Stenrig kvotekonge i ny sag: Selskaber tiltalt for snyd med miljøkroner
Han er stenrig, men er alligevel mistænkt for at bøje reglerne for meget. Storfiskeren Henning Kjeldsen er allerede kendt som hovedperson i kvotekongesagen, hvor han er tiltalt for at have svindlet sig til langt flere fiskekvoter, end loven tillader. En sag der kan koste ham en halv milliard. Nu kan Avisen Danmark afsløre, at han også er involveret i en sag om anklager om snyd med offentlige støttekroner. Denne gang er et af hans mange selskaber i søgelyset for at snyde sig til penge fra både EU og den danske statskasse, når de har søgt om at få udbetalt støtte til trawlere, der allerede var blevet solgt. Derfor skal kvotekongen snart i retten, hvor Bagmandspolitiet vil have hans selskab straffet.
Retssag: Storfiskeren Henning Kjeldsen – i offentligheden ofte omtalt som Danmarks kvotekonge - er landets absolut rigeste fisker. Manden fra Skagen har opbygget et fiskeimperium og hevet så mange millioner i sine lommer, at han i årevis har været blandt de 100 rigeste danskere. Men politiet og andre myndigheder mener, at store dele af fiskerens formue bygger på svindel og bedrag.
Avisen Danmark kan nu afsløre nye anklager om snyd med offentlige støttekroner. Denne gang er et af hans mange selskaber i søgelyset for at snyde sig til penge fra både EU og den danske statskasse. Det viser et hidtil ukendt anklageskrift fra Bagmandspolitiet, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i. De nye anklager er rejst i begyndelsen af februar.
Vil du høre hele historien om Henning Kjeldsen? Så tryk her:
Mangemillionæren er allerede hovedperson i en stor retssag om massiv fusk i fiskeriet. Her er han anklaget for gennem snyd med fiskekvoter på ulovlig vis at fiske meget mere, end han må. Svindlen er ifølge anklagemyndigheden så omfangsrig, at Henning Kjeldsen risikerer, at staten konfiskerer en kvart milliard kroner, og tildeler ham en bøde i samme størrelsesorden. Altså en samlet straf på mere end en halv milliard kroner. Samtidig forsøger anklagemyndigheden at udelukke ham fra dansk fiskeri.
Fra artiklenHenning Kjeldsens selskab Gitte Henning Konsum A/S har ifølge Bagmandspolitiet brudt loven ved at afgive “urigtige eller vildledende oplysninger” eller “fortiet oplysninger”, da de i 2016 fik udbetalt penge til at renovere to trawlere. I strid med reglerne har Henning Kjeldsens selskab ifølge anklageskriftet modtaget støtte til renoveringer på skibe, der allerede var blevet solgt videre.
Men Henning Kjeldsens opgør med myndighederne stopper ikke med kvotekongesagen. Den nye sag handler om støttekroner, der blandt andet skulle gavne miljøet og fiskernes konkurrencedygtighed, men hvor reglerne ifølge Anklagemyndigheden er blevet bøjet så meget, at kvotekongens selskab trækkes for retten af Bagmandspolitiet.
Alvorlige sager
De nye anklager mod Kjeldsen udløber af flere skandalesager, som vakte genklang langt inde på Christiansborgs mest magtfulde kontorer. I 2018 kom Rigsrevisionen med en sønderlemmende kritik af Fiskeristyrelsens evne til at holde øje med, om fiskerne overholdt reglerne for de mange millioner kroners tilskud, som erhvervet modtager. Konklusionen var, at kontrollen med fiskerne var så mangelfuld, at det “kunne indikere ulovligheder”.
Kort efter blev fem mulige svindelsager anmeldt til politiet. Daværende fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V), understregede dengang, at politianmeldelserne "vidnede om alvoren" af problemerne i Fiskeristyrelsen. Enhedslistens Peder Hvelplund mente, at "nogle fiskere har tilranet sig store millionbeløb ved svig og stråmandsvirksomhed, godt hjulpet på vej af en uduelig forvaltning."
Sammenfald med kvotekongesagen
I dag - knap tre år senere - er tre selskaber nu tiltalt for at få udbetalt EU-midler og danske skattekroner. Et af selskaberne er Henning Kjeldsens eget, men de to andre trækker også tråde til den store kvotekongesag, hvor Henning Kjeldsen er tiltalt.
Henning Kjeldsens selskab Gitte Henning Konsum A/S har ifølge Bagmandspolitiet brudt loven ved at afgive "urigtige eller vildledende oplysninger" eller "fortiet oplysninger", da det i 2016 fik udbetalt penge til at renovere to trawlere. I strid med reglerne har Henning Kjeldsens selskab ifølge anklageskriftet modtaget støtte til renoveringer på skibe, der allerede var blevet solgt videre.
Lovgivningen kræver, at en fisker skal oplyse, hvis fiskeren sælger et skib, som er blevet moderniseret via penge fra EU-kassen eller den danske statskasse. Men det undlod Henning Kjeldsens firma at gøre i to tilfælde, og derfor kræver bagmandspolitiet nu kvotekongens selskab straffet.
Da efterforskningen begyndte, vurderede Fiskeristyrelsen – der altså også selv blev beskyldt for inkompetent kontrol – at der var svindlet for mindst seks millioner kroner. Avisen Danmark har bedt de økonomiske efterforskere hos Bagmandspolitiet svare på, hvor omfattende anklagerne om millionsvindel nu er, men det ønsker man indtil videre ikke at oplyse.
Jesper Raakjær, professor i fiskeriforvaltning, Aalborg UniversitetReglerne på dette område er ret simple. Der er en række oplysninger, som man skal videregive til Fiskeristyrelsen, som forudsætning for at få udbetalt støttekroner. Gør man ikke dette, opfylder man ikke betingelserne for udbetalingen.
De to andre selskaber, som også er tiltalt for snyd med støttekroner, tilhører på papiret ikke Henning Kjeldsen. Men dykker man ned i ejerforholdene, kan man se, at de begge indgår i den store kvotekongesag, hvor Henning Kjeldsen er anklaget for at indsætte stråmænd i en række virksomheder for at tiltuske sig større andele af det danske fiskemarked, end hvad loven tillader. En sag, hvor Henning Kjeldsen har erklæret sig uskyldig.
Jesper Raakjær er professor i fiskeriforvaltning. Han har gennemgået anklagerne mod de tre selskaber. Han understreger, at anklageskriftet kun belyser sagen fra anklagerens synspunkt, men kalder sagerne ukomplicerede.
- Reglerne på dette område er ret simple. Der er en række oplysninger, som man skal videregive til Fiskeristyrelsen som forudsætning for at få udbetalt støttekroner. Gør man ikke det, opfylder man ikke betingelserne for udbetalingen og mødes derfor med krav om tilbagebetaling, siger Jesper Raakjær.
Bøde og erstatning
Der ventes dom i sagen om anklager for snyd med fiskekvoter mod Henning Kjeldsen – altså den sag, hvor fiskeren risikerer at miste omkring en halv milliard kroner – i maj eller juni.
I den hidtil ukendte sag om mulig snyd med tilskud til fiskerbåde, der var solgt og altså ikke havde ret til tilskud, vurderer Bagmandspolitiet, at en dom vil give bødestraf samt krav om at betale million-tilskuddene tilbage. Da sagen således ikke er en straffesag, er det også selskaberne, og ikke ejerne bag selskaberne, der er tiltalt.
Avisen Danmark har været i kontakt med Henning Kjeldsens advokat, der oplyser, at Henning Kjeldsen ikke ønsker at udtale sig, før der er faldet en afgørelse i sagen.
Hverken Fiskeristyrelsen eller Bagmandspolitiet har ønsket at give interview, ligesom det ikke har været muligt at få oplyst, hvornår sagen skal for retten.