Ja eller nej til atomkraft: - Kulkraft er skyld i et nyt Tjernobyl hver dag
Nu kan du få strøm fra atomkraftværker ud af dine stikkontakter, hvis du ønsker det. Det svenske elhandelsselskab Kärnfull Energi er kommet til Danmark og tilbyder kernekraft-energi til kunderne.
Kernekraft har længe været tabu bare at tale om, og ulykker som Tjernobyl og senest Fukushima i Japan, som for 10 år siden nedsmeltede i forbindelse med jordskælv og en tsunami har ikke gjort det nemmere at se mere fordomsfrit på kernekraft.
Det er en fejl, mener flere forskere. Kernekraft kan tilbyde energi uden CO-2 forurening, og i tilgift byde på forsyningssikkerhed.
Lande som Finland, Estland og Polen er ved at skrue op for reaktorerne, for vil man bekæmpe klimaforandringer og luftforurening, er atomkraft svær at komme udenom, lyder deres vurdering.
Atomkraft: Det svenske elhandelsselskab Kärnfull Energi er kommet til Danmark og tilbyder forbrugerne en vare, der er noget ud over det sædvanlige: atomkraft.
Virksomheden blev stiftet i 2018 som modstykke til de selskaber, der sælger strøm fra vindmøller, vandkraft eller solceller til kunder, der vil være med til at skubbe på den grønne omstilling. Det er da også først og fremmest hensynet til klimaet, der skal være med til at få danske kunder til at sige ja tak til strøm fra kernekraft på den anden side af Øresund, siger Kärnfull Energis landechef i Danmark, Theis Palm, til Berlingske Tidende:
- Vi ser os som en del af en voksende global bevægelse, som især breder sig blandt yngre mennesker, der forsøger at forholde sig rationelt til klimaudfordringerne, i stedet for at ligge under for tidligere tiders tabuer om atomkraft.
Verdens strømforbrug
Vindmøller har stor betydning for Danmark, og på Den Arabiske Halvø, i Kina og i Indien breder solcellerne sig, men de fylder endnu ikke meget i verdens samlede elregnskab.
Ifølge Our World in Data kom klodens elektricitet fra følgende kilder i 2019:
- Kul: 36,7 procent
- Gas: 23,5 procent
- Vandkraft: 15,8 procent
- Kernekraft: 10,4 procent
- Vindkraft: 5,3 procent
- Sol: 5,3 procent
- Andre kilder (geotermi, biomasse m.m.): 2,5 procent
Kärnfull Energi er ikke ene om idéen. 20 etablerede selskaber tilbyder nu også atomstrøm, og tre helt nye selskaber er kommet til i Sverige, der ellers er i færd med at udfase landets kernekraftværker og netop har lukket den sjette af 12 reaktorer.
Helt modsat ser det ud i nabolandet Finland, der snart kan indvie Olkiluoto 3-reaktoren, der ligger ud mod Den Botniske Bugt omkring 240 kilometer nordvest for Helsinki. Når den er oppe at køre, vil den dække 15 procent af finnernes energiforbrug. På den anden side af Finske Bugt i Estland vedtog regeringen sidste år at indføre atomkraft og sætte gang i byggeriet af det første estiske kernekraftværk.
40.000 dør af luftforurening
Endnu større beslutninger er truffet, hvis man følger kysten langs Østersøen og tager til Polen. Langt størstedelen af polakkernes strøm produceres på kulkraftværker, hvilket har gjort Warszawa, Lublin og Krakow til nogle af Europas mest forurenede byer. Flere steder er mængden af partikelforurening 700-900 gange over grænseværdierne, og indbyggerne advares med jævne mellemrum mod udendørs fysisk aktivitet, så de ikke ender i statistikken med de 40.000 medborgere, der hvert år dør som følge af luftforureningen.
Regeringen i Polen har lanceret en plan, der skal føre til, at kulkraftværkerne lukkes senest i 2049, mens den første af seks atomreaktorer åbner i 2033 og supplerer vedvarende energikilder som vind og sol.
- Hele energidagsordenen er oppe i luften i disse år, og i mange lande diskuterer man, hvad man bruger til at levere strøm, og om man skal skifte til andre kilder, siger Jens Hesselbjerg Christensen, som er professor ved Is-, Klima- og Geofysik på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.
Billedet er på ingen måde entydigt i Europa. Ligesom Sverige er Tyskland i gang med at udfase atomkraft som energikilde. Det skete, efter at et jordskælv og en efterfølgende tsunami i 2011 førte til en katastrofe på atomkraftværket Fukushima i Japan. Og så er der lande som Danmark, der aldrig har haft kernekraft - herhjemme vedtog et flertal i Folketinget i 1985 at forbyde opførelse af atomkraftværker.
Ser man på rapporter fra FN's klimapanel og Det Internationale Energiagentur, tyder noget på, at lande som Sverige og Tyskland kan få problemer med at opfylde deres mål for reduktion af CO2-udledning. I stort set alle deres beregninger forudsættes det, at produktionen af energi fra atomkraft i 2050 enten er den samme som nu eller øges markant, hvis det skal lykkes at holde temperaturstigninger som følge af klimaforandringer under to grader.
- Der er ingen tvivl om, at de lande, der har en aktiv energiforsyning med kernekraft, har en god case på klimasiden, eftersom der ikke er noget CO2-udslip fra atomkraftværker. Produktionen kan derfor bruges som en del af deres strategi for at opfylde Paris-aftalen, forklarer Jens Hesselbjerg Christensen, der har været med til at skrive rapporter fra FN's klimapanel.
Enorme mængder kul
Vil man se betydningen af kernekraft i forhold til udledningen af CO2, kan man tage en tur til Frankrig. I 1974 gik franskmændene i gang med en massiv udbygning af landets forsyning af kernekraft, så mere end 70 procent af landets behov for strøm i dag dækkes af atomreaktorer. I perioden 1979 til 1988 mindskedes det franske udslip af CO2 med 2,9 procent om året på trods af økonomisk vækst - en reduktion, som intet andet land i verden har kunnet gøre efter.
- På samme måde fjernede svenskerne stort set CO2 fra elproduktionen, da de indførte atomkraft i 1970'erne og 1980'erne, siger Bent Lauritzen, professor og sektionsleder ved DTU Fysik på Danmarks Tekniske Universitet.
I Sverige dækkes halvdelen af landets behov for elektricitet af vandkraft, og kan en forøgelse dække den mængde, atomkraftværkerne hidtil har produceret, går det ikke ud over klimaet. Problemet opstår, når kernekraft erstattes af fossile brændstoffer, som det til dels er sket i Tyskland.
Man har syd for grænsen investeret milliarder af euro i vind og sol, men de to kilder er ikke styrbare - man kan ikke producere nok strøm, når vinden ikke blæser, eller når det er overskyet, og i de perioder må tyskerne brænde enorme mængder af kul af. Sidste år viste en rapport fra den amerikanske tænketank National Bureau of Economic Research, at øget luftforurening som følge af lukningen af kernekraftværker koster 1100 tyskere livet hvert år.
- Når det gælder klimaforandringer, er vores handlefrihed begrænset, og det er ikke realistisk at komme bort fra de fossile brændsler uden også at bruge atomkraft, siger Bent Lauritzen.
Paddehatteskyer og døde rensdyr
Men hvad med sikkerheden? Har man en vis alder, vil man kunne huske atommarcherne, klistermærkerne med den røde sol, der siger nej tak til atomkraft, og slagordet: "Hvad skal væk? Barsebäck!". Så man TV Avisen eller hørte nyheder i radioen foråret og sommeren 1986, glemmer man ikke historierne om Tjernobyl, radioaktive skyer og samernes døde rensdyr. Og er man yngre, er det blot 10 år siden, Fukushima-katastrofen ryddede forsider.
- Mange i Danmark forbinder kernekraft med paddehatteskyer, men sådan hænger det jo ikke sammen, slår Jens Hesselbjerg Christensen fast.
Frygten har ifølge den amerikanske professor ved Massachusetts Institute of Technology Kerry Emanuel ført til, at især lande i Vesten har forsømt at forske i og udvikle atomkraft på samme måde som i vind og sol, hvilket kunne have gjort teknologien billigere og med bedre løsninger på problemerne med radioaktivt affald.
Til Dagbladet Information peger han på netop Fukushima som eksempel på, hvor meget angst for atomkraft fylder. Mens knap 19.000 døde i jordskælvet og tsunamien, er der indtil videre blot registeret ét dødsfald som følge af nedsmeltningen på værket - en mand, der i 2018 døde af lungekræft forårsaget af radioaktiv påvirkning. Kerry Emanuel medgiver over for avisen, at ulykker sker - og vil ske - men at vi hidtil kun har oplevet én alvorlig af slagsen: Tjernobyl.
- Men kigger man på dødsfald pr. kilowatttime energi, er atomkraft en ekstremt sikker energiform, tilføjer han.
0,07 versus 24,6
Ser man på statistikkerne, er det svært ikke at sammenligne med mennesker, der er bange for at flyve, men ikke har problemer med at sætte sig bag rattet i deres bil. Our World in Data har regnet på tallene og tager udgangspunkt i produktionen af 1 terawatttime energi, hvilket svarer til 27.000 EU-borgeres forbrug på et år.
Beregningerne viser, at kernekraft er skyld i 0,07 dødsfald pr. terawatttime - og her er ulykkerne på Tjernobyl og Fukushima regnet med - mens kul og olie forårsager henholdsvis 24,6 og 18,4.
Således kom det for nylig frem, at 8,7 millioner mennesker døde i 2018 som følge af luftforurening - først og fremmest på grund af afbrænding af træ, kul og olie.
Bent Lauritzen, professor og sektionsleder ved DTU FysikJeg kan sætte tingene lidt på spidsen og sige, at i dag sker der en Tjernobyl-ulykke hver eneste dag som følge af kulfyrede værker.
Alligevel er grønne organisationer med Greenpeace i spidsen modstandere af kernekraft og ønsker udelukkende at satse på vind, sol og vand. Ifølge Bent Lauritzen er det næppe muligt, hvis man lægger vægt på forsyningssikkerhed og befolkningernes helbred. Han peger på, at atomkraftværker er nået langt siden Tjernobyl-katastrofen. Ulykker vil også ske i fremtiden, men som man kan se i Fukushima, behøver tabet af liv ikke blive katastrofalt.
- Jeg kan sætte tingene lidt på spidsen og sige, at i dag sker der en Tjernobyl-ulykke hver eneste dag som følge af kulfyrede værker, siger han.
Han og mange andre forskere understreger, at diskussionen ikke bør handle om kernekraft versus vind, sol og vand. Tværtimod bør teknologierne supplere hinanden, og det skal ske så hurtigt som muligt for at nedbringe udslip af klimagasser.
- Skal vi gøre os forhåbninger om at fjerne de fossile brændsler, skal alle teknologier i spil, ellers kommer vi ikke i mål, siger Bent Lauritzen.