Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
- Jeg husker utrygheden ved at komme hjem fra skole og ikke vide, om der havde været drukket. Ubehaget ved påtaget at skulle forstille sig, når han var fuld, skriver Morten Messerschmidt. Modelfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Debat

Utrygheden ved voksnes druk bliver siddende

Debat: For de fleste af os er julen en varm og samlende tid på året. Det er børnenes og hjerternes fest. Men for mange børn rundt i Danmark er det også den tid på året, hvor man oplever forældres alkoholforbrug tage til og måske blive værre end i hverdagen. I alt for mange familier bliver børnene således alkoholismens virkelige ofre med lavere selvværd og dårligere skolegang til følge. Et åg, man bærer med sig igennem hele livet.

Selv husker jeg fra min egen barndom, at min mor i en periode var sammen med en alkoholiker. Jeg husker utrygheden ved at komme hjem fra skole og ikke vide, om der havde været drukket. Ubehaget ved påtaget at skulle forstille sig, når han var fuld. Og angsten for hans udbrud. Den slags sidder i kroppen helt op i voksenalderen. Og det mest sørgelige er næsten, at intet tyder på, det kommer til at ændre sig. For nu er det flere år siden, at Børns Vilkår offentliggjorde en undersøgelse om problemet. Og siden er faktisk intet sket.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har 585.000 danskere et skadeligt forbrug af alkohol, og heraf vurderes 140.000 at være direkte afhængige af alkohol – altså alkoholikere. Men på Christiansborg henviser man pr. automatik til den kommunale behandlingsgaranti og har over en bred kam tilsyneladende tabt interessen for at gøre noget ved folkesygdommen alkoholisme. For meget peger på, at den såkaldte behandlingsgaranti i kommunerne slet ikke fungerer. Derfor mener jeg, det er tid til et kritisk serviceeftersyn af hele alkoholbehandlingen. Det skylder vi de tusinder og atter tusinder af familier, der hver dag har misbruget tæt inde på livet.

Paradoksalt nok er der fra politisk hold langt mere fokus på andre misbrug, som for eksempel ludomani. Det har haft den absurde konsekvens, at ludomaner er blevet sendt i døgnbehandling på et af landets private Minnesota-behandlingscentre, hvor de har gennemgået den samme behandling som alkoholikere. Men med den væsentlige forskel, at ludomanerne får regningen på de ca. 85.000 kr. betalt af staten – mens alkoholikerne selv må betale. Det afslører, hvor lavt kampen mod alkoholisme rangeres på den politiske dagsorden.

Der kan være behov for langt flere døgnbehandlinger. Erfaringerne viser, at det hjælper. I min verden kan velfærdssamfundet Danmark ikke være den nuværende tilstand bekendt.

Samtidig er den kommunale behandlingsgaranti et rent lotterispil, hvor postnummeret afgør kvaliteten af ens behandling. Når et menneske med alkoholproblemer endelig beslutter sig for at søge hjælp og opsøger kommunen, sker det alt for ofte, at der blot tildeles af antabus og en ugentlig samtale over en kop kaffe.

Det skyldes især historiske årsager, idet antabus blev opfundet af to danske læger i slutningen af 40'erne, men strider med, at det i lægelige kredse – og nu også i Sundhedsstyrelsen – længe har været kendt, at antabus ikke har en reel effekt. Alligevel udgør antabus 93 pct. af al solgt medicin til alkoholafhængige. Det virker skørt.

Antabus har alene den funktion, at den alkoholafhængige får det voldsomt dårligt, hvis der drikkes samtidig. Idéen er, at det skal skræmme folk fra at drikke. Det lykkes måske i nogle tilfælde. Lige indtil antabussen ikke længere er i kroppen, hvorefter det igen og igen viser sig, at trangen vender tilbage og drikkeriet genoptages. Antabussen gør nemlig intet ved afhængigheden. Viljen til at sige nej skal jo komme indefra, via en ændring i den enkeltes tænkning, og ikke via frygt for et giftstof, som antabus jo egentlig er.

En undersøgelse fra Alkohol & Samfund har vist, at der i kommunerne er alt for få kvalificerede alkoholbehandlere og at sammenhængen mellem alkoholbehandlingen og det øvrige sundhedsvæsen halter. Det harmonerer desværre dårligt med problemets omfang. For det er jo ikke kun alkoholikeren, der lider; men børnene og resten af familien med. I det hele taget koster alkoholmisbrug det danske samfund milliarder af kroner hvert år; for slet ikke at nævne de utallige personlige katastrofer som arbejdsløshed, skilsmisser, økonomisk deroute og vold og trafikulykker.

Både eksperter, behandlere og ædru alkoholikere fortæller mig, at de endnu har til gode at møde en alkoholiker, der er blevet varigt ædru ved hjælp af antabus. Så selv om jeg ikke på forhånd skal konkludere, hvad et kritisk serviceeftersyn skal munde ud i, tyder meget på, at der kan være behov for langt flere døgnbehandlinger. Erfaringerne viser, at det hjælper. I min verden kan velfærdssamfundet Danmark ikke være den nuværende tilstand bekendt. Uanset om det drejer sig om de titusinder af misbrugere, der har behov for hjælp – eller de mange børn, der dagligt lider under fars eller mors misbrug. De har også ret til en god jul uden angst for, at far eller mor drikker.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Udland

Australien lover nye ambitiøse mål og opgør med års klimanøl

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af iranske 'A Hero': Den gode forbryder

Film: Rahim har to dages udgang fra fængslet. Og han har tænkt sig at bruge dem på at få ryddet op i den gæld, der i sin tid sendte ham bag tremmer.

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Minister for landbrug, fiskeri og fødevarer Rasmus Prehn (S) har brugt sit ministerkort til at lægge ud for private værtshus- og restaurantbesøg.

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling