Annonce
Borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek advarer mod overdreven brug af selvisolation, der allerede har drænet den kommunale medarbejderstab på centrale områder. Arkivfoto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Smitteopsporingen som følge af omikronvarianten risikerer at sende så mange i isolation, at samfundet lukker, lyder advarsel. Den kommer bl. a. fra Viborg, der efter en ungdomsfest er blevet et epicenter for smitte.

Corona: Tusinder kan ikke komme på arbejde, og væsentlige samfundsfunktioner står over for en nedsmeltning som følge af den smitteopsporing, der sker i forbindelse med coronavarianten omikron.

- Det virker som en overreaktion, at der skal isoleres helt ude i tredje led, da det åbenbart ikke er noget, folk bliver alvorligt syge af.

Det virker som en overreaktion, at der skal isoleres helt ude i tredje led, da det åbenbart ikke er noget, folk bliver alvorligt syge af.

Borgmester i Viborg Ulrik Wilbek (V)

Sådan lød det mandag fra borgmester Ulrik Wilbek (V) i Viborg, der har taget karakter af et epicenter i omikronsammenhæng. Han er ifølge Viborg Stifts Folkeblad bekymret for, at den selvisolation i tre led, der anbefales ved omikronudbrud, risikerer at få samme virkning som en egentlig samfundsnedlukning.

Den bekymring er ifølge lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, Viggo Andreasen ikke ubegrundet. Han bekræfter over for Avisen Danmark, at udsigten til en eksplosiv stigning i antallet af selvisolationer er til stede, når isolation ud over de smittede selv også omfatter to yderligere led - de smittedes nære kontakter, og disses nære kontakter.

- Ingen kan kan arbejde

Ulrik Wilbek ser allerede nu konsekvenserne begynde at tage form lokalt:

- Samfundet vil gå i stå, fordi ingen kan møde på arbejde, sagde han mandag til Viborg Stifts Folkeblad.

Det begrunder han i, at alene i Viborg var 500 mandag morgen sendt i selvisolation på grund af udbredt forekomst af omikronvarianten. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til Avisen Danmark, at få timer senere, over middag mandag, var dette antal vokset til over tusind.

Omikronudbruddet i Viborg er i overvejende grad sporet til et julearrangement for unge mennesker i et forsamlingshus. Ud af de 150 deltagende unge, er 64 smittet med omikron-varianten. I hele kommunen er tallet 92.

Det er deres nære kontakter og disses nære kontakter, der foreløbigt har sendt over tusind mennesker i isolation som følge af anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

Svært at håndtere

Viborg er således et eksempel på, hvor eksplosivt et relativt lille antal kan udvikle sig.
Mens antallet at isolerede blev fordoblet på en formiddag i Viborg, var der mandag eftermiddag ikke opgjort nye landstal. Det seneste landstal blev opgjort søndag til 3000.

Dette antal kan også forventes at vokse i stor hast. Ifølge matematisk epidemiolog Viggo Andreasen vil smitteopsporing i to led ud over den smittede altid fange lidt flere tilfælde, men:

- Hvis vi forestiller os, at vi skal smitteopspore og isolere 500 smittedes nære kontakters nære kontakter, så kommer vi op på nogle helt vilde tal. Det bliver meget svært at håndtere i smitteopsporingen, vurderer han.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen til Ulrik Wilbeks og Viggo Andreasens betragtninger.

Skærpede regler for mikron

Styrelsen for Patientsikkerhed foretager smitteopsporing i både 2. (nære kontakter) og 3. led (nære kontakters nære kontakter), når der er mistanke om smitte med omikron.

Anbefalingen til alle nære kontakter til smittede med omicron vil uanset vaccinationsstatus være at gå i isolation og lade sig teste på dag 1, 4 og 6. Isolation kan tidligst ophøre ved negativ test dag 6.

Den intensiverede opsporing i 3. led indebærer opsporing af alle nære kontakters nære kontakter, der uanset vaccinationsstatus vil blive anbefalet at gå i isolation og blive testet på dag 1, 4 og 6. Isolationen bør tidligst ophøre efter en negativ test på dag 6.

Skærpelsen af retningslinjerne gælder ind til, der er mere viden om den nye variant Omikron.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling