Annonce
Læserbrev

Vi er alle i samme balje

Debat: Hvad har opvaskebaljer med klimaforandringer at gøre? En hel masse, vil jeg mene. Og de, der en enkelt gang har prøvet at vaske op på gammeldags manér, ved, hvad jeg taler om.
Man tager glassene først, derefter bestikket, så kopperne, tallerkenerne osv. indtil vandet er så grumset og beskidt, at man er nødt til at hælde det ud og begynde forfra ved at hælde nyt, rent vand i baljen.

For ja, man kan ikke blive ved med at putte fedt, sovs og andre efterladenskaber i vandet og forvente at det stadig er rent og purt som Vorherre skabte det.

Det kan vi heller ikke med skaberværket. Også naturen når en smertegrænse på et tidspunkt, hvor vi bliver nødt til at gøre noget.

Vi kan ikke skrifte luften, vandet og jorden ud og starte på en frisk. Men vi kan standse op, stoppe med at udlede alverdens giftstoffer og så håbe på, at naturen til en vis grad kan reparere sig selv.

Man kan ikke blive ved med at putte fedt, sovs og andre efterladenskaber i vandet og forvente at det stadig er rent og purt som Vorherre skabte det

Ifølge FN er afbrænding af fossile brændstoffer som kul, olie og gas de seneste 100 år årsag til de voldsomme klimaændringer, vi oplever i dag. Som resultat er Jorden nu omkring 1,1°C varmere, end den var i slutningen af 1800-tallet. Det seneste årti er det varmeste nogensinde.

Hvis vi begrænser den globale temperaturstigning til højst 1,5°C kan vi måske undgå de værste klimapåvirkninger og opretholde et beboeligt klima, ifølge en FN-rapport. Problemet er blot, at vi fortsætter med at udlede CO2, og bliver vi ved med det, vil de globale temperaturer øges med op til 4,4°C ved næste århundredskifte.

Vi må altså gøre noget.

Al snak om klimatilpasning kan lyde fjernt og uvedkommende. Men opvaskebaljen taler sit tydelige sprog. Vi kan ikke blive ved med at hælde skidt og snavs ud i atmosfæren. Vi må stoppe med at forurene drikkevandet med pesticider. Vi må alle give vores liv et klimaeftersyn.

Jeg er selv holdt op med at spise kød. Vores hjem består mest af genbrug. Men jeg kan gøre det meget bedre. Skifte bilen til en elbil. Tjekke at jeg bruger mere vindenergi til varmen i huset.

Vi er nemlig alle i samme båd. Eller balje, om du vil. Og dér er det efterhånden ikke rart at opholde sig.

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark