Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten
Sygehusene er i flere dele af landet så pressede på bemandingen, at der må hives et stigende millionbeløb op af kassen for at købe sygeplejersker og social- og sundhedspersonale fra private bureauer.
Det viser opgørelser, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, fra en række af landets regioner over forbruget af eksterne vikarer fra januar frem til udgangen af september. Region Hovedstaden og Region Nordjylland havde allerede ved udgangen af september brugt markant flere penge på vikarer end i hele 2020. Det skyldes blandt andet stigende priser for vikarerne på grund af heftig efterspørgsel, lyder forklaringen. I Region Midtjylland betyder kampen om vikarerne nu, at regionen slet ikke kan få de vikarer, sygehusene har brug for. Og helt utilsigtet er vikarforbruget derfor faldet i regionen.
Sundhed: Sygehuse er i flere dele af landet så pressede på bemandingen, at der må hives et stigende millionbeløb op af kassen for at købe vikarer i form af sygeplejersker og social- og sundhedspersonale fra private bureauer.
Det viser opgørelser, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, fra en række af landets regioner over forbruget af eksterne vikarer frem til udgangen af september 2021.
Samtidig fortæller regioner, at kampen om de private sygeplejersker er så hård, at priserne er røget i vejret, og at det kan være helt umuligt overhovedet at skaffe vikarer.
Sygehuse i priskrig
I Region Hovedstaden og Region Nordjylland havde man allerede ved udgangen af september brugt markant flere penge på eksterne vikarer end i hele 2020 - henholdsvis 18,9 og 21 millioner kroner.
Tallene dækker både forbruget af sygeplejerske-vikarer og sosu-vikarer, og i Region Nordjylland dækker en lille del af forbruget eksempelvis også ergoterapeuter og pædagoger.
Det stigende forbrug kommer i et år, hvor sygehusene har været ekstraordinært pressede af coronakrisen, af sygeplejestrejken og af en generel mangel på personale på sygehusene. Det betyder blandt andet, at alle regioner lige nu udskyder operationer og behandlinger.
Flere regioner melder om ekstraordinær mangel på sygeplejersker og en manglende lyst til overarbejde hos de tilbageværende sygeplejersker, og ifølge en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra oktober mislykkes hver anden rekruttering af en sygeplejerske. Altså hvert andet stillingsopslag er forgæves.
Region Nordjylland oplyser, at det stigende forbrug ikke nødvendigvis hænger sammen med, at der bruges markant flere vikarer end tidligere. Der er derimod kraftig konkurrence fra andre sygehuse, kommuner og sundhedsaktører om vikarerne, når vagtplanerne ikke hænger sammen.
Det har skubbet priserne i vejret, og derfor er prisen for en sygeplejerskevikar højere i dag end de forrige år.
"Udgiftsstigningen kan derfor ikke læses 1:1 som en stigning i antallet af vikarer, særligt ikke, fordi efterspørgslen efter vikarer er steget markant," skriver Region Nordjylland i en mail til Avisen Danmark.
Region Hovedstaden har over for Berlingske tidligere forklaret, at det er af nød, at regionen bruger eksterne vikarer.
"Når vores interne vikarer ikke kan dække behovet, og der er en bekymring for, om hospitalsafdelingerne fortsat kan opretholde den nødvendige behandlingskvalitet, så er vi nødsaget til at bruge eksterne sygeplejerskevikarer" skriver regionen i en e-mail til Berlingske.
Opgiver at skaffe vikarer
Men i Region Midtjylland betyder kampen om flere hænder fra de private selskaber nu, at regionen slet ikke kan få de sygeplejerskevikarer, som regionens sygehuse har brug for.
Så meget bruger regionerne på vikarer
- I Region Nordjylland var der ved udgangen af september brugt 20.751.000 kroner på vikarer inden for ”pleje- og behandlingspersonale”. Ved udgangen af oktober er forbruget steget yderligere til 25.167.000 kroner, Regionen anslår, at omkring 41 procent er sygeplejersker, 42 procent er sosu-assistenter, og de resterende 17 procent er eksempelvis fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger m.v. I hele 2019 blev der brugt 18.069.000 kroner i regionen.
- I Region Midtjylland opgør man vikarbruget i timetal. Ved udgangen af september var der i 2021 brugt 22.056 vikartimer hos sygeplejersker. For hele 2020 blev der brugt 31.345 timer. Fortsætter regionen med samme forbrug resten af 2021, ender den med at bruge færre vikartimer end i 2020.
- I Region Hovedstaden havde man ved udgangen af september 2021 brugt 18,9 millioner kroner på eksterne sygeplejerske- og sosu-vikarer. I hele 2020 brugte man 13,8 millioner kroner.
- De sidste to regioner, Region Syddanmark og Region Sjælland, har ikke kunnet levere data for, hvor meget regionerne bruger på eksterne sygeplejerske- og sosu-vikarer.
I 2018 og 2019 leverede sygeplejersker fra private vikarbureauer knap 50.000 arbejdstimer på de midtjyske sygehuse. I 2020 faldt det tal til lidt over 30.000 timer, og tallet for 2021 når under det niveau, hvis forbruget frem til 1. oktober fortsætter. Da var der hentet 22.000 arbejdstimer hos de private selskaber.
Også brugen af sosu-vikarer har været faldende. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange penge regionen bruger på hjælpen fra private selskaber, men Region Midtjyllands regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), oplyser, at faldet ikke skyldes en manglende vilje til at bruge vikarer. Tværtimod.
- Det er sværere for os at finde nogen, der kan dække vagterne fra vikarbureauerne, siger Anders Kühnau, der ikke har et bud på, hvorfor forbruget omvendt så er steget kraftigt i Region Nordjylland og Region Hovedstaden.
Han fortæller, at den generelle brug af vikarer ikke er faldet i regionen, men at det primært er forbruget af eksterne sygeplejerske- og sosu-vikarer, der er dykket. Han fastholder, at regionen finder andre løsninger hos andre faggrupper, når det ikke lykkes at skaffe sygeplejersker eller andre sundhedsfaglige vikarer.
- Det er svært at sige præcis, hvorfor vi ser et fald, men jeg tror, at de sygeplejersker, der er vikarer, også har en stilling et andet sted. En forklaring kan være, at de arbejder mere der, end de plejer at gøre, fordi der er pres på sundhedsvæsenet, siger Anders Kühnau.
En potentiel bombe
Man kan i regionerne være ansat som sygeplejerske på flere måder. Nogle er ansat direkte på de enkelte sygehuse, mens andre arbejder i regionernes egne vikarbureauer, der træder til, når der er huller i vagtplanerne.
Men en række sygeplejersker er altså også ansat i private vikarbureauer, som regionerne hyrer ind, når der ikke selv er personale til at dække ledige vagter. Et af landets største vikarbureauer inden for sundhedssektoren - Carelink - melder ifølge TV2 om en historisk stor tilstrømning af sygeplejersker, der gerne vil have arbejde som vikarer.
Fra artiklenPer Nikolaj Bukh fortæller, at de eksterne vikarer ofte er dyrere og kalder det stigende forbrug for en mulig ”bombe under velfærdssamfundet”.
Og det er en dårlig forretning for regionerne, der bliver mere og mere afhængige af personale, som ikke er ansat på sygehusene, forklarer professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.
Han fortæller, at de eksterne vikarer ofte er dyrere og kalder det stigende forbrug for en mulig ”bombe under velfærdssamfundet”.
- Du får færre hænder for pengene - det er den korte version. Den lange version er værre. For griber det her om sig, vil mange sygeplejersker skifte til private bureauer, fordi de kan få flere penge.
- De står i en enorm god forhandlingssituation, for hvis de træder ud af det offentlige, er de sikre på, at de kan få en vikaransættelse til en højere løn, siger Per Nikolaj Bukh.
Det har ikke været muligt at få tal fra Region Syddanmark og Region Sjælland, der ikke har opgørelse af brugen af sygeplejerske-vikarer.