Hvor skal krydset sættes, hvis du vil stemme grønt? Her er fire skarpe spørgsmål til din lokale kandidat
Snart skal krydserne sættes til kommunevalget 2021 - et valg, der er blevet kaldt danmarkshistoriens første kommuneklimavalg, fordi netop klima- og miljøspørgsmål for mange er afgørende for, hvor krydset sættes.
Men det kan være svært at gennemskue, om en politiker er reelt grøn, eller han eller hun pynter sig med lånte, grønne fjer. For det er de færreste, der per se er imod at passe på naturen, spare ressourcer og tage hensyn til klimaet.
Alligevel er der nogle kandidater, der vil klimaet mere end andre. Dem kan du måske udpege ved at stille kandidaterne nogle særlige spørgsmål. Særligt interessant bliver det, når politikeren skal vælge mellem klimahensyn og andre hensyn - vild natur eller almene boliger, for eksempel.
Få fire skarpe spørgsmål, du kan høre dine lokale kandidater om, i artiklen.
KV21: Kommunevalget banker på døren, og netop dette valg i det herrens år 2021 er blevet kaldt det første kommunale klimavalg i danmarkshistorien.
Hver tredje dansker vurderer, at netop klima- og miljøspørgsmål er blandt de mest afgørende områder i forhold til, hvor krydset ender. Det viser en undersøgelse lavet for Momentum af Voxmeter.
Og det er markant flere end ved de forrige kommunevalg i 2017 og 2013. Med andre ord: Miljø og klima er rykket ind i kommunevalgkampen.
Men selv om klima og miljø er vigtigt for manges kryds 16. november, kan det måske være svært helt at gennemskue, hvem der reelt brænder for den grønne dagsorden.
På overfladen er der ikke mange politikere, der åbent er imod at passe på naturen, være klima-bevidst og spare på ressourcerne. Alligevel er der forskel på kandidaterne.
Det vurderer Jens Villiam Hoff. Han er professor i statskundskab på Københavns Universitet og har skrevet bogen "Klimaets kommunale tilstand".
- Blandt økonomer skildrer man ofte mellem stærk bæredygtighed og svag bæredygtighed. De stærkt bæredygtige politikere mener ikke, at man kan substituere inden for miljø og klima. Altså man kan for eksempel ikke betale sig fra ødelagt natur, forklarer han.
Sammen med Tobias Johan Sørensen, der er klimaanalytiker ved den grønne tænketank Concito, har han her formuleret fire centrale spørgsmål, der kan hjælpe dig med at gennemskue, hvilke af dine lokale kandidater, der virkelig brænder for den grønne dagsorden.
1 Hvad er vigtigst: Vild natur eller almene boliger?
En debat, der ofte blusser op, særlig i København og de større bykommuner, er, om man kan afgive naturområder for at gøre plads til mere by, for eksempel flere boliger.
Så du kan høre din kandidat, om han eller hun ville være villig til at opgive et stykke vild natur for at få plads til almene boliger.
For en politikers tilgang til sådan et spørgsmål afslører faktisk, om kandidaten prioriterer miljø og klima højt. Hvis svaret prompte er, at naturen må vige for mennesker, kan det tyde på, at kandidaten ikke er ægte grøn.
Det vurderer i hvert fald Jens Villiam Hoff.
- Hvis man tror på stærk bæredygtighed, så kan man ikke opgive natur for beboelse. Naturligvis er der nogle nuancer: Er det sjælden natur, er det i en bykommune med meget lidt natur eller en landkommune med meget natur - og hvis man fjerner natur ét sted, vil man så etablere ny natur et andet sted?
Alligevel mener han overordnet, at en kandidat bør sige, at vild natur trumfer ny beboelse, hvis kandidaten virkelig brænder for klima og miljø.
2 Skal vi droppe det røde kød i institutionerne?
Når du først er kommet nærmere, om din lokale kandidat reelt er grøn, også når det gør ondt på andre sager, kan du undersøge, om han eller hun tør tage nogle af og til meget upopulære beslutninger i det grønnes tegn.
Næsten ingen politikere er per se imod, at kommunen skal købe klimavenligt ind. Men hvad sker der, når der dukker dilemmaer op?
- Hvis du tager alle kommuners samlede indkøb i Danmark, er det forbundet med en udledning på seks millioner ton CO2 om året. Det svarer næsten til den samlede danske bilparks udledning, siger Tobias Johan Sørensen fra Concito.
Så der er et kæmpe potentiale for at spare CO2-udledning, hvis kommunerne handler klimavenligt ind. Men er din kandidat klar til for eksempel at skære markant ned i mængden af rødt kød, der serveres i kommunens institutioner?
- Hvis man virkelig vil klima og sundhed, er man nødt til at ville noget på det område, og især udskifte det røde kød med lyst kød eller plantebaserede måltider, fastslår Tobias Johan Sørensen.
3 Skal vi have vindmøller i min baghave?
Vi har masser af vind i Danmark, så vi kan bygge vindmøller i det danske landskab, der kan lave billig elektricitet.
Det er jo fantastisk, men der er lige et problem. Selv om de fleste danskere egentlig vil den grønne omstilling, kan der være ret stor modstand mod, at det skal ske lige i vores egen baghave.
Med andre ord: Vindmølleparker (og solcelleparker for den sags skyld) er svære at placere, og en lokalpolitiker kan blive en lus mellem to negle, når politikeren gerne vil have masser af grøn energiproduktion i sin kommune, men ikke vil presse upopulære kæmpeparker ned over borgerne.
Det kan derfor være givende at høre, om en politiker vil godkende den type projekter, men også, hvordan politikeren vil arbejde på at mindske modstanden mod projekterne.
- Hvor i kommunen kan man finde gode arealer, og hvordan kan man inddrage de lokale borgere og generelt nedbringe modstanden? Det er gode spørgsmål, siger Tobias Johan Sørensen.
4 Er brunt grønt nok for dig?
I Danmark bruger vi en smart finte. Vi har lidt svært ved at få stor nok energiproduktion fra de helt grønne kilder, altså sol og vind, og derfor tæller vi nogle såkaldte brune kilder med i det grønne regnskab.
Vi brænder meget biomasse af - det vil sige flis, træpiller, halm og den slags. Det er med en formodning om, at biomassen vokser op igen og derfor er lige så grøn i regnskabet, som hvis energien kom fra sol og vind.
- Det betyder, at der bliver brændt meget lidt kul af, hvilket er godt for klimaet. Men udfordringen er, at vi importerer rigtig meget biomasse for at brænde det af og samtidig optager meget store arealer til at dyrke disse energikilder. Marker, som ellers kunne være brugt på for eksempel natur eller fødevareproduktion, fortæller Tobias Johan Sørensen og fortsætter:
- Vores analyser peger på, at det ikke er klimaneutralt at bruge biomasse i så store mængder, fordi det tager lang tid at genetablere biomassen, hvis det overhovedet sker.
Derfor er et godt spørgsmål til din lokale kandidat, om han vil arbejde for at få nedbragt de brune energikilder i kommunens energiproduktion, fordi de nok ikke er så grønne, som de bliver præsenteret i Excel-arket.
Hvis ikke, kunne det tyde på, at der er en kandidat, der går mere op i grønt på papiret end i virkeligheden.
<![CDATA[<div class="iframely-embed"><div class="iframely-responsive" style="padding-bottom: 56.25%; padding-top: 120px;"><a href="https://nyheder.tv2.dk/kandidattest" data-iframely-url="//cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Favisendanmark.dk%2Fkommunalvalg&key=6bbe5b2ccff11618fc9161e373e22354"></a></div></div><script async src="//cdn.iframe.ly/embed.js" charset="utf-8"></script>]]>