Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Søren Gade gør comeback i indenrigspolitik og stiller op til folketingsvalget for Venstre. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Søren Gade stiller op til næste folketingsvalg

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Mandag stod de politiske nyheder nærmest i kø, men vi begynder med et comeback til dansk politik.

Efter tre år i EU-parlamentet er Venstres stemmesluger Søren Gade nemlig at finde på stemmesedlen til det kommende folketingsvalg.

Det fortæller han til Avisen Danmark og Dagbladet Holstebro-Struer.

- Jeg har været utrolig privilegeret og fået mange muligheder i Venstre. Når de så beder mig om at hjælpe til, så skal man passe på med at være arrogant og bare afslå. Selvfølgelig vil jeg gerne hjælpe, hvis jeg kan, siger Søren Gade til avisen.

Ifølge Casper Dall, der er politisk redaktør på Avisen Danmark, er Søren Gades tilbagevenden til den hjemlige politiske arena en kærkommen gave til Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Søren Gade har godt fat i de jyske V-vælgere, og hvis han kan snuppe lidt fra nogle af de andre borgerlige partier, gør det bestemt heller ikke noget i V-lejren, skriver han i sin analyse.

Ved de seneste to folketingsvalg, hvor han har været på stemmesedlen, er Søren Gade kun blevet overgået af partiets statsministerkandidater i antallet af personlige stemmer. Og ved valget til EU-parlamentet i 2019 scorede han mere end 200.000 personlige stemmer.

Det er endnu ikke fastlagt, hvilken kreds Gade opstiller i, men det bliver sandsynligvis i enten Midt- og Vestjylland eller Sydjylland, fortæller Jakob Ellemann-Jensen til Dagbladet Holstebro-Struer.

Avisledere kræver svar fra Pape

Vi bliver i det politiske, hvor det nok ikke er gået mange læseres næse forbi, at Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, mandag formiddag annoncerede, at han går til næste folketingsvalg som statsministerkandidat.

Det fylder i tirdagsaviserne, og på lederpladsen efterspørges konkrete svar fra Pape på, hvad han vil som statsminister.

I Politiken spørger den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, hvad der for eksempel vil ske med Arne-pensionen, som Konservative vil afskaffe, mens Venstre vil beholde den. Politiken søger også svar på, hvad vælgerne skal regne med, når Konservative vil skære i den offentlige sektor, mens Venstre ikke vil.

- Svar udbedes på disse og på en lang række andre spørgsmål. At både Ellemann og Pape tydeligvis tror, de kan vinde valget uden at fremlægge en vision for Danmark, beror på en yderst risikabel og grum undervurdering af vælgerne, lyder det i lederen.

Også Dagbladet Information kræver ”klare, konkrete og nytænkende” svar fra Søren Pape Poulsen, mens han i Ekstrabladet kaldes ”manden uden markante meninger”.

I Berlingske advares der mod rivalisering mellem de to borgerlige statsministerkandidater fra Venstre og Konservative.

- Hvis rivaliseringen mellem Søren Pape og Jakob Ellemann-Jensen ikke skal ødelægge chancerne for en borgerlig sejr, kræver det dog en uhørt grad af beherskelse og ordentlighed af begge mænd, og det kræver et tæt samarbejde - også politisk, skriver lederskribent Amalie Lyhne.

Skib med majs fra Ukraine er forsvundet

Vi runder nyhedsoverblikket af med et kig på kornet, der i disse dage sejles ud af Ukraine.

Det første ukrainske skib, der forlod landet lastet med korn, er nemlig sporløst forsvundet.

Det oplyser den ukrainske ambassade i Libanon til nyhedsbureauet AP, skriver Ritzau.

Skibet ”Razoni”, der er lastet med 26.000 ton majs til hønsefoder, skulle egentlig til Libanon, men det blev afvist af køberen af majsen, fordi det kom meget senere end aftalt.

Efterfølgende er lasten blev købt og solgt flere gange, men siden skibet lå ud for kysten af Cypern, er sporingsenheden blevet slukket, så dets lokation nu er ukendt.

Ifølge nyhedsbureauet AP er 16 skibe med mere end 450.000 ton korn ombord sejlet fra Ukraine, siden en aftale sikrede, at skibene kunne forlade ukrainske havne i sikkerhed.

Det var nyhedsoverblikket for i dag, men der er god grund til at blive hængende lidt endnu.

Så får du nemlig fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

Venstres valgbombe: Søren Gade er tilbage som folketingskandidat

Han er ikke uvant med at gøre comeback. Og nu gør han det igen.

Søren Gade vender hjem til dansk politik og stiller op til folketingsvalget.

Det er dog ikke afgjort i hvilken kreds eller storkreds, Søren Gade kommer på stemmesedlen.

Han er ikke uvant med at gøre comeback. Og nu gør han det igen. Det er dog ikke afgjort i hvilken kreds eller storkreds, Søren Gade kommer på stemmesedlen.

Comeback: Da han i 2015 annoncerede sit første comeback til dansk politik, gjorde han det 1. maj - og stjal samtidig opmærksomheden fra Socialdemokraterne på arbejdernes kampdag blot halvanden måned inden valget.

Nu er Søren Gade klar til at vende tilbage til Folketinget igen efter tre år i EU-parlamentet.

Og denne gang falder offentliggørelsen på dagen, hvor Søren Pape (K) har meddelt, at han er statsministerkandidat:

- Det er tilfældigt. Det ved jeg godt, at jeg næppe kan overbevise nogen om. Men det møde, som vi har haft i dag, hvor det er blevet lagt endelig fast, har været planlagt længe inden, at vi kendte til Søren Papes udmelding, siger Søren Gade.

Det er du helt sikker på?

- Sådan er det.

Du har et godt, sikkert og vellønnet job i EU. Hvorfor vil du tilbage, og hvorfor nu?

- Det har været under opsejling i lang tid. Omkring et års tid. Og efter afstemningen om EU-forbeholdet, hvor jeg og Jakob (Ellemann-Jensen red.) var lidt rundt sammen for at overbevise danskerne, er beslutningen blevet rigtig modnet. Jeg har været utrolig privilegeret og fået mange muligheder i Venstre. Når de så beder mig om at hjælpe til, så skal man passe på med at være arrogant og bare afslå. Selvfølgelig vil jeg gerne hjælpe, hvis jeg kan, siger Søren Gade.

Han fortæller dog, at det ikke har været nogen helt let beslutning at vende tilbage:

- Jeg har et rigtig interessant job, hvor jeg i al beskedenhed har arbejdet mig frem til nogle gode poster, så det har krævet mange overvejelser at vende tilbage. Og så har jeg haft mine piger inden over også. De har nærmest haft vetoret i forhold til, om jeg skulle stille op igen. Men alle har sagt god for det.

Jeg bad ham selv

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen fortæller, at det er ham personligt, der har bedt Søren Gade om at droppe EU til fordel for dansk politik:

- Søren er utrolig dygtig, han er erfaren, og så har han et helt særligt kommunikationstalent. Det er store kvaliteter, og det vil helt sikkert hjælpe os i forhold til snart at få en blå regering. Derfor er jeg også rigtig glad for, at han har takket ja, da jeg bad ham komme tilbage.

Jeg har et rigtig interessant job, hvor jeg i al beskedenhed har arbejdet mig frem til nogle gode poster, så det har krævet mange overvejelser at vende tilbage.

Søren Gade, folketingskandidat, V

Er han blevet stillet noget i udsigt for at stille op?

- Nej. Hvis blå blok vinder, så skal vi have sat det stærkeste hold. Og med Sørens beslutning om at stille op. er holdet kun blevet stærkere, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Søren Gade, du stiller vel ikke op for at komme ned på bagerste række at sidde?

- Det er ikke min afgørelse. Selvfølgelig har vi talt om min rolle. Men jeg er ikke blevet stillet noget i udsigt eller lovet noget.

- Venstre har været igennem en meget voldsom periode. Siden Jakob er kommet til, har partiet både mistet en tidligere formand og en næstformand - men jeg synes at Jakob har bragt os et rigtig godt sted hen nu. Når han gerne vil have mig tilbage, og han mener, at jeg kan gøre gavn, så er jeg så meget Venstremand, at det vil jeg naturligvis gerne, siger Gade.

Hvor stiller han op?

Hverken Søren Gade eller Jakob Ellemann-Jensen køber, at Gade er hentet hjem for at sikre, at Inger Støjberg ikke "løber" med alle de jyske stemmer.

- Inger Støjberg er min gode personlige ven, og jeg kan sige med sikkerhed, at hun også er en god ven af blå blok. Ser man på tallene, så er det faktisk ikke Venstre, der skaller så meget af til Danmarksdemokraterne, så det bekymrer mig faktisk ikke alverden. Jeg er mere optaget af, at hun kan hente stemmer hen over midten, siger Søren Gade.

Og hvor skal Gade så stille op?

- Det er ikke afklaret endnu, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er måske lidt umoderne, men hos os er det de enkelte kredse, der opstiller kandidaterne - så nu skal vi have fundet en kreds til ham, siger Jakob Ellemann-Jensen:

Det ligger dog temmelig fast, at det bliver i Jylland.

- Og lige nu er det mest sandsynlige enten Midt- og Vestjylland eller Sydjylland, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Med Gades comeback til dansk politik er det lykkedes Venstre at hive en af partiets helt store stemmeslugere hjem igen.

Ved parlamentsvalget i 2019 fik han mere end 200.000 personlige stemmer. Og ved de to seneste folketingsvalg, hvor han har været på stemmesedlen, er han i Venstre kun blevet overgået af partiets statsministerkandidater i antallet af personlige stemmer.


Søren Gade

Alder: 59 år.

Fødested: Holstebro.

Civilstand: Enkemand. Har døtrene Ida og Mette.

Uddannet økonom fra Aarhus Universitet i 1990.

Erhvervskarriere: Tjenestegørende officer ved Jydske Dragonregiment i Holstebro fra 1983 til 1995.

Reserveofficer med kontrakt ved Jydske Dragonregiment i Holstebro. For tiden med graden major af reserven fra 1985.

Har blandt andet arbejdet i Færch Plast, Dansk Supermarked og Cheminova Agro A/S, ligesom han har undervist merkonomer i detailhandelsledelse.

Chef i Landbrug & Fødevarer 2012-2014.

Søren Gade blev valgt til Folketinget for Venstre i 2001 og var forsvarsminister fra 24. april 2004 til 23. februar 2010.

I 2010 trak Gade sig som minister og fra Folketinget efter den såkaldte jægerbogsag.

I 2015 blev han igen valgt ind i Folketinget for Venstre, hvor han fik posten som gruppeformand.

I 2019 forlod han så endnu en gang Folketinget og blev valgt ind i EU-parlamentet med mere end 200.000 personlige stemmer.

Fritidsinteresser: Jagt.

Venstres nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Søren Gade, er klar til at gøre comeback i dansk politik. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Dalls analyse: Søren Gades comeback er en kærkommen gave til Ellemann og varsler blodigt, borgerligt opgør i Jylland

Det var Jakob Ellemann-Jensen, der selv rakte hånden ud til Søren Gade. Og nu er den tidligere forsvarsminister og V-stemmesluger igen at finde på stemmesedlen ved et folketingsvalg.

Søren Gades comeback til dansk politik varsler et hårdt, borgerligt opgør om de jyske stemmer, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne politiske analyse.

Først var der Lars Løkke Rasmussen, så Inger Støjberg og siden fulgte Tommy Ahlers, Karsten Lauritzen og Ellen Trane Nørby. Flere andre nuværende V-medlemmer af partiets folketingsgruppe har også annonceret, at de ikke er at finde på stemmesedlen ved det folketingsvalg. Mange tusinde personlige stemmer fra 2019-valget har forladt Venstre i løbet af de sidste tre år, og meget få nye talenter er kommet til.

Men nu får Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, en kærkommen forstærkning til Venstres hold af folketingskandidater: Tidligere forsvarsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Søren Gade, melder sig klar til - endnu - et comeback i dansk politik.

Det er Jakob Ellemann-Jensen, der selv har brugt tid og energi på at overtale Søren Gade til endnu engang at gøre comeback i dansk politik. Efter at have forladt Christiansborg i 2010 efter jægerbogs-sagen, genopstillede Søren Gade ved valget i 2015. For Jakob Ellemann-Jensen er Søren Gades comeback en uhyre vigtig brik. Med De Konservatives Søren Pape Poulsens annoncering af sit statsministerkandidatur er der kommet et fornyet pres på Ellemann-Jensen. Derfor har han brug for positive historier - og det er det, når Søren Gade melder sig under de indenrigspolitiske faner igen og dermed signalerer, at han tror på Jakob Ellemann-Jensen som det borgerlige Danmarks statsministerkandidat.

Søren Gade har godt fat i de jyske V-vælgere, og hvis han kan snuppe lidt fra nogle af de andre borgerlige partier, gør det bestemt heller ikke noget i V-lejren.

Casper Dall, politisk redaktør

Allerede under valgkampen ved folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet i maj dannede Jakob Ellemann-Jensen og Søren Gade makkerpar. Her troppede de sammen op flere steder i landet for at argumentere for et ja ved afstemningen. Nu skal samarbejdet udvides.

Ved valget i 2015 fik Søren Gade femteflest personlige stemmer. Kun overgået af Kristian Thulesen Dahl, Helle Thorning-Schmidt, Johanne Schmidt-Nielsen og Lars Løkke Rasmussen. Næsten 29.000 vælgere i Nordjyllands Storkreds satte et kryds ud for Søren Gade i 2015. Ved valget til Europa-Parlamentet i 2019 var det næsten 202.000 danskere som stemte personligt på Søren Gade. Søren Gade har godt fat i de jyske V-vælgere, og hvis han kan snuppe lidt fra nogle af de andre borgerlige partier, gør det bestemt heller ikke noget i V-lejren.

Hvem der får mulighed for at stemme på Søren Gade ved valget er endnu usikkert. Foreløbig overvejer Søren Gade og Venstre, om han skal stille op på sin gamle hjemmebane i Vestjyllands Storkreds, eller om han skal skifte til Sydjyllands Storkreds.

Der har på Christiansborg været spekuleret i, om Søren Gade ville vende "hjem" til Nordjylland. Det forventes, at Inger Støjberg flytter storkreds fra Vestjylland til Nordjylland. Hun vil nemlig gerne i politisk infight med statsminister Mette Frederiksen (S), som holder til i Aalborg-kredsen. Men den konfrontation har Søren Gade tilsyneladende ikke noget behov for at være en del af.

Vælger Venstre og Søren Gade, at den tidligere minister skal stille op i Sydjyllands Storkreds, kan Gade forsøge at samle nogle af de stemmer, som eks-DF-formanden Kristian Thulesen Dahl efterlader, når han ikke længere er på stemmesedlen.

Vælger Venstre og Søren Gade, at han i stedet skal stille op i Vestjyllands Storkreds er det et af de stærkeste V-kort, som den nyslåede statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen (S), kan komme op mod. Kan Søren Gade udstyre Søren Pape Poulsen med et ringe personligt valg, vil det kunne stække K-formanden i de interne borgerlige drøftelser om statsministerposten, hvis det ender med borgerligt flertal. Selv de små mulige sejre er Jakob Ellemann-Jensen nødt til at gå efter.

Søren Pape Poulsen (K) smed sløret og trådte endelig frem som statsministerkandidat mandag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Løvkvist: Endelig trak Pape tæppet fra og sprang ud som statsministerkandidat

Sjældent har en partileder trukket det så meget i langdrag, om han vil være statsministerkandidat, end Søren Pape Poulsen har gjort. Mandag blev tæppet endelig trukket fra på et pressemøde under åben himmel på en tagterrasse på Christiansborg. Politisk analytiker på Avisen Danmark Kasper Løvkvist var på tagterrassen. Her er tre hovedpointer fra hans analyse:

1. Pape kom veloplagt fra start og styrede let uden om det værste pres.

2. Kun vælgerne kan fælde dom over, hvorvidt det er godt for blå blok med to statsministerkandidater, men ulemperne er lettere at få øje på end fordelene.

3. Den nye, selvbevidste midte i dansk politik havde en dårlig dag i blokpolitikkens verden.

Vejret hjalp Søren Pape Poulsen på vej. Det gled lette skyer for solen, så den ikke længere bagte skånselsløst ned på hans isse, mens spørgsmålene fra journalisterne på hans længe ventede pressemøde blev mere og mere irriterende. Men Pape tog imod dem og returnerede veloplagt uden, at fra panden springende svedperler og en gennemblødt skjorte kom til at fortælle en historie om Pape under pres fra starten.

For det var han ikke. Et kvarter inde i pressemødet, hvor Pape langt om længe fortalte, at ja, han er faktisk kandidat til statsministerposten, ringede klokkerne for ham fra rådhustårnet blot 800 meter væk fra Christiansborgs tagterrasse, mens Konservatives pressechef skruede et veltilfreds og godkendende smil på. Pape havde med et kækt svar rundet et spørgsmål om, hvorvidt han ville udelukke at sidde som statsminister på Radikales mandater:

- Der er ikke nogen, der ikke må pege på mig.

Og så var alt åbent i forhold til en fremtidig regeringsdannelse uden, at Pape reelt have givet så meget som en millimeter til dem, der drømmer om midtermagi. En regeringsdannelse, der på daglig basis giver iagttagere af dansk politik hovedpine, fordi alt bliver tåget i samme øjeblik, tankerne bevæger sig derhen.

Ingen har i de seneste dage fået hovedpine af at spekulere over, om Pape mon ville melde sig som statsministerkandidat. Det var kun et spørgsmål om hvornår og hvordan.

Især efter Konservative fik fyret en pressestrategi af, som i bagklogskabens klare lys nu fremstår uhyggeligt veltilrettelagt:

Først et interview i Børsen, hvor Pape gik til angreb på Jakob Ellemann-Jensens økonomiske politik og kaldte den et knæfald for Socialdemokratiet.

Så et interview i Avisen Danmark, hvor Pape gjorde sig attraktiv for Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti ved at tale udlændingepolitik op.

Til sidst en historie i Ekstra Bladet baseret på et læk af Konservatives interne målinger, der sjovt nok viser, at Pape præsterer bedre end Ellemann på et hvilken som helst parameter - når man spørger borgerlige vælgere.

Vær ikke i tvivl om, at når politikere fra både Konservative og Venstre taler om, at det er alle tiders med to statsministerkandidater, at det kun er godt mere flere med store ambitioner i blå blok, at de nok skal finde ud af det sammen uden, at det vil komme til at give nogen som helst problemer, så dækker det over, at de bag linjerne konstant sidder i haserne på hinanden, og hver dag måler både det ene og det andet op mod hinanden.

Ingen beslutninger vil blive taget, intet politik vil blive præsenteret uden, at det vil være en helt afgørende faktor, om det gavner den ene eller den andens kandidatur.

Det kan vise sig at være en fordel for blå blok som helhed, fordi Pape måske vil være mere spiselig for vælgere, der kan bevæge sig over midten, det vil kun et valgresultat kunne fælde dom over, men ulemperne er umiddelbart nemmere at få øje på.

Vi så det allerede på statsministerkandidat Søren Pape Poulsens første dag: To en halv time efter Pape præsenterede sig som statsministerkandidat på linje med Jakob Ellemann-Jensen uden at bakke det op med egentlig og konkret politik, præsenterede Ellemann endnu et stykke konkret politik, en omkalfatring af beskæftigelsessystemet, og måtte bruge en væsentlig del af sit pressemøde på at forholde sig til Pape.

Al blå politik i den valgkamp, som reelt allerede er i gang, vil fremover blive holdt op mod Pape/Ellemann-skalaen - hvor er kanten mellem de to kandidater? - før den bliver holdt op mod et rødt alternativ.

Ingen brikker vil falde på plads af sig selv. Kampen mellem Ellemann og Pape vil i udgangspunkt være ligeværdig. Målingerne giver ikke noget entydigt svar på, hvem der bliver størst efter valget. Selvtillidsmæssigt fylder de hver især lige meget (og det er ikke så lidt):

Ellemanns er baseret på, at han efter en knubbet start har nogenlunde styr på sit parti og er i stand til at lægge en linje uden, at hans gruppe flår den fra ham med det samme. Han rider på en opadgående tendens i sit lederskab efter at have spillet på hjemmebane i sikkerhedspolitikken, da Rusland invaderede Ukraine, mens tendensen i meningsmålingerne er holdt op med være negativ.

Papes er baseret på, at han er lykkedes med at genrejse Konservative fra et faretruende lavt niveau, og at han fra morgen til aften bliver fodret af sine folk med målinger, målinger, målinger, der igen og igen og igen slår ud på Pape-power og ikke mindst finder alle de svagheder ved Ellemann, som man slet ikke ser på samme måde længere, når man ikke har snuden begravet i målinger målrettet rent borgerlige vælgere.

Hierarkiet er simpelthen uklart, og er det klart til Søren Pape Poulsens fordel. Det er også klart til de mindre partier i blå bloks fordel: De ser nu selv selv som kunder på et politisk Hjallerup Marked, hvor Pape og Ellemann skal vise hvem, der vil give mest for de mandater, LA, DF, NB og Danmarksdemokraterne lykkes med at levere.

Og en ting er helt sikker: Rød blok føler også, at det er til dens fordel. Der sidder ingen i Socialdemokratiet, i SF, i Enhedslisten, som ikke mener, at dagen, hvor Søren Pape Poulsen endelig meldte sig som statsministerkandidat, var en dårlig dag for dem. Det var en god dag.

Man kan også argumentere for, at det også var en god dag for Ellemann, fordi nu er spillet i det mindste åbent.

Så er der lige den midte i dansk politik, som har lykkedes med at sætte dagsorden i et pænt stykke tid. Den oplevede en dag i blokpolitikkens verden. Rød mod blå blok. Interne dynamikker i blokkene. Endnu en statsministerkandidat i blå blok, der ikke engang gider at lade sig om, at han overhovedet vil have noget med midten at gøre i regeringssammenhæng. Den kan godt få lov at pege på ham, men så er det også det.

Der står Mette Frederiksen stadig alene. Alene som statsminister i rød blok. Alene som den statsminister i valgkampen, der i hvert fald er villig til at give indtryk af, at hun i en eller anden umulig situation godt kunne være bare en lillebitte smule nysgerrig på en bred regering. En statsministerkandidat, der allerede har gearet sig op til, at den rigtige vej til magten, er den vej, der fører til magten.

Pape bliver fra morgen til aften bliver fodret af sine folk med målinger, målinger, målinger, der igen og igen og igen slår ud på Pape-power og ikke mindst finder svagheder ved Ellemann.

Først en lyttende far. Dernæst en detoneret bombe, der giver skader på både krop og sjæl. Dar Salim leverer en magtdemonstration af en psykopat. Foto: Reinvent-studio/Viaplay

En ægte psykopat: Dar Salim stjæler billedet i jysk drama

De synger i et drengekor i Silkeborg og fremstår som renskuret dansk ungdom, men under de hvide skjorter bærer de et brændemærke. Et mærke for den loge, de i deres fritid samles om med druk, stoffer og vilde ritualer i et forsøg på at finde deres maskuline identitet. "Drenge" er en ny, dansk ungdommelig serie, som kan ses på Viaplay. Avisen Danmarks kulturredaktør, Anette Hyllested, har set den og er især begejstret for Dar Salim som psykopat.

Dar Salim er uhyggelig god som testosteronpumpet alfahan-far i Viaplays nye danske og ungdommelige serie "Drenge". Heri kæmpe en gruppe unge med magt og identitet. Udadtil er de nydelige medlemmer af et drengekor i Silkeborg, men indadtil har de sværere ved at 'synge rent' og øver deres maskulinitet med krænkende optagelsesritualer, druk og stoffer. Alt for broderskabet.

Det ene øjeblik varm og omsorgsfuld. Det næste iskold og ond i sulet. Og altid og hele tiden kun sig selv nærmest.

Dar Salim er en overbevisende psykopat-far i den nye danske tv-serie "Drenge". Han ejer verden og alle omkring sig med alfahannens selvfølgelighed. Hans terroriserende karakter er det bedste ved serien, der kommer lidt trægt fra start, men bliver mere medrivende, så snart Salim entrerer og sætter strøm til nerverne.

Far Michael bor i en topmoderne herskabsvilla med store vinduer ned mod Silkeborgsøerne og tjener sine mange millioner på en måde, der ikke tåler tilstedeværelsen af politi. Han er den monetære over-macho i byen med ung trofækone og sønnen Nikolaj, der også forsøger sig som uforudsigelig lederhan - i byens drengekor.

Drengekor lyder som en vandskuret og artig omgang, men Nikolaj har samlet de store drenge i en loge, som involverer brændemærkning, stoffer, druk og ubehagelige optagelsesritualer, og drengene hænger på i en slags "alt for broderskabet"  - også selv om Nikolaj ofte overrasker dem ved pludselig at bede dem skride eller sågar tisser ned på dem fra et tag.

Nikolaj har overtaget i gruppen, fordi han har pakket kammeraterne ind i terapeutiske livsanskuelser krydret med religion - som en vækkelsesprædikant.

"Her i byen skammer vi os ikke over os selv. Du skal slå fra dig, men du skal lære at tæmme det monster, du har", messer Nikolaj blandt andet til barndomskammeraten Robin, der dukker op i byen efter flere års fravær og som blandt andet bliver sat til at slæbe på et stort kors for at komme med i logen.

Som den fede symbolik i korset antyder, er Robin frelseren og modsætningen til alfahannen Michael.

Robin er også en slags fattig cowboy, der billedligt talt kommer ridende ind i flækken og skal rydde op i snavset. Han kan slå fra sig, men prøver at lade være, for sidst blev omkostningerne for store.

Testosteron

"Drenge" handler om testosteron. Om mandlig energi, kraft og hierarkier. Den gode gamle om, hvem "der kan pisse længst". Men den handler også om ensomhed, fællesskab og identitet, og konkret handler den om en død dreng fra koret - Lasse - der er fundet druknet i en af søerne.

"Drenge" handler om testosteron. Om mandlig energi, kraft og hierarkier. Den gode gamle om, hvem "der kan pisse længst".

Uddrag af anmeldelsen

Man kalder det for et selvmord, men Lasses kæreste, Leonora, tror, at sandheden er en anden, og det sætter både Robin og Nikolaj under pres.

En dreng er fundet druknet i Silkeborgsøerne. Her bæres hans kiste ud af kirken af kæresten Leonora (Karoline Hamm) og kammeraten Nikolaj (Viktor Hjelmsø). Foto: Reinvent-studio/Viaplay

Selve plottet er forholdsvist forudsigeligt, men den ungdommelige serie fænger alligevel blandt andet på grund af sine interessante hovedroller med Dar Salim i front og deres underliggende historier, som vi får fortalt eller ser i tilbageblik. Særligt Nikolaj er interessant, fordi han er så nuanceret. Nok er han smittet af sin fars lunefulde syge, men han lider også under den og kæmper med "rigtigt og forkert". En indlevet præstation af Viktor Hjelmsø. Også Robins stille urokkelighed kalder på sympati.

Serien er skabt af Jonas Risvig, der også har ungdomsserierne "Salsa," "Centrum" og "Grænser" på cv'et. Med "Drenge" pakker han historien ind i smukke stemningsskift. Snart er Silkeborgsøerne et lille paradis - snart et ildevarslende tågeland. Snart er vi fortrolige og tæt på - snart til en vild amokfest. Måske en lille understregning af en psykopats karakter.

Viaplay, syv afsnit af cirka 25 minutter. Denne anmeldelse baserer sig på alle syv. Medvirkende bl.a.: Viktor Hjelmsø, Sylvester Byder , Karoline Hamm og Dar Salim. Instruktør: Jonas Risvig. Skrevet af Mikkel Sørensen og Lars Bang.