Allan Spangsberg Hansen alsha@jfmedier.dk og Mathias Overgaard maove@jfmedier.dk
De er rasende langs kajen i den nordvestjyske by Thyborøn. Rasende på Fiskeristyrelsen, som har genoptaget massevis af gamle sager, hvor fiskerne ellers allerede er blevet straffet én gang.
- Min retssikkerhed lider et knæk. Man skal ikke kunne dømmes med tilbagevirkende kraft. Skal jeg virkelig kunne dømmes en gang til for noget, hvor jeg allerede har udstået en straf?, siger den 42-årige fisker Hans Jørgen Jensen fra Thyborøn.
Han fik blev i 2018 dømt for at have løjet om, hvor han havde fanget sine fisk. Ifølge ham selv fangede han fiskene i Nordsøen, men Fiskeristyrelsen mente han havde fanget dem i Skagerrak. Sagen endte i retten, og den nordvestjyske fisker blev kendt skyldig og måtte betale en bøde på 167.000 kroner.
Fiskeristyrelsen har altså alligevel valgt, at gennemgå sagen engang til, for at undersøge om sagen var så alvorlig, at der også skulle følge en ny straf med.
Og han er langt fra den eneste. Avisen Danmark kunne i går afsløre, hvordan 69 fiskefartøjer har lavet så alvorlige brud på reglerne, at de med tiden i værste fald kan miste retten til at få EU-støtte og i sidste ende kan miste retten til at fiske.
Fiskerne har blandt andet fisket i fredede naturområder, er flygtet fra fiskerikontrollen eller har løjet om, hvor de har fanget deres fisk.
Mange af sagerne var reelt afsluttet, men er altså blevet taget op igen.
Årsagen skal findes i, at Rigsrevisionen i 2018 kritiserede Fiskeristyrelsen, for at lade fiskerne slippe for let af sted med grove og gentagne lovovertrædelser.
Derfor er sagerne blevet hevet frem fra gemmerne, for at sikre, at fiskerne ikke er sluppet for let. Og det har skabt store frustrationer på havnen i Thyborøn.
Folk kommer op på mit kontor. Fuldstændig tomme i blikket. De kan ikke mere ovenpå de her pointsager, rigide gennemgange og brexit-forhandlinger, siger den lokale fiskeriformand, Alfred Fisker Hansen.
lørdag 10. apr. 2021 kl. 17:31
Allan Spangsberg Hansen alsha@jfmedier.dk og Mathias Overgaard maove@jfmedier.dk
Fiskere er rasende over, at myndighederne igen har taget fat i et hav af sager, hvor fiskerne allerede er straffet for at have begået grove lovovertrædelser. Avisen Danmark er taget til en af landets største fiskerihavne i Thyborøn for at tale med nogle af de fiskere, der risikerer store tilbagebetalingskrav, bøder og forbud med fiskeri for at have lavet alvorlige lovbrud.
Genoptaget: Snakken gik allerede. Hans Jørgen Jensen havde hørt rygterne på havnen i Thyborøn. Myndighederne - mere præcist Fiskeristyrelsen - var gået i gang med at rive op i en lang række ubehagelige møgsager, som fiskerne troede for længst var afsluttet.
Den 42-årige vestjyske fisker var ellers endelig lykkedes med at glemme den betændte sag, som havde gjort ham så frustreret, at han et par år forinden havde hevet myndighederne i retten. Og selvom han vidste, at der var en risiko for, at de nu ville rive op i de efterhånden helede sår, kunne han ikke skjule sin forbløffelse, da han sidste år modtog et nyt brev, der endnu engang pustede liv i sagen. Fiskeristyrelsen ville igen gennemgå den sag, han allerede én gang var var dømt i for at undersøge, om han skulle have en yderligere straf.
- Dén dag kan jeg tydeligt huske. For jeg blev faktisk ret deprimeret, fortæller han.
Han rutter ikke med ordene, Hans Jørgen Jensen. Slet ikke med følelserne. Men frustreret er han sådan set stadigvæk, da Avisen Danmark interviewer ham på hans nybyggede trawler Nanna Cecilie på havnen i Thyborøn. Efter grundige overvejelser og frygt for at blive hængt ud som forbryder, har han alligevel valgt at fortælle historien om, hvordan han er blevet en del af en statistik over en lang række fiskere, der er blevet kendt skyldige i at lave alvorlige lovovertrædelser. Og hvorfor han synes, det er så uretfærdigt, at fiskerne nu får den straf, de ifølge reglerne hele tiden har fortjent.
Avisen Danmark kunne i går afsløre, hvordan 69 fiskefartøjer har lavet så alvorlige brud på reglerne, at de med tiden i værste fald kan miste retten til at få EU-støtte og i sidste ende kan miste retten til at fiske: Fiskerne har blandt andet fisket i fredede naturområder, er flygtet fra fiskerikontrollen eller har løjet om, hvor de har fanget deres fisk.
En af dem er Hans Jørgen Jensen, som sent kommer til at glemme en efterårsdag for omkring fem år siden.
I en anden sag om kriminalitet i fiskeri, nemlig Danmarkshistoriens største, sidder kvotekongen Henning Kjeldsen lige nu på anklagebænken i Retten i Holstebro. Hør en podcast om ham her:/em>
Skrivebordsindicier
Det var efter nogle dage på havet i oktober 2016, at han for første gang kom på kant med myndighederne. Han var skipper på en trawler, der holdt til i den nordjyske havneby Hanstholm, da han fik et brev fra fiskerimyndighederne med en for ham chokerende besked: De mange torsk, trawleren havde hevet med på land, kunne umuligt have været blevet fanget i Nordsøen, som der ellers var blevet noteret i skibets logbog. Han måtte i stedet have hevet fiskene ombord fra Skagerrak. Alt andet var simpelthen umuligt. Hans Jørgen Hansen havde med andre ord altså løjet om. hvor han havde fanget sine fisk. Og han ville kunne se frem til en klækkelig bøde.
- Jeg har for fanden fisket i 20 år. Det er nogle indicier, som nogen ved et skrivebord kommer med, fortæller Hans Jørgen Jensen.
Han afviste anklagerne og gik i stedet i retten for at bevise sin uskyld. Uden held. I sensommeren 2018 gav retten i Holstebro Fiskeristyrelsen ret. Hans Jørgen Hansen måtte have løjet om sin fangst. Han blev tildelt en bøde på knap 170.000 kroner, og gevinsten fra fiskeriet blev konfiskeret.
Jeg har for fanden fisket i 20 år. Det er nogle indicier, som nogen ved et skrivebord kommer med.
Hans Jørgen Jensen, fisker fra Thyborøn
- Jeg er stadig ikke enig i den dom. Men jeg tænkte, at nu må vi lægge låg på den sag og komme videre derfra, fortæller han.
Han besluttede sig for at ryste sagen af sig og gik i stedet i gang med at investere massivt i fiskeriet. De næste år gik han fra at være skipper til at være medejer af to trawlere. Forretningen gik strygende, og han havde glemt alt om beskyldningerne fra fiskerimyndighederne. Lige indtil det nye brev fra Fiskeristyrelsen dukkede op i hans E-boks en forårsdag sidste år og fik sagen til at rulle igen. Knap to år efter, at sagen ellers var afsluttet i retten. Det var hér, at Hans Jørgen Hansen for alvor blev frustreret.
Skandaler ripper op i gamle sager
Årsagen til at sagen igen blev taget op, skal findes langt væk fra kajen i Thyborøn. Et par år forinden, var Fiskeristyrelsen blevet ramt af flere skandaler, som vakte genklang langt ind i magtens korridorer på Christiansborg.
To rapporter fra Rigsrevisionen rejste en sønderlemmende kritik af styrelsen: Der blev slet ikke holdt godt nok øje med, om fiskerne overholdt reglerne. Rigsrevisionen opremsede det ene kritikpunkt efter det andet, ledende medarbejdere i Fiskeristyrelsen blev forflyttet og en minister måtte lide det nederlag at få frataget ansvaret for fiskeriet.
Især et af kritikpunkterne i rapporterne skal vise sig at få stor betydning for Hans Jørgen Jensen og en række andre fiskere på havnen i Thyborøn: Danmark havde stik imod EU-reglerne ikke tildelt fiskere strafpoint, når de lavede alvorlige eller gentagne overtrædelser af de danske fiskeriregler. Strafpoint, der potentielt kan udelukke fiskere fra at søge EU-støtte og give dem karantæne fra fiskeriet i det europæiske farvand. Pointsystemet skal sikre, at folk uden rent mel i posen ikke får del i støttekroner.
Styrelsen måtte krybe til korset, og gik straks i gang med at gennemgå en lang række fiskeres ulovligheder for at se, om de også skulle have været tildelt strafpoint. Om de havde modtaget støttekroner, de slet ikke var berettiget til eller måske potentielt skulle have haft karantæne fra fiskeriet.
69 fiskerfartøjer har begået så alvorlige eller grove overtrædelser, at de skulle have haft strafpoint, kunne Avisen Danmark så afsløre i går. Heriblandt Hans Jørgen Jensen.
Skal jeg dømmes en gang til?
Den nordvestjyske fisker blev derfor i den grad urolig, da han sidste år modtog beskeden fra Fiskeristyrelsen om, at hans gamle sag kunne medføre en ny straf. Siden han tabte retssagen mod Fiskeristyrelsen, havde han dels investeret i et fartøj, der var beklædt med en klækkelig sum EU-støtte, og han havde også fået støttekroner til nybyggeriet af sin 28 meter lange trawler Nanna Cecilie.
Min retssikkerhed lider et knæk. Man skal ikke kunne dømmes med tilbagevirkende kraft. Skal jeg virkelig kunne dømmes en gang til for noget, hvor jeg allerede har udstået en straf?
Hans Jørgen Jensen, fisker fra Thyborøn
Fiskeristyrelsen så med så stor alvor på, at han skulle have løjet om sin fangst, at de ville tildele ham så mange point, at han for længst havde overskredet grænsen for, hvornår man skal betale EU-støttekroner tilbage. Dermed risikerede han at skulle betale i omegnen af to-tre millioner kroner tilbage. Og der ville ikke være lang vej til, at han ville blive idømt en karantæne; som ville tvinge ham til at blive på land i to måneder.
- Min retssikkerhed lider et knæk. Man skal ikke kunne dømmes med tilbagevirkende kraft. Skal jeg virkelig kunne dømmes en gang til for noget, hvor jeg allerede har udstået en straf?
Den lidt lave stemmeføring og underspillet nordjyske facon ændrer sig nu. Frustrationerne bliver mere udtalte, og ordene falder prompte. Man er ikke længere i tvivl om, hvor træt Hans Jørgen Jensen er af Fiskeristyrelsens ageren. Men han er ikke den eneste på havnen, der har et mildest talt anstrengt forhold til de danske fiskerimyndigheder.
For meget vind gør, at man denne torsdag morgen kan få et overblik over Thyborøns samlede flåde. Et imponerende syn, som bakkes op af de tørre tal. I 2019 landede de lokale fiskere mere end 240.000 ton fisk til en værdi af mere end 700 millioner kroner.
På stribe ligger de store fartøjer langs kajen og en bygning er prydet med et banner med teksten “Fusk DTU - Gi os tobis nu!” DTU er Danmarks Tekniske Universitet, og det er dem der anbefalede, at kvoterne på tobisfisk blev skåret.
Skipper Hjalmar Kristensen – en midaldrende mand med tilbagetrukket hår, ørering og en massiv guldkæde om halsen – har brugt morgenen på at hjælpe med at male en trawler, som tilhører en af havnens storfiskere. Hjalmar Kristensen er kun hobbyfisker, fortæller han og hjælper derfor kun til, når han ikke har travlt med den tøjforretning, det solarie og de to værtshuse han ejer i den nordjyske fiskerby Hanstholm. Han har også for nylig modtaget en skrivelse fra Fiskeristyrelsen om, at han ikke har fisket i det farvand, som han har oplyst til fiskerikontrollen. Og at han vil blive tildelt strafpoint.
- Men jeg har ikke engang gidet læse det. Det er noget så dorsk, siger han, mens han læner sin velvoksne krop over rælingen på den store fisketrawler.
Han giver ikke meget for Fiskeristyrelsen og afviser, at han eller nogen andre fiskere lyver om, hvor de har fanget deres gange.
- De er så dumme, at man ikke gider lytte til dem, siger han.
Tomme blikke
Det er dog langtfra alle fiskere, der tager lige så let på anklagerne fra Fiskeristyrelsen. Alfred Fisker Hansen er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening og er derfor talsmand for de omkring 300 lokale fiskere. Det er ham, der udtaler sig til medierne, og ham man går til, hvis man skal vide mere om, hvordan brexit og andre storpolitiske sager kommer til at påvirke fiskerne på havnen. Han ejer samtidig en af de store trawlere på havnen, og først og fremmest er han fisker, fastslår han.
- Folk kommer op på mit kontor. Fuldstændig tomme i blikket. De kan ikke mere ovenpå de her pointsager, rigide gennemgange og brexit-forhandlinger, siger fiskeriformanden, der ligesom de øvrige fiskere mener, at det er krænkende for fiskernes retssikkerhed, at de får en ny straf for de gamle forseelser.
Folk kommer op på mit kontor. Fuldstændig tomme i blikket. De kan ikke mere ovenpå de her pointsager, rigide gennemgange og brexit-forhandlinger
Alfred Fisker Hansen, formand for fiskerne i Thyborøn og Thorsminde
- Vi kan falde igennem og lave en fejl. Det straffes man for, og det skal man selvfølgelig også. Men når man har taget sin straf, skal man kunne komme videre. Lige nu kan fiskerne jo ikke vide sig sikre på noget som helst, siger Alfred Fisker Hansen.
Ligesom Fiskeriforeningen og de øvrige fiskere, Avisen Danmark har talt med, forsøger han sig først med en forklaring om, at det er indviklede EU-regler, der gør, at fiskerne begår grove overtrædelser af reglerne. At det handler om, at fiskerne kommer til at lave en tastefejl, og pludselig har de en pointsag på halsen.
Men Avisen Danmark har fået aktindsigt i afgørelserne, og en gennemgang viser, at det ofte langtfra er småfejl, der gør, at fiskerne nu endnu engang bliver straffet for at have snydt på vægten. Mange sager drejer sig om fiskere, der bruger ulovlige fiskeredskaber, fisker i naturfredede områder eller lyver om, hvor de har fanget deres fangst.
Og selv Alfred Fisker Hansen må efter at være blevet præsenteret avisens gennemgang erkende, at det ikke ser godt ud, når der på det, der svarer til mere end hver tiende fiskefartøj, er begået så alvorlige overtrædelser, at det har været nødvendigt for Fiskeristyrelsen at give en ekstra straf.
- Det er da træls. Selvfølgelig er det et træls tal. Men vi er i en ny verden og en ny virkelighed. Det er et problem, men jeg har ikke indtryk af, at der er ret meget af den slags nu her.
Hvordan ved du, at det ikke er så udbredt længere?
- Jeg siger ikke, at jeg ved det. Men jeg ved, at jeg ikke har lavet noget, og jeg har ingen point, siger han.
Stadig usikker
Tilbage på trawleren Nanna Cecilie er Hans Jørgen Jensen stadig bekymret for, hvad pointstraffen kommer til at betyde for hans forretning. Fiskeristyrelsen har fortalt, at hans sag er så gammel, at pointene er udløbet. Men han tør ikke vide sig sikker på noget som helst. Han frygter fortsat, at han skal tilbagebetale de EU-støttekroner, han har modtaget i årene, hvor han ikke vidste, at han havde strafpoint på samvittigheden. Og mener ikke, at han havde foretaget de samme investeringer, hvis han havde vidst, at han kunne miste millionstøtte fra EU.
- Jeg føler ikke, at sagen er afklaret endnu. Ikke med alle de ting, der sker i Fiskeristyrelsen, siger han.
Avisen Danmark har forsøgt at få et interview med Fiskeristyrelsen, for at forholde dem kritikken fra fiskerne i Thyborøn. Ingen har ønsket at stille op til interview, men i en mail skriver styrelsens direktør, Nanna Møller, at hun godt kan forstå fiskernes frustrationer. Samtidig skriver hun, at det har været nødvendigt at gennemgå sagerne igen for at leve op til EU’s fælles fiskeripolitik.