Annonce
Julefrokoster bliver flere steder aflyst, og det bekymrer de virksomheder, der ellers kunne have tjent penge på at servere rødkål og medisterpølser. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Virksomheder bliver bekymrede over talrige aflysninger: Denne gang er der intet sikkerhedsnet

Mens flere europæiske lande lukker ned for at stoppe smittespredning, er der ikke mange restriktioner i Danmark lige nu. Coronapasset er genindført, men ikke nær så mange steder som tidligere. Alligevel er virksomheder bekymrede. Aflysningerne fosser ind på grund af coronafrygt, og det får pengene til at fosse ud af kasserne.

Aflyst: Smittetallene har efterhånden længe været for opadgående. Flere bliver indlagt med coronavirus, og det presser hospitalerne, som flere steder igen må aflyse behandlinger og operationer.

Politikere og myndigheder prædiker om vigtigheden af at tage imod tilbuddet om vacciner, og coronapasset er igen blevet indført flere steder.

Samtidig får vi at vide, at man kun bør PCR-testes, hvis man har været i kontakt med en smittet eller selv oplever symptomer. Kravet om mundbind er væk, butikker er stadig åbne, og på fredag kommer man formentlig mange steder til at gå tæt rundt blandt andre mennesker i tilbudsjagt til Black Friday.

Der er på nuværende tidspunkt ingen udmeldinger om en indskrænket jul med kun små julefrokoster, tidlige lukketider på barer og stillesiddende salmenynneri - i hvert fald ikke fra dem, der sætter retningslinjer og laver restriktioner for hele landet.

Alligevel breder bekymringen sig for coronavirus igen denne vinter. Selvom vi har vacciner, og de fleste har taget imod dem, er det tydeligt, at virussen stadig er her.

Aflyste julefrokoster og frisørtider

Hos brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder SMVdanmark modtager man i øjeblikket mange henvendelser fra bekymrede medlemmer.

- Vi står lidt i et vadested, hvor der er coronapas få steder, men selvom det stadig er muligt at holde julefrokoster eller andet, så begynder folk at aflyse. De aflyser også frisørtiden, selvom frisører ikke er påvirket af coronapas endnu, siger vicedirektør i SMVdanmark Mia Amalie Holstein.

Og aflysningerne bliver flere, hver gang der kommer nye bekymrende udmeldinger fra myndighederne.

Folk tænker, at smitten stiger, og Mette Frederiksen siger, at hun er bekymret, så de må hellere aflyse. Så der er en øjeblikkelig markedsreaktion, og det bekymrer vores medlemmer. Specielt fordi, at denne gang regner regeringen med at holde Danmark i gang, så der er ingen kompensation eller sikkerhedsnet.

Mia Amalie Holstein, vicedirektør hos SMVdanmark

En uge efter, at landets sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for første gang dette efterår igen begyndte at sige, at han var bekymret for den stigende smitte, spurgte brancheorganisationen sine medlemmer, der arbejder med events, om hvordan de oplevede situationen. Allerede en uge efter ministerens udtalelse havde mere end hver tredje virksomhed i eventgruppen oplevet aflysninger.

- Folk tænker, at smitten stiger, og Mette Frederiksen siger, at hun er bekymret, så de må hellere aflyse. Så der er en øjeblikkelig markedsreaktion, og det bekymrer vores medlemmer. Specielt fordi, at denne gang regner regeringen med at holde Danmark i gang, så der er ingen kompensation eller sikkerhedsnet. Så selvom politikerne ikke regner med, at der vil ske en reaktion, så oplever vores medlemmer øjeblikkelige aflysninger, siger Mia Amalie Holstein.

Der skal ikke meget modstand til at ramme mange af virksomhederne hårdt på økonomien. Sparepengene er brugt efter en lang og hård periode med nedlukninger og mindre aktivitet. Ifølge vicedirektør Mia Amalie Holstein er virksomhederne generelt dybt bekymrede over, hvilken fremtid man kigger ind i.

Fornuftige aflysninger

Mens virksomhederne kæmper, kan Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, dog godt se fornuften i aflysningerne for forsigtighedens skyld.

- Jeg synes, det er meget logisk, at man gør det. Det er et virkemiddel, man har og kan tage i brug. Specielt giver det mening nu, hvor smitten stiger, siger professoren.

Et andet virkemiddel, som virksomhederne måske snart får lovgrundlag til igen at tage i brug, er krav om coronapas fra virksomhedernes medarbejdere. Også brugen af passet på arbejdspladserne kalder han fornuftigt.

Men spørger man Hans Jørn Kolmos, om det er tid til yderligere restriktioner fra myndighederne, er svaret nej. Det er fint, at virksomhederne selv kan tage egne forholdsregler, men som tingene er nu, er der ingen grund til at indføre flere nationale tiltag på nuværende tidspunkt, mener han. Det kan dog blive nødvendigt på et senere tidspunkt, hvis eksempelvis coronapasset ikke viser sig at få den ønskede effekt på antallet af smittede og indlagte.

Savner svar

Tilbage i brancheorganisationen savner man svar fra oven.

Virksomhederne spørger om, hvad man kan forvente, der kommer til at ske. De vil gerne kunne planlægge efter det.

- Vi kan ikke gøre andet end at kigge på erfaringerne fra sidste år. Vi regner med, at der kommer flere restriktioner. Vi gør det bedste, vi kan for at hjælpe vores medlemmer til, at de kommer bedst muligt igennem det hele, siger Mia Amalie Holstein.

Men for at kunne gøre det, mangler de svar.

- Hvad er det næste skridt? Hvad er det næste, I gør og lukker ned? spørger vicedirektøren.

Uvisheden er noget af det værste. Det skaber uro. Sammen med aflysningerne, der koster massevis af penge, som virksomhederne ikke kan få igen. For de er jo ikke lukket ned.

Tirsdag i Radio4 Morgen var de aflyste julefrokoster på programmet. Her talte de blandt andet med Søren E. B. Johansen, der ejer eventstedet Savværket i Højbjerg. Han frygter at gå en kneben jul i møde, da virksomheder ringer ind med aflysninger, fordi de ikke kan forvente coronapakker i år. Lyt med her. 

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

En uge efter Martin Jensen-koncert er ti Omikron-tilfælde fundet

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre