Kontanthjælp: Det er vigtigt, at der i fremtiden bliver større gevinst ved at tage et job frem for at gå ledig på kontanthjælp. Flere siger nemlig nej til et job, selv om de går ledige.
Sådan lyder det fra Hans Torp, der er drifts- og salgschef i rengøringsfirmaet Midt Ren Service i Brande.
Hans Torp, drifts- og salgschef i Midt Ren ServiceVi vil jo heller ikke have folk, der ikke gider at arbejde hos os. Men jeg synes, mange vælger vores tilbud fra, når jeg ringer til dem, selv om de ikke har et job.
33 procent af de danske virksomheder forsøger p.t. forgæves at rekruttere medarbejdere. Og i Midt Ren Service oplever chefen også, at det kan være vanskeligt at finde de rigtige folk.
- Det har aldrig været det store problem at finde folk. Men det er blevet sværere nu, siger Hans Torp.
Det er også tilfældet, når han søger medarbejdere til stillinger op til 30 timer om ugen.
14.000 burde stå klar
Efter nytår skal politikerne forhandle et nyt kontanthjælpssystem på plads. Forinden har en ekspertgruppe afleveret en række anbefalinger, som nu møder kritik for ikke at skabe stor nok økonomisk gevinst ved at arbejde.
Anbefalingerne vil øge beskæftigelsen med under 1000 personer om året, selv om 14.000 kontanthjælpsmodtagere er erklæret jobparate og derfor burde kunne tage et af de mange ledige job på det danske arbejdsmarked i morgen.
Behov for større gevinst
Gevinsten ved at tage et arbejde vil blandt andet falde for en række forsørgere, mens den stiger for en række andre grupper i kontanthjælpssystemet.
Hans Torp tør ikke forholde sig til det konkrete udspil, men han mener, det er vigtigt, at der sikres større gevinst ved at tage et arbejde end i dag. I hvert fald oplever han, at folk siger nej tak til rengøringsjob, selv om de ikke har andet på hånden.
- Vi vil jo heller ikke have folk, der ikke gider at arbejde hos os. Men jeg synes, mange vælger vores tilbud fra, når jeg ringer til dem, selv om de ikke har et job, siger han og afviser, at afslagene skyldes for lave lønninger i rengøringsselskabet.
Han oplyser, at ansatte tilbydes omkring 136 kroner i timen som startløn. Den stiger til 158 kroner i timen med tillæg for blandt andet aftenarbejde.
- Det, synes jeg, er en god timeløn, siger han.