Annonce
Regeringen har bedt en ekspertgruppe under ledelse af professor i økonomi Torben Tranæs (th.) om at komme med et forslag til et nyt kontanthjælpssystem. Men anbefalingerne får slet ikke nok i arbejde, lyder kritikken fra arbejdsgivere og Cepos. Til venstre er det beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Erhverv

14.000 hæver kontanthjælp, selv om de er jobparate: Nyt system er på vej - men reformforslag møder skarp kritik

Cirka 14.000 jobparate danskere er på kontanthjælp, mens virksomheder skriger på arbejdskraft. En ekspertgruppes bud på et nyt kontanthjælpssystem vil få færre end 1000 af dem i job. Arbejdsgivere og tænketank krydser fingre for, at politikerne ikke lytter for meget til eksperterne.

Kontanthjælp: Selv om de på papiret er i stand til at tage et af de rekordmange ledige job i danske virksomheder i morgen, lever flere tusinde danskere af penge fra det offentlige.

På trods af at rekordmange er i job, modtager omkring 14.000 danskere fortsat kontanthjælp, selv om de er erklæret jobparate. Det viser de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet. Samtidig er der knap 60.000 ledige stillinger i de danske virksomheder, der i hvert tredje forsøg ikke lykkes med at rekruttere en medarbejder.

Det undrer og frustrerer arbejdsgiverne, der har akut brug for mandskab. Men intet tyder på, at det bliver markant nemmere for virksomhederne at få fat i ledige jobparate. I hvert fald ikke hvis politikerne lytter til en række eksperter, når de efter nytår skal forhandle om et nyt kontanthjælpssystem.

Vi har et voldsomt behov for at få flere af menneskerne på kontanthjælp i de ledige job, som vi ved, der er tusindvis af.

Erik Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Som oplæg til forhandlingerne er en ydelseskommission nedsat af regeringen kommet med en række anbefalinger, forud for de politiske forhandlinger.

De nye anbefalinger skønnes på kort sigt at sikre en øget beskæftigelse på omkring 950 fuldtidspersoner om året - på længere sigt falder tallet til 750 om året. Det er alt for lidt, når der er 14.000 jobparate på kontanthjælp, mener blandt andre Dansk Arbejdsgiverforening.

- Vi har et voldsomt behov for at få flere af menneskerne på kontanthjælp i de ledige job, som vi ved, der er tusindvis af, siger vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen.

Færre børn i fattigdom

Ydelseskommissionen fik af regeringen til opgave at lave et bud på et kontanthjælpssystem, der hverken måtte koste noget eller gå ud over beskæftigelsen. Samtidig lyder hovedkravet fra regeringens støttepartier, at et nyt system skal bekæmpe børnefattigdom, og kravet er så ultimativt, at Enhedslisten har truet med at udløse valg, hvis der ikke bliver gjort noget ved børnefattigdommen. For at opfylde det krav lægger kommissionen op til at hæve ydelserne for især forsørgere.

Det fokus betyder, at man risikerer at forspilde chancen for at få flere af de ledige hænder i arbejde, lyder kritikken fra arbejdsgiverne.

- Det er en markant udfordring, som bør spille en større rolle i den politiske diskussion end alene den vedvarende diskussion om fattigdom og børn. Anbefalingerne giver ikke incitament nok til at tage et arbejde. Der er behov for at gå skridtet videre, siger Erik Simonsen.

Også den liberale tænketank Cepos kritiserer anbefalingernes evne til at få flere i job, ligesom den uafhængige tænketank Kraka over for Berlingske konstaterer, at det ikke rigtig kan betale sig at tage et arbejde, hvis anbefalingerne føres ud i livet.

- Når man laver så stor en reform, skal man have meget mere ud af det, siger cheføkonom og vicedirektør i Cepos Mads Lundby Hansen, der vil have annulleret alle planer om at hæve ydelserne for børnefamilier.

Hvad går Ydelseskommissionen ud på?

Ydelseskommissionen er en ekspertgruppe, der har fået til opgave at se på kontanthjælpssystemet og anbefaler at ændre det, så der fremadrettet kun er to ydelser, man kan få: en grundsats og en forhøjet sats.

  • Grundsats: 6600 kroner
  • Forhøjet sats: 10.450 kroner

Dertil kommer:

Fast børnetillæg: 3550 kroner til alle forsørgere (uanset antal børn)

Fast tillæg til enlige uden børn i husstanden: 1000 kroner på grundsats og 2250 på forhøjet sats

Fritidstillæg: 450 kroner pr. barn pr. familie (skattefrit, dog maks. 1800 kroner)

75 procent af fritidstillægget fradrages i de enlige forsørgeres ordinære børnetilskud, svarende til fradrag på 337,50 kroner pr. barn (skattefrit, dog maks. 1350 kroner)

Netto-job skal betale sig

Følger politikerne eksperternes anbefaling, vil der for de fleste danskere stadig være en økonomisk gulerod ved at tage et lavtlønsjob. Men for især forældre på kontanthjælp kan det i fremtiden i mindre grad betale sig at skifte livet på kontanthjælp ud med et fast arbejde.

Gevinsten ved et lavtlønsjob for en enlig forsørger vil kunne falde fra mellem 5500-4200 kroner til mellem 3100-2700 kroner om måneden, alt efter om forsørgeren har et, to, tre eller fire børn, oplyser Ydelseskommissionen til Avisen Danmark.

- Gevinsterne ved at tage hårde lavtlønsjob bør ligge på 4000-5000 kroner om måneden. Der skal være en klækkelig gevinst for at gå fra lejligheden og ned bag kassen i Netto, siger Mads Lundby Hansen fra Cepos.

Ydelseskommissionens forslag til de nye kontanthjælpssatser er baseret på et minimumsbudget, som sikrer, at man har råd til mad, husleje og andre fornødenheder. En enlig forsørger med et barn vil få udbetalt 800 kroner over minimumsbudgettet.

Cepos fastholder derfor, at der er plads til at skære mere i kontanthjælpen.

- Det er ikke en tilværelse med rigtig mange penge, vi lægger op til, men der er tilstrækkeligt med penge til at opretholde en tilværelse. Og samtidig er der en betydelig gevinst ved at tage et lavtlønsjob, siger Mads Lundby Hansen.

Formand for Ydelseskommissionen, professor i økonomi Torben Tranæs, medgiver, at fritidstillægget vil reducere incitamentet til at arbejde. Men han påpeger samtidig, at nogle af pengene er øremærket direkte til børnene og ikke bare bruges frit af familierne.

Samtidig understreger han, at incitamenterne til at arbejde samlet set styrkes i forhold til det nuværende system.

- Men hvis der er politisk ønske om at skrue på incitamenterne, så er det ret enkelt at gøre dem mindre og større, siger Torben Tranæs.

Ekspert afviser betydning

Spørger man arbejdsmarkedsforsker og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, er der dog ikke nogen grund til, at politikerne skruer ned for kontanthjælpen, hvis målet er at få flere i beskæftigelse.

- Den forhøjelse af ydelser, som der lægges op til, vil ikke have den store betydning for beskæftigelsen.

- Gevinsten ved job er allerede så stor i det nuværende system, at der efter min vurdering er meget store incitamenter til at tage et job. Så der er ikke belæg for at tro, at det vil få flere i arbejde, hvis man sænker satserne, siger Bent Greve.

Han understreger dog, at gevinsten ved at tage et job ikke er ligegyldig. Effekten skal bare ikke overdrives.

- Jeg kan selvfølgelig heller ikke afvise, at nogen ikke hellere bare vil sidde derhjemme. Men jeg tror bare ikke på, at det er ret udbredt, siger han.

Kritik kaldes forfejlet

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd håber man ikke, at politikerne udnytter muligheden for at skære i ydelserne, når politikerne skal diskutere anbefalingerne.

Organisationens direktør, Lars Andersen, kalder kritikken fra Cepos og Dansk Arbejdsgiverforening“forfejlet”.

Han peger på, at kommissionens opgave var at forsimple systemet uden at bruge flere penge og kalder udsigten til 750-950 flere beskæftigede for “en fjer i hatten”.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt fra januar til september i år med mere end 17.000 personer, og derfor er det forfejlet at tro, at det er lavere satser, der er midlet til at få flere i job, mener han.

- Det, du får ud af at skrue på satserne, er peanuts. Hvis man forringer satserne, kan man måske få 1000 flere i job. Det er jo peanuts i forhold til det, vi har set det seneste år. Det med at tro, at kontanthjælpsmodtagere bare ligger på sofaen, fordi ydelserne er for høje, er for letkøbt.

- Når der er en god beskæftigelsesudvikling, vælter kontanthjælpsmodtagere ud i job. Fortsætter vi en høj beskæftigelse, høvler vi endnu flere af, siger Lars Andersen

Cepos fastholder alligevel kritikken.

- Det er rigtigt, at udviklingen går i en meget glædelig retning i øjeblikket, men det skyldes den højkonjunktur, vi er i i øjeblikket. Men man har ikke altid højkonjunktur, og derfor er man nødt til at kigge strukturelt på det. Og det har selvfølgelig en effekt, hvis man går fra en gevinst fra en jobgevinst fra 5500-4200 kroner til 3100- 2700 kroner, siger Mads Lundby-Hansen.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen