Hvad er på vej til Bagenkop?: Vi har besøgt Kærshovedgård og udrejsecentrets naboer
Langeland vil ikke "have aben". Placeringen af et udrejsecenter for 130 kriminelle udviste har vakt så rasende en debat, at Socialdemokratiet nu vakler i sin beslutning.
Men hvor slemt har det egentlig været for dem, der nu har prøvet siden 2016 at være naboer til udrejsecenteret? Hvad er det egentlig, der venter langelænderne?
Vores reporter Emil Jørgensen tager til Bording for at finde svar hos dem, som har boet med Kærshovedgård i baghaven. Han taler med en hvileløs, afvist asylansøger med tatoveringer i ansigtet, der ikke kan forstå, at folk er bange for ham.
Emil Jørgensen tager også på værtshus og får alle vandrehistorierne om, hvad udlændingene render og laver. Og han stopper folk på gaden for at høre dem, hvad de egentlig har oplevet.
Beretningerne er tankevækkende - for de tegner ikke et entydigt billede.
Vil du hellere høre reportagen i stedet for at læse den? Så klik på play-knappen herunder. Reportagejournalist Emil Jørgensen har læst sin reportage op i ”Danmark fortæller”.
Udrejsecenter: I denne reportage skal du møde en grædende iraner med tatoveringer i ansigtet. Du skal med på værtshuset Long John i Bording, hvor de lokale skåler på, at udrejsecenteret bør flyttes til Rosa Lunds baghave. Du skal høre holdningerne fra dem, der lever i og omkring Kærshovedgård i Midtjylland.
Men først skal vi have konteksten på plads, og den er, at Langeland er i oprør. Udsigten til at skulle huse et udrejsecenter med 130 udviste kriminelle har fået øens borgere og borgmester på barrikaderne. Slutsedler på huskøb returneres. Frygt. En ø mod en minister.
Alt imens at 2000 langelændere griller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) med fy-råb og øredøvende buhen foran Humblehallen på Langeland torsdag aften, er jeg i Bording i Ikast-Brande Kommune. For er der mon fest her i aften?
Gåtur med Mahdi
Foran Kærshovedgård - epicentret for al balladen - er der Morten Korch-idyl. Fuglene synger i aftensolen. Træernes blade er lysegrønne. Grusstier snor sig langs markerne.
Men det er ikke en hjemvendt søn fra Amerika, som trasker ud af porten og gennem skovalléen. Det er en afvist iraner med blæk i ansigtet, blodsprængte øjne og sammenbidte tænder.
- Vil du stille spørgsmål, spørger han på gebrokkent dansk i en tone, hvor det både kan forstås som en trussel og en opfordring.
Vi går en tur sammen.
Han hedder Mahdi Yosafi og har tilbragt de sidste fem somre af sit 30 år lange liv på Kærshovedgård. Ikke alle centrets cirka 280 beboere er kriminelle. Heller ikke han, siger han selv.
Han laver firkanter med armene, mens han fortæller om sit lille værelse. Tæller sine diagnoser med fingrene - PTSD, epilepsi og hepatitis B. Og lader tårer trille ned ad kinderne, da jeg spørger, om han kan forstå, hvorfor nogle folk er utrygge ved at have ham som nabo.
- Vi har ingen penge. Alle som bor her er syge. OK, de siger, vi går igennem hegnet. Men det er, fordi vi skal være tilbage klokken 23. Det er et åbent fængsel. OK, de siger, at nogle af os stjæler. Har ingen danskere nogensinde stjålet?
På sin iPhone viser han billeder af mad, der ligner bræk - og en gammel beboer på centret, som sidder med pis i bukserne. Det ser kummerligt ud. Men det, siger regeringen, skal heller ikke være rart at bo på et center for udvisningsdømte, som ikke vil samarbejde med myndighederne.
Jack Jensen, 44-årig beboer i BordingProblemet er, at de dårligt kan straffes mere, end de allerede er blevet. Så de gør, lige hvad der passer dem.
Historier fra baren
Og rart har det heller ikke været for beboerne i Bording, som ligger seks kilometer fra Kærshovedgaard. I hvert fald ikke, hvis man skal tro stamgæsternes beretninger på det lokale værtshus Long John.
Den western-lignende bar ligger over for et hvidkalket hus, hvor der står “Fam. Jensen” på den grå postkasse, og skråt over for en køreskole, der reklamerer med trailerkørekort. Bag brune saloondøre i et røgfyldt lokale går snakken på, hvorvidt Tesla har produceret verdens hurtigste bil. Fra 0 til 100 kilometer på 2,1 sekunder, bliver det påstået.
Endnu hurtigere er accelerationen, da journalisten, altså undertegnede, stiller et spørgsmål om Kærshovedgård. Den samtale vil alle ni bargæster gerne være med i.
- Du kan skrive, at vi er glade for, at de flytter. Men vi er kede af det på Langelands vegne, siger kromutter Anita Marquart.
Historier og rygter fylder lokalet som røgen. De afviste asylansøgere stjæler cykler, stjæler i Fakta og stjæler på tankstationen. Nogle gange helt kalkuleret, så de kan få et lift af politiet, hvis de ikke gider gå hjem.
Udlændingene står i store flokke og skaber sig. De skaber så meget utryghed på banegården, at folk ikke tør tage toget længere. Og de sælger narko.
- Det lignede fandme noget fra en film, siger en langhåret 66-årig mand iført lædervest.
Han hedder John Olesen, men udseendemæssigt ligner han Flemming Bamse Jørgensen.
- Da jeg som taxachauffør kørte en af dem hjem, og han hev sådan en stak pengesedler, der var rullet sammen, op af lommen ... Hvor fanden har de alle de penge fra?
Ingen i baren har oplevet chikane på egen krop. Alligevel er konklusionen klar, som pilsnerøllet i glassene: Ligegyldigt hvor man flytter de udviste kriminelle hen, vil det skabe utryghed i lokalsamfundet.
- Problemet er, at de dårligt kan straffes mere, end de allerede er blevet. Så de gør, lige hvad der passer dem, siger Jack Jensen, der har tatoveret “464” på sin hals.
Det er symbol for “Danmark for danskere”.
Et ekko af “ja!” lyder i baren, da Jack foreslår, at dem i København skulle prøve at have sådan et udrejsecenter i baghaven. Han brøler:
- De kunne passende sætte telte op hjemme hos Rosa Lund!
Meninger i gaden
På hovedgaden i Bording er beskeden til langelænderne mere tvetydig. Nogle af byens 2400 indbyggere beretter sagte, at problemerne med beboerne fra Kærshovedgaard er stærkt overdrevne.
Andre tør slet ikke stille sig frem af frygt for, at de afviste asylansøgere kommer efter dem.
Her kan du møde fem almindelige indbyggere fra Bording, som alle får det samme spørgsmål: Hvordan har været at bo tæt på et udrejsecenter?
Kornelija Gade, 24 år, vikar
- Vi er faktisk først flyttet hertil for et lille halvt år siden. Her er meget stille og roligt i forhold til Herning, hvor jeg kom fra. Og billigere. Mit hus på 110 kvadratmeter koster 6250 kroner om måneden i leje. Jeg har slet, slet ikke mærket noget til Kærshovedgaard. Jeg ser dem ikke. På Facebook har jeg godt registreret, at der er noget debat og nogle historier. Men jeg lever bare i nutiden, og personligt har jeg aldrig haft noget problem.
Nick, 30 år, socialpædagog
- Jeg har ikke lyst til at stille op med billede og efternavn. Jeg har en veninde, som var i medierne, dengang Kærshovedgaard blev oprettet. Et par dage senere kom hun ud til en ridset bil. Forældrene til en af min søns klassekammerater fik sat ild til deres rækværk, fordi de udtalte sig kritisk. Man ved selvfølgelig ikke, hvem der har gjort de ting. Men det har været utrygt at leve i. Mine børn har ikke fået lov til at løbe frit rundt. Ikke fordi jeg selv har oplevet noget, men på grund af de historier, der har været i byen.
Lene Thiesen, 58 år, pædagog
- Det har forandret mit cykelliv. Hvis jeg er alene på cykel, kører jeg aldrig derud forbi. Dem på udrejsecenteret kan jo til enhver tid vælte mig af cyklen. I hverdagen mærker vi dem ikke i form af andet end utryghed. Min søn har arbejdet som ungarbejder i Fakta, og det har jeg været meget nervøs for, fordi der var en historie med en ansat, som var blevet slået. Men jeg har også ondt af dem på Kærshovedgaard. De lever under kummerlige forhold. Forhåbentlig kan vi få et bedre forhold til dem nu, når alle de kriminelle forsvinder.
Lars Skjøth, 38 år, bygningskonstruktør
- Jeg har intet negativt at sige. Jeg har ikke på noget tidspunkt følt mig utryg, og jeg har aldrig været bange for at sende mine børn i Fakta. Der har været cykeltyverier på banegården, og så var der vidst en, som fik en på hovedet en dag. Men ud fra mine egne oplevelser, så er frygten en lille smule overskruet. Så til langelænderne: Tag det helt roligt, det er slet ikke så slemt.
Tonny Høegh, 76 år, tidligere fabrikant og byrådsmedlem for Konservative
- Det har været normalt for nogen, unormalt for de fleste. De, der prøver på at overse dem, de har ikke haft noget problem. Men alle på min aldersgruppe har været kede af det. Vi er direkte bange for dem. Og det behøver vi måske ikke at være. Men det er vi, fordi vi er gamle, og fordi vi ved, at de er hårdkogte kriminelle. Og så har det skadet byens renommé. Jeg har været formand for byens erhvervsforening i 25 år, og Kærshovedgaard har ikke været god reklame for os. Katastrofen er nu, at man bare flytter problemet.
Stiger kriminaliteten, når man får et udrejsecenter i baghaven?
- Siden Kærshovedgaard åbnede i 2016 har politiet rejst i alt 763 sigtelser mod udlændinge på centret.
- Sidste år blev 42 beboere sigtet for sammenlagt 152 lovovertrædelser - blandt andet vold, trusler, narko og en lang række tyverier.
- Men kun 29 af de 152 sigtelser blev rejst i Ikast-Brande Kommune, hvor Kærshovedgård ligger. Og hovedparten handler om forhold inde på centret.
- Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi er der ikke sket nogen signifikant ændring i antallet af anmeldelser af kriminalitet fra området fra Kærshovedgård og op til Bording.
- Butikstyveri er imidlertid en undtagelse. Fra 2011 til 2016 var der 14 anmeldte butikstyverier. Til sammenligning har der være 59 fra 2017 til 2021.