Søvnbesvær kan ødelægge hverdagen - og det koster samfundet dyrt
Godnat og sov sødt! Sådan skulle det gerne være, når hovedet rammer puden ved aftenstid. Men knap halvdelen af danskerne har problemer med søvn, og for op mod 20 procent er manglende søvn så stort et problem, at det spænder ben for at kunne fungere optimalt i hverdagen.
Ophobet stress, sygdomme eller en livsstil ude af trit med ens normale døgnrytme kan være forklaringer på dårlig søvn. Og en af løsningerne er at vende, så meget som muligt, tilbage til det oprindelige liv, hvor man står op og går i seng med solen.
Helt galt står det generelt til for de unge teenagere, der sover for lidt og i stedet bruger tiden på sociale medier. Her kan manglende søvn have direkte konsekvenser for deres hjerneudvikling, fortæller Ida Enghave, direktør i Just Human, som arbejder med unge og søvn.
Søvnløshed: I et parcelhuskvarter i Holstebro vågner en 67-årig kvinde hver eneste nat omkring klokken 02 efter at være faldet i søvn ved 23-tiden. Vanen tro finder hun sin mobiltelefon frem og begynder at scrolle igennem Facebook-opdateringer og anden overflødig information.
Telefonens lave lysindstilling og mængden af ligegyldigheder får efterhånden Susanne, der kun ønsker at optræde med fornavn, til at falde i søvn i godt halvanden time, inden hun vågner igen. Det natlige pendul imellem søvn og vågen har været i gang i de seneste 10 år, og i dag, efter hun er blevet pensionist, er hun fast besluttet på ikke at gøre den diffuse søvn til et problem.
- Dengang jeg gik på arbejde og skulle op klokken 6.15, gik der lidt panik i mig, når jeg ikke kunne sove. Jeg havde et arbejde i firma, hvor jeg skulle ringe til kunder og være oppe på dupperne hele tiden. Når jeg kom hjem efter en arbejdsdag, var jeg ikke til noget som helst, og da mønstret med at vågne gentog sig hver nat, var jeg efterhånden helt til rotterne, fortæller Susanne, der på et tidspunkt var sygemeldt i en periode og med lægens udskrevne sovemedicin fik stukket en kæp i den søvnløse nats evindelige hjul.
Susanne, søvnløs i HolstebroNår jeg kom hjem efter en arbejdsdag, var jeg ikke til noget som helst, og da mønstret med at vågne gentog sig hver nat, var jeg efterhånden helt til rotterne.
- Så fik jeg noget søvn, men da jeg kom på arbejde igen, kørte jeg mig selv hårdt med for lidt søvn i flere år. Nu, da jeg ikke længere har noget at skulle stå op til, betyder det ikke så meget, at jeg har nogle dage, hvor jeg hænger mere end andre. Jeg har accepteret, at jeg åbenbart ikke har så meget brug for søvn, og at jeg sover i etaper. Jeg er bange for, at hvis jeg gør søvnen til et problem, at jeg så slet ikke kan sove.
En dyr omgang
Susannes historie er langtfra enestående. Ifølge professor og overlæge Poul Jørgen Jennum fra Dansk Center for Søvnsygdomme i Glostrup lider mellem 10 og 20 procent af danskerne af søvnforstyrrelser, der har direkte ødelæggende indflydelse på deres hverdag. Tilsvarende nikker omkring 40 procent ja til, at de indimellem har problemer med at falde i søvn, sover for lidt eller ujævnt.
- Søvnproblemer har altid været der, og vi kan se på tidligere store videnskabelige undersøgelser, at problemet ikke er stigende. Det gælder dog ikke den yngste del af befolkningen, hvor nye undersøgelser viser, at op mod 40 procent af de unge går for sent i seng. Særligt piger i 15-19-årsalderen klager over dårlig søvn, der ofte er kombineret med stress og medieforbrug, fortæller overlægen.
Danskernes dårlige søvn
Mellem 10 og 20 procent af den danske befolkning lider af søvnforstyrrelser, der har ødelæggende indflydelse på deres hverdag. Tilsvarende nikker omkring 40 procent ja til, at de indimellem har problemer med at falde i søvn, sover for lidt eller ujævnt.
Mellem 60.000 og 70.000 danskere er i behandling for søvnapnø, som betyder lange vejrtrækningspauser, når man sover. Årsagen er, at svælget falder tilbage, når man ligger ned. Man skønner at cirka en kvart milion danskere går rundt med ubehandlet søvnapnø.
Op mod 40 procent af de unge går for sent i seng. Særligt piger i 15-19-årsalderen klager over dårlig søvn, der ofte skyldes stress og medieforbrug. Foreningen Just Human forsøger at rette op på de unges søvnvaner, blandt andet via undervisningsmateriale, som kan findes her: Dentabtetime.dk
Søvnforstyrrelser og -sygdomme koster det danske samfund enorme summer - omkring 20 milliarder kroner om året i runde tal ifølge Jennum. Et komplekst regnestykke, der langtfra lader sig løse på den lette måde. Beløbet dækker over udgifter til behandling, medicin, sygefravær, førtidspensionering og for tidlig død.
- Forudsætningen for at undgå den regning skal kobles til, at folk forbedrer deres liv. Og det er ret komplekst at rette op på fra samfundets side. For hvordan får man folk til at lægge sin telefon fra sig klokken syv om aftenen? Hvordan får vi folk til at motionere mere? Hvordan får vi folk til at bruge mindre alkohol? Så der er mange håndtag, der skal skrues på, for at folk får bedre søvn, siger søvnforskeren.
Fra Herlev til Ronaldo
I Herlev ved København står et dueblåt haveforeningshus, som inden landets lockdown summede af aktivitet, når især kvinder i alle aldre kom for at få hjælp til at løse deres problemer med søvnbesvær. En del af dem var i overgangsalderen, hvor dårlig søvn ofte banker på, når niveauet af hormonet progesteron falder.
Ejeren af havehuset, Birgitte Hinz, er søvnspecialist, og har i de seneste ni år arbejdet med at få has på den dårlige søvn. Hendes kur er at lære de søvnbesværede nogle mikrobevægelser, der kan berolige kroppen og samtidig give blik for, hvordan ens døgnrytme tilrettelægges optimalt.
- Jeg arbejder med kroppens reaktioner, for det er den, der reagerer på, at der sker for meget i ens liv. Desuden kan kroppen ophobe tidligere oplevet stress, fortæller Birgitte Hinz, der tror på, at menneskets oprindelige døgnrytme i høj grad konflikter med det moderne liv.
- Som menneske er vi skabt til at stå op med solen og gå i seng et par timer efter, at den er gået ned, siger hun og henviser til den anerkendte britiske søvncoach Nick Littlehales, der har sørget for, at blandt andre fodboldstjernen Cristiano Ronaldo har sovet optimalt inden store præstationer.
I bogen "Sov rigtigt" beskriver han et scenarie med to mennesker på en øde ø, der står op med solen, bruger dagen på at finde mad, og slutteligt sidder ved lejrbålet et par timer, inden de lægger sig til at sove.
- Nick Littlehales' konklusion er, at man forsøger, så meget som det kan lade sig gøre, at komme tilbage til scenariet på øen. Det betyder også, at man skal bevæge sig rigtig meget i løbet af dagen, fortæller Birgitte Hinz, der ser den naturlige døgnrytme, som en af løsningerne på stressrelaterede søvnproblemer.
Mange sover for lidt
Forestillingen om at slukke for skærmene i god tid og lade mørket omfavne én et par timer inden sengetid, er langtfra et scenarie, der kendetegner unges søvnvaner. En undersøgelse fra Institut for Folkesundhed konkluderede i 2019, at syv ud af ti danske gymnasielever næsten aldrig får søvn nok, og en tilsvarende undersøgelse, foretaget for erhvervsskolerne, kunne slå fast, at en tredjedel af eleverne sov mindre end syv timer per nat, inden de skulle op i skole.
Hos nonprofit-organisationen Just Human, der er stiftet af sundhedseksperten Chris MacDonald, arbejder blandt andet via undervisningsmateriale på at forbedre søvnvanerne hos unge, for den nedsatte søvntid er ikke uden konsekvenser:
- Effekterne af at sove for lidt er ret omfattende. Øget risiko for stress og depression. Dårligere indlæring, overvægt og lavere empati, forklarer Just Humans direktør, Ida Enghave, der ligefrem taler om, at den kommende generation kan blive dummere som følge af den for korte søvn.
- De unges hjerner bliver færdigudviklet i teenageårerne og bliver i høj grad bygget, mens de sover. Desuden svækkes indlæringen på grund af den manglende søvn, fortæller Ida Enghave.
Uvidende om sygdom
Én ting er dårlig søvn på grund af stress, overgangsalder eller anden sygdom, noget andet er reelle søvnsygdomme som søvnapnø, som 65.000-70.000 danskere er i behandling for. Definitionen af søvnapnø er, at man har mere end fem vejrtrækningspauser af mere end ti sekunders varighed pr. time, når man sover.
Antallet af nye søvnapnøpatienter vokser eksplosivt herhjemme med flere tusinde nye tilfælde hvert år. Stigningen skyldes, at sundhedsvæsenet er blevet langt mere opmærksomt på lidelsen, som ofte hænger sammen med blandt andet hjerte-kar-problemer, forhøjet blodtryk sukkersyge eller depression.
På Viborg Søvnklinik fortæller forløbskoordinator og sygeplejerske Helle Susanne Bitsch Lauersen om den typiske patient, der lider af søvnapnø. Fagfolk skønner, at omkring 250.000 danskere lider af sygdommen uden at vide det.
- Typisk så snorker de, mange oplever urolig søvn, skal op og tisse flere gange om natten. Om morgenen føler de sig lige så trætte, som da de gik i seng, fortæller hun og understreger, at hovedparten af søvnapnø-patienter bliver opdaget ved søvnmåling en enkelt nat, når de, hjemme hos sig selv, sover med et lille søvnmåleapparat.
Tilbage til Holstebro og søvnløse Susanne, der også i nat vil vågne ved 02-tiden, og finde sin mobiltelefon frem. Udover at have accepteret sin søvnløshed har hun fundet en metode, der dagligt retter op på hendes søvnskæbne i dagens løb.
- Jeg sover ikke, men sidder op, lukker øjnene og hviler mig i 20 minutter. Når hjernen er ved at “slå fra”, er jeg frisk, fortæller hun.
Orker hun en dag ikke længere sin fastlåste søvnrytme, er der rigeligt af hjælp at tage ned fra hylderne. Alt fra hospitalsundersøgelser til mange hyldemeter selvhjælpsbøger, kurser og nye apps, der kan tage os tilbage til livet på den øde ø med beroligende bålflammer samt natur- og havlyde.
Gode råd til bedre søvn
- Få motion mindst 30 minutter i løbet af dagen
- Undgå alkohol inden du skal i seng
- Hold fri fra arbejdet de sidste timer inden sengetid (også fra e-mail)
- Læs i en bog på papir - ikke e-bog, ikke tablet eller mobiltelefon - inden du skal sove
- Undgå kaffe og andre koffeinholdige drikke om aftenen
- Stå op på samme tid om morgenen
- Hav det køligt i soveværelset