Partier vil åbne hurtigere - eksperter er også klar til at trykke på speederen
Mens dele af Europa er hærget af en tredje bølge, presser flere partier på for en hurtigere genåbning i Danmark.
Og det bør der også være plads til, mener eksperter.
Danmark klarer sig nemlig langt bedre gennem genåbningen af samfundet end forventet. I forbindelse med den seneste genåbning af Danmark i marts vurderede regeringens ekspertgruppe, at der i midten af april ville være i omegnen af 870 indlagte. Men mandag var kun 207 patienter indlagt på de danske sygehuse med covid-19.
- Vi er kommet igennem påsken uden stærkt stigende smittetal. Og vi har åbnet skolerne, uden der rigtig er sket noget. Der er kontrol over det, og derfor bør man forsigtigt kunne åbne mere, siger Eskild Petersen, speciallæge i infektionssygdomme og adjungeret professor på Aarhus Universitet.
Han mener blandt andet ikke, at der er nogen grund til at vente med at åbne for udendørs serveringer, som efter planen bliver muligt den 21. april.
Også Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, mener, at der er grund til at sætte yderligere skub i genåbningsplanerne.
- Jeg mener godt, at vi kan forberede os på at åbne mere op. Men folk skal være forberedt på, at der kan blive trykket på bremsen med kort varsel.
Alt peger på, at virus burde sprede sig mere, end den gør. Derfor kan der komme en ketchup-effekt, siger han.
Senere i denne uge har sundhedsminister Magnus Heunicke indkaldt partierne til drøftelser om de næste skridt af genåbningen.
En samlet bklå blok har sendt et åbent brev til ministeren med krav om at fremskynde dele af genåbningen. Dén ide har allerede fået opbakning fra Radikale Venstre.
Corona: Danmark klarer sig langt bedre gennem genåbningen af samfundet end forventet. Og derfor er der gode muligheder for, at vi kan genåbne samfundet tidligere og mere end planlagt.
Sådan lyder vurderingen fra to eksperter, efter de seneste smitte- og indlæggelsestal viser, at genåbningen på ingen måder har haft så dramatiske konsekvenser for sygehusene som forventet.
I forbindelse med den seneste genåbning af Danmark i marts vurderede regeringens ekspertgruppe, at der i midten af april ville være i omegnen af 870 indlagte. Men mandag var kun 207 patienter indlagt på de danske sygehuse med covid-19. 40 patienter er på intensiv, og af dem er 28 personer i respirator.
Eskild Petersen, professor, Aarhus UniversitetVi er kommet igennem påsken uden stærkt stigende smittetal. Og vi har åbnet skolerne, uden der rigtig er sket noget. Der er kontrol over det, og derfor bør man forsigtigt kunne åbne mere.
Det lave antal indlæggelser kombineret med stabile, lave smittetal har sat gang i debatten om, hvorvidt genåbningsplanen skal fremrykkes. En samlet blå blok har sendt et åbent brev, hvor de kræver en hurtigere genåbning, og Radikale Venstre har også meldt sig klar til at fremrykke processen. Også SF og Enhedslisten har meldt sig klar til at fremskynde en genåbning. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt partierne til forhandlinger om yderligere genåbning i denne uge.
Der er kontrol
Der er god grund til at sætte yderligere skub i genåbningen, vurderer speciallæge i infektionssygdomme og adjungeret professor Eskild Petersen fra klinisk institut på Aarhus Universitet. Han mener blandt andet ikke, at der er nogen grund til at vente med at åbne for udendørs serveringer, som efter planen bliver muligt den 21. april.
- Vi er kommet igennem påsken uden stærkt stigende smittetal. Og vi har åbnet skolerne, uden der rigtig er sket noget. Der er kontrol over det, og derfor bør man forsigtigt kunne åbne mere.
- Jeg ville være tryg ved at åbne for udendørs aktiviteter såsom fortovsrestauranter og sådan noget, siger Eskild Petersen.
Faktisk går det lige nu så godt med at kontrollere epidemien, at der også er grobund for at fremskynde genåbningen af indendørs servering på restauranter, vurderer han.
- Man kunne eksempelvis sige, at der skulle være to meter mellem bordene. Men vi skal lige en uge længere frem for at være sikre på, at der ikke er sket noget i påsken, siger han.
Pas på ketchup-effekten
Også professor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet mener, at der kan være en vis fornuft i at trykke lidt på speederen i forhold til genåbningsplanerne.
Han mener dog, at det ville være forhastet at gøre det allerede nu, da vi endnu ikke kan se effekten af den seneste genåbning af blandt andet frisørsaloner og uddannelsesinstitutioner. Her vil en udvikling først vise sig i smittetallene om syv til ti dage, fortæller han.
- Jeg mener godt, at vi kan forberede os på at åbne mere op. Men folk skal være forberedt på, at der kan blive trykket på bremsen med kort varsel. Alt peger på, at virus burde sprede sig bedre, end den gør. Derfor kan der komme en ketchup-effekt, siger Viggo Andreasen, der nævner restauranter med omkring 20-25 gæster som en genåbningsmulighed.
- Men det betyder, at du kan risikere at arrangere bryllup, men være nødt til med kort varsel at aflyse det, siger epidemiologen, der mener, at man udelukkende bør genåbne for arrangementer med forsamlinger på mindre end 30 personer
Andre lande er i knæ
Mens Danmark diskuterer yderligere genåbning er andre lande hærget af en tredje bølge. I Holland har man blandt andet droppet en planlagt genåbning på grund af stigende smittetal og i lande som Tyskland, Frankrig, Tjekkiet og Polen har man indført hårde restriktioner for at få smitten under kontrol.
Eskild Petersen og Viggo Andreasen peger på den massive testning i Danmark som en afgørende forklaring på, at Danmark klarer sig bedre end en række andre lande i Europa. Det betyder, at vi opdager de smittede og kan dermed bryde smittekæderne. Derudover har danskerne været bedre til at overholde restriktioner og isolere sig efter smitte end i mange andre lande, mener de.
Men selvom det ser rigtig godt ud lige nu, risikerer vi fortsat at blive ramt af en tredje bølge eller nye nedlukninger. Og vi skal derfor fortsat gå forsigtigt til værks, hvis man vælger at sætte yderligere skub i genåbningerne, lyder det.
- Vi kan slet ikke være sikre på at undgå en tredje bølge. Slækker vi på alle restriktioner, vil vi med sikkerhed få en tredje bølge, siger Eskild Petersen.
Hvornår partierne skal forhandle om en mulig fremrykning af genåbningsplanen, er endnu ikke på plads.