Allan Spangsberg Hansen alsha@jfmedier.dk
Bor du i Syddanmark er der større risiko for at du kommer til at stå uden praktiserende læge, end hvis du bor i Midtjylland eller Nordjylland.
Det viser en kortlægning, som Avisen Danmark har foretaget.
Lige nu er der er seks postnumre i Region Syddanmark, som er betegnet som lægedækningstruet. I Region Midtjylland er der 33 områder, og i Nordjylland er der 24 områder, som er truet af lægemangel.
- Det svært at få en nyuddannet læge med familie til at hive rødderne op og rykke ud i de mere tyndt befolkede områder, siger Annette Roed (A), formand for Udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.
Hos lægerne mener man, at problemet kan løses ved at uddanne flere læger i almen medicin.
- Vi skal uddanne 10-20 procent for mange læger i almen medicin. Så skal de nok komme ud i de områder, hvor der lige nu er brug for dem, siger formanden for PLO, Jørgen Skadborg.
I artiklen på avisendanmark.dk kan du klikke rundt i kortet og få en forklaring på, hvorfor de enkelte områder lige nu er lægedækningstruet.
mandag 26. apr. 2021 kl. 17:44
Allan Spangsberg Hansen alsha@jfmedier.dk
Problemerne med at skaffe læger til yderområderne er langt større i Midt- og Nordjylland end Syddanmark.
Lægemangel: Problemerne med at skaffe praktiserende læger uden for landets største byer har været et årelangt problem, men en kortdækning foretaget af Avisen Danmark viser, at danskerne i Syd- og Sønderjylland og på Fyn er langt bedre stillet, end de jyder der bor i Region Midtjylland og Nordjylland.
Imens der lige nu kun er seks områder i Region Syddanmark, som er lægedækningstruet, så ser det helt anderledes ud længere nordpå. I Region Midtjylland er der hele 33 områder, imens man i Nordjylland har 24 områder, som er betegnet som lægedækningstruet.
I Region Midtjylland er det tydeligt, at problemerne er i yderområderne. Det er på Norddjurs og op langs vestkysten, at der er langt mellem lægerne.
- Som lægestuderende er man igennem et langt uddannelsesforløb, som oftest gør, at man har slået sig ned med sin familie, når man er færdiguddannet. Dette er så samtidig tæt på uddannelserne i de store byer, og så er det svært at få en nyuddannet læge med familie til at hive rødderne op og rykke ud i de mere tyndt befolkede områder, siger Annette Roed (A), formand for Udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.
Den melding får opbakning fra Region Syddanmark, hvor man har ellers har anderledes let ved at få afsat ydernumrene i udkanten.
- Lægerne har en tendens til at gifte sig med læger og klumpe sig sammen i de store byer. Det er den samme grundudfordring, som virksomheder som eksempelvis Grundfos har, når de gerne vil lokke højtuddannet og specialiseret arbejdskraft til, siger Bo Libergren, formand for Region Syddanmarks udvalg for det nære sundhedsvæsen.
Lægelig tjenestepligt droppet
Antallet af praktiserende læger falder, og tendensen ser ud til at fortsætte i de kommende år. I 2023 vil antallet af danskere uden en fast læge vokse til omkring 300.000. Det viser en opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) lavet i 2020. Derfor foreslog regeringen sidste år at indføre tjenestepligt for nyuddannede læger. Ideen var, at lægerne efter endt uddannelse skulle tvinges til at tage en periode i de områder, hvor der mangler læger.
- Der er behov for tjenestepligt, fordi problemet er massivt. Jeg ved godt, at der er modstand fra nogle sider, men det er et spørgsmål om at afhjælpe et samfundsproblem, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til Ritzau om forslaget.
Men forslaget blev droppet igen på Christiansborg, og det vakte begejstring hele vejen rundt i de danske lægeorganisationer.
- Der er et presserende behov for at løse manglen på praktiserende læger, men en tjenestepligt for helt nyuddannede læger ville naturligvis ikke give patienterne en vedvarende løsning af høj kvalitet i form af deres egen praktiserende læge, lød det fra Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, der fik opbakning fra formanden for Yngre Læger, Helga Schultz.
- Det giver ganske enkelt ingen mening at sende skiftende nyuddannede læger til de områder, hvor lægemanglen er størst. Udfordringen med mangel på praktiserende læger er reel, men at tvinge yngre, nyuddannede læger til et bestemt område er både uambitiøst og uklogt. Det giver ikke den kvalitet og kontinuitet i behandlingen, der er brug for, lød det fra Yngre Læger.
Lægeuddannelsen er altafgørende
Kigger man på tallene, kan man se, at Region Syddanmark er duksen, når det kommer til det jysk-fynske. Lige nu er der kun seks områder, som er betegnet som lægedækningstruet i det syd- og sønderjyske. På Fyn er der pt ingen områder, hvor alarmlamperne blinker. Langt færre end i både Region Midtjylland og Region Nordjylland.
Vi har et universitet, som uddanner læger og har gjort det længe. Det er fuldstændig centralt og den vigtigste forudsætning for os. Vores region er geografisk skruet sammen, så næsten alle yderpunkter også ligger inden for en overskuelig afstand fra Syddansk Universitet
Bo Libergren (V), formand for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark
Bo Libergren er formand for Region Syddanmarks udvalg for det nære sundhedsvæsen, og selvom han gerne vil rose regionens mange indsatser for at tiltrække lægerne, er han ikke i tvivl om, at hovedårsagen er Syddansk Universitet.
- Vi har et universitet, som uddanner læger og har gjort det længe. Det er fuldstændig centralt og den vigtigste forudsætning for os. Vores region er geografisk skruet sammen, så næsten alle yderpunkter også ligger inden for en overskuelig afstand fra Syddansk Universitet, siger Bo Libergren.
Den tendens mærker man også i Region Nordjylland. Her er der lige nu 24 områder, som er lægedækningstruet, men antallet er rent faktisk faldet siden sommeren 2020, og den ansvarlige politiker på området, Lis Mancini ser ganske positivt på det ellers noget blodrøde kort.
- Inden for det seneste år har vi ikke haft et eneste sted, hvor en lægepraksis er ophørt, uden at ydernumret er blevet overtaget af en anden læge. Vi har ikke selv som region skullet oprette en klinik, så der er god grøde i det for os i øjeblikket.
- Den største årsag er, at vi har fået lægeuddannelsen herop, og vi gør rigtig meget for at introducere dem til den almene lægepraksis. Det kan allerede mærkes, og når vi har fået fyldt vores lægepraksisser op omkring Aalborg, så begynder de at flytte ud. Bare i Thisted-området frygter lægerne, at der ikke er plads til dem alle, siger Lis Mancini.
PLO: Vi skal uddanne for mange læger
Imens man hos regionerne altså glæder sig over have en lægeuddannelse i nærområdet, så er lægernes organisation (PLO) mere kritisk i forhold til fordelingen på uddannelserne. Ifølge PLO skal lægemanglen tilskrives, at der i en lang årrække er blevet uddannet for få læger i almen medicin. Det er dét speciale, som gør, at man kan blive alment praktiserende læge.
... løsningen er, at der skal uddannes lidt for mange praktiserende læger. 10-20 procent mere end hvad vi har brug for. For så giver det sig selv, så skal de nok flytte ud, de unge læger
Jørgen Skadborg, formand, Praktiserende Lægers Organisation (PLO)
- Det er jo en politisk prioritering, at der først og fremmest er blevet uddannet alt for få samtidig med, at der er en stor pukkel med læger, som er i pensionsalderen. I det sidste halvandet årti har man ansat mere end 5000 læger på sygehusene, imens man har skåret antallet af pladser på almen medicin. Det er en fin udvikling på nogle punkter, fordi vi har fået nogle meget kompetente og specialiserede sygehuse, der kan rigtigt mange ting. Men sygehusene er også rykket længere væk fra borgerne, og der har man så glemt, at der skal være praktiserende læger i lokalområderne, siger Jørgen Skadborg, formand for PLO.
Er det ikke også en faktor, at lægerne ikke gider at bo i yderområderne?
- Er man uddannet i en stor by og har fået familie dér, så er man naturligvis mindre tilbøjelig til at flytte ud. Så løsningen er, at der skal uddannes lidt for mange praktiserende læger. 10-20 procent mere end hvad vi har brug for. For så giver det sig selv, så skal de nok flytte ud, de unge læger, siger Jørgen Skadborg.
PLO og Danske Regioner er lige nu i gang med at forhandle en ny overenskomst, hvor også manglen på læger i yderområderne er på dagsordenen.