Opgravning af mink i gang og fyldt med lig blæver og stank
Torsdag gik et omfattende gravearbejde i gang. Første opgravning af døde mink blev foretaget i Nørre Felding ved Holstebro. Om en måned sker det samme i Karup, og i midten af juli forventes det, at alle nedgravede mink - efter den kollektive minkaflivning sidste år - er oppe igen og kørt til afbrænding i stedet.
Opgravningen har baggrund i regeringens beslutning i efteråret om, at alle danske minkbesætninger skulle slås ned på grund af coronabaseret smitterisiko. Omkring 15 millioner mink blev aflivet. Det gav i sig selv politisk ballade, og den blev forstærket, da knap en tredjedel af de døde dyr blev gravet ned i stedet for at blive brændt.
Det var omkring 13.000 ton døde mink, som blev lagt i to massegrave på militære områder i Nørre Felding ved Holstebro og i Karup i Midtjylland.
Den beslutning vakte opstandelse hos især lokale beboere og politikere. De blev bange for, at de store mængder nedgravede mink ville gå i opløsning og sive ned og forurene grundvand, vandløb og nærliggende søer.
Da Miljøstyrelsen bekræftede, at der var forureningsrisiko på sigt, blev det besluttet at grave dem op igen og sende dem til forskellige forbrændingssanlæg rundt om i landet.
Det er det, der Kristi Himmelfartsdag blev indledt i Nørre Felding. Her havde fødevareminister Rasmus Prehn budt pressen ind på det ellers lukkede område for at overvære de første opgravninger.
Minkopgravning: Aha, det er sådan en himmelfart lugter.
Fire millioner nedgravede mink fik lov at opleve Kristi himmelfartsdag helt bogstaveligt, da de blev hevet op af massegraven. I hvert fald de første af dem, ved det militære område i Nørre Felding ved Holstebro.
De blev ekspederet videre med lastbiler til den himmel, der venter dem, når de i den kommende tid bliver kremeret på forbrændingsanlæg forskellige steder i landet.
Dagens store spørgsmål var, hvordan konsistensen i massegraven ville være, og hvordan dunsten fra de fire millioner mere eller mindre opløste, men ikke helt opløste, dyrelig, ville præge deres himmelfart.
- Teorien har været, at minkene er omdannet til et stort pløre. Sådan er det ikke. Meget kan identificeres, sagde Rasmus Prehn, da han stod på gravens rand og tog imod til et arrangement kun for pressen.
Indsatslederen fra Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø forklarede, hvad det skulle betyde:
- Man kan se både hoveder, ben og haler på flere af dem, men de fleste af minkene er opløste, sagde han.
Bleer eller kaninfoder
Opløst eller ej. Det lugtede. Eller hørmede. En hørm med karakterfulde noter fra fyldte småbørnsbleer, der har haft et længere sommerophold i en skraldespand med spyfluer og maddiker.
En reporter fra Jyllands-Posten afslørede en særlig ekspertise og definerede lugten anderledes:
- Det lugter lidt som foderstof, sagde hun.
- Hva' er'et, du siger?
- Ja, foderstof til kaniner. Det er noget over i den retning.
Rasmus Prehn (S), fødevareministerJeg troede, det ville være værre, sådan en mur af ram lugt. Jeg synes ikke, det er så slemt. Men næser lugter jo forskelligt
Rasmus Prehn oplevede også at få sit lugteaggregat angrebet:
- Det er ingen rar lugt, sådan lidt toilet eller stald. Men jeg troede, det ville være værre, sådan en mur af ram lugt. Jeg synes ikke, det er så slemt. Men næser lugter jo forskelligt, sagde han.
Det vil al lægefaglig ekspertise vedrørende næser sikkert give ham ret i, og formentlig gælder det også politiske næser. Sådan en nøjedes hans forgænger Mogens Jensen ikke med.
Han blev hældt på porten netop på grund af håndteringen af minksagen, endda inden de døde mink for knap en tredjedels vedkommende, det vil sige omkring 13.000 ton, var blevet gravet ned to steder i landet: Her ved Nørre Felding tæt på Holstebro og i næste måned i Kølvrå ved Karup - begge militære områder.
Fra minister til badedyr
Rasmus Prehn stod rank i sine gummistøvler og forklarede hvor irriterende det var, det, der var sket med de millioner af mink. På den anden side var det også lettelse med denne genopgravning, da den imødekom kritikken og skabte fornyet tryghed hos lokalbefolkningen, der har frygtet forureningsrisikoen, sagde han en hel masse om.
Imens kiggede han ned på Boutrup Sø, der ligger et par hundrede meter fra minkenes næstsidste hvilested. Den bader de lokale i om sommeren.
De har været bange for, at nedsivende minkplæver ville sætte en stopper for det.
Men det bliver der ingen fare for nu, sagde Rasmus Prehn.
- Jeg skal nok selv komme og bade i den til sommer, lovede han.
- Ka' I så komme væk
Den sag, han stod med dér i denne flok og i vrimmelen af kameraer, lugter måske af endnu mere lort, end døde mink gør. En sag, som ministeren og regeringen nok gerne ser bliver lagt i den grav, der nu bliver ledig.
I den sammenhæng var pressebegivenheden en ganske fin talerstol til at få ekspederet en kedelig affære, det ellers kunne være fristende at få tiet ihjel.
Hvad dét angår fik dagen en hektisk begyndelse. Godt nok var hele pressen indbudt, men dårligt nok var den trådt ind på området, inden en gul vest kom farende og udførte myndighedsskældud på niveau med en frivillig trafikkontrollør ved en musikfestival:
- Kan I så komme væk, I er for tæt på, I har ikke noget at gøre her, sagde han og manglede blot at kunne trække blankt med en walkietalkie.
Det er klart. Når man har klokket i det og gravet 13 ton mink ned, som man ikke skulle have gjort, fordi de opløses og kan sive ned gennem jordlagene og forstyrre søer og vandløb, er det lidt af en balancegang, hvor meget der skal stilles til skue.
Kom og se det hele og hør på ministeren. Joh tak. Se meget skulle man så heller ikke se til bundproppen af noget, der er døbt en skandale af dem, der ser en fordel i at kalde den sådan.
Kylet på porten
Nogle af dem, altså politikere med anden observans end regeringens, mødte op. En enkelt klemte sig ind i pressekorpset, men han blev opdaget.
- Ud herfra, lød det straks fra den gule vest.
Han vidste, det var en times tid, der helt usædvanligt var blevet åbnet til at komme ind i nedgravningsområdet. Og han vidste, det kun var for pressen, der godt nok var sur over ikke at kunne se nok. Han vidste i hvert fald, at så var det ikke folketingssalen, der bare var flyttet ud på Lars Tyndskids mark.
Så skulle sådan en politikerkanalje ikke komme anstigende i habit og slips og pæne sko og tro, at han ligner pressefolk. Det skulle han overhovedet ikke. Ut af min butik!
Thomas Danielsen fra Venstres folketingsgruppe blev således kylet på porten af den gule vest, som nok ikke lige tænkte over, at Danielsen måske bare ikke ville lade en glimrende lejlighed til at se på store lastbiler gå fra sig.
Det var trods alt ham, der ytrede bekymring for, at Venstre mistede opbakning fra vestjyske lastvognsmekanikere, da Inge Støjberg blev afsat som næstformand.
Den sidste rejse går til varmen
Men når nu han alligevel var der, ville han godt lige sige et par borgerlige ord om mink og Prehn og regeringen som sådan. Skandale, skandale, skandale, lød bundlinjen i hans budskab, inden han blev hældt ud.
Dog blev han ikke hældt samme vej som de døde blævermink. Men lidt misundelig er han nu nok. Deres sidste rejse foregår i lastbiler. Af sted, ud over land og ind i varmen på diverse forbrændingsanlæg. Æret være deres minde.
Minkene graves op
Omkring fire millioner døde mink er gravet ned på militære områder ved Nørre Felding syd for Holstebro og ved Kølvrå nær Karup. De vejer omtrent 13.300 ton.
Torsdag, fredag og lørdag er prøvedage, hvor der særligt er fokus på afbrændingen af minkligene på 13 forbrændingsanlæg fordelt i hele Danmark. Ingen af de 13 anlæg har erfaring med at brænde blandingen af mink, kalk, jord og salt af.
I slutningen af maj går arbejdet for alvor i gang i Nørre Felding ved Holstebro. Det ventes at tage cirka tre uger at grave alle minkene ved Nørre Felding op, før opgravningen ved Kølvrå kan begynde i midten af juni.
Fødevarestyrelsen forventer, at opgravningen af de døde mink er gennemført i midten af juli.
Jorden under minkene skal også graves op og sendes til deponering for at mindske risiko for forurening. Derefter lægges der ny jord på. Først da bør lugtgenerne i området forsvinde.
Radio4 Morgen sender fra opgravningen i Nørre Felding. De taler blandt andre med Fødevareminister Rasmus Prehn (S). Det og meget mere kan du høre herunder:
Hvordan så det egentlig ud i minkgraven ved Nørre Felding? Og hvorfor betyder det noget? Det taler Radio4 Morgen om med indsatschef i Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø. Du kan høre interviewet her: