Annonce
Alene priserne på grøntsager er steget med fire procent på et år, mens inflationen overordnet har rundet seks procent. Butikkerne melder nu om leverandører, der skruer mere op for priserne, end der er sagligt belæg for. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Erhverv

Virksomheder klynker over inflation - og tjener penge som aldrig før

Er man den skeptiske type, har man nok tænkt tanken: Er der nogen, som lige nu udnytter situationen med stigende priser til at score en nem gevinst?  For hvordan kan den ene virksomhed efter den anden klage over høje omkostninger og alligevel tjene gigantiske overskud?

Alle anerkender, at priser på energi, materialer og arbejdskraft er steget til vejrs, fordi der er mangel på det hele. Vi befinder os i en svær tid, hvor efterdønningerne fra coronapandemien stadig hærger, og nu tilføjer krigen i Ukraine, en europæisk energikrise og stigende renter et helt nyt lag af problemer.

Derfor skal vores varmeregninger vokse, og det er mærkbart dyrere at fylde kurven i supermarkedet.

Et prisløft på 10,0 procent lugter mere af en helgardering, hvor en pæn andel rammer bundlinjen, medmindre krisen udvikler sig endnu værre end forventet.

Men det er alligevel voldsomt, at forbrugerpriserne i april voksede med hele 6,7 procent - den højeste inflation siden 1984.

Derfor rejser spørgsmålet sig, om prisstigningerne alene skyldes høje omkostninger, der samvittighedsfuldt sendes videre til det næste led i kæden - og i sidste ende til de danske forbrugere.

Direktøren for butikskæden Normal, Torben Mouritsen, undrer sig i hvert fald, når en leverandør rask væk hæver prisen på shampoo med præcis 10 procent.

Hvis det var 9,4 eller 10,3 procent, så kunne man tro, at prisstigningen beroede på helt konkrete merudgifter hos en leverandør. Man ville fornemme, at shampoofabrikken havde sat sine bedste folk på opgaven, taget nattetimerne i brug og søgt i øst og vest for at finde enhver lille besparelse, der kunne afbøde de solide prisforhøjelser.

Et prisløft på 10,0 procent lugter mere af en helgardering, hvor en pæn andel rammer bundlinjen, medmindre krisen udvikler sig endnu værre end forventet.

- Der er desværre kommet et mantra om, at alting stiger, og at man alene kan henvise til, hvordan verdenssituationen ser ud lige nu. Men den bider vi altså ikke bare på. Vi møder ofte leverandører, der præsenterer os for prisstigninger, som de ikke kan argumentere sagligt for, siger Torben Mouritsen til Børsen.

Hverken han eller kollegerne i dagligvarebutikkerne vil sætte navne på de leverandører, der afsløres i usaglige prisforhøjelser. Men der er næppe tvivl om, at stemningen er anstrengt, når butikskæder - der indbyrdes slås en blodig kamp om forbrugernes gunst - forhandler priser med leverandørerne.

Også Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Københavns Universitet og ekspert i fødevareøkonomi, ser lige nu, at priserne stiger mere, end de burde, fordi nogen udnytter vores krisebevidsthed.

- Man ser en slags overreaktion, hvor det bruges som en gyldig grund til at hæve priserne lidt ekstra, end man kan berettige med de dyrere råvarer. Vi har set det samme i tidligere kriser på fødevaremarkedet, at man hæver priserne for hurtigt og for meget, mens man er langsom til at sænke dem igen. Det er jo godt købmandskab, kan man sige, men det er også lidt amoralsk, sagde han i denne uge til Avisen Danmark.

Det er her, vi har brug for sund konkurrence. Så drager forbrugerne derhen, hvor vi finder den bedste sammenhæng mellem pris og kvalitet. Pludselig vil der være leverandører, der ikke længere får plads på hylderne i supermarkedet, fordi de misforstod, hvad de havde lært om godt købmandskab.

Men hvad med dagligvarebutikkerne? Det kan være svært at gennemskue, om de også skruer priserne for højt op, selv om de taler varmt og længe om, hvordan de dagligt kæmper for at skåne kunderne mod inflation.

Vi må huske at kaste et blik på deres overskud, når 2022 er overstået. Både Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto, og Coop-koncernen har varslet faldende profitter i år. Til gengæld forventer Rema 1000 fremgang i både omsætning og overskud, forlød det i et helt nyt regnskab i denne uge.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Udland

Advokater vil have jury til at genrejse Depps omdømme

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani