I næste uge åbner Danmark mere end ventet
Genåbningen af landet fremrykkes på flere punkter, så allerede fra onsdag 21. april er det igen muligt at spise på restaurant - det kræver dog bordbestilling og coronapas, hvis man vil spise under tag.
Det bliver også muligt at tage en tur på fodboldstadion eller at være sammen med flere end hidtil uden at bryde forsamlingsforbuddet.
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om genåbning. Alle Folketingets partier er med, på nær Nye Borgerlige.
- Vi laver en større genåbning end planlagt, fordi der er rum til det. Smitten er under kontrol medlave indlæggelsestal, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Forsamlingsloftet hæves fra fem til 10 personer indendørs og fra 10 til 50 udendørs.
Coronapas bliver ikke et krav for udeservering. Og skoler og ungdomsuddannelser åbnes mere, så flere afgangselever kan slippe væk fra hjemmecomputeren - undtagen i hovedstaden, hvor der er mere smitte.
Genåbning: Hvis man er typen, der holder af et solidt måltid på favoritrestauranten, en tur på fodboldstadion eller generelt kan lide at være sammen med flere mennesker i sociale sammenhænge, er der noget at se frem til.
Genåbningen af landet fremrykkes nemlig på flere punkter, og fra onsdag i næste uge, 21. april, er det igen muligt at få disse oplevelser.
Fra artiklenEt bredt politisk flertal har indgået en aftale, der byder på en større genåbning end ventet. Alle Folketingets partier er med i aftalen på nær Nye Borgerlige.
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale, der byder på en større genåbning end ventet. Alle Folketingets partier er med i aftalen på nær Nye Borgerlige.
- Vi står i en gunstig position i Danmark. Vi laver en større genåbning end planlagt, fordi der er rum til det. Smitten er under kontrol med lave indlæggelsestal, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, er enig i, at coronasituationen i Danmark giver plads til mere genåbning.
- Hvis man ser på, hvor stor kapacitetsmuligheden er i sundhedsvæsnet, vaccination og faldet i hvor mange der mister livet i Danmark med coronavirus, er der i hvert fald god plads til flere aktiviteter.
- Så derfor giver det ganske god mening at åbne mere for de samfundsfunktioner, som vi alle sammen er afhængige af og glæder os til, siger han.
Bordbestilling og coronapas
Konkret betyder aftalen, at det 21. april bliver muligt at gå på restaurant indendørs i stedet for 6. maj som hidtil planlagt. Det samme er tilfældet for værtshuse og barer. Det kræver dog bordbestilling og coronapas.
Samtidig hæves forsamlingsloftet fra fem til 10 personer indendørs og fra 10 til 50 personer udendørs. Coronapas bliver alligevel ikke et krav for udeservering.
Flere af lempelserne har været på Venstres ønskeseddel. Formand Jakob Ellemann-Jensen peger på, at der er langt færre indlagte end de 870, der i februar blev nævnt af Statens Serum Institut som et muligt scenarie i midten af april.
- Det betyder også, at vi må tage bestik af det og åbne mere. Det har vi gjort, siger han.
Ris og ros fra erhvervslivet
I erhvervslivet får aftalen både ris og ros.
Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, kalder det "yderst glædeligt", at genåbningen bliver fremrykket.
Men det er fortsat uvist, om arrangementer med tusindvis af deltagere som eksempelvis sommerens musikfestivaler bliver tvunget til at aflyse, ligesom det skete sidste år.
- Det understreger vigtigheden i, at det ikke må gå for stærkt med at udfase kompensationspakkerne. Så længe driften er påvirket af restriktioner, så skal der være kompensation, siger Brian Mikkelsen.
Også på skoler og ungdomsuddannelser åbnes der mere, så flere afgangselever kan slippe væk fra hjemmeskærmen - undtagen i hovedstaden hvor der er mere smitte.
Næste uge vil partierne desuden revurdere den model, der er lavet for automatiske nedlukninger af blandt andet skoler i kommuner eller sogne med smittetal over en vis grænse.
I Enhedslisten er politisk ordfører Mai Villadsen en smule forbeholden. Partiet mener, at genåbningen går "til kanten".
- Heldigvis har vi det redskab, at vi mødes igen om to uger, så vi kan følge med i, hvordan smitten udvikler sig, siger hun.
Det mangler vi svar på i genåbningsplan
Forsamlingsloftet udfases, men der er ikke fastsat regler om større arrangementer i løbet af sommeren. I begyndelsen af næste uge vil en ekspertgruppe komme med sine anbefalinger. Det kan få betydning for, om sommerens festivaler kan holdes.
Partierne skal også finde ud af, hvordan lokale nedlukninger skal håndteres. I næste uge skal de revurdere den model, der er lavet for automatiske nedlukninger af blandt andet skoler i kommuner eller sogne med smittetal over en vis grænse.
En række coronaretningslinjer for de enkelte dele af genåbningen skal drøftes med de såkaldte sektorpartnere, så de er klar inden 21. april.