Kristian Jensen er manden, der ville være statsminister og blev diplomat i stedet: - Jeg skulle have udfordret Løkke
Kristian Jensen har nu forladt dansk politik til fordel for en ansættelse i Udenrigsministeriet, hvor han får til opgave at skaffe Danmark en plads i FN's sikkerhedsråd.
På en af sine sidste dage på kontoret på Christiansborg så han tilbage på et liv i politik, hvor han kommer til at savne det kyniske, beskidte magtspil.
- Hvis jeg ikke kunne lide det, var jeg ikke blevet hængende så længe, siger han. Og så fortryder han, at han ikke tog et kampvalg mod Lars Løkke Rasmussen i stedet for at indgå en mytologiseret aftale i en kælder i Odense.
Politik: Det var i et andet årtusind, at en 26-årig Kristian Jensen blev valgt fra Herning-kredsen til Folketinget. Første lovforslag, han var ordfører på, var en sag om udlicitering af jernbanestrækninger i Vestjylland.
Nu er han 50 år om lidt, de største drømme er bristede, og kontoret er ved at blive tømt. På væggen ved siden af skrivebordet ved Ridebanen på Christiansborg sidder et søm uden noget at give sig til - det store Carl Henning Pedersen-maleri er allerede blevet hentet af museet i Herning, hvor det var lånt.
Og den sidste sag, Kristian Jensen nåede at beskæftige sig med, var netop drift af jernbanen i Midt- og Vestjylland.
Det er manden, som i størstedelen af sit politiske liv havde blikket stift rettet mod formandsstolen i Venstre - dermed i realiteten Statsministeriet - der er tilbage lige nøjagtig, hvor han startede.
Kristian Jensen (V)Det hårde, beskidte politiske magtspil kommer jeg også til at savne. (...) Der er altid en kamp, og hvis jeg ikke kunne lide den, var jeg nok ikke blevet hængende så længe.
Efter poster som finansordfører, skatteminister, næstformand i Venstre, gruppeformand, udenrigsminister, finansminister begyndte filmen om ham pludselig at spole tilbage med en hast, så strimlen var ved at sprænge, apparatet tæt på overophedning og Kristian Jensen pludselig så sig selv stå en tidlig lørdag eftermiddag i et afspærret barområde på et kurhotel i Brejning med tårerne trillende ned ad kinderne.
Manden der ville være statsminister, nummer et blandt rigets folkevalgte, blev et nul, nummer 179 blandt 179 medlemmer af Folketinget.
Den store bane
Men i dag, 1. april 2021, er det slut. Folketingsgruppen er bag ham. Folketinget er bag ham.
- Politik handler om magt. Som minister kan man gøre en kæmpe forskel. Som finansminister kan man gøre en helt enorm forskel. Når man sidder på et lille kontor på Ridebanen, er det mere begrænset. Det, jeg gerne vil med mit liv, er at gøre en forskel. Og her dukkede der en mulighed op for at spille på den store bane igen. Det passer nok bedre til mig.
Siger Kristian Jensen ved bordet i det lille kontor i en tarm på Christiansborg med udsigt til en tom væg og et ensomt søm.
Muligheden kom ikke fra Kristian Jensens venner - eller fjender - i det parti, hvor han har har lagt sit hjerteblod og næret sine drømme i hele sit voksne liv. Men fra modstanderpartiet.
Socialdemokratiet ville gerne bryde muren ned til muligheden for at udpege politiske topdiplomater, og kiggede - som man skal, når man vil igennem med sådan noget - over på den anden side af hegnet som det første. Og bad Kristian Jensen om at tage posten som særlig repræsentant for Danmark i bestræbelserne på at få en plads i FN's sikkerhedsråd i 2025-2026. En diplomatstilling i Udenrigsministeriet.
En ny start og et endeligt farvel til det liv, der gav de største sejre og endnu større nederlag.
Farvel til politik - måske
Vi begynder med at sige farvel.
Er det et farvel til politik?
- Jeg vil slet ikke begynde at gætte på, hvad der sker for mig om tre et halvt år. Jeg lukker ingen døre, men har ingen planer om at vende tilbage til politik. Jeg ved jo heller ikke, hvad der byder sig, og hvad jeg får lyst til, når jeg har prøvet at være ansat i Udenrigsministeriet - åbner der sig pludselig ting, jeg ikke havde tænkt på?
Senest i forsommeren 2023 kommer der et folketingsvalg - er det udelukket, at du er på stemmesedlen?
- Ja. Jeg står ikke på stemmesedlen næste gang og har ingen planer om at stå på nogen stemmeseddel igen. Men jeg afviser ingenting.
Hvad kommer du til at savne?
- Menneskene på Christiansborg. Jeg har enormt meget respekt for mine 178 fantastiske nu tidligere kolleger, der brænder for at gøre Danmark bedre. Og jeg kommer til at savne hyggesnakken med vagterne nede i porten og at sludre ved kaffemaskinen med rengøringspersonalet.
Hvad kommer du ikke til at savne?
"Bezzerwisserne" om fredagen og politiske analytikere, der ser alt i bagklogskabens lys og gør sig kloge på ting, hvor de aldrig selv har haft hånden på kogepladen. Dette er en omskiftelig verden, som nogle vælger at beskrive i absolutter.
Jeg havde troet, at du måske ville have sagt, at du ikke kommer til at savne det kyniske magtspil og den beskidte del af politik.
- Det hårde, beskidte politiske magtspil kommer jeg også til at savne, men det har jeg jo ligesom lagt bag mig for små to år siden (da Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen måtte gå som formand og næstformand efter et dramatisk møde i Venstres forretningsudvalg i Brejning, red.). Når jeg ser tilbage kan jeg godt se ting, jeg har været involveret i, som ikke har været særligt kønne eller på nogen måder flatterende for den politiske gerning. Men jeg har levet i det, siden jeg meldte mig ind i Venstres Ungdom i efteråret 1988. Der er altid en kamp, og hvis jeg ikke kunne lide det, var jeg nok ikke blevet hængende så længe.
Greb ikke chancen
Skal vi snakke om det, der ikke var kønt og flatterende?
- Jeg har ikke noget behov for at lave en stor bekendelse om det. Får jeg lyst, skriver jeg nok en bog. Jeg er dog blot 49 år - det er ikke tid til at skrive mine erindringer endnu.
Har du fortrydelse i forhold til det?
- Jeg ville nok have overvejet at gøre noget andet i Odense i 2014 (hvor Kristian Jensen udfordrede Lars Løkke Rasmussen, men endte med at lave en fredsaftale i kælderen under Odense Congress Center, red.). Jeg troede, det ville give os mulighed for at vinde valget i 2015, og det gjorde vi.
- Alligevel er det stadig den ting, jeg overvejer - om det skulle have haft en anden udgang. At vi i Odense havde taget en afstemning om et ekstraordinært landsmøde (hvor Venstres delegerende så skulle vælge mellem Løkke og Jensen som formand, red.)
- Men det skete ikke, og så må man kigge ud ad forruden. Og jeg vil ikke defineres af det, der ikke blev til noget. Jeg vil defineres af det, der skete. Halvandet år i Udenrigsministeriet. To et halvt år i Finansministeriet. Alt det der blev flyttet, forandret og skabt i de fire år. Det tager jeg med mig.
En ny start
Hvordan kom du i spil til diplomatjobbet med at sikre Danmark en midlertidig plads i FN's sikkerhedsråd?
- Det er jo ingen hemmelighed, at jeg var interesseret i at blive formand for Danmarks Idrætsforbund, da nogle forbund spurgte mig. Der viste sig så at være modstand mod det, og så blev det lagt i graven. Så blev jeg spurgt, om jeg ville være interesseret, hvis der kom noget andet.
Hvem spørger om sådan noget?
Kristian Jensen (V)Tænk at stå op om morgenen med det formål at gøre verden til et bedre sted!
- Det var kolleger i Socialdemokratiet, og det førte så til en konkret henvendelse. Efter at have talt med statsministeren og udenrigsministeren om det, var jeg klar.
Så muligheden opstod, fordi du havde udsendt signaler om, at det ville give mening at kontakte dig?
- Ja. Ingen tvivl om, at livet som politiker er sjovere, når man er finansminister, end når man er menigt medlem af et oppositionsparti. Politik handler om magt.
Bekymrede diplomater
643 ansatte i Udenrigsministeriet har protesteret over, at politikere nu kan komme ind og blive udpeget til topdiplomater. Hvad tænker du om det?
- Jeg forstår dem. Bekymringen var der også, da jeg var udenrigsminister, og Løkke ville indføre politiske ambassadører. De tænker jo, at de foretager indgribende valg for deres familier ved at være fire år ude, fire år hjemme, fire år ude, fire år hjemme, og så kan politikere komme flyvende ind og tage de gode stillinger. Men jeg ser det mere som en frygt for, hvor omfattende det kan blive, end for at jeg skal løse denne afgrænsede opgave. Jeg tror ikke, politikere i fremtiden vil få de mest interessante stillinger - London, Berlin, Paris, New York, Beijing. Det kommer ikke til at ske. Det kræver helt andre folk.
Hvad var din egen holdning, da Løkke ville det?
- Jamen, så arbejdede jeg da for det.
Det var ikke det, jeg spurgte om.
- Altså internt sagde jeg, at man skal være påpasselig med, hvor man bruger den type udnævnelser. Men vi havde faktisk en plan, og jeg bakkede om den. Det blev ikke til noget, og det var der personlige årsager til.
(Det, Kristian Jensen ikke siger, er, at årsagen var, at Venstre bad Socialdemokratiet om at komme med en kandidat til en politisk ambassadør. S kom så med Mogens Lykketoft, som Lars Løkke Rasmussen under ingen omstændigheder ville udnævne, red.)
Stå op med et formål
Eksperter siger, at Danmarks plads i rådet faktisk er sikker, og det ville kræve mere arbejde at forpurre vores chance. Hvad skal du egentlig lave i de næste tre et halvt år?
- Siden 2008 har der enten været kampvalg, eller nogle lande har trukket sig for at undgå nederlag. Rigtigt mange lande vil i FN's sikkerhedsråd og har den opfattelse, at verden skal være mere canadisk, portugisisk eller hvem det nu er.
- Vi skal føre en kampagne for at placere Danmark så stærkt, at ingen stiller op mod os. Vi skal snakke med de 109 lande i verden, der har under 10 millioner indbyggere og sige, at vi vil være tillidsmand for dem.
Hvordan griber man sådan noget an?
- Dygtige folk i Udenrigsministeriet skal hjælpe og lave en plan for, hvordan vi gør det. Nogle lande skal kontaktes via vores ambassader, nogle på FN-niveau og nogle skal have kontakten fra mig. Jeg skal blandt andet ud at besøge nogle af de lande, hvor vi ikke er stærkt til stede. Danmark har omkring 65 ambassader, men 193 lande har stemmeret.
- Dette er muligheden for at gøre verden en lille smule mere dansk og sørge for at der bliver truffet beslutninger baseret på vores værdier. Vi er et åbent land, der tror på rettigheder og har masser at byde på omkring klima, vand og bæredygtighed. At få Danmark ind i sikkerhedsrådet vil gøre verden bedre. Det er da fedt! Tænk at stå op om morgenen med det formål at gøre verden til et bedre sted!
Blå bog
Kristian Jensen er 49 år, født 21. maj 1971. Han er søn af friskolelærerparret Jens Erik Jensen og Ellen Jensen.
Bankelev i Unibank i Lemvig 1991-1993. Derefter bankassistent i Unibank, Brande.
Folketingsmedlem for Venstre fra 1998. Skatteminister 2004-2010, udenrigsminister 2015-2016 og finansminister 2016-2019.
2010-2015 formand for Venstres folketingsgruppe. 2009-2019 partiets næstformand.