Annonce
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, vurderer, at det er nødvendigt at isolerede området nord for Limfjorden, hvis den nye variation af coronvirus skal hindres i at sprede sig. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Virolog efter smitteudbrud blandt mink: Isoler det nordlige Jylland

Kommunerne nord for Limfjorden skal isoleres fra resten af landet, hvis smitten med den særlige coronavirusvariant fra mink skal inddæmmes. Det vurderer virolog og professor fra Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen. Borgmester er skeptisk.

Coroma: Det kræver drastiske tiltag, hvis den nye coronavirusvariant, der er opstået blandt mink i Nordjylland, skal hindres i at sprede sig til resten af landet og verden. Det vurderer virolog og professor fra Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, efter det er kommet frem, at en særlig variation af coronavirus kan bringe effekten af en fremtidig vaccine i fare.

Konkret foreslår han, at det i en periode bør være slut med at rejse til og fra området nord for Limfjorden.

- Jeg vil mene, at det er nødvendigt at isolere området nord for Limfjorden fra resten af landet. Alt andet vil være at lade stalddøren stå åben, så hesten kan slippe ud, siger han og fortsætter:

- Hvis vi kan forsegle området nord for Limfjorden i en periode, indtil alle mink er væk, og vi har fået stoppet smittekæder blandt mennesker, så er jeg fortrøstningsfuld. Men det er klart, at der skal rulles noget ud nu, inden det breder sig mere.


Jeg vil mene, at det er nødvendigt at isolere området nord for Limfjorden fra resten af landet. Alt andet vil være at lade stalddøren stå åben, så hesten kan slippe ud.

Allan Randrup Thomsen, virolog og professor fra Københavns Universitet


Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, vurderer også at det er nødvendigt med markante restriktioner, hvis smitten skal bringes ned.

- Men vi er alle underkastet ret drastiske restriktioner nu, og hvad kan være værre end det, vi oplever lige nu? Så er det udgangsforbud og sådan noget, man skal tage i brug, siger han.

Maks fem kilometer fra hjemmet

Ifølge Allan Randrup Thomsen, er det vigtigste at isolere den berørte zone nord for Limfjorden. Men han vurderer også, at det bør forhindres, at mennesker flytter sig rundt mellem de kommuner, hvor varianten er.

- Folk skal holde sig tæt på deres lokalområde, indtil der ikke er væsentlig smitte tilbage. Det kan man sikre ved for eksempel at sige, at borgere i de berørte kommuner ikke skal flytte sig mere end fem kilometer fra deres bopæl for at få ro på virussen. Det er klart, at jo mere populationen flytter rundt, desto sværere er det at holde styr på infektion og få den ned. Noget af det her kan gå hen og være ret drastisk, men det er vigtigt, vi får taget hånd om det. Ikke af hensyn til virussen her og nu, men af hensyn til fremtidsperspektivet, når vi får vacciner, siger han.

Virologen vurderer også, at borgerne i de berørte områder i langt større omfang bør arbejde hjemmefra. Det kan også komme på tale, at personer der ikke kan arbejde hjemmefra, må holde fri i en periode.

- Det kunne jeg godt forestille mig. Som sagt ved jeg ikke, hvor kraftigt regeringen vil gå til værks. Men det vil give god mening.

- Små børn kan blive i skolen

Til gengæld vurderer Allan Randrup Thomsen ikke, at det vil give mening at bede de mindste børn blive hjemme fra skole.

- Det kan måske også være nødvendigt at lukke skoler, men formentlig kun i en kortere periode. Mindre børn er ikke særlig meget smittespredere. Så man kunne nøjes med at fokusere på de ældre klasser, gymnasier og den slags, og lade de mindre børn op til 5 klasse fortsætte med at gå i skole, siger han.

Virologen vurderer, at man med de konkrete forslag ville kunne slå smitten ned i løbet af tre-fire uger.

- Måske fire for at være på den sikre side, men det må også lade sig styre af de prøver, man tager af mennesker i området.

Udover at teste menneskerne i de berørte områder massivt for den særlige variant af coronavirussen, er det også nødvendigt at teste borgere andre steder i landet.

- Vi skal undersøge meget virus rundt omkring andre steder i landet for at sikre, at varianten ikke har bredt sig eller breder sig væsentligt.

Samtidig bør myndighedernes første prioritet være, at minkene slås ned i områder, hvor den nye virusvariant er tilstede.

- Det man har gjort hidtil er at slå ned i de områder, hvor virus for nyligt er kommet til. Det er rykket op ad i Jylland. Men i denne situation, er det vigtigst at slå mink ned i områder, hvor den her specielle variant findes, siger han.

Borgmester er skeptisk

Borgmestrene i Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Thisted og Læsø kommuner ved endnu ikke, hvad der skal ske, når de rammes af nye restriktioner. Det bliver de først orienteret om i dag.

I Frederikshavn Kommune er borgmester Birgit Hansen (S) skeptisk overfor professor og virolog Allan Randrup Thomsen forslag om at afskære Nordjylland fra resten af Jylland.

- Den med at lukke af ved Limfjorden tror jeg ikke rigtigt på. Der er folk, der krydser for at komme på arbejde og til deres uddannelse, og der er ambulancer, der skal over, siger hun.

- Men på den anden side, hvis myndighederne vurderer, at det er det, der skal til, så retter vi ind. Vi har tillid til, at myndighederne ikke har hovedet under armen, siger hun.

Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune, er skeptisk over for forslag om at afskære store dele af Nordjylland fra resten af Danmark. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018

Borgmesteren fik onsdag aften henvendelser fra borgere om, hvordan de skal reagere. Spørgsmål som hun vil gå videre med.

- Der var en minkavler, der spurgte om hans kone, der er arbejder i hjemmeplejen med syge mennesker, skal blive hjemme. Jeg måtte bare sige, at hun skulle ringe til sin chef i morgen og spørge, siger Birgit Hansen og holder sig klar:

- Vi har indkaldt kriseberedskabet fra morgenstunden, så vi er i klar fra morgenen. Men vi har ikke fået noget at vide om, hvad det er for restriktioner, vi skal underlægges, siger hun.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat: I nok et propagandistisk indlæg her i avisen om dansk landbrugs angiveligt positive rolle i en verden med fortvivlende ødelæggelser af naturgrundlaget for alt levende - giver en række (fortrinsvis unge) venstre-politikere den i rollen som forfulgte uskyldigheder (”Landbrugets fremtid”, 29/8).

Udland

Brexitminister vil gøre op med EU-databeskyttelse

Det er tid til et opgør med de europæiske databeskyttelsesregler, GDPR.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?