Fyn ramt af mere smitsomme mutationer: Det kan potentielt slukke Danmarks genåbningsdrømme
Der er god grund til, at danskere fra hele landet følger med i coronasmittens udvikling på Fyn. For i både Nyborg og Svendborg kommune er der konstateret flere tilfælde af mere smitsomme coronavarianter. Hvis det ikke lykkes at slå smitten ned, vil det kunne spænde ben for hele landets genåbningsplaner, vurderer Rune Hartmann, professor i virologi på Aarhus Universitet og Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet.
De nye varianter kan først og fremmest sende smittetallene i vejret, men kan også sætte skub i udviklingen af nye mutationer, der kan true virkningen af coronavaccinerne. Derfor er det afgørende, at der reageres hurtigt for at undgå, at smitten breder sig.
Svendborg og Nyborg er gået i gang med en massiv testning og smitteopsporing. Eksperterne er derfor - på nuværende tidspunkt - ikke voldsomt bekymrede over udviklingen, men opfordrer til at holde et vågent øje med de to fynske kommuner i den kommende tid.
Corona: Der er god grund til at følge nøje med i et udbrud af mere smitsomme coronavarianter, som har ramt dele af Fyn op til påsken. Lykkes det ikke at slå smitten ned, kan det nemlig få konsekvenser for mange flere end lokalbefolkningen, vurderer eksperter.
- I værste fald kan udbruddene betyde, at vi må stoppe genåbningerne, og så kan vi bare fortsætte med at sidde hjemme og kukkelure, siger Rune Hartmann, professor i virologi på Aarhus Universitet.
Søndag kom det frem, at der er konstateret et tilfælde af en mere aggressiv coronavariant hos en elev i indskolingen på en skole i Nyborg, og mandag spredte de dårlige nyheder sig til Svendborg, hvor der er fundet flere tilfælde af smitte med en smitsom mutation af coronavirus.
Kan bremse genåbningen
Statens Serum Institut er i skrivende stund fortsat ved at undersøge hvilke mutationer, der er tale om. Det er sikkert, at der ikke er tale om den britiske variant, og Danmark har tidligere haft smittetilfælde med den sydafrikanske eller brasilianske variant, der begge er mere aggressive, og som tidligere har vist en evne til i en vis grad at undvige vaccinerne.
De fynske udbrud kan blive en alvorlig kæp i hjulet for genåbningen af Danmark og udsætte drømmen om snart at kunne gå på cafe, restauranter og på stadion for at se fodbold. Det vurderer Rune Hartmann, professor i virologi på Aarhus Universitet og Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet.
Tre korte om den sydafrikanske mutation
- Denne virusvariant blev første gang påvist i Sydafrika i oktober sidste år. Der er fundet i alt 34 tilfælde herhjemme.
- Den har flere mutationer i spike-proteinet på overfladen af virusset. Særligt tre af dem - K417N, E484K og N501Y - bekymrer forskerne. Det er nemlig muligt, at nogle af dem kan påvirke variantens smitsomhed eller følsomhed for antistoffer.
- Studier har vist, at E484K-mutationen giver nedsat følsomhed for antistoffer. Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.
Det skyldes først og fremmest, at varianterne er mere smitsomme og i en vis grad har vist tegn på at kunne undvige vaccinerne. Men mest af alt kan de nye smittetilfælde blive et problem for hele landet, fordi de kan blive en affyringsrampe for nye mutationer, der for alvor kan volde en vaccine problemer, fortæller Rune Hartmann.
Mutationer kan ikke undgås
Det er velkendt for videnskaben, at virus muterer og dermed ændrer sin virkning på mennesker og nogle gange bliver farligere.
Tre korte om den brasilianske mutation
- I januar i år rapporterede både Brasilien og Japan om varianten P1. Den blev første gang fundet i den brasilianske by Manaus og hos rejsende fra Japan, der havde været i Brasilien.
- Varianten har ti mutationer i spike-proteinet, og særligt tre af dem er vigtige at holde øje med. Da varianten har mutationen N501Y, som også den britiske og den sydafrikanske variant har, er der stor mistanke om, at varianten P1 har øget smitsomhed. Det er dog ikke endeligt bevist. P1 har også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed over for antistoffer.
- Vaccinerne, der er godkendt til brug i Danmark, forventes at virke over for P1, men det kan være med nedsat effekt. Vaccinerne forventes stadig at beskytte mod alvorlig sygdom med covid-19 Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom, end det oprindelige virus medfører.
Oftest er mutationerne ligegyldige, men en sjælden gang imellem bliver smitten stærkere og mere farlig af en mutation. I de brasilianske og sydafrikanske varianter har virus allerede muteret i en sådan grad, at det har gjort virus mere smitsom og i stand til i nogen grad at undvige vaccinerne. Men får eksempelvis den sydafrikanske og brasilianske variant lov til at sprede sig i landet, så øger det muligheden for, at virus muterer yderligere. Og det kan for alvor volde os problemer, mener Rune Hartmann.
- De to varianter er endnu mere aggressive end den britiske variant. Vi frygter en udvikling, hvor virus lige så stille bygger flere mutationer på de her varianter. Vaccinerne ser lige nu ud til at have en fin effekt på dem, men frygten er, at de samler så mange flere mutationer, at de bliver i stand til at undvige vaccinen, siger han.
Også Hans Jørn Kolmos mener, at danskerne bør skyde en hvid pind efter at kunne åbne samfundet mere, hvis udbruddene i det fynske for alvor får fat og spreder sig til resten af landet.
Skal reagere hurtigt
Erfaringerne har ellers vist, at vi i Danmark kan håndtere mere smitsomme varianter. Da den britiske variant B117 blev opdaget i Danmark frygtede myndighederne skyhøje smittetal. Men selvom den britiske variant nu har overtaget dominansen i Danmark, har det været muligt at holde smittetallene nede og igangsætte en genåbning, mens flere lande i Europa lige nu er ramt af en tredje bølge. Men det er ikke sikkert, at det samme gør sig gældende, hvis andre mere smitsomme varianter får fat, mener Hans Jørn Kolmos.
- At vi fik styr på den britiske variant er ikke ensbetydende med, at vi kan styre den brasilianske og sydafrikanske. Det ved vi først, når vi har haft dem inde i landet under en længere observationsperiode. Så kan vi se, om det hele vil eksplodere i hænderne på os, men så er det jo for sent at gøre noget ved det, siger han
Tiltro til smitteopsporing
Så galt behøver det dog slet ikke at gå. I Nyborg og i Svendborg kommuner er der igangsat intensiv smitteopsporing, og i Svendborg er alle borgere blevet opfordret til at lade sig teste. Hans Jørn Kolmos og Rune Hartmann er derfor begge fortrøstningsfulde over for, at det lykkes myndighederne at sikre, at smitten med de mere smitsomme varianter ikke spreder sig.
Ifølge Jyllands-Posten har der siden begyndelsen af februar været konstateret 44 tilfælde med enten den brasilianske eller den sydafrikanske variant. Og under de tidligere udbrud er det lykkedes at slå smitten ned. Vi skal samtidig forvente, at der trods en stor indsats for at holde varianterne ude af landet, vil opstå små udbrud, som kan føre til lokale nedlukninger eller øget testning som i de to fynske kommuner, indtil tilstrækkeligt mange danskere er vaccinerede.
Rune Hartmann, professor i virologi, Aarhus Universitet.I værste fald kan udbruddene betyde, at vi må stoppe genåbningerne, og så kan vi bare fortsætte med at sidde hjemme og kukkelure.
Til den tid vil virus have så svært ved at sprede sig i befolkningen, at det vil lægge låg på mutationerne. Derfor er det afgørende, at man reagerer hurtigt, mener de to forskere.
- Lige nu er jeg ikke voldsomt bekymret. Men vi skal gøre alt, vi overhovedet kan for at undgå, at de her to varianter får fodfæste i Danmark. Jeg har relativ stor tiltro til, at vi har styr på det. Men ignorerer man det og lader det sprede sig, så vil vi få endnu en nedlukning, siger Rune Hartmann.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste lørdag, at der var fundet seks nye tilfælde af den brasilianske variant uden at redegøre for, hvor i landet de var fundet.
- Vi har to nye smittekæder, som hverken er forbundet med hinanden eller allerede kendt smittekæde. Smittekilden er ukendt, og der er ikke kendt kobling til rejseaktivitet, skrev ministeren på Twitter.