Hver anden frygter, at sundhedsvæsenet snart bryder sammen, imens slår kirurger alarm: - Der er bestemt grund til bekymring
Det danske sundhedsvæsen er presset. Den sætning har du helt sikkert hørt eller læst mere end én gang i år. Måske er du endda en af dem, der er bekymrede for, at det hele bryder sammen.
En helt ny undersøgelse viser i hvert fald, at hver anden dansker lige nu går rundt med den bekymring.
Medierne har da også efterhånden længe kunnet fortælle om både pukler af operationer og behandlinger fra tidligere coronabølger, om sygeplejerskestrejke og flere opsigelser end normalt. Og nu står vi midt i en influenzasæson og en tredje coronabølge.
Det er dog ikke kun os almindelige borgere, der er bekymrede for udviklingen. Nu har også kirurgerne slået alarm.
Både Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse og en sundhedsøkonom afviser dog et decideret sammenbrud. Men benhårde prioriteringer kommer vi ikke uden om for en tid.
Sundhed: Coronasmitten slår næsten dagligt rekorder, mens sygeplejersker og andet sundhedspersonale forlader det danske sundhedsvæsen.
Samtidig er vi i begyndelsen af influenzasæsonen, og udskudte operationer og behandlinger hober sig op. Der er næppe tvivl om, at det danske sundhedsvæsen er presset, også selv om der i starten af december blev givet en saltvandsindsprøjtning i form af en coronavinterpakke på en milliard kroner til det danske sygehusvæsen.
Stephanie Lose, Danske RegionerDet jeg opfatter som et sammenbrud, hvor ingen kan få hjælp, der er vi ikke, og der kommer vi ikke hen.
Og sundhedsvæsenets tilstand bekymrer danskerne. Godt halvdelen af de adspurgte danskere i en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er bekymrede for, at sundhedsvæsenet simpelthen snart bryder sammen.
- Det viser, at danskerne mener, der er nogle faresignaler, vi skal tage alvorligt, og at vores sundhedssystem er presset, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Samtidig mener 64 procent af de adspurgte, at sundhed er det vigtigste område, politikerne bør tage sig af. Næsten tre ud af fire mener, at området skal have flere penge.
- Kombinationen af, at sundhedsområdet ifølge danskerne skal øverst på den politiske dagsorden, og at det er et område, hvor man er bekymret, er et meget kraftigt signal til politikerne om, at de må gøre noget både på den korte og lange bane. Jeg tror ikke, at danskerne behøver at frygte, at sundhedsvæsenet bryder egentligt sammen, men der er nogle store udfordringer, og vi mangler i dén grad en samlet plan for fremtidens sundhedsvæsen, siger Jesper Fisker og fortsætter:
- Dertil skal nævnes, at vi spurgte danskerne, inden omikron påvirkede sundhedsvæsenet. Hvis man lavede den samme måling i dag, tror jeg, at tallene ville se endnu mere markante ud. Og det understreger bare, at vi står i en alvorlig situation.
Danskerne bekymrer sig om sundhedsvæsenet
Ifølge en ny meningsmåling mener to ud af tre adspurgte, at sundhedsvæsenet er blandt de vigtigste tre emner, som politikerne bør tage sig af.
Over halvdelen mener, at det går dårligt eller meget dårligt i sundhedsvæsenet, og 73 procent mener, at der bør bruges flere penge på området, selv efter den nye ’coronavinterpakke’ er blevet lanceret.
51 procent af danskerne er bekymrede for, at sundhedssystemet snart bryder sammen. De peger på manglen på hænder, personaleflugt og risikoen for, at travlhed øger antallet af fejl, som de største bekymringer.
Undersøgelsen består af 1.517 interviews med danskere over 18 år, og blev lavet af Epinion på vegne af Kræftens Bekæmpelse. De adspurgte er repræsentative for den danske befolkning, og svarene blev indsamlet fra den 3. til den 8. december 2021.
Men hvor presset er sundhedsvæsenet, og hvilke konsekvenser kan det have for patienterne?
Kirurger har slået alarm
Hos Dansk Kirurgisk Selskab tøver formand Jens Hillingsø ikke det mindste. Danskernes bekymring er reel. Også landets kirurger har slået alarm.
Formændene for samtlige 14 kirurgiske områder har nemlig for nylig underskrevet og udsendt et brev, som understreger kirurgernes bekymring for den generelle udvikling i sundhedsvæsenet. Både i forhold til nedlukkede operationslejer, intensivpladser og sengepladser på de kirurgiske sengeafsnit.
Også kirurgernes brev har der ifølge Jens Hillingsø været tilløb til, inden omikron kom i spil, og derfor forventer man, at situationen kun bliver endnu værre.
- Vi kan ikke rigtigt se os ud af det. Vi tror heller ikke, at sygeplejerskemanglen er forbigående, men at den er kommet for at blive, siger han.
Udover at være formand for Dansk Kirurgisk Selskab er Jens Hillingsø også ledende overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Organkirurgi og Transplantation. Han fortæller, at man på de kirurgiske afdelinger allerede nu må vælge mellem patienter, fordi der ikke er tid og personale nok til at operere alle, omend man gerne vil.
- Der er bestemt en grund til bekymring. Det er der. Det kan også blive tiltagende svært for os at overholde selv de garantier, der drejer sig om livstruende hjertesygdomme og kræftpatienter, siger han.
Derfor går en del af hverdagen lige nu ud på at vælge de mest akutte og mest tidskritiske, som skal opereres først - andre må komme bag i køen.
- I øjeblikket opererer vi ikke patienter med godartede lidelser som galdesten, brok, kunstig tarmåbning på maven (stomi, red.), hofter og knæ.
"Sammenbrud" er misvisende
Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. Han forstår godt, hvorfor mange mennesker er bekymrede for sundhedsvæsenet, for der har været mange udfordringer og problemer oven i hinanden, og samlet har det skabt pres. Men et egentligt sammenbrud er ikke det, han ser for sig.
- Vi har en kompliceret situation, hvor covid-19 og efterveer fra sygeplejestrejken på samme tid presser systemet. Det betyder, at man for eksempel har udsat operationer, og det kan godt se uoverskueligt ud. Men jeg synes faktisk, at der er nogen, der ringer med alarmklokkerne for tidligt, når der tales om sammenbrud eller kollaps. Det er misvisende at sige, at det er ved at bryde sammen.
Hvad betyder det at sundhedsvæsenet bryder sammen?
Efter to år med corona og en krise for de danske sygeplejersker tales der fra blandt andet politikere ofte om, at sundhedsvæsenet er i risiko for at bryde sammen eller står overfor et kollaps.
Der findes ikke en præcis, anerkendt definition af, hvornår sundhedsvæsenet bryder sammen. Og selv om presset på sundhedsvæsenet skulle vokse, vil det ikke være sådan, at sygehusene på et tidspunkt kollapser og pludselig ikke kan behandle noget som helst. Skadestuerne og intensivafdelingerne lukker ikke pludselig ned.
Derimod kan vi se ind i en situation, hvor sundhedsvæsenet bliver nødt til at omstrukturere sig, så flere medarbejdere flyttes og der prioriteres benhårdt i hvilke behandlinger og operationer, der udskydes, og hvilke patienter, der overhovedet tilbydes bestemte behandlinger.
Han fortæller videre, at sundhedsvæsenets største problem i hans optik lige nu ikke direkte er økonomien, men derimod at der mangler hænder.
- Konsekvensen er, at man prioriterer mere, end vi har set tidligere. Vi har endnu ikke set, at man har været nødt til at prioritere blandt intensivpatienterne, men det kan også godt blive aktuelt de kommende uger. Men så er der helt klare retningslinjer for, hvordan det skal gøres, siger professoren.
Alt i alt forventer Kjeld Møller Pedersen altså ikke, at vi vil opleve ikke at kunne få behandling for akutte skader eller sygdomme, men vi vil kunne opleve et sundhedsvæsen, der er nødt til at prioritere hårdt denne vinter.
Hård prioritering
Hos Danske Regioner, der repræsenterer de fem danske regioner, der er ansvarlige for at drive de danske sygehuse, ser man med alvor på tallene fra den nye undersøgelse. For de viser, at sundhedsvæsenet er vigtigt for den almindelige dansker, og at mange er bekymrede for situationen på sygehusene.
Men et egentligt kollaps skal man ikke frygte, lyder beskeden også herfra. Det fortæller formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).
- Først og fremmest forstår jeg godt, hvorfor tallene ser sådan ud. Det er reelt, at man kan bekymre sig om et presset sundhedsvæsen, og det fylder også rigtig meget i mediebilledet. Men for mig er det vigtigt at sige, at er man i en situation, hvor man er akut eller livstruende syg eller kommer ud for en ulykke, så kan man blive behandlet på de danske sygehuse.
Anderledes ser det dog ud for de mange danskere, som ikke er i helt så alvorlig en situation.
- Vi må også være ærlige og sige, at vi udskyder rigtig mange planlagte operationer lige nu. Og vi kan risikere, at vi kommer til at udskyde alt det, der kan vente endda på ubestemt tid, fortæller Stephanie Lose og fortsætter:
- Og vi prioriterer allerede, desværre, og det kan blive nødvendigt at gøre det endnu hårdere. Men det, jeg opfatter som et sammenbrud, hvor ingen kan få hjælp, der er vi ikke, og der kommer vi ikke hen, vurderer Stephanie Lose.
Formanden understreger, at situationen skyldes en række faktorer, men lige nu er det især den tredje covid-19-bølge, der presser. Og derfor er det også der, hendes opmærksomhed er lige nu.
- Helt kortsigtet er det nødvendigt at komme gennem denne bølge, og vi er nødt til at være ærlige og sige: Så længe vi står i den bølge, vil sundhedsvæsenet være presset og lave prioriteringer. På den anden side af bølgen har vi et rigtig stort arbejde med at rekruttere og fastholde medarbejdere, så vi har mulighed for at få de hænder, vi har brug for, siger Stephanie Lose.
På lang sigt håber hun desuden, at der kommer en national sundhedsreform fra Christiansborg.
- Vi har brug for rammer, der giver et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvor mere kan løses udenfor hospitalerne, siger formanden for Danske Regioner.