Organisationer: Landbruget skal ikke længere have magt over millionfonde
Der er opstået strid om den halve milliard offentlige kroner, som 14 landbrugsfonde hvert år uddeler. Rådet for Grøn Omstilling, Forbrugerrådet Tænk, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening mener nemlig ikke, at pengene bruges optimalt, så længe landbruget har flertal i de bestyrelser, der uddeler pengene.
Som det er nu, vinder landbrugets kortsigtede, økonomiske interesser over samfundshensyn som klima, miljø og dyrevelfærd, lyder kritikken. Samtidig peger organisationerne på, at der gennem årene har været flere skandalesager, hvor penge skulle betales tilbage til EU eller er blevet brugt til at finansiere en omstridt rapport om landbrugets konkurrenceevne, hvor data, der talte mod landbrugets interesser, blev nedtonet.
Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer, der er den største modtager af midlerne, kan dog ikke se et problem i fondenes nuværende magtbalance. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger til Avisen Danmark, at han vil tage sagen op.
Landbrug: Landbruget tildeler sig selv alt for mange offentlige millioner og glemmer at tage hensyn til de langsigtede opgaver som klima og miljø. Sådan lyder kritikken fra fire andre parter.
Hvert år uddeler de 14 landbrugsfonde over 500 millioner offentlige kroner i støtte til projekter, som fondenes bestyrelser vælger. Landbrugets organisationer sidder tungt på magten i flere af bestyrelserne, og det er de selvsamme organisationer, der er de største modtagere af fondenes midler.
Men den magtbalance vil Rådet for Grøn Omstilling, Forbrugerrådet Tænk, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening nu gøre op med. De vil blandt andet fjerne landbrugets flertal, sikre uafhængige bestyrelsesformænd og sikre uafhængige fondssekretariater. På den måde kan landbruget ikke længere tildele skattepengene til sig selv, medmindre repræsentanterne for offentligheden siger god for det.
- I dag er det landbruget selv, der sidder på magten i de bestyrelser, der uddeler pengene. Derfor har de incitament til at vælge de projekter, der gavner deres interesser, fremfor projekter, der har blik for større samfundsudfordringer. Nogle projekter ryger, fordi de ikke flugter helt med landbrugets kortsigtede, økonomiske interesser. Projekter, der eksempelvis har et mere langvarigt sigte mod mindre aftryk på klima og miljø, bliver ikke prioriteret højt nok, siger direktør i Rådet for Grøn Omstilling Claus Ekman.
Det nuværende regeringsparti, Socialdemokratiet, har tidligere ytret noget lignende. Tilbage i 2014 udtalte den daværende fødevareminister, Dan Jørgensen (S):
- I den verden, vi lever i i dag, skal miljø, klima og dyrevelfærd tænkes ind i udviklingen af landbruget. Men når landbruget sidder med den afgørende stemme i landbrugsfondene, så er der risiko for, at man holder fast i en gammeldags tilgang til tingene.
Men kort efter, blev der udskrevet valg, og forslaget er ikke taget op siden da.
Favoriserede ansøgere
To år senere i - i 2016 - udtalte Rigsrevisionen kraftig kritik af landbrugets fonde. Rigsrevisionen slog fast, at fondene ikke havde forvaltet i overensstemmelse med forvaltningsretlige regler og principper. Det skyldtes blandt andet, at det ikke var tilstrækkeligt gennemsigtigt, på hvilket grundlag landbrugets fonde uddelte tilskud, og at flere fonde ikke behandlede ansøgerne ens, og at de favoriserede faste tilskudsmodtagere med samme beløb hvert år - i strid med lighedsprincippet.
Baggrunden, for at Rigsrevisionen i et halvt år havde kulegravet fire landbrugsfonde, var, at Rigsrevisionen havde konstateret uregelmæssigheder hos nogle tilskudsmodtagere. Det gjaldt især sagen om fejlbehæftede tilskud til Videncenter for Svineproduktion, som havde fået tilskud fra både EU og landbrugsfondene. Sagen udløste krav om tilbagebetaling af 27 millioner kroner. Derudover havde nogle af fondenes bestyrelsesmedlemmer flere gange kritiseret fondenes forvaltning.
På trods af den voldsomme kritik i 2016 er fondene stadig organiseret på en måde, hvor landbruget og de store landbrugsorganisationer sidder tungt på magten. Ifølge de fire andre organisationer øger fondenes tætte forbindelser til landbrugets store interesseorganisationer ”risikoen for falske lodder i forvaltningen af midlerne”.
- Pengene er alles
Forbrugerrådet Tænk har selv plads i flere af bestyrelserne, men alligevel mener forbrugerorganisationen ikke, at fondene er demokratiske nok.
- Netop fordi det er offentlige midler og vores alle sammens penge, bør politikerne sikre, at der er ligelig repræsentation mellem erhvervet og almene samfundsinteresser. Derfor foreslår vi, at der kommer flere offentlige repræsentanter, og altså fremover også repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse, siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.
Organisationerne kritiserer også fondene for at have for lidt fokus på blandt andet plantebaserede fødevarer og bæredygtighed.
- Vi tror, der kan investeres flere penge i dele af fødevareerhvervet, der ikke investeres meget i nu, som for eksempel plantebaserede fødevarer. Det vil være godt både for forbrugerne, naturen og den grønne omstilling, siger Mads Reinholdt.
L&F afviser kritikken
Landbrug og Fødevarer, L&F, er dog stærkt uenig i behovet for omorganisering af landbrugsfondene.
- Jeg synes, deres forslag er lidt mærkeligt. Vi har en lang historie for, at midlerne fra produktionsafgiftsfondene er gået til udvikling af fødevareproduktionen. Hvis vi måler på det, er vi nogle af de mest bæredygtige producenter i verden. Det har fondene medvirket til, siger Steen Nørgaard Madsen, medlem af formandskabet i L&F og formand for Mejeriforeningen.
Men hvordan er det retfærdigt, at landbruget har flertal i fonde, hvor man kan sidde og uddele penge fra en pulje på en halv milliard offentlige kroner til sig selv?
- Der er forskel på, hvor pengene kommer fra. Nogle kommer via finansloven, andre fra afgifter, som opkræves fra landmandens indtjening. Jeg oplever, at vi uddeler mange penge til universiteter, og ja, Seges (fagligt videns- og innovationshus under L&F, red.) får også midler, fordi de ansøger, men alle med projekter kan søge. Pengene må også være brugt fornuftigt, for ellers havde dansk landbrug ikke været noget nær allerbedst.
Du siger, pengene bruges fornuftigt. Men Rigsrevisionen kom med kraftig kritik i 2016, og der har været flere skandalesager, blandt andre VSP-sagen, hvor der skulle betales store summer tilbage til EU, og CBS-sagen, hvor Bæredygtigt Landbrug fik udfærdiget en omstridt analyse, hvor der manglede armslængde. Hvad siger det om fondenes evne til at bruge midlerne på fornuftig vis?
- Når der sker fejl, skal der naturligvis rettes op på det. Det er, så vidt jeg ved, også sket. Det ændrer ikke på, at fondene har været med til sørge for, at vi er blandt de mest bæredygtige og CO2-effektive. Det synes jeg også, man skal hæfte sig ved.
Hvor kommer pengene fra?
Der er i alt 14 landbrugsfonde bestående af Promilleafgiftsfonden for landbrug, Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget, Fonden for økologisk landbrug og 11 sektorbaserede produktionsafgiftsfonde.
Promilleafgiftsfondene tildeles midler gennem en bevilling på finansloven, hvor afgifter på pesticider overføres til fondene. En del af disse midler går videre til produktionsafgiftsfondene, der derudover tilføres midler gennem opkrævning af produktionsafgifter, for eksempel afgift per slaget dyr eller liter mælk.
Fondenes midler anvendes blandt andet til at opnå støtte fra EU-puljer og danske forskningsprogrammer, fordi de fungerer som den nødvendige medfinansiering.
Afgifterne fra landbruget har fået landbruget til at mene, at det er landbrugets egne penge. Men nogle af pengene, især til Fonden for økologisk landbrug, kommer direkte fra statskassen gennem en særbevilling.
Derudover er der trods afgifterne stadig tale om offentlige midler, og Rådet for Grøn Omstilling, Forbrugerrådet Tænk, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening mener derfor, at der bør kunne stilles krav om samfundsorientering.
Steen Nørgaard Madsen afviser også de fire andre organisationers bekymring for ”falske lodder”.
- Jeg oplever ikke falske lodder i noget som helst. Jeg oplever en bred vifte af kompetencer, og at vi orienterer os rigtig bredt og fornuftigt. Det ville være dumt andet. Når pengene er trukket fra min indtjening, kan jeg lige så godt forsøge at bidrage til, at vi får det bedst mulige ud af dem.
Minister vil se på sagen
Trods landbrugets afvisning af problemer med sammenblanding af kasketter, når midlerne fra fondene uddeles, håber de fire andre organisationer, at Folketingets partier nu vil gøre op med den skæve magtfordeling i fondene.
- Nu er det ved at være tid til at gøre noget. Vi opfordrer politikerne meget kraftigt til at tage vores forslag med. Det er en helt oplagt lavthængende frugt, når vi skal reducere vores klimaaftryk, siger Mads Reinholdt fra Forbrugerrådet Tænk.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger til Avisen Danmark, at han vil lytte til organisationernes kritik og overveje deres forslag.
- Når der bliver rejst en kritik, tager vi det alvorligt og kigger på det. Det er oplagt at få vendt, hvad vi gør med fondene fremadrettet. Jeg har brug for at sætte mig mere ind i det. Jeg har et ønske om, at fondene fungerer fornuftigt afbalanceret og demokratisk, og at der også er en grøn balance. Jeg tager det gerne op med de andre partier for at se, om vi kan finde en løsning, siger ministeren.
Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn OmstillingI dag er det landbruget selv, der sidder på magten i de bestyrelser, der uddeler pengene. Derfor har de incitament til at vælge de projekter, der gavner deres interesser, fremfor projekter, der har blik for større samfundsudfordringer.