Annonce
Det er blandt andet inden for øjenkirurgi, at der er særligt lange ventetider i øjeblikket. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Puklen af udskudte operationer og behandlinger har vokset sig større de seneste måneder, og helt ind i 2023 må man forvente længere ventetider på sygehusene i flere regioner. Vi står i en alvorlig situation, hvor patienter lider og får varige mén, lyder det fra Danske Patienter, der frygter, at ventelisterne fortsætter i endnu længere tid.

Ventetider: En lang række patienter skal væbne sig med stor tålmodighed det kommende år. Der er udskudt så mange aftaler i sundhedsvæsenet, at sygehusene først næste år vil have indhentet puklen af udskudte operationer og behandlinger, så patienter igen kan behandles inden for en normal ventetid. Det oplyser flere regioner til Avisen Danmark.

- Vi står i en meget, meget alvorlig situation med så lange ventetider. Patienter skal vente med smerter, dårligere livskvalitet, og nogen risikerer at miste deres arbejde, fordi de ikke kan passe deres job, siger Morten Freil, direktør i foreningen Danske Patienter.

Et nyt notat fra landets største region, Region Hovedstaden, afslører, at antallet af udskudte operationer vokset med 12 procent siden november, og at puklen nu er så stor, at sygehuse formentlig først næste år når til bunds i ventelisterne.

Vi hører eksempel om gigtpatienter, der har fået uoprettelige skader i foden, og som går med smerter. Og vi hører om folk med øjensygdomme, hvor man ikke kan tilbageføre det tabte, og som står på ventelister, mens de mister synet.

Morten Freil, direktør i Danske Patienter

Også i andre regioner er puklen efter corona og sygeplejestrejken vokset de seneste måneder. I Region Midtjylland forventer man at gå ind i foråret med 22.000-23.000 udskudte operationer - det svarer til en hel måneds aktivitet. Lige nu får en række patienter, der skal have foretaget ikke-akutte operationer, først en tid i 2023, oplyser regionen til Avisen Danmark.

I Region Syddanmark har man ikke et overblik over størrelsen på den samlede pukkel. Men regionsdirektør Jane Kraglund forventer ligesom i Region Hovedstaden, at der vil gå mindst et år, før man vil være nået til bunds.

- Det vil tage mindst et år - og det kan også tage længere tid. Det betyder, at nogle patienter vil opleve alt for lange ventetider, og det er vi rigtig kede af, for det frustrerer mange patenter og også os, at vi ikke kan tilbyde behandling inden for acceptable ventetider, siger hun.

Pukkel vokser endnu

Selv om omikronvarianten har løsnet presset på særligt intensivafdelingerne, går der fortsat tid, før regionerne overhovedet kan begynde at mindske ventelisterne. I Region Midtjylland sker det først til foråret - når et nyt supersygehus i Gødstrup er klar til brug. Og i Region Syddanmark og Hovedstaden betyder mangel på personale og sygemeldinger på grund af coronasmitte, at puklen fortsat vokser sig større. Til Dagbladet Information fortalte læger torsdag, hvordan de må aflyse operationer i massevis på grund af mangel på sygeplejersker.

- Grundlæggende har vi stadig et meget presset sundhedsvæsen. Vi er presset af to ting: Vi har personalemangel og rigtig mange af vores ansatte er syge på grund af covid, siger Lars Gaardhøj, regionsrådsformand i Region Hovedstaden (S), hvor man i december har været nødt til at lukke flere sengepladser.

Han fortæller, at coronavinterpakken, der blandt andet har givet mulighed for lønloft til sygeplejersker, har øget interessen for at tage ekstra arbejde. Men det opvejer ikke det ekstra pres, sygehusene er under på grund af personalemangel.

Så store er puklerne i regionerne

  1. Region Hovedstaden: Hospitalerne har opgjort, at der pr. 6. januar 2022 samlet set mangler at blive afviklet 16.819 ambulante besøg og 21.013 kirurgiske indgreb grundet covid-19, strejke og manglende kapacitet efter strejkens ophør. Regionen forventer, at dele af puklen først afvikles i 2023.
  2. Region Syddanmark: Har ikke tal for størrelsen på puklen. Det ses dog tydeligt, at der er gennemført færre behandlinger og operationer end tilsvarende perioder i 2020 og 2019, og regionen venter, at puklen først er afviklet tidligst i 2023.
  3. Region Midtjylland: Ved udgangen af 1. kvartal 2022 venter regionen at have en pukkel på 22.000-23.000 operationer.
  4. Region Nordjylland: Kan ikke fortælle, hvornår puklen er afviklet eller give tal for, hvor stor puklen er.
  5. Region Sjælland: Kan ikke fortælle, hvornår puklen er afviklet eller give tal for, hvor stor puklen er.

Allerede torsdag forudså professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (Vive) over for Politiken, at det kunne vare et år, før puklen var indhentet. Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) ville i den forbindelse ikke give et bid på, hvornår ventelisterne var afviklet, men Avisen Danmarks nye oplysninger fra en række af landets regioner understreger, at vi må vente til i hvert fald 2023, før sygehusene er tilbage til normal drift, vurderer Jakob Kjellberg.

Årsagen til den store pukkel er, at vi i Danmark har et sundhedsvæsen, der kun er gearet til at tage de patienter, der kommer ind. Derfor er det ikke gearet til meget mere end at følge med det normale pres, fortæller han.

- Du skal lave det, du er gearet til, og oveni skal du så afvikle en ekstra pukkel. Den overskudskapacitet, man har, er ikke særlig stor, og derfor tager det lang tid at få ryddet op i de patienter, der har hobet sig op.

Private kan ikke hjælpe meget

Fredag genindføres behandlingsgarantien, der skal sikre patienter udredning og behandling inden for 30 dage - ellers kan man henvises til privathospitaler. Men regionerne vil i vid udstrækning ikke kunne overholde garantien, lyder det samstemmende fra Region Syddanmark, Region Hovedstaden og Jakob Kjellberg.

- Det private er også lagt ned, så det tager den tid, det tager. Der vil gå et års tid, før vi vil være i en normal situation, hvor vi ikke har en større pukkel, end vi plejer at have.

- Men det betyder ikke, at de, der står på ventelisten, først bliver opereret i et år. Man tager dem også i rækkefælge. Men der går et års tid, hvor vi ikke skubber ting foran os, og hvor vi kan behandle folk inden for behandlingsgarantiens rammer, siger Jakob Kjellberg.

Regionerne understreger, at det kun er ikke-akutte operationer, der udskydes. I Region Hovedstaden drejer det sig primært om øjenområdet, mave-tarm-området og led- og knoglekirurgi, fremgår det af det nye notat fra regionen. Det samme gælder overordnet set de øvrige regioner.

Men selv om det er ikke-livstruende operationer, der udskydes, har det store konsekvenser for den enkelte patient, fortæller Morten Freil fra Danske Patienter.

- At en operation er ikke-akut, betyder ikke, at den ikke er alvorlig. Pårørende- og patientforeninger får mange henvendelser fra borgere på ventelister, som går med smerter og nedsat livskvalitet, og som frygter, at sygdommen er ved at udvikle sig med uoprettelig skade. Vi hører eksempel om gigtpatienter, der har fået uoprettelige skader i foden, og som går med smerter. Og vi hører om folk med øjensygdomme, hvor man ikke kan tilbageføre det tabte, og som står på ventelister, mens de mister synet, siger han.

Patienter frygter forsinkelser

Selv har han ikke noget simpelt forslag, der for alvor kan sætte tempoet op på pukkelafviklingen.

- Nu og her må vi anerkende, at der ikke er en løsning på problemet, andet end at sikre så meget overarbejde og rigtige brug af personalet som muligt, så man får afviklet puklen.

Selv om ventelisterne nogle steder fortsat har vokseværk, er Jakob Kjellberg fortrøstningsfuld for, at man kan begynde at afvikle puklerne, så snart sygehusene ikke længere er ramt af de mange coronasygemeldinger. Han vurderer, at den lange venteliste vil betyde, at patienter det kommende år kan komme til at vente "et par måneder" længere på en operation.

Danske Patienter deler ikke helt optimismen.

- Nu hører vi, at man forventer, at vi skal ind i 2023. Vi frygter, det bliver endnu værre, for det forudsætter, der kommer en meraktivitet, der kan nedbringe puklerne. Men som det ser ud lige nu, mangler der sygeplejersker, og der opbygges fortsat ventelister. Det er en meget bekymrende situation, siger Morten Freil.

Formand for Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) (i midten) forventer til marts at præsentere en plan for, hvordan puklen af udsatte operationer og behandlinger hurtigst muligt afvikles. Han håber, det bliver muligt at nå til bunds i ventelisterne i år, selv om arbejdet med puklen formentlig vil fortsætte ind i 2023. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani