund advarer regeringen mod at blande sig i den danske model

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Regeringen forhandler med Folketingets øvrige partier om en hjælpepakke, der skal trække et hårdt presset sundhedsvæsen gennem det, der ser ud til at blive en hård vinter med flere coronaindlagte og mangel på sygeplejersker.

Særligt aflønningen af landets sygeplejersker har gennem året givet anledning til heftige diskussioner, strejker, regeringsindgreb og arbejdsnedlæggelser.

Men Christiansborg skal passe meget på med at give målrettede lønløft til sygeplejerskerne med den såkaldte ”coronavinterpakke”.

- Det ville være at blande sig i den danske model, hvis regeringen afsætter en pose penge til at hæve sygeplejerskernes løn. Så udbryder tredje verdenskrig, fordi det vil betyde, at alle andre skal betale.

Det siger Mona Striib, der er forbundsformand for FOA, til Berlingske.

Hun bakkes op af en stribe fagforbund – 3F, Dansk Metal og Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Også flere eksperter ser problemer med afsætte penge direkte til sygeplejerskerne, skriver Berlingske.

- Det vil være et brud med den danske aftalemodel, og det vil få store konsekvenser for denne. Man vil samtidig splitte fagbevægelsen, fordi andre vil spørge ’hvad med os?’, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl til avisen.

Regeringen er langt fra vaccinepligt

På et pressemøde onsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen herhjemme er ”meget langt” fra at overveje at indføre en såkaldt vaccinepligt i Danmark, så borgerne kan møde sanktioner, hvis de ikke er vaccinerede.

- Vi ser selvfølgelig, hvad der sker i andre lande. Det er helt oprigtigt fra vores side, at vi vil aller-, aller-, allerhelst have, at det er det enkelte menneske, som træffer beslutningen. Men vi har omvendt ikke noget imod at gøre klart, hvor vigtigt det er, at det valg også bliver truffet, lød svaret fra statsministeren på et spørgsmål fra TV 2.

Spørger man derimod EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er det på tide, at EU-landene begynder at overvejer idéen om vaccinepligt.

Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

Netop en vaccinepligt træder i kraft i Østrig fra 1. februar næste år. Hvis østrigske statsborgere ikke er vaccinerede til den tid, kan det koste dem en bøde på op til 3600 euro, svarende til næsten 27.000 danske kroner.

Også i Tyskland håber landets kommende forbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz, at der kan indføres vaccinepligt for tyske borgere fra slutningen af februar.

Sne og glatte veje giver problemer

Danmark er fortsat ramt af store mængde nedbør og lave temperaturer, og det er en kombination, der kan give isglatte veje i store dele af landet.

Derfor bør man væbne sig med tålmodighed, hvis man skal ud i trafikken torsdag morgen.

- Man skal virkelig passe på. For hvis det så ovenikøbet begynder at sne, kan man ikke se islaget, som kan være spejlblankt, siger Lars Henriksen, der er vagthavende meteorolog hos DMI, til Ritzau.

Det voldsomme og pludselige vintervejr gav onsdag problemer i trafikken flere steder i landet.

Særligt i Nordjylland fik man store mængder sne, og det betød blandt andet, at 6 kunder og 21 ansatte sneede inde i Ikea i Aalborg. Så de fik ekstraordinært lov at overnatte i varehusets showroom, skriver TV 2.

Det var dagens nyhedsoverblik, men fortsæt endelig længere ned ad siden.

Så får du nemlig fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

Sygeplejersker er i høj kurs - også hos eksterne vikarbureauer, hvor Region Nordjylland melder om stigende priser. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Sygehusene er i flere dele af landet så pressede på bemandingen, at der må hives et stigende millionbeløb op af kassen for at købe sygeplejersker og social- og sundhedspersonale fra private bureauer.

Det viser opgørelser, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, fra en række af landets regioner over forbruget af eksterne vikarer fra januar frem til udgangen af september. Region Hovedstaden og Region Nordjylland havde allerede ved udgangen af september brugt markant flere penge på vikarer end i hele 2020. Det skyldes blandt andet stigende priser for vikarerne på grund af heftig efterspørgsel, lyder forklaringen. I Region Midtjylland betyder kampen om vikarerne nu, at regionen slet ikke kan få de vikarer, sygehusene har brug for. Og helt utilsigtet er vikarforbruget derfor faldet i regionen.

I flere dele af landet har pressede sygehuse smidt ekstraordinært mange penge efter dyrere sygeplejersker fra private vikarbureauer. Men på en række midtjyske sygehuse kan der slet ikke skaffes vikarer nok. Ekspert kalder udviklingen en mulig bombe under velfærdssamfundet.

Sundhed: Sygehuse er i flere dele af landet så pressede på bemandingen, at der må hives et stigende millionbeløb op af kassen for at købe vikarer i form af sygeplejersker og social- og sundhedspersonale fra private bureauer.

Det viser opgørelser, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, fra en række af landets regioner over forbruget af eksterne vikarer frem til udgangen af september 2021.

Samtidig fortæller regioner, at kampen om de private sygeplejersker er så hård, at priserne er røget i vejret, og at det kan være helt umuligt overhovedet at skaffe vikarer.

Sygehuse i priskrig

I Region Hovedstaden og Region Nordjylland havde man allerede ved udgangen af september brugt markant flere penge på eksterne vikarer end i hele 2020 - henholdsvis 18,9 og 21 millioner kroner.

Tallene dækker både forbruget af sygeplejerske-vikarer og sosu-vikarer, og i Region Nordjylland dækker en lille del af forbruget eksempelvis også ergoterapeuter og pædagoger.

Det stigende forbrug kommer i et år, hvor sygehusene har været ekstraordinært pressede af coronakrisen, af sygeplejestrejken og af en generel mangel på personale på sygehusene. Det betyder blandt andet, at alle regioner lige nu udskyder operationer og behandlinger.

Flere regioner melder om ekstraordinær mangel på sygeplejersker og en manglende lyst til overarbejde hos de tilbageværende sygeplejersker, og ifølge en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra oktober mislykkes hver anden rekruttering af en sygeplejerske. Altså hvert andet stillingsopslag er forgæves.

Region Nordjylland oplyser, at det stigende forbrug ikke nødvendigvis hænger sammen med, at der bruges markant flere vikarer end tidligere. Der er derimod kraftig konkurrence fra andre sygehuse, kommuner og sundhedsaktører om vikarerne, når vagtplanerne ikke hænger sammen.

Det har skubbet priserne i vejret, og derfor er prisen for en sygeplejerskevikar højere i dag end de forrige år.

"Udgiftsstigningen kan derfor ikke læses 1:1 som en stigning i antallet af vikarer, særligt ikke, fordi efterspørgslen efter vikarer er steget markant," skriver Region Nordjylland i en mail til Avisen Danmark.

Region Hovedstaden har over for Berlingske tidligere forklaret, at det er af nød, at regionen bruger eksterne vikarer.

"Når vores interne vikarer ikke kan dække behovet, og der er en bekymring for, om hospitalsafdelingerne fortsat kan opretholde den nødvendige behandlingskvalitet, så er vi nødsaget til at bruge eksterne sygeplejerskevikarer" skriver regionen i en e-mail til Berlingske.

Opgiver at skaffe vikarer

Men i Region Midtjylland betyder kampen om flere hænder fra de private selskaber nu, at regionen slet ikke kan få de sygeplejerskevikarer, som regionens sygehuse har brug for.

Så meget bruger regionerne på vikarer

  1. I Region Nordjylland var der ved udgangen af september brugt 20.751.000 kroner på vikarer inden for ”pleje- og behandlingspersonale”. Ved udgangen af oktober er forbruget steget yderligere til 25.167.000 kroner, Regionen anslår, at omkring 41 procent er sygeplejersker, 42 procent er sosu-assistenter, og de resterende 17 procent er eksempelvis fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger m.v. I hele 2019 blev der brugt 18.069.000 kroner i regionen.
  2. I Region Midtjylland opgør man vikarbruget i timetal. Ved udgangen af september var der i 2021 brugt 22.056 vikartimer hos sygeplejersker. For hele 2020 blev der brugt 31.345 timer. Fortsætter regionen med samme forbrug resten af 2021, ender den med at bruge færre vikartimer end i 2020.
  3. I Region Hovedstaden havde man ved udgangen af september 2021 brugt 18,9 millioner kroner på eksterne sygeplejerske- og sosu-vikarer. I hele 2020 brugte man 13,8 millioner kroner.
  4. De sidste to regioner, Region Syddanmark og Region Sjælland, har ikke kunnet levere data for, hvor meget regionerne bruger på eksterne sygeplejerske- og sosu-vikarer.

I 2018 og 2019 leverede sygeplejersker fra private vikarbureauer knap 50.000 arbejdstimer på de midtjyske sygehuse. I 2020 faldt det tal til lidt over 30.000 timer, og tallet for 2021 når under det niveau, hvis forbruget frem til 1. oktober fortsætter. Da var der hentet 22.000 arbejdstimer hos de private selskaber.

Også brugen af sosu-vikarer har været faldende. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange penge regionen bruger på hjælpen fra private selskaber, men Region Midtjyllands regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), oplyser, at faldet ikke skyldes en manglende vilje til at bruge vikarer. Tværtimod.

- Det er sværere for os at finde nogen, der kan dække vagterne fra vikarbureauerne, siger Anders Kühnau, der ikke har et bud på, hvorfor forbruget omvendt så er steget kraftigt i Region Nordjylland og Region Hovedstaden.

Han fortæller, at den generelle brug af vikarer ikke er faldet i regionen, men at det primært er forbruget af eksterne sygeplejerske- og sosu-vikarer, der er dykket. Han fastholder, at regionen finder andre løsninger hos andre faggrupper, når det ikke lykkes at skaffe sygeplejersker eller andre sundhedsfaglige vikarer.

- Det er svært at sige præcis, hvorfor vi ser et fald, men jeg tror, at de sygeplejersker, der er vikarer, også har en stilling et andet sted. En forklaring kan være, at de arbejder mere der, end de plejer at gøre, fordi der er pres på sundhedsvæsenet, siger Anders Kühnau.

En potentiel bombe

Man kan i regionerne være ansat som sygeplejerske på flere måder. Nogle er ansat direkte på de enkelte sygehuse, mens andre arbejder i regionernes egne vikarbureauer, der træder til, når der er huller i vagtplanerne.

Men en række sygeplejersker er altså også ansat i private vikarbureauer, som regionerne hyrer ind, når der ikke selv er personale til at dække ledige vagter. Et af landets største vikarbureauer inden for sundhedssektoren - Carelink - melder ifølge TV2 om en historisk stor tilstrømning af sygeplejersker, der gerne vil have arbejde som vikarer.


Per Nikolaj Bukh fortæller, at de eksterne vikarer ofte er dyrere og kalder det stigende forbrug for en mulig ”bombe under velfærdssamfundet”.

Fra artiklen

Og det er en dårlig forretning for regionerne, der bliver mere og mere afhængige af personale, som ikke er ansat på sygehusene, forklarer professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

Han fortæller, at de eksterne vikarer ofte er dyrere og kalder det stigende forbrug for en mulig ”bombe under velfærdssamfundet”.

- Du får færre hænder for pengene - det er den korte version. Den lange version er værre. For griber det her om sig, vil mange sygeplejersker skifte til private bureauer, fordi de kan få flere penge.

- De står i en enorm god forhandlingssituation, for hvis de træder ud af det offentlige, er de sikre på, at de kan få en vikaransættelse til en højere løn, siger Per Nikolaj Bukh.

Det har ikke været muligt at få tal fra Region Syddanmark og Region Sjælland, der ikke har opgørelse af brugen af sygeplejerske-vikarer.

180 mennesker blev forgiftet i Korsør, fordi de havde spist kød fra kvæg, der havde græsset i et forurenet område. Forureningen stammede fra den lokale brandskole. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Forsvarets forureninger med PFAS er af meget omfattende karakter. Det viser en aktindsigt, som Avisen Danmark og Radio4 har fået. På 17 ud af 20 lokationer er der fundet forurening, og der mangler fortsat at blive undersøgt en del grunde. Få det fulde overblik her.

Der er fundet forurening med giftstofferne PFAS på Forsvarets brandøvelsespladser på 17 ud af 20 undersøgte lokationer. Det viser en oversigt, Avisen Danmark og Radio4 har fået aktindsigt i. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vurderer fortsat, at de største forureninger er på og omkring flyvestationerne.

Forurening: De militære flyvestationer er langtfra de eneste steder, hvor Forsvaret i årtier har brugt brandslukningsskum på brandøvelsespladserne. Skummet er i søgelyset, fordi det i mange år har indeholdt giftstoffet PFOS.

PFOS er en del af en gruppe unedbrydelige og giftige stoffer kaldet PFAS. Når stofferne bruges i brandslukningsskum, kan de sive ned i jorden og grundvandet og sprede sig til åer, bække og græs. Derfra kan giften ophobe sig i mennesker direkte, hvis den spredes til drikkevandet, eller inddirekte ved at mennesker spiser dyr, som har ophobet stofferne ved at drikke forurenet vand eller spise forurenet græs.

I grafikken får du overblik over, hvor der er konstateret forureninger med giftstofferne på Forsvarets arealer, hvor der ikke er - og hvor det endnu ikke er undersøgt.

Fra artiklen

Sidstnævnte var tilfældet, da over 180 mennesker blev forgiftet i Korsør, fordi de havde spist kød fra kvæg, der havde græsset i et forurenet område. Forureningen stammede fra den lokale brandskole.

Foruden på brandskolerne har det danske forsvar brugt brandskum på sine øvelsespladser rundt om i landet. I grafikken får du overblik over, hvor der er konstateret forureninger med giftstofferne på Forsvarets arealer, hvor der ikke er - og hvor det endnu ikke er undersøgt.

De største forureninger med PFAS på Forsvarets arealer findes ifølge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på og omkring de tre militære flyvestationer.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Radio4 Morgen taler torsdag med Søren Mejer Jensen, journalist på Radio4, der har fulgt sagen om PFAS/PFOS-forureningen tæt. Hør interviewet her.

Det går den rigtige vej med antallet af socialt udsatte boligområder i Danmark. Det falder nemlig fra 25 til 20. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Når der kommer en politisk vindersag, handler det om at gribe den. Og det har boligminister Kaare Dybvad Bek (S) gjort. Men flere sætter spørgsmålstegn ved, om det nu virkelig er Christiansborg, der skal have æren for, at antallet af udsatte boligområder falder.

Hverken foreningen Danmarks Almene Boliger eller en af de førende eksperter på området mener, at det kan sættes sådan op. De mener i højere grad, at udviklingen skyldes andre initativer.

For fjerde år i træk falder antallet af udsatte boligområder i Danmark. Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) mener, at udviklingen skal tilskrives parallelsamfundspakken fra 2018. Men den forklaring er det ikke alle, der er enige med ministeren i.

Udsatte boligområder: Antallet af udsatte boligområder fortsætter med at falde.

Det viser regeringens lister over omdannelsesområder, udsatte boligområder og parallelsamfund - tidligere ghettolisten - der blev offentliggjort onsdag.

I alt er der nu 20 udsatte boligområder, 12 parallelsamfund og 10 såkaldte omdannelsesområder. Antallet af såkaldte parallelsamfund falder med tre områder.

- Det er fjerde år i træk, at antallet af parallelsamfund falder, og vi ser dermed fortsat effekten af parallelsamfundspakken slå igennem, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Men spørger man Gunvor Christensen fra det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, Vive, der forsker i omdannelse af hårde ghettoer, kan man endnu ikke sige, om parallelsamfundsaftalen har haft effekt.

- Beskæftigelse, uddannelse og indkomst er jo områder, som er træge at ændre på, og boligområderne er jo kun lige kommet i gang. For eksempel har Bispehaven i Aarhus først lige haft sine planer til afstemning hos beboerne, siger Gunvor Christensen.

Det var den daværende regering - V, K og LA - der blev enig med SF, DF og S om parallelsamfundsaftalen i 2018. I 2030 skulle Danmark være fri for det, man da kaldte ghettoområder, lød det i aftalen. Ordet "ghetto" er siden droppet af den nuværende regering.

De udsatte boligområder skal omdannes ved at nedbringe andelen af almene familieboliger til maksimalt 40 procent. Og indflytningen styres, så andelen af kriminelle og arbejdsløse ikke bliver større.

Gamle tal

I organisationen Danmarks Almene Boliger (BL) påpeger man, at flere af de tal, ministeriet bruger til at definere boligområderne, er fra 2019. Derfor er det tvivlsomt, at man allerede et år efter beslutningen har kunnet se effekten.

- Man skal huske på, at de her indsatser tager tid, før de virker. Det er en målgruppe, der står længere væk fra arbejdsmarkedet, siger viceadministrerende direktør i BL Solveig Råberg Tingey og uddyber:

- Jeg kan kun sige, at boligorganisationer og kommuner igennem en lang årrække har haft et fokus på at vende udviklingen, så det her er mere et udtrykt for det arbejde end en politiske ramme fra Christiansborg.

Udsatte boligområder, parallelsamfund og omdannelsesområder

Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1000 beboere, og hvor minimum to ud af fire følgende kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct., opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1000 beboere, hvor minimum to af ovenstående kriterier er opfyldt, og hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

Boligområder, der har været på parallelsamfundslisten i fem år, defineres i lovgivningen som et omdannelsesområde.

Frygten for at rive ned

Gunvor Christensen mener dog, at de politiske rammer kan have affødt en bevidsthed - en form for forebyggende effekt - i kommuner med områder, der balancerer på grænsen til at være "udsatte".

- De, der har været i risiko for at havne på listen, har nok lagt sig i selen, for det er voldsomt pludseligt at skulle i gang med de her store omdannelsesplaner, siger hun.

Det er vigtigt, at vi holder tingene adskilt. I de områder, som ikke længere er udsatte, er der ikke lavet større omdannelsesplaner eller afviklet boliger. Her er den positive udvikling et resultat af andre indsatser.

Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL

Omdannelsesplaner, som blandt andre Odense Kommune er blevet pålagt, med nedrivning af boliger, genhusninger og indførelse af udlejningsregler, så borgere i beskæftigelse har fortrinsret til lejligheder.

Ifølge rådmand for beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune Brian Dybro (SF) var det netop frygten for at skulle nedrive boliger, det gjorde, at kommunen indførte en række initiativer. Men resultatet af det kan formentligt først ses om et stykke tid.

- Man har skærpet en lovgivning, der også gør, vi lokalt har skærpet vores fokus og indsatser, siger Brian Dybro.

Alligevel mener Solveig Råberg Tingey, at det ikke kan forklare udviklingen.

- Det er vigtigt, at vi holder tingene adskilt. I de områder, som ikke længere er udsatte, er der ikke lavet større omdannelsesplaner eller afviklet boliger. Her er den positive udvikling et resultat af andre indsatser, siger hun.

For at kunne forklare udviklingen de seneste år peger Solveig Råberg Tingey på en række af de initiativer, de enkelte kommuner selv har sat i søen sammen med boligforeningerne. Det drejer sig særligt om at placere medarbejdere fra jobcentrene i de udsatte boligområder.

- Det gode ved at føre indsatsen ud lokalt er, at man får en stærkere tilknytning og opbakning fra beboerne - det er noget nemmere at rykke til et jobcenter, når det er i ens nærområde, end at man skal ind til kommunen.

Beskæftigelsen i fremdrift

Kriterierne for at havne på listen er følsomme over for konjunktursvinginger, fordi en vigtig faktor er andelen af folk i beskæftigelse i boligkvarteret. Derfor frygtede man, ifølge Gunvor Christensen, at der ville opstå såkaldte "corona-ghettoer".

- Men det ser jo ikke ud til at være tilfældet. Så selv om mange mistede deres arbejde under corona-pandemien, kan det ikke ses i tallene, siger Gunvor Christensen.

I oktober 2021 var der 87.900 ledige - det laveste antal ledige siden december 2008. Derfor tilskriver Solveig Råberg Tingey også de gode konjunkturer en del af æren for udviklingen.

- Men det er også et udtryk for, at der bliver gjort en stor indsats for at målrette beskæftigelsesindsatsen i områderne, siger hun.

Spørgsmålet er, om man reelt har hjulpet de mennesker, der er flyttet ud af områderne. Eller om de, der bliver boende, er bedre stillet. Det er der ikke ret meget evidens for i hverken dansk eller europæisk sammenhæng, forklarer Gunvor Christensen.

- Man kan godt forestille sig, på papiret, at det kan have en afsmittende effekt, hvis man flytter nogle ledige ud i områder, hvor folk er mere i arbejde. Men modsat kan man også forestille sig, at de kommer til at bo nogle steder, hvor de intet har tilfælles med dem, de bor i nærheden af, så de i virkeligheden bliver mere isolerede, siger hun.

Forskning fra Holland viser ifølge Gunvor Christensen, at man nok kan blande befolkningen ud fra objektive parametre, men det medfører bare en såkaldt mini-segregering - at folk alligevel opdeler sig - fordi vi godt kan lide at bo sammen med andre, der ligner os selv.

- Men der er ikke evidens for, at den sociale blandingsøvelse, der er tankegangen i parallelsamfundsaftalen, faktisk virker i forhold til, om beboerne klarer sig bedre end før, siger hun.

_

Politik med Løvkvist & Dall

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Er der et Dansk Folkeparti tilbage til den kommende formand? De interne konflikter i Dansk Folkeparti er brudt ud igen, efter partiets næstformand, Morten Messerschmidt, i weekenden lancerede sit kandidatur til formandsposten for partiet, når Kristian Thulesen Dahl til januar træder tilbage. Morten Messerschmidt stiller op sammen med EU-parlamentsmedlem Peter Kofod, som er tiltænkt en rolle som næstformand, og det har fået flere til at vifte med partiets vedtægter. Men hvad er det overhovedet for et parti, der venter en ny formand?

Avisen Danmarks politiske analytiker Kasper Løvkvist og Casper Dall, politisk redaktør, diskuterer det i denne uges udgave af "Politik med Løvkvist & Dall", hvor de også kommer omkring to emner, som stadig syder og bobler i det politiske Danmark: Efterdønningerne af konflikten på sygeplejerskeområdet - og kommunalvalget.

Du finder podcasten ”Politik med Løvkvist & Dall” i appen ”Nyhedskiosken” eller ved at trykke ”Læs hele artiklen” herunder.

Der er stadig to måneder til, at Dansk Folkeparti vælger partiets nye formand, og allerede nu er de interne konflikter brudt ud. Hvilket parti overtager den kommende formand, når uenighederne er så store? Det diskuterer Kasper Løvkvist og Casper Dall i denne uges "Politik med Løvkvist & Dall", hvor kommunalvalget og konflikten på sygeplejeområdet også vendes.

I podcasten mødes Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, og reporter Kasper Løvkvist over en fyraftensøl på Christiansborg og vender de største politiske historier og tendenser. Du kan lytte til flere afsnit af "Politik med Løvkvist & Dall" ved at klikke her.