Emil Jørgensen emjoe@jfmedier.dk
Er Brasilien ved at udvikle sig til en tikkende mutationsbombe?
I denne artikel rejser vi tværs over Atlanterhavet til verdens sjettestørste land, der i øjeblikket er præget af andet end samba, fodbold og sandstrande. Som en skovbrand der raser, hærges Brasilien af corona. 3.000 mennesker dør om dagen. Hospitalsvæsenet nærmer sig kollaps. Og præsidentens budskab har igennem det meste af pandemiåret været "stop klynkeriet". For brasilianerne er det en katastrofe. Vi taler med danske Peter Arnholdt, der for tiden selv er indlagt med virussen i Belo Horizonte. For det internationale samfund er det stærk bekymrende. Om det taler vi med to danske forskere om. En af dem frygter, at corona-smitten får lov til at boltre sig så meget, at Brasilien kan blive ufrivillig udklækker og eksportør af nye varianter. Spørgsmålet er: Bliver verden normal igen, før alle verdens lande har fået styr på deres pandemi?
onsdag 24. mar. 2021 kl. 16:31
Emil Jørgensen emjoe@jfmedier.dk
Corona går bersærk i Brasilien. 3000 mennesker dør dagligt, sundhedssystemet knækker sammen, og virusvarianter kan mutere uden opsyn. Avisen Danmark ser katastrofen gennem en hospitalsindlagt dansker i Belo Horizonte - og to forskere, der er uenige om, hvor stort et problem den brasilianske smitte udgør for Europa.
Corona: Verden bliver ikke normal igen, før alle verdens lande har fået styr på deres pandemi. Og lige nu balancerer verdens sjettestørste nation, Brasilien, på randen af et sundhedsmæssigt sammenbrud.
Sådan lyder det fra Flemming Konradsen, som er professor i global miljøsundhed ved Københavns Universitet.
- Der er noget, der tyder på, at sundhedssystemet er knækket, siger han.
- I hvert fald de mindre hospitaler.
Brasiliens cirka 210 millioner indbyggere udgør 2,7 procent af klodens befolkning. Men i den forgangne uge stod brasilianerne for mere end hver fjerde corona-relaterede dødsfald globalt set.
Og i denne uge sætter det sydamerikanske land flere tragiske rekorder.
Tirsdag blev der for første gang registreret mere end 3000 døde på et døgn. Onsdag runder Brasiliens samlede dødstal under pandemien 300.000.
- Situationen i Brasilien har nærmest været kritisk igennem hele pandemien, og nu er vi noget til et punkt, hvor dele af systemet bare ikke kan mere, siger Flemming Konradsen.
Den danske professor kalder det "trist”, at landets corona-situation er resultatet af et politisk spil. “Skræmmende”, at almindelige operationer og behandlinger må aflyses på grund af hospitalernes overbelastning. Og “risikobetonet for hele verden”, at corona-smitten får lov til at boltre sig så meget, at Brasilien kan blive ufrivillig udklækker og eksportør af nye varianter. Mutationer, som kan ende med at ændre kravene til vaccinerne.
- Kortlægningen er meget begrænset, når det kommer til hvilke varianter der cirkulerer i Brasilien. Der findes ikke et overblik, siger Flemming Konradsen.
P.1-varianten
Brasilianske forskere har imidlertid en formodning, som de bygger på stikprøveundersøgelser: P.1-varianten, som opstod i den svedende millionby Manaus i Amazonas, er blevet den dominerende variant i landet. Til stor bekymring.
Et britisk/brasiliansk studie har lavet den hidtil dybeste analyse af P.1-varianten, og konklusionerne er dystre: Den er 1,4 til 2,2 gange mere smitsom, end de traditionelle varianter. Dødeligheden er højere. Og - mest alarmerende - rammer P.1 tilsyneladende nogle folk, der tidligere har været smittet.
Men usikkerheden er stor. P.1 kan næsten udelukkende identificeres ved hjælp af detaljerede genetiske analyser, og dem laver Brasilien meget få af.
Risikoen er stor, når der er så højt et niveau af smittespredning. Og vi samtidig ser et sundhedssystem og et politisk system, der ikke magter at bremse den. Det skaber gunstige forhold for mutationer
- Flemming Konradsen, professor i global miljøsundhed ved Københavns Universitet.
Indlagt i Belo Horizonte
For eksempel er danske Peter Arnholdt pt. indlagt med corona på et privathospital i Belo Horizonte - uden at ane hvilken variant, der har ramt ham.
Avisen Danmark taler med ham på en lettere forsinket WhatsApp-forbindelse, mens man kan høre personalet pusle omkring ham. Han har blond hår og skæg. "Tyskeren,” er hans kælenavn i Belo Horizonte, fordi brasilianerne synes, han ligner sådan en.
- Jeg har været fantastisk heldig, siger Peter og nævner et væld af ting, han er taknemmelig for:
Familien, naboerne, personalet.
Han har været indlagt i 17 dage. Og danskeren - som er 58 år gammel, freelancesportsjournalist og har boet i Brasilien i otte år - er ved at komme sig.
- Men det er vigtigt at understrege, at min situation ikke er som gennemsnit-brasilianerens.
Peter kan skaffe de 70.000 kroner, som behandlingen på privathospitalet koster. Blandt andet ved at gøre et indhug i sin egen pensionsopsparring.
Derfor ligger han et sted, hvor en pianist spiller på klaver for patienterne, og hvor fodboldstjernen Neymar checker ind, hvis han har bøvl med anklen.
Det er en verden til forskel i forhold til de offentlige hospitaler. I størstedelen af landets 27 delstater er intensivpladserne brugt op. Og tirsdag advarede statsanklageren om, at seks af staterne også er ved at løbe tør for ilt.
“Tropernes Trump”
Fattigdommen fortsætter med at flænse Brasilien op, alt imens corona-virussen har bevæget sig som en skovbrand gennem landet. Alene i januar måned er to millioner brasilianere røget under fattigdomsgrænsen. Bruttonationalproduktet faldt mere i 2020, end det har gjort i årtier. Og hundredevis af brasilianske økonomer - herunder også tidligere finansministre og centralbanksledere - har mandag sendt et åbent brev til regeringen med to desperate opfordringer: få gang i vaccineringen og implementer strengere restriktioner.
Begge dele splitter befolkningen, der i forvejen ikke har kunnet sende deres børn i skole siden marts 2020.
Peter Arnholdt datter på syv, som han har med sin brasilianske kæreste, har også været henvist online-undervisning i et år. For selvom hans sundhedsmæssige muligheder er større end de fleste brasilianeres, så lever han i den samme offentlige virkelighed og kultur, som de gør. Delstaterne dikterer de lokale restriktioner. Og på den anden side står lederen af den føderale regering, præsidenten, der i manges øjne ikke er et del af problemet. Han er problemet.
Jair Bolsonaro - der også kaldes “Tropernes Donald Trump” - har igennem et år negligeret virussen. Han har kaldt pandemien for en “let snue”, han har offentligt fæstnet lidt til en eksperimental israelsk næsespray som kur, og han har joket med, at Phizer-vaccinen kan “forvandle folk til krokodiller”.
- Hold op med at klynke. Hvor længe vil I fortsætte med at græde over det her? sagde den brasilianske præsident i en tale i starten af marts måned om den pandemi, der på det tidspunkt havde kostet 260.000 brasilianere livet.
Brasilianerne bryder sig ikke om det der med, at de ikke må kramme hinanden og leve livet. Hele deres sprog og kultur er bundet op på samvær.
- Peter Arnholdt, dansk freelancesportsjournalist i Brasilien
Brasilianerne vil nyde livet
Bolsonaro bærer ifølge Peter Arnholdt en stor del af ansvaret Men en del forklaringen, siger “den danske tysker” i Belo Horizonte, er også brasilianernes kultur.
- De bryder sig ikke om det der med, at de ikke må kramme hinanden og leve livet. Hele deres sprog og kultur er bundet op på samvær. Og når de så samtidig har en præsident, der ikke vil bære mundbind i offentligheden, så kommer mange til at tage let på det.
Forvirringen opstår også, fordi delstaternes linje har været en helt anden end Bolsonaros.
Flemming Konradsen, professor i global miljøsundhed ved Københavns Universitet, kalder det for “et populistisk spil fra præsidenten med et konstant niveau af fornægtelse”.
- Og lige nu er der ingen politisk løsning i udsigte, siger forskeren, der modtager opbakning fra en anden dansk kollega, som avisen interviewer.
- Det handler om dårlig regeringsførelse, hvor regering og delstater modarbejder hinanden, siger Christian Wejse, som er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus og lektor på Center for Global Health under Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
- Du kan sammenligne det med, hvis vi havde Pernille Vermund som præsident og nogle regioner, som havde udstrakt selvstyre over sundhedsforhold. Der ville næppe være samhørighed.
Uenighed mellem forskerne
Skyldsspørgsmålet sparket til hjørne - realiteten er, at Brasilien befinder sig i en corona-katastrofe, som er alarmerende - både nationalt, regionalt og internationalt.
I en verden hvor en kinesisk virus kan lægge hele ned verden i løbet af måneder, har det også en global effekt, hvordan virussen muterer i et land, der arealmæssigt næsten er på størrelse med Europa. Så langt er de danske sundhedsforskere Flemming Konradsen og Christian Wejse enige.
- Vi kan ikke bare sige, ‘så nu har vi vaccineret alle, der vil have vaccinen i vores del af verden, og så er problemet væk'. Der vil hele tiden være en trussel om nye besværlige virusvarianter, siger Christian Wejse.
Og netop derfor er Brasilian bekymrende, mener Flemming Konradsen.
- Risikoen er jo stor, når der er så højt et niveau af smittespredning. Og vi samtidig ser et sundhedssystem og et politisk system, der ikke magter at bremse den. Det skaber gunstige forhold for mutationer, siger han.
Endnu er der ikke dokumentation for, at vaccinerne ikke virker mod P.1-varianten. Men risikoen for, at nye mutationer vil skabe nye krav til vacciner i fremtiden er tilstede, lyder det fra Flemming Konradsen.
- Verden bliver ikke normal igen, før alle verdens lande har fået styr på pandemien.
Og her stopper enigheden. For kollega Christian Wejses prognose er mere opløftende:
- Jeg mener, at meget tyder på, at corona-virussen har spillet sine bedste kort. Den brasilianske variant ligner den sydafrikanske, og vaccinerne virker. Resten er spekulation. Mulige mutationsdannelser i fremtiden er i højere grad et teoretisk end et reelt problem.