Mikkel overhørte advarslerne og endte i kemoterapi: Sådan kan vi undgå hvert tredje kræfttilfælde
Hver dag kan omkring 40 danskere give tobak, overvægt, alkohol eller andre faktorer i livsstil og miljø skylden for, at de får konstateret kræft. Det konkluderer Kræftens Bekæmpelse, efter de i en ny undersøgelse for første gang sætter tal på, hvor mange kræfttilfælde i Danmark, der kunne undgås ved blandt andet livsstilsændringer. Forskerne når frem til, at flere end 14.000 kræfttilfælde i 2018 skyldtes faktorer i livsstil og miljø. Det svarer til cirka en tredjedel af alle kræfttilfælde. Kræftens Bekæmpelse og eksperter kræver handling, men Socialdemokratiet afviser at hæve cigaretpriserne yderligere.
Kræft: Mikkel Rosendahl får stadig en klump i halsen, når han fortæller om den værste dag i sit liv. Hvorfor lyttede han ikke til advarslerne?, blev han ved med at spørge sig selv, da han for lidt over to år siden sad i S-toget på vej mod Valby for at overrække sine fire børn den nedslående nyhed.
Få timer forinden havde lægerne på Rigshospitalet afsløret, at smerterne i hans højre arm ikke skyldtes den pacemaker, han havde fået på grund af en medfødt hjertefejl: Mikkel Rosendahl havde lungekræft, og kræften udviklede sig med en voldsom hast.
- Det værste, jeg nogensinde har været udsat for, er at skulle fortælle mine børn, at jeg havde kræft. Det var frygteligt, siger den i dag 51-årige mand fra København.
9 ud af 10 lungekræfttilfælde kan tilskrives rygning, og Mikkel Rosendahl er derfor heller ikke i tvivl om, at det var de mange daglige cigaretter siden 16-årsalderen, der nu betød, at han skulle i intensiv kemoterapi og strålebehandling.
- Jeg blev irriteret over at skulle give min børn den besked. Jeg er stadig irriteret over, at min onkel er død af kræft, fordi han røg, og andre familiemedlemmer er også døde af kræft, uden jeg gjorde noget ved det. Det er da imponerende, at jeg ikke så konsekvensen af deres livsstil og rettede mig efter det.
Hver tredje tilfælde kunne undgås
Mikkel Rosendahl er langtfra den eneste, der kan takke en usund livsstil for en kræftdiagnose. Hver dag kan omkring 40 danskere give tobak, overvægt, alkohol eller andre faktorer i livsstil og miljø skylden for, at de får konstateret kræft.
Det konkluderer Kræftens Bekæmpelse, efter de i en ny undersøgelse for første gang sætter tal på, hvor mange kræfttilfælde i Danmark, der kunne undgås ved blandt andet livsstilsændringer.
Om undersøgelsen
I undersøgelsen har forskerne set på gruppen af såkaldt ”klasse I kræftfremkaldende stoffer”. Det er stoffer, som WHO's europæiske kræftforskningsinstitut IARC har vurderet, med sikkerhed er kræftfremkaldende hos mennesker. I undersøgelsen er forskerne gået tilbage til 2008 og har set på, hvor udbredt forskellige former for kræftfremkaldende stoffer var. Dernæst har de undersøgt antallet af kræfttilfælde, 10 år senere, altså i 2018, og beregnet hvor stor en del af de kræfttilfælde, der kan tilskrives forskellige kræftfremkaldende stoffer.
Undersøgelsen er foretaget på baggrund af tal fra 2018, da det var de seneste tilgængelige tal, da undersøgelsen blev igangsat for omkring to år siden.
Hudkræft indgår ikke i undersøgelsen, da det oftest ikke giver et alvorligt sygdomsforløb.
Undersøgelsen har gennemgået peer-review og er udgivet i tidsskriftet Scientific Reports, der er en del af det anerkendte britiske tidsskrift Nature.
Undersøgelsen viser, at 14.235 tilfælde af kræft skyldtes livsstil eller miljø i 2018. Det svarer til 32 procent af alle kræfttilfælde.
Forskerne når frem til, at flere end 14.000 kræfttilfælde i 2018 kunne forebygges ved eksempelvis at skrotte cigaretter, alkohol, solbadning og fed mad. Det svarer til cirka en tredjedel af alle kræfttilfælde.
- Det er markant, og det viser jo, at vi kan gøre noget ved kræft, hvis vi beslutter os for at gøre noget ved det. Det mest chokerende er, at vi ikke har gjort nok ved det endnu, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Undersøgelser har tidligere vist, hvordan usund livsstil øger risikoen for kræft. Eksempelvis er brystkræft, lungekræft og tyktarmskræft kædet sammen med overvægt, alkohol, rygning og luftforurening. Den nye undersøgelse viser, at tobak er den klart største synder.
Omkring 15 procent af alle kræfttilfælde kunne således undgås, hvis ingen røg. Det svarer til næsten halvdelen af alle de kræfttilfælde, der skyldes livsstil og miljø.
- Det her resultat bør bruges til at give energi til diskussionen om, hvorvidt vi ville af med den her store sygdomsbyrde. Vi har en meget høj dødelighedsrate, og vi er et af de lande med højest hyppighed af lungekræft, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.
Rygning er største kræftfjende
En af forskerne bag undersøgelsen – seniorforsker Brian Køster fra Kræftens Bekæmpelse - erkender, at det næppe er realistisk at fjerne alle de omkring 14.000 årlige kræfttilfælde, som forskerne mener, man i teorien kan undgå. Det ville blandt andet kræve, at ingen danskere røg eller drak alkohol, og at alle undgik solens stråler med langt tøj eller solcreme.
Men fokuserer man på at eliminere de værste syndere, kunne man undgå de fleste af de kræfttilfælde, der skyldes livsstil og miljø, vurderer han.
- Et hurtigt slag på tasken er, at vi kunne fjerne to tredjedele af de her tilfælde, hvis vi fjernede ting såsom rygning, svær overvægt og de store indtag af alkohol. Det er ikke det enkelte glas øl eller vin en aften, der giver stor øgning af risikoen for kræft. Det er ved de lavthængende frugter såsom rygning, alkoholforbrug over genstandsgrænserne og overvægt, at der er noget at hente, siger han.
Undersøgelsens resultater er i tråd med lignende udenlandske undersøgelser, og det understreger, at der bør sættes mere ind over for forebyggelse af kræft, mener Signe Borgquist, professor og overlæge på kræftafdelingen Aarhus Universitetshospital.
Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi, Syddansk Universitet.Det her resultat bør bruges til at give energi til diskussionen om, hvorvidt vi ville af med den her store sygdomsbyrde.
Hun tror, det vil overraske mange, at eksempelvis overvægt er den tredjestørste risikofaktor i forhold til kræft og savner mere oplysning omkring sammenhængen mellem livsstil og risikoen for kræft.
- Jeg tror ikke, at folk ved, at livsstil og miljø har så markant en betydning. Vi har ikke talt særligt meget om det. Når vi taler om hjerte-kar-sygdomme, er vi vant til at snakke om livsstil, så vi skal til at vænne os til også at tale om kræft på en ny måde, siger forskeren, der blandt andet efterspørger mere rådgivning i forhold til vægttab og rygestop.
Vil straffe rygere på pengepungen
Ifølge OECD bruger vi i Danmark 2,5 procent af sundhedsbudgettet på forebyggelse. Kræftens Bekæmpelse mener, at det tal bør skrues markant i vejret, når der efter planen senere i år i Folketinget skal forhandles en ny aftale om fremtidens sundhedsvæsen på plads.
- Det er for nemt - og billigt - at leve usundt i Danmark. Det er ikke op til os hver især, men et fælles ansvar at gøre noget ved folkesundheden. Det kan vi, hvis vi prioriterer forebyggelse langt højere politisk, siger Jesper Fisker.
Samtidig bør skruen strammes over for rygerne, mener Kræftens Bekæmpelse. Helt konkret vil de gøre solarier ulovlige for unge under 18 år samt hæve prisen for en pakke cigaretter til omkring 100 kroner, så det særligt bliver sværere for unge at begynde at ryge. I dag koster en pakke cigaretter omkring 60 kroner.
- På rygeområdet er vi godt i gang med at sætte priserne op, men vi skal op på 90-100 kroner. Hvis vi gjorde det, ville der være en stærkere effekt, siger Jesper Fiskeri, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Folk vidste allerede, at rygning kan give kræft. Hvorfor skal samfundet blande sig i, om folk ryger ved at gøre det dyrere og mere bøvlet?
- Vi kræver heller ikke, at solarier, alkohol eller cigaretter bliver gjort forbudt. Men folk skal hjælpes til at have en fornuftig adfærd. Det rene forbud er en svær vej at gå, men vi har som ansvar et samfund for at gøre det klart, at rygning er ekstremt farligt, siger Jesper Fisker.
Han peger samtidig på, at samfundet på den måde kan spare mange penge på dyr kræftbehandling. Den beregning er der dog delte meninger om, fortæller professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard.
På den ene side er kræftbehandlinger blandt de dyreste i hele sundhedsvæsenet. På den anden side kan der være en samfundsmæssig gevinst ved, at folk dør tidligere af kræft, og derved ikke udgør en udgift, når man bliver ældre. Jes Søgaard tror mest på, at mange kræfttilfælde er en dårlig forretning for statskassen.
Her er de største kræftsyndere
Forskere i Kræftens Bekæmpelse har undersøgt, hvor stor en andel af alle kræfttilfælde, der skyldes faktorer i livsstil eller miljø. Her kan du se, hvor stor en andel af alle kræfttilfælde, der skyldes eksempelvis tobak eller overvægt:
- Tobak: 14,6 procent
- Uv-stråling: 5,8 procent
- Overvægt: 3,3 procent
- Infektioner: 2,9 procent
- Ioniseret stråling: 2,7 procent
- Alkohol: 2,6 procent
- Arbejdsmiljø: 2,2 procent
- Forarbejdet kød: 1,4 procent
- Luftforurening: 1,1 procent
Han bakker Kræftens Bekæmpelse op i at hæve prisen for en pakke cigaretter til omkring 100 kroner. Men der er en særlig faldgrube, som gør det svært at gennemføre netop det initiativ.
- Vi ved, at prisen spiller en stor rolle. Hvis det udelukkende var et spørgsmål om at få folk til at stoppe med at ryge, kunne man godt hæve prisen til 100 kroner. Men det er ikke de rigeste borgere, der ryger, så der er nogle indkomsteffekter, som man på en måde er nødt til at forholde sig til, siger han.
S afviser højere cigaretpriser
Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, mener, at der allerede er gjort rigtig meget for at forebygge antallet af kræfttilfælde. I 2019 blev der eksempelvis vedtaget en ny rygelov, der blandt andet har betydet neutrale cigaretpakker, dyrere cigaretter og et forbud mod at ryge på uddannelsesinstitutioner.
Når der præsenteres et udspil til en sundhedsreform senest 1. april, vil der også være mere fokus på at forebygge kræft, fortæller han.
- Det handler netop om at forebygge livsstilssygdomme, kræft og starte så tidligt som muligt, siger han.
Han afviser derimod forslaget om at hæve cigaretpriserne til 100 kroner.
- Vi har hævet cigaretpriserne rigeligt. Vi har på kort tid hævet dem med 50 procent, og det er vel Danmarkshistoriens største afgiftsforøgelse på tobak. Nogen vil synes, det er for meget, andre synes det er for lidt. Men det her var der opbakning til, og jeg synes, det er et fornuftigt niveau. Det er en markant stigning, der rammer udsatte hårdt, som ikke bare kan stoppe med at ryge, siger han.
Vil have alle danskere på kemoafdeling
For Mikkel Rosendahl fik tiden som ryger et brat stop et par dage efter, han havde fået kræftdiagnosen. Han vidste udmærket, at han udsatte sin krop for en risiko for lungekræft, da han gennem mere end 32 år røg mere end en halv pakke cigaretter om dagen.
- Jeg spørger ofte mig selv om, hvordan jeg kan være så dum over for mig selv, mine børn og mine omgivelser, siger han.
Han mener derfor også primært, at det er hans egen skyld, at han fik kræft. Konsekvensen var, at han røg i intensiv kemoterapi og strålebehandling på Rigshospitalet. Behandlingen gjorde ham så svag, at han ofte ikke kunne overkomme andet end at spille Playstation dagen lang og flere gange måtte opgive at være sammen med sine egne børn.
Kræft i Danmark
I 2019 døde 277 ud af 100.000 i befolkningen af kræft. Det er et fald fra 297 ud af 100.000 i 1996.
Kræft er den hyppigste dødsårsag i Danmark, og det har det været siden 1996.
Før 1996 var hjertesygdomme den hyppigste dødsårsag.
I 2019 var 55,0 procent af dem, der døde af kræft, i aldersgruppen 60-79 år. 35,0 pct. af dem, der døde af kræft, var i aldersgruppen 80+ år.
Hyppigste dødelige kræfttype er i strube, lunge, luftrør og bronkier, som kostede 3587 mennesker livet i 2019.
I modsætning til mange af de omkring 14.000, der hvert år dør på grund af livsstil eller miljø, blev han efter fire måneders behandling erklæret kræftfri.
- Min læge kalder det for en milepæl, at jeg har gået to år som kræftfri, fortæller han
Han er i dag røgfri, og har ærgrer sig primært over, at han ikke selv lyttede til de mange advarsler, han gennem tiden har fået om rygningens farer. Men han mener også, at samfundet bør gøre mere for at sikre, at han og andre også reagerer på det. Hvordan det præcis skal gøres, har han ikke et klart bud på. Men stiger priserne på cigaretter, frygter han, at billigere cigaretter under alle omstændigheder nok skal krydse den danske grænse på et sort marked.
- Alle burde næsten i stedet besøge et sygehus på kemoafdelingen. Det gør et indtryk at se en total skaldet 25-årig pige, der kæmper for sit liv. Vi er for blide i vores formidling af, hvor farlig eksempelvis rygning er, siger Mikkel Rosendahl.