Droppet vaccine forsinker dansk kalender
Danmark er, indtil videre, det eneste land der opgiver AstraZeneca - vaccinen. Det meddelte Sundhedsstyrelsen på et pressemøde onsdag.
Årsagen er at, det nu er bevist, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper, blødning og lavt antal blodplader.
1 ud af 40.000 nyvaccinerede rammes af de alvorlige tilfælde, oplyste direktør i Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm.
Med AstraZeneca ude af ligningen rykkes datoen for, hvornår alle over 50 år forventes vaccineret med ét stik, med to uger, så det nu skulle blive i uge 21, som er i slutningen af maj måned.
Vaccineplanen kan dog blive ændret igen, fordi det er usikkert, hvornår vaccinen fra Johnson & Johnson kan tages i brug.
Den er sat på hold i hele EU, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder har anbefalet et foreløbigt stop efter flere tilfælde af tilsyneladende samme type sjældne blodpropper, som er konstateret ved AstraZeneca.
Viser det sig, at Johnson & Johnson også må udgå, vil det primært få konsekvenser for raske personer mellem 16 og 49 år.
De godt 140.000 danskere, der har fået det første stik med AstraZeneca, vil blive tilbudt at få stik nummer to med en anden vaccine.
Corona: Lovende lød det i efteråret, at Danmark via EU havde sikret sig vacciner fra fire forskellige producenter.
Vacciner med stort set ingen bivirkninger og høj beskyttelse.
Et halvt år senere har Sundhedsstyrelsen besluttet helt at droppe den ene, nemlig vaccinen fra Astrazeneca.
Det skyldes, at det nu er bevist, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper, blødning og lavt antal blodplader.
1 ud af 40.000 nyvaccinerede rammes af de alvorlige tilfælde, oplyste direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde onsdag.
AstrazenecaVi vil fortsætte med at samarbejde med lokale tilsyn og myndigheder for at kunne bidrage med data, så de har et godt beslutningsgrundlag.
- Vi har reageret på de signaler, vi selv har set i Danmark, og de, vi har fået fra udlandet. Der er kommet en lang række indberetninger.
Danmark er det første land i verden til at sige stop for den omstridte Astrazeneca-vaccine. Og selv om beslutningen kan ændres, hvis der kommer mere viden om, hvem der er i særlig risiko, har den været svær at tage.
Ude af ligningen
For epidemien er der stadig, og længslen efter et liv uden corona er stor.
- Men vi har snart vaccineret en million, herunder ældre og sårbare. Samtidig har vi kontrol med epidemien, siger Søren Brostrøm.
Med Astrazeneca ude af ligningen rykkes datoen for, hvornår alle over 50 år forventes vaccineret med ét stik, med to uger.
I stedet for uge 19 i maj vil det ske i uge 21. Andet stik forventes nu i sidste uge i juni.
Det tidspunkt er vigtigt for genåbningen, fordi statsminister Mette Frederiksen (S) har erklæret sig enig med de blå partier i, at "når alle over 50 er vaccineret, så kan vi i princippet have et åbent Danmark".
Vaccineplanen kan dog blive ændret igen, fordi det er usikkert, hvornår den indtil videre fjerde godkendte vaccine - den fra Johnson & Johnson - kan tages i brug.
Den er af producenten sat på hold i hele EU, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder har anbefalet et foreløbigt stop efter flere tilfælde af tilsyneladende samme type sjældne blodpropper, som er konstateret ved Astrazeneca.
Viser det sig, at den også må udgå, vil det primært få konsekvenser for raske mellem 16 og 49 år. I alt over tre millioner mennesker. De forventes med den nye kalender at være vaccineret i den første uge i august.
Men en yderligere udskydelse er ikke alvorligt, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign og levering ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet.
- Folk under 50 år bliver jo ikke voldsomt syge af corona. Lige nu er det vigtigste, at vi får vaccineret alle over 50 år.
- Ingen katastrofe
Hun peger desuden på, at Danmark ved at købe bredt ind af vacciner har forhåndssikret doser til 25 millioner borgere, altså næste fire gange så mange, som der bor i landet.
I det lys er det ingen katastrofe, at Astrazeneca er opgivet.
Og skulle det samme ske med John & Johnson, så er der fortsat vaccinen fra Moderna og ikke mindst Pfizer/BioNTech, siger Camilla Foged.
- Samtidig forventes vaccinen fra producenten CureVac at blive godkendt i slutningen af maj. Så jeg er optimistisk.
Det samme er sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Han skriver på Twitter, at Danmark modtager 650.000 ekstra vacciner fra Pfizer/BioNTech i andet kvartal.
Ud af fire godkendte vacciner er to i brug
Astrazeneca-vaccinen er ude. Godt 140.000 har fået det første stik. De vil blive tilbudt at få stik nummer to med en anden vaccine.
Johnson & Johnson-vaccinen skal undersøges nærmere, før den eventuelt tages i brug. Danmark har sikret sig doser til 8,2 millioner personer. Gives som ét stik.
I øjeblikket er det muligt at blive vaccineret med:
Pfizer/BioNTech-vaccinen. Danmark har sikret sig doser til 4,6 millioner personer. Vaccinen skal gives i to stik.
Moderna: Danmark har sikret sig doser til 3 millioner personer. Vaccinen skal gives i to stik.
Vacciner, som kan være på vej:
CureVac. Har endnu ikke søgt om godkendelse i EU. Danmark har sikret sig doser til 4,5 millioner personer. Vaccinen skal gives i to stik.
Sanofi/GSK: Er i gang med et fase 2-studie - det næstsidste. Danmark har sikret sig doser til 1,9 millioner personer. Vaccinen kan muligvis gives enten i et eller to stik.
Novavax: Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) ser i øjeblikket på data fra afsluttende forsøgsstudie. Vaccinen skal gives i to stik.
- Helt afgørende for den vaccineudrulning, der sker i Danmark i disse uger og måneder, skriver han.
Astrazeneca skriver onsdag i en meddelelse, at selskabet respekterer den danske beslutning.
- Vi anerkender og respekterer Sundhedsstyrelsens beslutning i Danmark.
- Vi vil fortsætte med at samarbejde med lokale tilsyn og myndigheder for at kunne bidrage med data, så de har et godt beslutningsgrundlag, lyder det.
Selskabet tilføjer, at det er op til hvert enkelt land at beslutte, om det ønsker at bruge Astrazenecas coronavaccine.