Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En ny rapport viser, at uvaccinerede udgør cirka halvdelen af de indlagte på intensivafdelinger. De er også yngre og har færre kroniske sygdomme end de vaccinerede intensivindlagte. Ifølge en overlæge er det et klart bevis for vaccinernes effekt. (Arkivfoto).

Effektiv behandling mod corona er ved at slippe op

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

666 personer er i øjeblikket indlagt med coronasmitte, mens smitten brager derudaf uden for hospitalerne.

Og nu er vi ved at løbe tør for en af de mest effektive behandlinger mod indlæggelse og dødsfald blandt personer med svækket immunforsvar.

Faktisk er der kun 850 behandlinger med sotrovimab – den mest effektive antistofbehandling mod covid - tilbage på Region Hovedstadens Apotek, der leverer lægemidler til sygehusapoteker i hele landet, skriver DR.

- Lige nu har vi relativt lidt, og det betyder, at vi begynder at indskrænke forbruget, så det kun er patienter i allerhøjest risiko, der kan få den.

- Det er bestemt et problem, for vi ville gerne give det til så mange som muligt, men det har vi altså ikke mulighed for lige nu, siger Jan Gerstoft, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet, til DR.

Studier har vist, at behandling med sotrovimab, der sker ved indsprøjtning i blodet, kan forebygge indlæggelser med 85 procent.

Tidligere har flere andre antistofbehandlinger vist sig at være effektive, men sotrovimab er den eneste, der har vist sig at være effektiv overfor den nye omikron-variant. Derfor er den i høj kurs, oplyser overlægen til DR.

Minister: Flere børn skal vaccineres

Efter nytår vender landets skolebørn tilbage til klasseværelserne, hvis alt går efter planen.

Men inden da bør flere af samfundets yngste blive vaccineret, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det er netop nu, i juledagene, at man kan bruge tiden til at få sine børn vaccineret, siger han i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at man lader børn mellem 5 og 11 år blive vaccineret mod coronavirus siden 26. november.

Men foreløbigt er det kun 38 procent af aldersgruppen, der har fulgt anbefalingen, viser tal fra Sundhedsministeriet ifølge Ritzau.

- Vi mangler fortsat at få endnu flere af de mindste skolebørn vaccineret, så smitten ikke stiger voldsomt på skolerne, når de åbner i februar, siger sundhedsministeren.

Eleverne blev sendt hjem til onlineundervisning den 14. december. Efter planen åbner skolerne igen 5. januar.

Nytårsmenuen kommer udefra

Før de små kan vende tilbage til skolen, er der en nytårsfejring, der skal overstås.

Dertil følger selvfølgelig en overdådig nytårsmenu, og den er der tilsyneladende flere og flere danskere, der ikke selv gider at stå og svede over i køkkenet.

Faktisk forventer Horesta, der er brancheorganisation for blandt andet restaurationserhvervet, at salget af færdiglavede nytårsmenuer fra restauranter, slagtere og lignende vil slå alle rekorder i år.

Det siger medlemschef Nadeem Wasi til Jyllands-Posten.

- Omfanget er stigende, og udbuddet er også voksende, fordi flere restauranter og butikker spiller ind på markedet. Det betyder, at der er noget for enhver smag og pris, siger han til avisen.

Ifølge Judith Kyst, der er direktør i videns- og forandringsorganisationen Madkulturen, er det stigende salg af nytårsmenuer ud af huset en del af en større udvikling på takeaway-området. Målinger viser, at 7 procent af alle gæstemåltider var takeaway i 2018. Det er nu steget til 17 procent.

- Jo flere, der tager det til sig, jo mere legitimt bliver det. Førhen kunne du købe ind til din nytårsmenu i Brugsen. Nu er det også restaurationer, der udbyder nytårsmenuerne. Så gastronomien flytter hjem i stuerne, og det sker på bekostning af nogle af traditionerne, f. eks den hjemmelavede nytårstorsk, hamburgerryg, steg og måske en rejecocktail til forret, siger Judith Kyst til Jyllands-Posten.

Det var dagens nyhedsoverblik, men læs endelig videre.

Så bliver du nemlig præsenteret for fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist
24-årige Sofus Nielsen har autisme og modtager uddannelseshjælp, fordi han har svært ved at passe et arbejde og gennemføre den uddannelse, han startede på i 2018. Privatfoto

Sofus frygter for huslejen: Eksperter vil svinge pisken over unge uden job og uddannelse

Næste år skal kontanthjælpssystemet laves om.

I den forbindelse anbefaler Ydelseskommission, at man fjerner det såkaldte aktivitetstillæg, der gives til unge under 30 år på uddannelseshjælp, som er langt fra at kunne gennemføre en uddannelse eller tage et arbejde.

Men det er ikke nogen god idé, lyder kritikken.

For de unge kan ikke reagere på den slags økonomiske gevinster, så langt størstedelen af dem vil bare opleve at blive fattigere.

Én af dem, der risikerer at blive ramt på økonomien af kommissionens forslag, er 24-årige Sofus Nielsen. Han modtager uddannelseshjælp, mens han forbereder sig på at kunne færdiggøre sin uddannelse.

Mere end 44.000 unge var hverken i beskæftigelse eller under uddannelse i slutningen af 2020. Eksperter anbefaler at fjerne et tillæg til unge kontanthjælpsmodtagere, så det bedre kan betale sig for dem at få en uddannelse eller et arbejde. Men det er en dårlig idé, lyder det fra kritikere, der frygter, at de unge tabes på gulvet.

Ydelser: Mere end 44.000 unge mellem 15 og 24 år var hverken i beskæftigelse eller under uddannelse i slutningen af sidste år. En kæmpe katastrofe, som vi ikke kan være bekendt, lød det fra statsministeren i august.

Siden har beskæftigelsen slået rekorder, og flere eksperter vurderer, at det nærmere er omkring 15.000 af de unge, statsministeren taler om, der er uden arbejde eller uddannelse i så lang tid, at det er et decideret problem.

Men uanset hvordan man vender og drejer tallene, er der brug for at række ud til de unge, som har svært ved at bide sig fast i det danske uddannelsessystem og det danske arbejdsmarked.

Det mener Noemi Katznelson, der er professor og leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

- Lige nu har vi et formuleret politisk ønske om at gøre noget ved det. Vi har også et arbejdsmarked, som skriger på arbejdskraft. Så nu er der mulighed for at få hjulpet nogle af de her unge videre. Den mulighed skal vi helst gribe, siger hun.

Avisen Danmark har tidligere beskrevet, hvordan hver tredje virksomheds forsøg på at rekruttere er forgæves. Det sker samtidig med, at godt 30.000 unge modtager uddannelseshjælp.

Man kan ikke presse dem mere med incitamenter på ydelsesområdet, for mange er slet ikke i stand til at være på en arbejdsplads, uden at de hjælpes i gang på ofte lempeligere vilkår.

Noemi Katznelson, professor og leder af Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet

Tidligere på året afleverede den såkaldte Ydelseskommission deres bud på, hvordan man kan tilskynde flere af de unge, der havner i kontanthjælpssystemet, at komme i arbejde eller uddannelse.

Hvad er uddannelseshjælp?

Unge under 30 uden uddannelse får uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp.

Hvis man er på uddannelseshjælp, vurderer kommunen, om man er enten aktivitetsparat, uddannelsesparat eller åbenlyst uddannelsesparat.

Aktivitetsparate vurderes at have problemer af faglig, social eller helbredsmæssig karakter, der betyder, at man ikke kan starte på en uddannelse og gennemføre den på almindelige vilkår inden for et år.

Uddannelsesparate kan – med den rette hjælp – påbegynde en uddannelse inden for et år og gennemføre den på almindelige vilkår.

Åbenlyst uddannelsesparate vurderes ikke at have nogen barrierer i forhold til at starte på en uddannelse.

Men kommissionens bud bliver beskyldt for at straffe tusindvis af de unge, som er længst væk fra arbejdsmarkedet og uddannelse.

- Det er den forkerte medicin til den forkerte diagnose, siger Asbjørn Sonne Nørgaard fra tænketanken Cevea, der advarer om at gennemføre kommissionens anbefaling.

Kan ikke presses mere

Efter nytår skal politikerne forhandle om et nyt kontanthjælpssystem. Og eksperterne fra Ydelseskommissionen har anbefalet dem at rette op på en skævhed i det nuværende system.

Skævheden består i et aktivitetstillæg, der gives til unge, som er vurderet aktivitetsparate og dermed langt fra at kunne gennemføre en uddannelse. Tillægget betyder, at de unge langt fra uddannelse modtager op til 5000 kroner mere før skat, end unge der er vurderet uddannelsesparate og dermed tættere på at kunne gennemføre en uddannelse.

Derfor vil Ydelseskommissionen skrotte aktivitetstillægget, så det ikke kan betale sig at være langt fra uddannelse eller beskæftigelse.

Men den anbefaling møder hård kritik fra tænketanken Cevea, der påstår, at det ikke får de unge tættere på arbejdsmarkedet eller uddannelse, men blot forringer deres vilkår.

- Man bruger benhårde incitamentslogikker og siger, det skal kunne betale sig at arbejde, men det kræver, at man faktisk har ressourcer og handlingskapacitet til at reagere på incitamenterne. Det har de her unge ikke, så de bliver i realiteten bare fattigere, siger Asbjørn Sonne Nørgaard.

Han bekymrer sig mest for de ældste aktivitetsparate på uddannelseshjælp - dem mellem 25 og 29 år - som i gennemsnit risikerer at måtte undvære mere end 2.200 kroner om måneden, hvis kommissionens forslag føres ud i livet.

De mest udsatte unge på uddannelseshjælp er pressede på økonomien, men økonomisk pres får dem ikke tættere på et arbejde eller en uddannelse, fortæller ungdomsforsker Noemi Katznelson.

- Der er nogle af dem, som har opgivet at overskue, hvad de overhovedet har af muligheder. Vi skal have fat i andre former for støtte- og hjælpeordninger for at få dem i gang. Man kan ikke presse dem mere med incitamenter på ydelsesområdet, for mange er slet ikke i stand til at være på en arbejdsplads, uden at de hjælpes i gang på ofte lempeligere vilkår, siger hun.

Sofus modtager uddannelseshjælp

Én af dem der frygter at blive ramt på økonomien, hvis kommissionens anbefaling føres ud i livet, er 24-årige Sofus Nielsen fra Horsens, der mangler at gennemføre to fag, før han kan kalde sig student fra HF.

Sofus har i lang tid døjet med angst, og da han havnede i psykiatrien med voldsomme symptomer, blev han udredt og stillet diagnosen autisme. Det var i sommeren 2020.

- Jeg har haft svært ved at gennemføre min uddannelse og passe et arbejde på grund af mine psykiske udfordringer. Jeg har det skidt med rum med mange mennesker og planer, der ændrer sig, siger han.

Nu modtager Sofus i stedet uddannelseshjælp.

Han er vurderet aktivitetsparat og får derfor et aktivitetstillæg, fordi han ikke umiddelbart er i stand til at forsørge sig selv på arbejdsmarkedet eller tage en uddannelse.

Men det betyder også, at han modtager flere penge end de uddannelsesparate.

Sådan vil det ramme de unge

Aktivitetsparate unge på uddannelseshjælp har mulighed for at modtage et aktivitetstillæg.

Men Ydelseskommissionen anbefaler, at man fjerner tillægget, så de unge i stedet vil modtage grundsatsen i kommissionens forslag.

For knap 60 procent af de unge vil det medføre en reduktion i indkomsten på mere end 500 kroner om måneden.

For udeboende mellem 25 og 29 år er reduktionen i gennemsnit 2.200 kroner om måneden.

I alt modtager godt 23.000 unge uddannelseshjælp med aktivitetstillæg.

Med 6190 kroner udbetalt hver måned får han også mere end langt størstedelen af de studerende på SU.

Sofus Nielsen mener, det ville blive væsentligt sværere at få pengene til at række, hvis han i stedet modtog grundsatsen i kommissionens forslag på 6600 kroner om måneden før skat.

- Jeg har jo lagt budget ud fra, at jeg har de penge, som jeg har. Jeg bor i en lejlighed med min kæreste, som også er på uddannelseshjælp, og vi betaler godt 7000 kroner om måneden for lejen. Og med den energikrise, vi har nu, er det blevet sværere at få til at løbe rundt, siger han.

Kan ikke presses mere på økonomien

Som formand for Danske Handicaporganisationer repræsenterer Thorkild Olesen en væsentlig del af de unge på uddannelseshjælp. Statistikkerne viser blandt andet, at næsten hver tredje, der modtog uddannelseshjælp i 2018, havde en diagnose forbundet med et handicap.

Mere end halvdelen havde en psykisk diagnose.

I vores forslag tager vi højde for, at det laveste niveau er forsvarligt. Vi har taget udgangspunkt i minimumsbudgetter, som kan give et simpelt - men sundhedsforsvarligt - liv på kort sigt, fordi der er tale om en midlertidig ydelse.

Torben Tranæs, professor og forskningsdirektør, Vive

- Gennemfører man det her, er der en risiko for, at de må undvære nogle helt basale ting for at kunne leve, siger han.

Thorkild Olesen, kan du ikke godt se, at der en indbygget økonomisk skævhed mellem de aktivitetsparate og uddannelsesparate, som ikke er hensigtsmæssig?

- Det er jo fordi, man tager økonomens udgangspunkt, der som regel er, at folk altid vil gå efter den højeste ydelse, hvis de kan.

- Men det kunne jo hypotetisk set godt være, at folk faktisk gerne ville være en del af samfundet i stedet for at skulle gå på lud og koldt vandt resten af livet. For det er jo det, man kommer til, hvis ikke man får sig en uddannelse eller et arbejde.

- Der er mennesker med handicap, som har været i det her system i mere end fem år. Og det er altså ikke fordi, de er glade for det, siger Thorkild Olesen.

For dem, han repræsenterer, er det ikke økonomiske incitamenter, men manglende muligheder og støtte, der gør det svært at komme i uddannelse eller arbejde, mener han.

- Og har man ikke gennemført mere end folkeskolen, har man heller ikke gode muligheder for at optjene retten til den forhøjede sats i kommissionens forslag, siger Thorkild Olesen.

En urimelig fordeling

Torben Tranæs, der er forskningsdirektør ved Vive og formand for Ydelseskommissionen, mener ikke, at kritikernes argumenter om, at mange af de aktivitetsparate unge ikke kan reagere på en økonomisk gulerod, hænger helt sammen.

Jeg håber på, at jeg kan få en lidt mere stabil dagligdag og måske snart få noget social støtte fra kommunen, så jeg kan komme på benene igen.

Sofus Nielsen

Det er nemlig ikke rimeligt, hvis man kun giver lave ydelser til folk, der er i stand til at reagere på en gevinst ved at tage et arbejde eller starte på en uddannelse. Samtidig mener han ikke, at den anbefalede sats er for lav.

- I vores forslag tager vi højde for, at det laveste niveau er forsvarligt. Vi har taget udgangspunkt i minimumsbudgetter, som kan give et simpelt - men sundhedsforsvarligt - liv på kort sigt, fordi der er tale om en midlertidig ydelse, siger Torben Tranæs.

Han fastholder også, at det ikke er hensigtsmæssigt, at det bedre kan betale sig at være langt fra uddannelse eller job.

- Så kan det være, at for eksempel en psykisk diagnose kan begrunde, at man skal have en højere ydelse. Men det er ikke en leveomkostning. Det er knyttet til den diagnose, man har, og det skal håndteres andre steder. Det understøttes også med vores anbefaling, siger han.

Torben Tranæs medgiver dog samtidig, at der ikke er nogen grund til at forvente, at kommissionens anbefalinger reelt bringer mange af de aktivitetsparate unge i arbejde eller uddannelse.

- Det er en gruppe med forholdsvis lav afvandring til beskæftigelse og uddannelse. Og generelt er der svage effekter af incitamenter. Det er ofte nogle lidt mere grundlæggende livsændringer, som gør, at de kommer i gang, siger han og tilføjer, at der skal mere og andet til end blot økonomisk tilskyndelse.

Derfor foreslår kommissionen blandt andet, at arbejdet med aktive indsatser for gruppen af unge langt fra beskæftigelse og uddannelse suppleres med en økonomisk engangsbelønning, som kan gives, når borgere når nogle specifikke delmål.

I Horsens har Sofus Nielsen trods sine vanskeligheder ikke opgivet drømmen om at få en uddannelse. Han håber snart at kunne søge ind på drømmeuddannelsen som civilingeniør.

- Jeg håber på, at jeg kan få en lidt mere stabil dagligdag og måske snart få noget social støtte fra kommunen, så jeg kan komme på benene igen, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen under pressemøde, hvor der besvares spørgsmål rejst i relation til smser i minksagen, Spejlsalen i Statsministeriet i København i november. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Reformer, corona og hvornår kommer valget? Her er emnerne, politikerne diskuterer i 2022

2022 står for døren, og hvis det nye år i dansk politik kommer til at blive bare halvt så begivenhedsrigt som 2021, bliver det interessant at følge med.

Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, har fundet spåkuglen frem og dykker i denne "forskudsopgørelse" for 2022 ned i nogle af de emner, han forventer vil komme til at fylde på den politiske dagsorden i det kommende år. Det handler om svære forhandlinger for regeringen, den nærmest evige coronahåndtering, og så det spørgsmål, som alle omkring Christiansborg begynder at blive mere og mere optagede af: Hvornår udskriver Mette Frederiksen valg?

2022 står for døren, og selv om 2021 har budt på rigeligt med drama i dansk politik, er der ifølge Avisen Danmarks politiske redaktør Casper Dall meget der tyder på, at dansk politik i det kommende år vil holde sit dramatiske niveau.

I 2021 fik vi rigsret, minkkommission, ministerrokade og kommunalvalg. I 2022 har vi - i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt - udsigt til et valg, men derfor vil året helt sikkert komme til at byde på en masse drama alligevel. Dansk Folkeparti skal have ny formand, og så vil debatten om, hvem der reelt er lederen af blå blok - Søren Pape Poulsen eller Jakob Ellemann-Jensen - fortsætte.

Men der er langt mere i vente, og her kommer nogle af de emner, som Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, forventer vil fylde i dansk politik de næste 12 måneder.

1 Minkkommissionen

I Statsministeriet kan det ikke gå hurtigt nok med at blive forår. Ikke kun fordi det plejer at være en fornøjelse at lægge de mørke måneder bag sig, og foråret varsler lavere coronasmittetal, nej, foråret vil også betyde enden på minkkommissionen. Omkring slutningen af april eller begyndelsen af maj forventes det, at minkkommissionen vil komme med sin afrapportering efter at have gennemført afhøringer i næsten tre måneder og gennemgået mange tusinde dokumenter.

Mens det stadig er svært - hvis ikke umuligt - at se den "rygende pistol", som kan få et flertal i Folketinget til at stemme for en rigsret, så har den nye granskningskommission, som minkkommissionen formelt hedder, allerede haft ødelæggende virkning på regeringen. I flere måneder skyggede debatten om de slettede sms'er mellem centrale topfolk i Statsministeriet og statsministeren, og det var umuligt for statsministeren at komme til at diskutere politik, fordi der hele tiden var nye elementer om de slettede sms'er, der skulle kommenteres.

Vælgernes hukommelse er det dog med at være ganske kortvarig, og det kan være Mette Frederiksens held, fordi hun kan give sig selv mere end et år til at genopbygge troværdigheden hos vælgerne, før hun er tvunget til at udskrive valg.

2 Corona

Vaccinationerne mod coronavirus fortsætter i 2021, og virussen vil også i det kommende år sætte sit præg på Christiansborg, hvor dens indflydelse på dansk politik vil være lige så uforudsigelig, som den har været hidtil. Arkivfoto: Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Dansk politik har siden marts 2019 haft en stor dark horse, som ingen politiske partier har fundet formlen på at kunne styre: Corona.

Bedst som Christiansborg-politikerne ruller alle restriktionerne tilbage og åbner landet helt, så rammes vi af en ny smittebølge. Denne uforudsigelige faktor i dansk politik kan få stor betydning for, hvornår Mette Frederiksen udskriver valg til Folketinget: Satser hun på, at danskerne vil genvælge hende, som stod i spidsen for landet, da pandemien ramte os? Tør hun vente til efteråret, hvor en ny bølge af smitte måske kan holde nogle ældre vælgere, der traditionelt vil stemme på Socialdemokratiet, fra at møde op for at stemme?

Og hvordan udvikler det politiske klima sig? Coronaens veje er uransagelige. Sikkert er det dog, at Mette Frederiksen og regeringen vil forsøge at bruge deres resolutte håndtering af krisen til at bygge et billede op af en statsminister, som tog hånd om samfundets svageste - de ældre - da det virkelig gjalt - og tør danskerne gamble med det ved at vælge en ny statsminister, når en ny coronabølge eller ny virus kan ramme os med lynets hast?

3 Reformerne

Der var lagt op til, at der skulle tænkes store tanker i messecenteret i Fredericia, da regeringen inviterede sig kick off på sit store reformprogram. Statsministeren havde varmet kraftigt op. Nu var hun klar til at tage favntag med nogle af samfundets sværeste opgaver: Ringe færdigheder hos eleverne i 9 klasse, for meget ikke-vestlige kvinder er uden for arbejdsmarkedet, og den generelle mangel på hænder i både den offentlige og den private sektor.

Siden er det ikke meget, vi har hørt til den stort anlagt reformdagsorden. Bevares, udspillet "Danmak kan mere I" kom, men den svære toer lader vente på sig. Der gik simpelthen slettede sms'er og kommunalvalg i dansk politiks andet halvår, og nu er det op til regeringen at levere tilstrækkeligt i det kommende år, så seancen i Fredericia ikke enten kommer til at fremstå som en af de største selviscenesættelser af et politisk projekt eller næsten endnu værre: Går over i glemslen.

4 Kontanthjælpssystem

Der var lagt op til, at debatten om et nyt kontanthjælpssystem skulle være et af de mest sprængfarlige i Folketingets efterårssæson, men det drama er nu blevet skudt ind i 2022, hvor det kan ende med det helt store brag.

For regeringens støttepartier var det i valgkampen for snart tre år siden afgørende, at der kom et opgør med det såkaldte kontanthjælpsloft. Via en kommission kom ønsket ind i forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne, og efter beretningen fra Ydelseskommissionen har især Enhedslisten og SF et brændende ønske om, at der skal ske noget på dette område. Støttepartierne har store forventninger til, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil gå forrest i opgøret med det nuværende system.

Men det er ikke så nemt, som det måske lyder. For ydelser er ikke kun socialpolitik. Det er også udlændingepolitik. Og den socialdemokratiske regering ønsker ikke, at de borgerlige partier kan beskylde Socialdemokratiet for at forgylde arbejdsløse udlændinge med højere ydelser.

5 Grøn skattereform

Politikerne har allerede lavet et væld af grønne klimaaftaler, men i 2022 har de planlagt, at de skal lave en af de allerstørste aftaler: En grønne skattereform. I 2020 blev en ekspertgruppe nedsat, og det er nu planen, at den skal komme med sin endelige afrapportering inden udgangen af det kommende år. Her skal der fremlægges modeller for, hvordan en ensartet CO2-afgift kan gennemføres, så den omfatter alle udledninger. Det er en ganske omfattende øvelse, og den er blandt andet blevet forsinket af, at det har været svært for myndighederne at opgøre, hvor meget CO2 hver enkelt bedrift i landbruget udleder.

Mens regeringen også på denne del af det grønne område har været fodslæbende, har en ensartet CO2-afgift længe så støttepartierne været set som Columbus-ægget i den grønne omstilling. Nu skal det være dyrere at være sort, mener de. Både Venstre og Konservative er en del af aftalen om at nedsætte ekspertgruppen, men om partierne er klar til at gøre alvor af deres grønne intentioner, bliver spændende at følge. Især Jakob Ellemann-Jensen har gennem sin formandstid forsøgt at iklæde sig et grønt look, og nu kan det begynde at blive ganske konkret og dermed ubehageligt. For hvor meget skal en pakke oksekød stige i pris? Benzinen?

Der er lagt op til en af de helt store armlægninger på klimaområdet - og så endda ganske tæt på et valg.

6 Sundhedsvæsenet

Uenighederne på sundhedsområdet blev ikke løst i 2021. Derfor vil det trække tråde ind i 2022, forudser Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Egentlig burde sundhedsvæsenet slet ikke omtales som et relevant emne for 2022. For det burde være håndteret i 2021. Der var overenskomstforhandlinger, et regeringsudspil på området, og vi har efterhånden lært at håndtere dansen med coronaen, fordi vaccinerne ikke fører til masseindlæggelser. Men sådan er det ikke gået. Resultatet af overenskomstforhandlingerne blev en langvarig strejke, som godt nok officielt blev afsluttet med et lovindgreb, men som stadig trækker traktorstore spor efter sig og coronaen overrasker os stadig. Derfor kommer sundhedsvæsenet helt sikkert til at spille en rolle i det kommende år, for ingen ansvarlig regering, der håber på genvalg, kan holde til, at der kan opstå tvivl om vores sundhedssystem.

Med regeringens og støttepartiernes "coronavinterpakke" i finansloven for 2022 blev der sat et midlertidigt plaster på såret, men der er allerede blødt igennem. Forholdene på sundhedsområdet er en hovedpine, som regeringen er nødt til at gøre andet end symptombehandlinger ved. For når vælgerne bliver spurgt til, hvilke emner de vægter højeste, når de skal stemme, så har sundhedsområdet gennem de seneste mange, mange år været at finde i den absolutte top. Derfor vil vi også i 2022 se initiativer og udspil på området fra både regering og opposition. Det er vigtigt for vælgerne - og så er det vigtigt for politikerne.

7 Tid til valg?

Egentligt har Mette Frederiksen helt indtil den 4. juni 2023, men mon ikke hun udskriver valget til Folketinget før den absolut sidste dato? Spørgsmålet er, om det allerede bliver i 2022, at danskerne igen skal sammensætte et nyt Folketing. Det politiske klima kan naturligvis blive så fastfrosset, at hun mere eller mindre kan blive tvunget til at udskrive valget, fordi ingen af regeringens reformforslag kan finde det nødvendige flertal, og det giver en handlingslammet regering.

Men ellers er der nok mest, som taler for, at vi skal et godt stykke ind i 2022 eller måske helt frem til 2023, før valgkortet ligger i postkassen. Det er forventningen, at regeringen vil bruge det kommende år på at levere flere udspil til reformer, og så har Mette Frederiksen brug for tid. Tid, så vælgerne glemmer de slettede sms'er og det lukkede minkerhverv. Det kunne tale for, at vi skal endnu tættere på Grundlovens absolutte deadline.

Mandag den 20. januar 2020 udkommer bogen "Brobyggerne", som er en samtalebog mellem Özlem Cekic og Bent Melchior. Bogen handler om deres kamp for demokrati, frihed og større tolerance mellem befolkningsgrupper. Foto: Lars Krabbe.

Özlem ser tilbage på 2021: - Jeg mistede min jødiske bedstefar og slog rødder i Danmark ved at grave i haven

Der går ikke en dag, hvor Özlem Cekic ikke tænker på Bent Melchior, som døde i juli. Det fortæller hun i interviewet, hvor hun ser tilbage på tre vigtige begivenheder i 2021, og tabet af den tidligere overrabbiner er det største tab. 
- Jeg føler nogen gange, jeg kan se ham sidde der i den røde lænestol, når jeg tænker, hvad ville Bent sige eller tænke om det her? Jeg kan se ham knytte næven, som han gjorde, når han var begejstret. Eller lægge sit sin pande mod sin hånd, som han gjorde, når han var bekymret. Eller se ham smile med hovedet på skrå, som han gjorde, siger hun.
Bent Melchior blev den bedstefar, Özlem aldrig havde haft, og han var bestyrelsesformand i "Brobyggerne - Center for dialogkaffe", som Cekic var idékvinden og er generalsekretær for.

- Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på Bent Melchior, siger Özlem Cekic om den store sorg, der ramte hende i året der gik. Men det var også året, hvor hun slog danske rødder ved at få jord under neglene som sommerhusejer.

2021: De vakte opsigt, når de dukkede op sammen til Pride-optog, i Grimhøjmoskéen eller bare når de slentrende en tur arm i arm. Den gamle jøde Bent Melchior og den yngre muslim Özlem Cekic. I år sluttede det fineste af de usædvanlige venskaber, Özlem nærmest samler på. Hendes reservebedstefars død er da også én af tre skelsættende begivenheder, Özlem Cekic har udvalgt til dette interview. Det bemærkelsesværdige venskab som også kunne slå gnister.

Tre ting jeg husker 2021 for

Året, der er gået, tager sig forskelligt ud, alt afhængigt af hvem der ser tilbage. Avisen Danmark har bedt en række personer, kendt i den bredere offentlighed, udpege tre ting, som efter deres mening er med til at give 2021 sin signatur. I dag er det forfatter, debattør og "kaffesøster" Özlem Cekic.

Netop det med at skabe sig venner eller i hvert fald samtalepartnere på tværs af de sædvanlige skel og forskelle kom også til at fylde i 2021, som blev et stort år for Özlems dialogkaffe.

Hun er dansk statsborger, men i år fik danskheden et ekstra gear, da hun bogstaveligt talt slog rødder i danskheden, og det har noget med et sommerhus at gøre.

1 Bent Melchiors død

Den 28. juli døde den tidligere overrabbiner Bent Melchior af en blodprop i hjertet. Han blev 92 år og ligger begravet på Vestre Kirkegårds mosaiske afsnit. For Özlem var han den bedstefar, hun aldrig havde haft.

Han havde sådan en rød lænestol, som jeg har fået lov at arve af familien. Nu står den på mit kontor, og når jeg kommer ind om morgenen, siger jeg godmorgen, Bent

Özlem Cekic

- At miste Bent er nok det største tab, jeg har lidt i de 12 år, vi nåede at kende hinanden. Der gik ikke en uge, hvor vi ikke var i kontakt med hinanden. Han var 92 år, men i mit hoved var han jo udødelig, så det var alt for tidligt at miste ham. Men det er utroligt, hvad den mand har nået i sit liv, og hvor mange mennesker han rørte. Der er ikke mange, der får et to sider langt håndskrevet kondolencebrev fra dronningen, men det fik Bent Melchiors sønner, siger Özlem Cekic.

Hvad nåede I ikke sammen?

- Mange ting. Vi nåede helt konkret ikke den tur til Bakken, hvor vi skulle have en rødspætte med det hele. Men det er mere hverdagskontakten, jeg tænker på. Han havde sådan en rød lænestol, han altid sad i, og den har jeg fået lov at arve af familien. Nu står den på mit kontor, og når jeg kommer ind om morgenen, siger jeg godmorgen Bent. Jeg føler nogle gange, jeg kan se ham sidde i stolen, når jeg tænker, hvad ville Bent sige eller tænke om det her? Jeg kan se ham knytte næven, som han gjorde, når han var begejstret. Eller lægge sit sin pande mod sin hånd, som han gjorde, når han var bekymret. Eller se ham smile med hovedet på skrå, som han gjorde, siger hun.

Var I aldrig uvenner?

- Der var dengang, jeg var blacklistet og ikke kunne rejse ind i Tyrkiet i fem år, fordi jeg havde kritiseret Erdogan. Bent havde advaret mig, men alligevel købte jeg en flybillet til Tyrkiet, for der var gået fire år, og jeg tænkte, at der nok ikke kunne ske noget. Da Bent endelig sagde noget var det: "Du får god tid til at skrive en bog, når du kommer i fængsel. Den skal nok blive en bestseller". Jeg endte med at afbestille billetten.

Tror du jeres venskab har betydet noget for andre?

- Ja det er jeg overbevist om, for det havde en voldsom effekt, at vi to var sammen. Han åbnede det jødiske samfund for mig, og sammen besøgte vi det muslimske samfund. Min familie tog imod ham med glæde, og mine børn kaldte ham oldefar, fordi vi havde en aftale om, at han var min bedstefar. 

- Når vi gik ud sammen, kunne vi se på folks reaktioner, at det betød noget. Nogle havde tårer i øjnene imens, for de kunne se, vores venskab var oprigtigt. Vi har blandt andet besøgt mange muslimske og ikke-muslimske friskoler sammen, og vi har besøgt Grimhøjmoskeen og set Pride-optog sammen.

2 Købte sommerhus og slog rod

I foråret 2021 opgav Özlem og hendes mand at købe et fritidshus i Tyrkiet, som de har haft planer om. I stedet købte de et sommerhus på Nordsjælland. 

- Det her er jo mit land, så nu købte vi huset her. Det er sådan et dejligt sommerhus, som et ældre ægtepar har haft før os. Der er en gammel have med frugtræer og buske, og børnene elsker at være her, siger Özlem Cekic.

Du siger, du har slået rødder som dansker med den have. Hvordan det?

- Jeg blev jo dansk statsborger, og det var første skridt. Men med sommerhuset er det som om, vi virkelig har slået rødder som danskere. Vi er her, børnene elsker at være her, og venner kommer og besøger os. Det er mit land. Jeg er ikke gæstearbejder som min mor og far. 

Hvad får du ud af at have sommerhus og have?

- Jeg elsker at være så tæt på naturen, som er større end én selv. Jeg kan bruge otte timer ude i haven uden at blive træt. Jeg har beskåret frugttræer, har flyttet 200 sten, vi har højbede og et drivhus. Det med at slå rødder som dansker er helt bogstaveligt, fordi jeg går og roder i jorden, og jeg planter træer, som skal stå i mange, mange år. 

Özlem Cekic og hendes familie har købt et sommerhus, og hun føler, at hun for alvor har slået rødder i Danmark ved at rode i jorden og planter. Privatfoto

3 Brobygning for millioner

I januar fik "Brobyggerne - Center for dialogkaffe" en håndsrækning på 2,8 millioner kroner af et stort flertal i Folketinget til at fortsætte arbejdet med at skabe dialog og modvirke ekstremisme, hadsk tale og negativ social kontrol. At få folk til at snakke med dem, de ikke kan lide og ikke forstår. Özlem Cekic er kvinden bag brobyggerne og dialogkaffen, og hun har nu titel af generalsekretær i organisationen. Det har været hendes altdominerende projekt efter den politiske karriere.

- Det er fantastisk. Da vi gik ind i 2021 var der 2.000 medlemmer af Brobyggerne, og nu ved årets udgang er vi næsten 6.000. Bent Melchior snakkede meget om, at det skulle være en folkebevægelse, og at det krævede 10.000 medlemmer, så vi er godt på vej. Målet for det nye år er 2.000 nye medlemmer.

Hvad skal alle pengene fra stat og fonde bruges til?

- Vi har lavet en ny uddannelse, hvor vi er i gang med at uddanne 200 nye brobyggere. Og vi har brobyggeruge, hvor vi skal have 500 elever igennem på folkeskolerne, og hvor vi klæder lærere på til opgaven. Vi laver uenighedsfællesskaber, hvor vi bringer uenigheder sammen med det mål at få en konstruktiv debat og samtale mellem dem. Parallelt med det prøver jeg også hele tiden at have en dialog med de grupper, der ikke ønsker demokrati. Bent Melchior sagde altid, at man ikke kan skabe fred ved kun at tale med sine venner. Man bliver nødt til også at tale med sine fjender.

Er der noget, der særligt bekymrer dig for tiden i forhold til, hvordan vi kommunikerer med hinanden?

- Ja, se for eksempel hvordan dem, der er vaccinerede, og dem, der ikke er vaccinerede, dæmoniserer og udstiller hinanden. Der sker noget i den offentlige debat for tiden, som gør, at polariseringen bliver trukket ekstremt hårdt op. Det er for eksempel både i klimadebatten, i minksagen, i udlændingedebatten og metoo. Der er så meget brug for, at vi også insisterer på nuancerne og dilemmaerne, for ting er jo ikke kun sorte eller hvide. 

Hvordan når I ud til dem, der ser jer og jeres dialogkaffe som fjender?

- Jamen, selv de ønsker også dialogen. De vil også gerne lyttes til og forstås. Jeg ønsker jo ikke at udstille eller udskamme nogen - heller ikke min fjende. Det handler om at skabe et trygt rum, hvor man kan tale uden tilskuere som for eksempel medierne.

Özlem Cekic

Kom til Danmark fra Tyrkiet som tiårig. Er uddannet sygeplejerske.

Har siddet i SF's hovedbestyrelse og blev i 2007 valgt ind i Folketinget som den første kvindelige indvandrer sammen med Yildiz Akdogan (S). Ved valget i 2015 kom hun ikke ind trods 6.542 personlige stemmer.

Hun begyndte at invitere folk, der sendte hende hademails, til en snak over en kop kaffe. Det blev til dialogkaffen og til "Brobyggerne - Center for dialogkaffe". Hun har holdt stribevis af foredrag om dialogkaffen, og har blandt andet givet en TED Talk i New York. 

Har udgivet bøgerne "Fra Føtex til Folketinget" og de to bøger dialogkaffe "Hvorfor hader han dig Mor?" og "Tak for Kaffe". Har desuden udgivet børnebogsserien om Ayse.

Er en af 30 kvinder udvalgt til et portræt af markante, kvindelige folketingspolitikere, som skal hænge i Samtaleværelset på Christiansborg.

Er 45 år, bor i København, er gift og mor til tre.

 

Seksuelle krænkelser på tværs af danske virksomheder har for alvor fået dansk erhvervsliv til at stoppe op. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Krænkelser og sexchikane har ramt dansk erhvervsliv - Nu begynder virksomhederne at tage metoo alvorligt

Sager om krænkelse og sexchikane har hobet sig op hos en lang række danske virksomheder. Både TV 2 og DanBred har trukket overskrifter i 2021, men listen over virksomheder er lang. Det har sat gang i en bølge af selvransagelse og ændringer i retningslinjerne hos en lang række selskaber i Dansk Erhvervsliv, og noget tyder på, at vi fremadrettet kommer til at tale om et "før" og et "efter 2021, når det kommer til metoo.

Det kan du høre mere om i denne nytårsspecial af podcasten Erhvervsklubben, der også ser nærmere på året, der er gået på boligmarkedet, på aktiemarkedet og på hvordan din privatøkonomi har udviklet sig.

Du finder podcasten der hvor du lytter podcast normalt, eller ved at klikke på den fulde artikel i det her nyhedsbrev.

I denne særlige "året der gik"-special af Erhvervsklubben dykker vi ned i fem af de største erhvervshistorier, og vi kommer ikke uden om at tale om at 2021 blev året hvor dansk erhvervsliv for alvor fik øjnene op for metoo-bølgen og de konsekvenser, den har medført.

I Erhvervsklubben ser din vært Anne-Marie Lindholm tilbage på året der er gået, og i denne omgang kan du lytte til en helt særlig nytårsspecial, hvor hun får besøg af ikke mindre end fem gæster, der fortæller om alt det største, det bedste og det værste fra erhvervslivet i 2021.

I denne uge handler podcasten om:

1.05 - Jens Bertelsen, erhvervsredaktør på Avisen Danmark: 2021 blev året, hvor metoo-bølgen ramte dansk erhvervsliv.

6.14 - Jacob Pedersen, aktieanalysechef Sydbank: Historisk aktieår slutter af med advarselslamper der blinker om et nyt år uden afkast.

12.43 - Per Hansen, aktieanalytiker Nordnet: Gamestop og Bavarian Nordic topper listen om mest omtalte aktier i 2021

20.41 - Mira Lie Nielsen, boligøkonom, Nykredit: Glohedt boligmarked er nu blevet en lidt kedelig leverpostejsmad.

28.30 - Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom, Danske Bank: Danskerne rammer 2022 med historisk mange penge på lommen.