Ny undersøgelse: Vi hungrer efter at komme ud at spise igen
Forårssolen skinner, og vi kan se frem til, at første skridt i den store genåbning bliver taget 6. april, når frisører og andre liberale erhverv igen får lov at åbne.
Spørger man danskerne, hvad de ser allermest frem til ved den kommende genåbning, så er det ønsket om at komme ud at spise, der står øverst på listen for flertallet.
Ja, faktisk er vi tilsyneladende mere ivrige efter at drikke kaffe på fortovscaféerne og spise fine middage på restauranterne, end vi er efter se vores familie og venner, som tikker ind på en andenplads på gensynsglæde-listen.
Tallene kommer fra en ny spørgeundersøgelse, som Arla Pro, der leverer mejeriprodukter til de danske restaurationer, har lavet.
På en tredjeplads er det glæden ved at kunne krydse grænsen til andre lande igen og først på en sjetteplads, er det den fysiske arbejdsplads der ses frem til, når landet åbner fuldt ud efter den lange nedlukning
Genåbning: 6. april tager Danmark første skridt i genåbningsplanen, når frisører og andre liberale erhverv får lov at åbne. Senere i planen genåbner caféer, restauranter, spillesteder og biografer.
Og spørger man danskerne, hvad de ser allermest frem til ved den forestående genåbning, så er det muligheden for igen at kunne tage ud at spise.
Kirsten Munch, politisk direktør i HorestaDet, restauranterne har allermest brug for lige nu, er, at deres gæster kommer tilbage. Derfor er vi glade for, at savnet er gensidigt. Og så kan danskerne passende slå to fluer med ét smæk ved at invitere familie og venner, der er på analysens andenplads, med ud at spise.
Det viser en spørgeundersøgelse, som Arla Pro, der leverer mejeriprodukter til de danske restaurationer, har fået lavet af Eniro.
Her har 55 procent af de adspurgte svaret, at de glæder sig mest til at gå på restaurant eller café igen, når samfundet genåbner efter nedlukningen.
Næstflest har svaret, at de ser frem til at besøge deres familie og venner igen. Herefter er flest interesserede i at komme ud at rejse, når det bliver muligt.
Et kæmpestort ønske
- Jeg tror godt, at vi på denne her baggrund kan sige, at selv om der kan være udfordringer med coronapas og begrænsning af pladser, har danskerne i hvert fald et kæmpestort ønske om at komme ud at nyde mad på caféer og restauranter meget snart. Restriktioner eller ej, siger Jesper Vanghøj, der er marketingsansvarlig for Arla Pro.
Også i Horesta, den danske brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, er man begejstret for det signal, undersøgelsen sender om danskernes trang til igen at få serveret mad og drikke ude i byen.
- Det, restauranterne har allermest brug for lige nu, er, at deres gæster kommer tilbage. Igennem mere end et år har restauranterne været helt eller delvist nedlukkede, og de tripper for igen at servere fantastiske oplevelser. Derfor er vi glade for, at undersøgelsen viser, at savnet er gensidigt. Og så kan danskerne passende slå to fluer med ét smæk ved at invitere familie og venner, der er på analysens andenplads, med ud at spise, siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i Horesta.
Hvad ser danskerne frem til?
Eniro har gennem Epinions Danmarkspanel online spurgt 2000 danskere i alderen 18-65 år om deres forventninger til genåbningen og deres holdning til restaurantbesøg.
De er blandt andet blevet spurgt: Hvad glæder du dig mest til, når samfundet igen bliver åbnet fuldt op efter nedlukningen? Her fik de mulighed for at give tre svar. Undersøgelsen er foretaget i perioden 5. marts til 19 marts 2021:
- At tage på restaurant og café: 55 procent
- At besøge familie og venner igen: 51 procent
- At tage ud at rejse: 44 procent
- At tage til kulturarrangementer som koncerter, sport eller teater: 34 procent
- At dyrke sport i fitnesscentre eller i foreninger: 25 procent
- At komme fysisk på arbejde igen: 25 procent
- At gå på bar eller diskotek: 11 procent
- Andet: 8 procent
Ikke uden forbehold
Selv om rigtig mange danskere altså ser frem til igen at få serveret frokosten ude i byen, er der også flere, der har forbehold ved at skulle tilbage
I undersøgelsen har man også spurgt, hvad der skal til for, at danskerne føler sig trygge ved at gå ud at spise på en restaurant, når restauranterne åbner igen efter nedlukningen.
Her svarer næsten halvdelen, at de gerne vil ud at spise, uanset hvilke smitteforebyggende tiltag, det foregår under.
For 16 procent af de adspurgte er gensynet med spisestederne betinget af, at der indføres yderligere krav, end der før har været. Derudover har 14 procent af de adspurgte først lyst til at gå ud at spise, når alle, der vil vaccineres, er blevet det.
12 procent vil vente helt med at spise på restaurant eller café, til vi er tilbage til en helt normal hverdag.
Da restauranterne og caféerne åbnede efter nedlukningen i 2020, var det til arealkrav på to kvadratmeter per siddende gæst og fire kvadratmeter per stående gæst.
Hvilke retningslinjer, der gælder, når restauranter og caféer får lov at genåbne for udeservering 21. april, er endnu ikke fastlagt. Det fremgår af rammeaftalen for genåbningen, at der i alle genåbningsfaser vil gælde relevante smitteforebyggende tiltag.