B&O-topchef: Nu er jeg sikker på, vi gør det rigtige
Er det ikoniske luksusmærke Bang & Olufsen stærkt nok til at forblive en selvstændig, dansk virksomhed?
Skrantende økonomi har martret Struer-virksomheden og gjort det betændte spørgsmål højaktuelt igennem flere år, men i dag er situationen anderledes for B&O.
Torsdag kom virksomheden med nye tal, der for tredje kvartal i træk vidner om en markant vækst i salget, og samtidig er der sorte tal på bundlinjen.
Pandemien har fået folk til at bruge flere penge i hjemmet, og det luner hos B&O, der omvendt også har kæmpet med lukkede butikker over hele verden.
For topchefen, svenskeren Kristian Teär, står det klart, at hans strategi, der blev sat i gang lige inden coronakrisen, nu bærer frugt og kan sikre virksomhedens selvstændighed.
Lyd: Med endnu et solidt kvartalsregnskab fra Bang & Olufsen er topchefen, svenske Kristian Teär, nu helt tryg ved, at Struer-virksomheden kan bevare sin selvstændighed som et dansk luksusmærke inden for lyd og billede.
Han kunne torsdag fremlægge et resultat for perioden, der blandt andet dækker den vigtige julehandel, med en vækst på 16 procent. Det er tredje kvartal i træk, at B&O har tocifret vækst, og i de seneste to kvartaler har virksomheden også tjent penge.
Kristian Teär tiltrådte i oktober 2019, da B&O var kraftigt udfordret på både salg og marketing og et alt for højt omkostningsniveau.
Det var derfor, at B&O’s bestyrelse kaldte på Kristian Teär, der kom med mange års erfaring med salg af forbrugerelektronik, blandt andet som direktør i Logitech og Sony. Et vendepunkt i krisen opstod, da B&O sidste år lykkedes med at rejse over 400 millioner kroner i frisk kapital fra sine investorer. Det gav de nødvendige muskler til at gennemføre en ny strategi, hvor der sættes langt mere turbo på at sælge de eksklusive produkter.
Hvordan står B&O i dag i forhold til, da du startede i 2019?
- Jeg gjorde et grundigt forarbejde, inden jeg besluttede mig for at tage jobbet, for jeg ville være sikker på, at jeg havde de rigtige kompetencer til at løse opgaven. Nu har jeg været om bord i 18 måneder, og når jeg ser på tallene og de resultater, vi skaber, så er jeg sikker på, at vi gør det rigtige, siger Kristian Teär til Avisen Danmark.
Sorte tal fra B&O
- Bang & Olufsen, der kører med et forskudt regnskabsår, har leveret sit regnskab for tredje kvartal, der omfatter månederne december, januar og februar.
- Omsætningen nåede op på 698 millioner kroner efter en vækst i salget på 16 procent, når man måler i lokale valutaer.
- Driftsoverskuddet var på 28 millioner kroner mod et underskud på en million kroner året før. B&O tjente i tredje kvartal 13 millioner kroner efter skat.
- B&O's formue - egenkapitalen - er på 1,1 milliarder kroner.
- Virksomheden beskæftiger ca. 900 ansatte.
Stor vækst
Det går især godt for den produktgruppe, der kaldes ”flexible living” og indeholder trådløse højttalere og lignende udstyr til hjemmet. Her er salget i det seneste kvartal vokset med 48 procent.
De dyreste produkter, især tv og store højttalere, er vokset med 13 procent. Kun mindre produkter som hovedtelefoner, der ofte sælges i lufthavnsbutikker, oplevede en nedgang på én procent.
- Vi er blevet hjulpet noget af, at folk har siddet hjemme og måske brugt lidt flere penge, men det opvejer ikke problemerne, der opstår, når hovedparten af dine butikker er lukket, fastslår Kristian Teär.
Han tilskriver det til gengæld en stor betydning, at den nye strategi for B&O blev skubbet i gang, lige inden omfanget af coronakrisen var kendt. Virksomheden er blevet skarpere på sine målgrupper, og salget koncentreres om færre, men vigtige kernemarkeder.
Kristian Teär, administrerende direktør, Bang & OlufsenVi er blevet hjulpet noget af, at folk har siddet hjemme og måske brugt lidt flere penge, men det opvejer ikke problemerne, der opstår, når hovedparten af dine butikker er lukket.
Nye produkter
Samtidig har B&O alene i de seneste ni måneder skubbet ni nye produkter ud på markedet, og flere er på vej. Ifølge Kristian Teär handler det om at udnytte den teknologi, B&O udvikler, til mange flere varianter af produkter.
Han mener, at alt fra hovedtelefoner til store fladskærme kan sælges i forskellige udgaver ud fra devisen ”god, bedre, bedst”.
- Så kan der være forskelle på lydkvaliteten, eller det kan være udseendet og finishen, der er forskellig. Det handler om at få kunderne ind i B&O's verden, og når de får en god oplevelse, så kan vi flytte dem videre op i ”flexible living” og ”staged”-kategorierne (de dyreste produkter, red.), siger Kristian Teär,
Strategien omfatter også et spareprogram, hvor B&O indtil videre har fundet besparelser - blandt andet gennem fyringer - på 105 millioner kroner om året. Det bidrager til driftsoverskuddet på 28 millioner kroner i det seneste kvartal.
En god start
Kristian Teär fastholder sine forventninger om at komme ud af regnskabsåret 2020-2021 med en omsætning på mellem 2,3 og 2,5 milliarder kroner og et driftsresultat på mellem minus 50 og plus 25 millioner kroner.
Der har været megen snak om, hvorvidt B&O kunne overleve som en selvstændig virksomhed. Skal den snak forstumme nu?
- Jeg er fuldstændigt overbevist om, at der i fremtiden er plads til os og de produkter, vi sælger. Det er kun starten, du har set nu, og vi har meget mere, der skal gøres. Men det er en god start, siger Kristian Teär.
Bang & Olufsen-aktien steg torsdag morgen kortvarigt med over 10 procent, da nyheden om regnskabet var ude.