Troels er psykotisk, planlagde drab og tæskede en med en hammer - alligevel er det ikke muligt at spærre ham inde
For tre uger siden tæskede 24-årige Troels en anden mand med en hammer. Forinden havde han fortalt sin mor om det drab, han planlagde på sin kæreste. Begge dele sikrede hans mor sig beviser på. Alligevel var det ikke nok til at få ham indlagt eller få politiet til at gribe ind.
Avisen Danmark har berettet om massive sikkerhedsproblemer på psykiatriske afdelinger, og om læger, der føler sig nødsaget til at udskrive patienter, der ville have gavn af længere indlæggelse. Men det er ikke det eneste problem, psykiatrien står med, mener Troels' mor.
Hun peger på, at hverken psykiatrien eller politiet har de muligheder eller ressourcer, der skal til, for at stoppe en alvorligt psykisk syg i at gøre skade på sig selv eller andre. Hendes søn er myndig og skal derfor selv vurdere, om han er syg, om han vil tage sin medicin, og ofte også om han vil udskrives fra psykiatrisk afdeling.
I årevis har moren kæmpet for at sikre ham en stabil behandling, så han kan blive medicineret og ikke skal leve i konstant angst. Så Troels kan slippe for sine paranoide tanker om at være forfulgt af Nasa og udsat for tankekontrol og behandling med sandhedsserum.
Men det har ikke hjulpet. De sidste to år er Troels røget ind og ud af psykiatrien med psykoser.
- Lige nu har jeg en voksen søn på 24 år, der render rundt på gaden, mens han er psykotisk, har vrangforestillinger og selvmedicinerer sig selv med stoffer. Troels er til fare til andre, men der er ingen, der kan gøre noget, siger Troels' mor.
Psykiatri: Der er den verden, de fleste af os lever i. Og så er der en verden, de færreste af os forstår. En verden, der er fyldt af konstant frygt. Den handler om Nasa, sandhedsserum, tankekontrol og forfølgelse. Sådan en verden lever 24-årige Troels i.
Selv om Troels ifølge psykiatere lider af vrangforestillinger, hallucinationer og psykoser, er han på papiret stadig myndig. Det er som udgangspunkt op til ham selv at vurdere, om han er syg, om han vil tage sin medicin, og om han vil indlægges eller udskrives. Det på trods af, at personer som Troels oftest ikke kan erkende, at de er syge.
I podcasten "Podcasten Danmark" kan du høre Charlotte, som er sygemeldt med PTSD fra sit arbejde i psykiatrien. Hun er blevet overfaldet og truet med kniv gentagende gange.
Troels er paranoid psykotisk, mentalt retarderet og har svær adhd ifølge sin journal. Men det er ikke det eneste, Troels kæmper med. Han har også et omfattende misbrug af benzodiazepiner og amfetamin, som han bruger til ”selvmedicinering”.
11. april tævede Troels en anden mand med en hammer, fordi ”han fik nok”. Manden fik slået et stykke af sin knogle i armen. En måned inden ringede Troels til sin mor og fortalte om det drab, han planlægger på sin kæreste.
Troels er ikke vores hovedpersons rigtige navn, men et opdigtet navn til artiklen. Avisen har valgt at gøre ham anonym, fordi han ikke kan gennemskue konsekvenserne af at stå frem. For at beskytte hans identitet, som er avisen bekendt, vil andre navne i artiklen også være opdigtede.
Troels' mor, Hanne, havde efter overfaldet og dødstruslerne ringet til politiet for at få sin søn tvangsindlagt, så han kunne få hjælp og undgå at gøre skade på sig selv eller andre. Den slags opkald har Hanne lavet jævnligt, siden han blev 18. Men lige lidt hjælper det. Troels ryger ind og ud af psykiatrien. Alene i år har han været indlagt fire gange blandt andet med psykoser.
Oftest bliver han udskrevet efter få dage, måske fordi han selv ønsker det, måske fordi en lang række andre patienter står i kø for at blive indlagt. I hvert fald oplever et stort flertal af læger på de psykiatriske afdelinger - som tidligere fortalt i Avisen Danmark - at der mangler sengepladser, og at de må udskrive patienter, der ville have gavn af en længere indlæggelse.
"Hanne", mor til psykiatrisk patientForleden tævede han en med en hammer. Troels er til fare til andre, men der er ingen, der kan gøre noget.
- Lige nu har jeg en voksen søn på 24 år, der render rundt på gaden, mens han er psykotisk, har vrangforestillinger og selvmedicinerer sig selv med stoffer. Forleden tævede han en med en hammer. Troels er til fare til andre, men der er ingen, der kan gøre noget, siger Hanne, Troels' mor, da vi taler med hende første gang i midten af april.
- Det bliver møgfarligt
Hun fortæller, at Troels havde grinet hysterisk, da han over telefonen fortalte hende, at han havde tæsket en med en hammer. Hun havde spurgt ind til det, men han havde svaret i øst og vest. Senere fik hun overfaldet bekræftet af offeret. Hun tryglede ham om at melde det til politiet, så hendes søn måske kunne få en behandlingsdom og blive tvangsmedicineret. Så han ikke længere skulle leve i konstant angst. Men offeret ville ikke anmelde. Det ville skade hans status i det kriminelle miljø, lød det i en besked, som Avisen Danmark har set, til Troels' mor.
Hverken overfaldet eller lydfilerne med drabstruslerne var nok til at få Troels indlagt.
- Jeg har hele tiden sagt, at det her bliver farligt, på et tidspunkt bliver det møgfarligt. Men jeg kan ikke gøre mere. Udover at sige ”pas på!”. Det ved jeg godt, der ikke sker noget ved. Men så har jeg i det mindste sagt noget, den dag det sker, siger Hanne.
Problemet er ifølge Hanne, at Troels ikke tager sin medicin, og at han hver gang bliver udskrevet uden at være rask. Hun mener, det er nødvendigt at tvangsindlægge ham i en lang periode, hvor han samtidig tvangsmedicineres.
- Men fordi han er over 18, siger behandlingssystemet hele tiden, at det handler om hans rettigheder. Hans rettigheder til at fravælge medicin og udskrive sig selv. Men hvor er hans rettigheder, når han ikke ved, han er syg? Hvor er hans ofres rettigheder? Min Troels ved godt, han skal have mere hjælp, men den anden Troels er helt ustyrlig, siger hun.
Sandhedsserum og tankekontrol
Efter flere snakke med Hanne møder vi hendes søn, Troels, i hans og kærestes lejlighed i en større jysk by. Der lugter hengemt og røget i lejligheden, hvor aske ligger som et tyndt tæppe over gulv og borde. I køkkenet er det hvide komfur blevet sort af afbrændt mad og væske mellem kogepladerne. I stuen er flyttekasser stablet oven på hinanden, og en sort kat kravler rundt på stuebordet mellem skålen med smøger og den sølvgrå computer, der er indhyllet i en nu indtørret, kaffelignende væske. Vi kan høre kærestens stemme inde fra et værelse. Men hun kommer ikke ud og siger hej. Troels vil ikke have, hun skal blande sig.
Han ryster. Ikke kun i benene, men hele kroppen. Han er ”presset”, forklarer han.
- Jeg er meget ramt af alt det, der er sket.
Er du påvirket af stoffer lige nu?
- Nej. Jeg har ikke taget amfetamin siden i går aftes, da jeg skulle sove.
Avisen Danmark har fortalt Troels, at vi gerne vil tale med ham om de mange ind- og udskrivninger på psykiatriske afdelinger. Troels siger, at han ikke er blevet behandlet godt nok i psykiatrien.
Men han giver en anden forklaring end sin mor. Han fortæller, at han har fået sandhedsserum i psykiatrien, og at læger har smurt noget på hans mandler. Om Nasa, der kontrollerer hans tanker. Om danskere og tyskere, der står ved grænsen alene med det formål at hindre ham i at flygte ud af landet. Troels er tydeligvi bange, men han vil ikke være anonym, for ”de ved alligevel, hvem han er”.
Nægter at være syg
Der er flere forklaringer på de ting, Troels føler og tænker. Han er diagnosticeret med paranoid psykose. Det er en alvorlig sindssygdom, hvor den syge har vrangforestillinger og for eksempel kan føle sig forfulgt af væsener fra det ydre rum. Personer med diagnosen er nærtagende, mistænksomme og kan have vrangforestillinger om at være genstand for særlig opmærksomhed, at blive overvåget eller udspioneret.
Samtidig kan amfetamin udløse paranoid psykose, hvor misbrugeren blandt andet får forfølgelsesvanvid.
Men de forklaringer tror Troels ikke på. Han er nemlig slet ikke syg, forklarer han. Men han bliver sindssyg af, at folk tror det. Derfor vil han heller ikke tage sin medicin.
Sådan har vi gjort
I strid med Troels' ønske har Avisen Danmark valgt at anonymisere ham. Det er vores vurdering, at han ikke kan gennemskue eventuelle konsekvenser af at stå frem. For at beskytte ham er hans mor og nu ekskæreste også anonyme. I artiklen har vi kaldt dem Troels, Hanne og Mette. Avisen Danmark kender deres rigtige identiteter.
Troels har givet Avisen Danmark adgang til sin journal, hvoraf der alene i år fremgår fire indlæggelser på psykiatriske afdelinger, primært på grund af psykoser. Det fremgår også, at Troels lider af paranoid psykose, svær adhd, er mentalt retarderet og har et stofmisbrug med amfetamin og benzodiazepiner. I journalen står der desuden, at Troels har haft tanker om at slå sin far ihjel.
Vi har også set beskederne mellem Hanne og den person, Troels tæskede med en hammer, samt det opslag, ofret lagde på Facebook med Troels' billede og navn efter overfaldet. Vi har ligeledes hørt optagelserne, hvor Troels fortæller sin mor om sine planer om at slå Mette ihjel.
Inden vi forlader hans lejlighed, viser Troels os sin journal. For ham er den bevis på, at psykiatrien forgifter ham. For de fleste andre, er den bevis på, at Troels er alvorligt syg.
I et notat fra 3. februar står der for eksempel: ”24-årig mand, egentlig bosiddende i Kolding-området, indlægges akut og tvangsmæssigt på fareindikation efter at have henvendt sig frivilligt til psykiatrisk skadestue i stofpåvirket tilstand, men kunne ikke overtales til frivillig indlæggelse. Der har været medicinsvigt de sidste to måneder. Pt. har haft eskalerende misbrug op til indlæggelsen. I stofpåvirket tilstand har pt. været produktiv psykotisk, forpint af sin tilstand og har udtrykt dødsønske og har fremstået udadreagerende”.
I andre notater står der, at Troels benægter at være psykotisk. Samtidig står der adskillige gange, at han indlægges på "røde papirer". Det betyder, at en læge vurderer, at patienten er til fare for sig selv eller andre. Det var også tilfældet 3. februar.
Alligevel udskrev den psykiatriske afdeling ham dagen efter. I journalen står der: ”Dagen efter udskrives pt. i habituel tilstand, dvs. uden produktivt psykotiske symptomer og i neutralt stemningsleje”.
Planlagde at slå ihjel
Få dage efter vores møde med Troels havde politiet hentet ham og kørt ham ud til psykiatrisk afdeling endnu engang. Denne gang var det Troels' kæreste, der frygtede for sit liv. Hun havde modtaget nogle lydfiler fra Troels' mor. Optagelserne stammer fra en samtale mellem Troels og hans mor, hvor han fortæller, at han planlægger at slå kæresten ihjel. Det fortæller hun til Avisen Danmark, da hun ringer os op, efter politiet har hentet Troels og kørt ham ud på psykiatrisk afdeling.
Avisen Danmark har hørt lydoptagelsen. I samtalen siger Troels' mor flere gange til ham, at han ikke må slå kæresten Mette eller nogen andre ihjel. Men Troels gentager bare sit svar:
- Det kommer til at ske. Det kommer til at ske. Jeg kan ikke stoppe det her.
Senere i samtalen siger han:
- Jeg har lyst til at gøre det i dag. Jeg overvejer det.
Han fortæller også sin mor, at det kun er hende og en af hans kammerater, der kender til hans planer om at slå sin kæreste ihjel. Samtidig siger han, at han har set videoer på Youtube, hvor folk får skåret halsen over, for at se, hvordan det ville påvirke ham.
- Det påvirker mig ikke, siger han så.
Troels' kæreste, Mette, er nu en ekskæreste. Mette lider også af psykisk sygdom og fortæller, at hun var bange for ham til sidst. At han slog hendes hunde. Hun viser også et billede af den kniv, hun fandt i hans side af sengen under madrassen.
Politiet kom inden for et kvarter, efter hun havde ringet. Men på den psykiatriske afdeling havde de indlagt Troels på det åbne afsnit. Derfor stod han allerede foran hendes hoveddør igen dagen efter. Mette var ikke hjemme. Så snart hun havde fået beskeden fra Troels om, at han var på vej, havde hun ringet til hans mor, der havde hentet Mette og hendes hunde.
Fra "blød" dreng til psykotisk
Nu forsøger Mette at finde et nyt sted at bo, inden Troels igen kommer på fri fod. Hun er ikke i tvivl om, at han vil opsøge hende. Både hun og mor Hanne oplever nemlig, at Troels dropper sin medicin, så snart han kommer ud, og kort efter er psykoserne og stofmisbrug tilbage. Troels' mor frygter, at Troels ikke vil få en stabil indlæggelse, hvor han tvangsmedicineres, før den dag, han får en forvarings- eller behandlingsdom for at have forvoldt stor skade på andre, eller hvis han har forsøgt at tage sit eget liv.
- Det eneste, jeg går og venter på, er, at politiet holder nede foran min dør og siger: Din søn er død. Det er ikke det, jeg ønsker for ham. Det her kunne godt være stoppet i opløbet i stedet for at lade det køre ud over kanten, hvor det både kan gå galt for ham og andre, siger Hanne.
Troels har ikke altid været psykotisk. Som barn havde han adhd og var plaget af sin mentale retardering. Men han kunne klare sig i folkeskolen, og han gjorde ikke nogen fortræd. Et opholdssted måtte endda sende ham hjem til sin mor efter et kort ophold, da han var 15 år.
Troels var for blød, han savnede sin mor og passede ikke ind, lød forklaringen. Da han kom på bosted, lige inden, han fyldte 18, gik det også godt i en lang periode. Men efter et par år lagde han afstand til sin mor. Han var begyndt at ryge hash. Som 22-årig var han stofmisbruger, og han begyndte at ryge ud og ind af psykiatrien.
Troels' journal viser, at han i 2020 var indlagt på psykiatriske afdelinger i skiftevis Vejle og Kolding i alt fire gange. Alene i løbet af de første fire måneder i 2021 har han været indlagt lige så mange gange. Primært med psykoser.
Læger: Vi udskriver for tidligt
I april kunne Avisen Danmark fortælle, at et flertal af læger ugentligt eller dagligt oplever, at psykiatriske patienter udskrives, før de er klar til det. Det viste en ny undersøgelse fra Lægeforeningen, der frygter, at de for tidligt udskrevne patienter bliver mere syge og risikerer at være til fare for sig selv eller andre. I undersøgelsen svarede 78 procent af lægerne, at der mangler sengepladser, før man kan sikre, at de psykiatriske patienter får den nødvendige behandling.
Tidligere har flere eksperter over for Avisen Danmark kritiseret den manglende behandling i psykiatrien.
- Vi ved, at indlæggelsestiden er blevet kortere, og at en hel del ingen behandling får, eller at de får en behandling, der er alt for kort. Efter en kræftbehandling bliver patienter fulgt efterfølgende for at holde øje med tilbagefald. Det sker ikke i psykiatrien. Mange bliver sendt hjem, når det går nogenlunde. Hvis der var opfølgende hjælp til dem, kunne man måske undgå, at patienterne skulle genindlægges i en værre tilstand, sagde Merete Nordentoft, professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet, til Avisen Danmark 17. april.
Dansk Psykiatrisk Selskab vurderer også, at de korte indlæggelser er en stor del af årsagen, når psykiatriske patienter bliver farlige.
- Patienter med psykoselidelser er kun på de psykiatriske afdelinger i kort tid, før de udskrives. Det betyder, at en masse mennesker, som har det dårligt, og måske i forvejen er oppe at køre og psykotiske, aldrig når at få ro. De kører rundt i et hamsterhjul, og så udvikler der sig farlige situationer. Næsten al tvang i psykiatrien, på nær bælte, er steget. Selv genindlæggelser ved tvang er steget. Det betyder, at flere patienter når at blive så syge, at de ikke længere har sygdomserkendelse og derfor er til fare for sig selv eller andre, sagde Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.
Siden Troels blev 18 år og myndig, har hans mor adskillige gange kontaktet hans sagsbehandlere, hans støttekontaktpersoner, psykiatrien og politiet for at få hjælp til ham. Men hun har følt sig magtesløs.
- Hver psykose gør ham dårligere
For at holde situationen med Troels ud, har Hanne længe brugt humoren. For eksempel kunne hun ikke lade være med at grine, efter Troels i en telefonsamtale i foråret havde forklaret hende, hvordan han havde haft sin kæreste i trance oppe på loftet, og at han ved at lægge sin hånd på hende havde gjort hende gravid.
Hun havde forsøgt at forklare ham, at det kun var en scanning eller graviditetstest, der kunne vise, om en person var gravid. Men han havde ikke lyttet. Senere fortalte hans kontaktperson, at der samme dag var kommet en ambulance hen til Troels' lejlighed, fordi han havde ringet 112 en halv time efter opkaldet til moren og fortalt, at hans kæreste skulle føde.
Tidligere har Hanne og Troels kunnet grine sammen af de skøre episoder, han roder sig ud i under sine psykoser. Hun tænker tilbage på sidste sommer på terrassen, hvor han havde vredet sig af grin.
- Mor, kan du huske dengang .., havde han sagt og fortalt om sine tanker om Nasa, om at vand var giftigt, om dengang han stjal et løbehjul inde på psykiatrisk afdeling, kørte rundt på sygehuset og efterfølgende stak af og løb hele vejen ned til biblioteket i hospitalstøj.
Det var inden Troels blev udadreagerende. Siden sidste sommer har de ikke kunnet grine af Troels' episoder. Siden da har der ikke været en pause fra psykoserne. Siden sommer har mange af psykoserne heller ikke været noget, der kunne grines af. Troels' mor frygter, at der ikke længere kommer pauser, hvor hun får sin søn tilbage i glimt.
- For hver psykose, han får, jo ringere bliver han. Det skader hans hjerne hver gang, og jeg tror, han efterhånden er blevet for dårlig til at kunne blive sig selv igen, siger Hanne.
Kæmper for sin søns overlevelse
Hun oplever, at hendes søn på trods af hendes mange opråb kastes rundt i systemet, og at hverken psykiatrien eller politiet har de lovgivningsmæssige rammer eller ressourcer til at hjælpe ham.
- Det, som alle siger, er, at han løber væk fra den hjælp, de tilbyder. Og ja, det gør han, fordi han ikke er medicineret. Han kan ikke længere erkende, at han er syg. Men det er han. Han er konstant bange, han er farlig for andre, og han kan heller ikke tage vare på sig selv.
- Jeg har hentet ham, hvor han er begyndt at gå de 15 kilometer hen til mig helt uden tøj på. Han har ingenting tilbage. Ingen sko, ingen jakke, ingenting. Nogle gange har han ikke strømper på, når han dukker op. Han er ikke vasket, lugter grimt, og jeg må sende ham i bad og købe nyt tøj til ham. Det er skide synd for ham. Han har ikke en chance, siger hun.
Hanne mener ikke, det er de forskellige psykiatriske afdelingernes skyld. Hun siger, at hun ved, personalet er presset, og at andre syge står i kø for at komme ind, når hendes søn udskrives. Hun ved også, at personalet ikke kan hjælpe ham, hvis han ikke tvangsmedicineres. Men hun håber, at arbejdet med den nye tiårsplan for psykiatrien er tegn på, at der er store ændringer på vej.
- Min søn er ikke den eneste. Systemerne arbejder ikke så hurtigt, at der for alvor kan ske ændringer i hans tid. Men måske i den næste generations tid vil der være nogle, som kan få hjælpen, inden de skvatter helt ud over kanten, siger hun.
I øjeblikket har Hanne ikke kontakt til sin søn. Han har skrevet til hende, at hun er "falsk" og "en kost". Oftest undskylder han den slags beskeder efter få dage, men denne gang er der gået længere tid.
Til Avisen Danmark fortæller Troels, at han stadig er indlagt på en lukket afdeling, men at han ikke gider være der, fordi han ikke er syg. Hans mor håber, at de denne gang beholder ham længere, også selv om det betyder, at de to ikke har kontakt.
"Troels", psykiatrisk patientJeg kæmper med tankerne. Jeg kæmper hele tiden. Men når jeg har behov for hjælp, er de der ikke.
- Det, jeg kæmper for og vil blive ved med at kæmpe for, er, at han kan overleve. Men det ser han slet ikke, fordi han er så syg.
Siden artiklen blev skrevet, er Troels blevet flyttet til en åben psykiatrisk afdeling. Han fortæller, at han kæmper for at holde de paranoide tanker om Nasa, tankekontrol og et vagtværn ved grænsen på afstand. Han siger også, at han gerne vil have hjælp. Men kun hvis medarbejderne på afdelingen er til at få fat i, når han har det skidt.
- Jeg kæmper med tankerne. Jeg kæmper hele tiden. Men når jeg har behov for hjælp, er de der ikke, siger han.