Ansatte bliver bidt, sparket og forsøgt kvalt: Nye tal afslører massive sikkerhedsproblemer på psykiatriske afdelinger
Bid, spark, knytnæveslag og kvælningsforsøg. Trusler om drab, voldtægt og indespærring. Det er blot noget af det, som de ansatte på psykiatriske afdelinger i Middelfart, Aabenraa, Randers og Roskilde blev udsat for sidste år.
Arbejdstilsynets nyeste tal, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, viser, at der er massive problemer med sikkerheden på en lang række afdelinger. Ved mere end hvert fjerde tilsynsbesøg på psykiatriske afdelinger i 2020 kunne Arbejdstilsynet nemlig konstatere, at arbejdsmiljøloven var brudt, fordi vold og traumatiske hændelser ikke var forebygget tilstrækkeligt. Det er en stor stigning i forhold til årene forinden.
Hverken Torben K. Hollmann, der er sektorformand i FOA, eller Dorthe Boe Danbjørg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd er overraskede over tallene. De pointerer, at volden på de psykiatriske afdelinger går ud over både personalet og patienterne.
Jane Alrø Sørensen er generalsekretær i Bedre Psykiatri - landsforeningen for pårørende. Hun mener heller ikke, at sikkerheden i psykiatrien er god nok:
- Desværre matcher de tal, der hives frem her, fuldstændig det, vi hører fra de pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Der er oplevelser af vold mellem patienter og voldsepisoder over for personalet. Generelt er situationen på de psykiatriske afdelinger simpelthen hjerteskærende dårlig, siger hun.
Psykiatri: Bid, spark, knytnæveslag og kvælningsforsøg. Trusler om drab, voldtægt og indespærring. Det er blot noget af det, som ansatte på landets psykiatriske afdelinger blev udsat for sidste år. Arbejdstilsynets nyeste tal, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, viser, at der er massive problemer med sikkerheden på en lang række afdelinger.
Ved mere end hvert fjerde tilsynsbesøg på psykiatriske afdelinger i 2020, kunne Arbejdstilsynet således konstatere, at arbejdsmiljøloven var brudt, fordi vold og traumatiske hændelser mod personalet ikke var forebygget tilstrækkeligt.
Torben K. Hollmann, sektorformand i FOADet handler ikke kun om de ansattes sikkerhed, men også patienternes sikkerhed. Situationerne fra rapporterne er et meget godt hverdagsbillede på, hvad der foregår i psykiatrien. Det er en alvorlig situation.
Opgørelsen fra Arbejdstilsynet viser, at andelen af tilsyn, som førte til afgørelser for vold og traumatiske hændelser, næsten er fordoblet i forhold til året før. I 2020 førte 29 procent af tilsynene til afgørelser om manglende forebyggelse, mens det samme tal var 16 procent i både 2019 og 2018.
Bid, spark og trusler
Arbejdstilsynet vil ikke konkludere ud fra tallene, om problemerne med vold på psykiatriske afdelinger er vokset. Men den stigende andel afgørelser kan ikke skyldes ændret fokus fra tilsynets side. Arbejdstilsynet oplyser nemlig, at der ikke har været mere fokus på vold og traumatiske hændelser ved tilsynsbesøg i 2020 i forhold til tidligere år.
Samtidig peger andre data på store problemer med vold i psykiatrien. Fagbladet FOA kunne i december sidste år efter en række aktindsigter fortælle, at antallet af politianmeldelser for personfarlig kriminalitet i psykiatrien var næsten tredoblet fra 2015 til 2019.
I flere tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynets besøg i 2020 er det også tydeligt, at problemerne med vold og trusler mod personalet er massive.
Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk SygeplejerådDet rammer dobbelt. Hvis patienterne kommer i situationer, hvor de har det så dårligt, at de udøver vold eller trusler om vold, viser det med al tydelighed, at de ikke har fået det bedre.
På retspsykiatrisk afdeling i Middelfart har personalet været udsat for bid, spark og kvælningsforsøg.
På psykiatrisk afdeling i Roskilde holdt en patient en kedel med kogende vand 20 centimeter over en ansats hoved. En anden ansat blev slået umotiveret i hovedet.
På psykiatrisk afdeling i Randers blev ansatte udsat for knytnæveslag, og en medarbejder blev revet voldsomt i håret og tvunget ned på knæ.
På psykiatrisk afdeling i Aabenraa blev ansatte slået og fik lussinger.
Dertil kommer alle truslerne fra patienterne om at slå de ansatte ihjel, indespærre dem eller voldtage dem.
Bekræfter anelser
Torben K. Hollmann, der er sektorformand i FOA, hvor en stor del af social-og sundhedsassistenterne er organiseret, er bekymret over den store og stigende andel af Arbejdstilsynets tilsyn på psykiatriske afdelinger, hvor vold og traumatiske hændelser ikke er forebygget tilstrækkeligt.
- De her tal bekræfter vores bange anelser. Det er en kæmpe udfordring, der lynhurtigt skal ses på. Det handler ikke kun om de ansattes sikkerhed, men også patienternes sikkerhed. Situationerne fra rapporterne er et meget godt hverdagsbillede på, hvad der foregår i psykiatrien. Det er en alvorlig situation, patienterne er i, og de er fyldt med dårlige tanker og stemmer. Derfor er det afgørende, at man forebygger.
Dokumentation
Avisen Danmark har bedt Arbejdstilsynet om aktindsigt i antallet af tilsyn på psykiatriske afdelinger samt en oversigt over tilsyn, der førte til afgørelser.
Afgørelser omfatter både påbud, strakspåbud og afgørelser uden handlepligt. I alle tilfælde har Arbejdstilsynet vurderet, at der er sket brud på arbejdsmiljølovgivningen.
Ud fra Arbejdstilsynets data har Avisen Danmark beregnet, hvor mange tilsyn der førte til afgørelser på de psykiatriske afdelinger de enkelte år.
I 2020 førte 29 procent af de 68 tilsyn til afgørelser om manglende forebyggelse af vold og traumatiske hændelser.
I 2019 var det tilfældet ved 16 procent af de 120 tilsyn. I 2018 var det også 16 procent af 69 tilsyn, der førte til afgørelser for manglende forebyggelse af vold og traumatiske hændelser.
Jane Alrø Sørensen er generalsekretær i Bedre Psykiatri - landsforeningen for pårørende. Hun mener heller ikke, at sikkerheden i psykiatrien er god nok, når Arbejdstilsynet på en så stor del af sine tilsyn kan konstatere, at arbejdsmiljølovens regler om forebyggelse af vold ikke overholdes.
- Jeg ville ønske, jeg kunne sige, jeg var chokeret. Men desværre matcher de tal, der hives frem her, fuldstændig det, vi hører fra de pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Der er oplevelser af vold mellem patienter og voldsepisoder over for personalet. Generelt er situationen på de psykiatriske afdelinger simpelthen hjerteskærende dårlig.
- Vi oplever, at situationen ude på afdelingerne er blevet dårligere og dårligere de seneste 10 år. De mange episoder med vold og trusler på afdelingerne er udtryk for, at psykiatrien er i knæ, siger hun.
Rammer også patienter
Næstformanden i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, henviser til, at flere forskningsprojekter har vist, hvordan man med strategier og metoder kan mindske volden i psykiatrien og skabe mere ro for patienterne. Derfor mener hun, at det er tegn på, at der er noget grundlæggende galt, når Arbejdstilsynet ved så stor en del af sine tilsynsbesøg kan konstatere, at vold og traumatiske hændelser ikke forebygges godt nok på psykiatriske afdelinger.
- Det rammer dobbelt, for udover de ansatte rammer det de patienter, som er indlagt på psykiatriske afdelinger, fordi de har brug for hjælp. Hvis patienterne kommer i situationer, hvor de har det så dårligt, at de udøver vold eller trusler om vold, viser det med al tydelighed, at de ikke har fået det bedre, siger hun.
Forventer mindre vold
Sophie Hæstorp Andersen (S) er regionsrådsformand i Region Hovedstaden og formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg. Hun erkender i et skriftligt svar til Avisen Danmark, at de seneste tilsyn fra Arbejdstilsynet "ikke er tilfredsstillende i forhold til arbejdsmiljøet" på de psykiatriske afdelinger.
Jane Alrø Sørensen, generalsekretær i Bedre Psykiatri - landsforeningen for pårørendeDer er oplevelser af vold mellem patienter og voldsepisoder over for personalet. Generelt er situationen på de psykiatriske afdelinger simpelthen hjerteskærende dårlig.
Men hun skriver også, at afgørelserne fra Arbejdstilsynet blot er én af flere indikationer af, om volden på de psykiatriske afdelinger er stigende. Derudover peger udvalgsformanden på, at regionerne er i gang med at rulle finanslovsmidler på 600 millioner kroner ud i hele landet til blandt andet mere personale, flere sengepladser, bedre fysiske rammer og flere udgående funktioner:
- Vi har en forventning om, at det økonomiske løft i psykiatrien og et bedre forløb i behandlingerne for borgere med psykisk sygdom og samtidigt misbrug vil bidrage til ikke alene mindre brug af tvang over for patienter, men også til færre voldsepisoder, lyder det..