Annonce
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har opbakning fra et flertal i epidemiudvalget til at indføre nye coronarestriktioner, som blandt andet betyder et comeback til mundbindet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Vejen er banet for mundbind: Politisk flertal for nye restriktioner

Et flertal i epidemiudvalget er klar til at bakke regeringen op i at indføre blandt andet mundbindskrav. Men flere partier kræver samtidig, at der øjeblikkeligt findes løsninger på manglen på hænder på de pressede sygehuse. Restriktioner må ikke blive den nye normal, lyder det fra ordførere.

Corona: Vejen er banet for, at regeringen kan indføre mundsbindskrav og forkorte levetiden for et gyldigt coronapas ved test.

Et flertal i folketingets epidemiudvalg er således klar til at give regeringen grønt lys til at indføre nye restriktioner for at bremse stigende smittetal.

Det viser Avisen Danmarks rundringning til en række partiers sundhedsordførere.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede planerne om nye restriktioner på et pressemøde onsdag, men før de kan føres ud i livet, kræver det grønt lys fra et flertal i epidemiudvalget torsdag.

Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Konservative oplyser til Avisen Danmark, at de vil give grønt lys til de nye restriktioner, og dermed har regeringen et flertal bag sig.

- Vi har et voldsomt pres på sundhedsvæsenet og ser stigende smittetal, så det er væsentligt, at vi lige får bremset op, siger Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, der ligesom en række af de øvrige sundhedsordførere siger ja med det forbehold, at der kan komme mindre ændringer ved torsdagens møde.

Men partierne bakker i det store hele op om det, regeringen har præsenteret onsdag.

Kræver plan for pressede sygehuse

Men et ja til restriktioner kommer ikke uden modkrav. En af årsagerne til, at der nu genindføres krav om mundbind i blandt andet offentlig transport og i supermarkeder, er et ekstraordinært presset sundhedsvæsen. Det skyldes blandt andet en pukkel af udskudte behandlinger og operationer, efterdønninger efter sygeplejerskestrejken, og derudover er der en massiv personalemangel i sundhedsvæsenet.

Her er Epidemikommissionens anbefalinger

  • Krav om mundbind i offentlig transport, dagligvarebutikker, indkøbscentre, storcentre, take away-steder, på sygehuse, klinikker og i ældreplejen.
  • Krav om gyldigt coronapas på statslige arbejdspladser, ungdoms- og videregående uddannelser, hos frisører og tatovører og for besøgende i ældreplejen samt på lokationer med over 100 personer indendørs og over 1000 personer udendørs.
  • Varigheden af en gyldig negativ coronatest i coronapasset skal være kortere. PCR-test skal gælde i 72 timer mod de nuværende 96 og lyntest skal gælde 48 timer mod nuværende 72.
  • Lige nu er der tale om anbefalinger. Folketingets Epidemiudvalg, der består af 21 folketingsmedlemmer, skal torsdag drøfte, om alle eller dele af de foreslåede restriktioner skal indføres. Der må ikke være et flertal imod.

Flere regioner har tidligere over for Avisen Danmark peget på netop personalemanglen som det største problem for de pressede sygehuse, og problemerne er så store, at samtlige regioner ifølge TV2 nu udskyder operationer på grund af det øgede pres fra blandt andre coronapatienter.

Restriktioner må ikke blive den nye normal, og måden vi normalt håndterer efteråret på, for så er der noget grundlæggende galt, vi skal have rettet op.

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører, Radikale Venstre.

Derfor kræver sundhedsordførerne også, at regeringen får fremlagt en plan for, hvordan man sikrer flere hænder på sygehusene.

- Vi bakker op om de nye tiltag, men de kan ikke stå alene. Regeringen må øjeblikkeligt indkalde til forhandlinger for at løse de fastholdelses- og rekrutteringsproblemer, vi har i sundhedsvæsenet, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Vil bruge krigskasse

SF, Konservative og Enhedslisten opfordrer regeringen til her og nu at give sundhedspersonale - og særligt sygeplejersker - mere i løn, hvis de tager merarbejde.

En opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der lige nu mangler mere end 4000 sygeplejersker, og at der næsten ikke kommer ansøgninger til ubesatte stillinger. Derudover har regioner tidligere oplyst blandt andre Avisen Danmark, at mange sygeplejersker ikke vil tage ekstravagter.

Det har blandt andet været foreslået at bruge penge fra regeringens corona-krigskasse på fire milliarder til at betale sygeplejersker for at tage ekstraarbejde. Og det er på tide at tage den mulighed i brug, lyder det fra partierne. Ellers kan det få fatale konsekvenser, frygter Enhedslistens Peder Hvelplund.

- Jeg forventer, at vi kan undgå nedlukninger med de nye tiltag. Men har vi et sundhedsvæsen, hvor der skal så lidt til, før vi bliver presset, så risikerer vi at stå i en ny situation, hvor det er nødvendigt med nedlukninger, selvom der er et forholdsvist moderat antal indlæggelser, siger han.

Frygter for fremtidens sygehusvæsen

Regeringens planer om at indføre nye restriktioner kommer på et tidspunkt, hvor der er 435 patienter med covid-19 på de danske sygehuse. Det er markant flere end samme tid sidste år, men også markant færre end i januar, hvor flere end 900 var indlagt med covid-19, og belastningen var på sit yderste.

Mens Konservative kun taler for en midlertidig lønforhøjelse, vil SF og Enhedslisten have øremærket penge til varige lønløft af sygeplejerskerne, der selv kræver 5000 kroner mere i måneden.

Også Dansk Folkeparti, der først torsdag formiddag tager stilling til, om de vil give grønt lys til nye restriktioner, mener, at regeringen øjeblikkeligt skal sikre flere penge til særligt sygeplejersker.

- Når der ikke kommer penge på bordet, sker der ikke noget, og det er det, regeringen ikke forstår, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, opfordrer også regeringen til hurtigst muligt at fremlægge en plan, der skal gøre sundhedsvæsenet mere robust.

- Når man bare kigger på indlæggelsestallene er vi ikke i nærheden af et skrækscenarie. Det er totaliteten af det hele, der er problemet. Restriktioner må ikke blive den nye normal, og måden vi normalt håndterer efteråret på, for så er der noget grundlæggende galt, vi skal have rettet op, siger Stinus Lindgreen.

Han er til gengæld mere kritisk over for de øvrige partiers forslag om at give et øjeblikkeligt lønloft til sygeplejerskerne.

- Jeg kan forstå, det lyder sympatisk. Men hvad betyder det for andre faggrupper, der føler sig oversete? Jeg er villig til at se på alle løsninger, men vi er nødt til at overveje konsekvenserne, inden vi binder os til noget.

- Regeringen må tage det alvorligt og finde nogle løsninger. Men jeg tror ikke, de kommer med dem torsdag, siger Stinus Lindgreen.

Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Topchef afviser ansvar i sag om brændstof til Syrien

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer