Annonce
Søndag den 26. september er der valg i Tyskland. Klimadagsordenen har fyldt meget i valgkampen, men kommer formentlig ikke til at definere resultatet. Foto: Emil Jørgensen
Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Flertallet af tyskerne favoriserer den kanslerkandidat, der ligner Angela Merkel mest. Men for mange af de 600.000 demonstranter i Berlin, der fredag strejkede for klimaet, er det ikke længere nok. De forlanger forandring.

Tyskland: En ung mand med orange stumpebukser og hvidt pandebånd danser foran en rullende DJ-pult. Sæbebobler på størrelse med græskarhoveder flyver mod Forbundsdagen, Tysklands parlament. Skilte i den uendelige folkemængde prædiker budskaber som "kæmp med os eller dø skyldig" og "send Laschet til månen, det ville være god udnyttelse af rumfartsindustrien".

Vi befinder os til Fridays for Future’s klimastrejke i Berlin. 600.000 tyskere er checket ud fra arbejdspladser og skoler for at deltage i en demonstration, der er både farverig, aggressiv og progressiv. Alt det, som tysk politik ikke er.

Selvom Angela Merkels exit efter 16 år har fået historiske sus til at ruske i valgkampen og iagttagere har kaldt det for "det mest spændnede valg i mands minde", så er kandidaterne kedsommelighed for længst blevet en central del af dramaturgien.

Socialdemokraternes Olaf Scholz, som sensationelt fører snævert i meningsmålingerne, har baseret sin valgkamp på at ligne Angela Merkel mest. Og kristendemokraternes Armin Laschet har i valgkampens slutspurt fået "Mutti" med på scenen til sine vælgermøder i håb om at skabe et comeback.

Tre bud på en kommende tysk regering

De sidste meningsmålinger før den tyske valgdag spår næsten dødt løb mellem de to største partier:

  • SPD - 25 pct.
  • CDU/CSU - 23 pct.
  • Grüne - 16 pct.
  • FDP - 11 pct.
  • AfD - 10 pct.
  • Linke - 6 pct.

Hvis det cirka bliver resultatet, er der tre mulige regeringskonstallationer, som eksperterne taler om:

TRAFIKLYSET (SPD, Grüne og FDP)
Rødt, grønt og gult er eftersigende Olaf Scholz’ foretrukne regering, og det er også vælgernes foretrukne konstellation, viser en måling hos tv-stationen ZDF. De tre partier har flere fælles mærkesager, men der skal også sluges kameler. FDP går ikke ind for at hæve mindstelønnen, og de mener - modsat De Grønne - at det i høj grad er markedet og teknologien, der skal løse klimaudfordringerne.

JAMAICA (CDU, Grüne, FDP)
Sort, grøn og gul ligner Armin Laschets bedste chance. Hvis SPD og FDP ikke kan blive enige, så vil han formentlig stå klar med åbne arme og en finansministerpost til FDP. CDU og FDP har regeret sammen flere gange og kan videreføre den konservative tyske finanspolitik. Og hvad så med De Grønne? Gennem valgkampen har det været tydeligt, at Annalena Baerbock foretrækker Scholz, men hvis de får en stor klimaluns - fx tidligere udfasning af kullet - vil de formentlig ikke afvise Jamaica-konstellationen.

R2G (SPD, Linke, Grüne)
Rød, rød, grøn ville udgøre det største nybrud i tysk politik - og ville samtidig være de borgerliges største skræk. Gennem valgkampen har CDU meget eksplicit advaret om den socialistiske kombination, der for dem - og mange andre tyskere - lugter af planøkonomi, formynderi og forbud. Kigger man på politisk indhold, snarere end signalværdi, har SPD, Linke og De Grønne imdidlertid meget tilfælles.

For når tyskerne går til stemmeboksene søndag den 26. september vil flertallet have mere af det samme, mere Angela Merkel, mere kompromis og midterpolitik. Godt nok er det der internet stadigvæk ikke helt udbredt i landet, klimaindsatsen har været fodslæbende, og fattigdommen er vokset. Men med Merkel vil roret, er Tyskland sejlet sikkert igennem alle kriser.

- Angela Merkel har for mange tyskere været et anker, som har gjort, at de ikke behøvede at bekymre sig om politik. "Jeg er jeres mor - bare overlad det hele til mig".

Analysen kommer fra Klaus Hurrelmann, og han ved, hvad han taler om. Han er professor ved Hertie School of Governance i Berlin og står bag store studier af tyskerne.

- I årene med terrorangreb, atomkraftværksulykker og økonomiske kriser har hun givet befolkningen rum til at fokusere på deres personlige økonomi og karriere. Men noget er ved at ændre sig, siger Hurrelmann til Avisen Danmark.

Ifølge ham er den nuværende tyske ungdomsgenerations mentalitet anderledes fra de foregående.

- Den går op i klima, raceretfærdighed og social ulighed. Den er kritisk og træt af midtersøgende diplomati.

Ungdommen kommer til at forandre Tyskland, tror Klaus Hurrelmann. Hvis ikke ved dette valg, så ved det næste. Og netop derfor er vi med til klimastrejke i Berlin. For at høre både unge og ældre demonstranter, hvordan de ser på tysk politik - anno i dag og i morgen.

"Vores generation er anderledes, og forandringen vil komme. Hvis ikke nu, så i fremtiden. Jeg ved ikke, hvorfor vores forældre stemmer, som de gør, og jeg håber ikke, at jeg ender med at stemme på status quo, når jeg selv bliver 50 år."

- Christina Gleiss, 20 år, Fridays for Future.
Reporter Emil Jørgensen er igennem de seneste uger kørt i omegn af 2.000 kilometer igennem den tyske valgkamp og er nu kommet til Forbundsdagen i hovedstaden Berlin, hvor der fredag var en stor klimademonstration. Grafik: Wayne Southwell

1 Leon Könner, 20 år, studerer teater: - Forandringen kommer ikke med nogen af disse partier

1 Leon Könner

- Den forandring, som vi gerne vil se, kommer ikke med nogle af disse partier. For flertallet i Tyskland er stabilitet og sikkerhed det vigtigste i valgkampen, det ligger nærmest i vores instinkt, at vi skal følge de regler, som allerede er etableret. Men for at redde planeten er vi nødt til at finde på nogle nye regler. Jeg tror ikke på SPD’s klimapolitik og siger også “nej tak” til Armin Laschet. Håbet i dette valg er tabt, men vi vil kæmpe videre.

2 Katarina Spethmann, 41 år, arbejder for søgemaskinen Ecosia: - Skuffende valgkamp

2 Katarina Spethmann

- Det er lettere at se, hvad der ikke er muligt, end det er rent faktisk at forandre noget. Sådan har de fleste tyskere det. Og derfor er vi efterladt med pest eller kolera, Scholz eller Laschet. For mig er det virkelig skuffende, at klimadagsordenen ikke har fyldt mere. Problemet er, at politikerne kun tænker fire år ud i fremtiden ad gangen. Og så har jeg hørt rygter om, at store virksomheder har sprøjtet penge i at flytte fokus over på andre valgtemaer.

3 Sofie Duckwitz, 26 år, jurastuderende: - Tyskerne går mere op i personer, end partier

3 Sofie Duckwitz

- Landet er i hænderne på de forkerte, og status quo passer den ældre generation glimrende. Vores problem er, at vi går mere op i personer, end vi går op i partier. Tag nu Angela Merkel for eksempel. Mig og mine venner har meget svært ved at sige noget negativt om hende, fordi vi virkelig godt kan lide hende. Men hun har jo svigtet Tyskland på en lang række parametre. Nu håber jeg, vi får en regering med SPD, Die Grünen og FDP.

4 Michael Hahn, 70 år, fysioterapeut: - Ungdommen er tilbage på gaden

4 Michael Hahn

- Jeg har kæmpet for planeten hele mit liv. Engang gik vi på gaden imod atomkraftværker, i dag er det for en ambitiøs klimapolitik. I de seneste 20 år har jeg undret mig over, hvor ungdommen blev af. De lå hjemme på sofaen og kæmpede ikke for noget. Hvorfor? Jeg aner det ikke! Men nu er de her, og energien er enorm. Det her er en reel chance for at forandre verden. Og det bliver næppe Mr. Scholz, som leder revolutionen. Når han er i opposition, så taler han klart og tydeligt, men når han har magten, gør han desværre ingenting.

5 Michelle Grunwald, 24 år, læser til at blive klimaforsker: - Forandring nedefra og op

5 Michelle Grunwald

- Ingen af partierne kan leve op til Parisaftalen, og derfor må forandringen komme nedefra og op. Vi er 600.000 mennesker samlet her i dag, og det giver mig håb. Jeg tror faktisk, at størstedelen af den tyske befolkning gerne vil kæmpe for klimaet og skabe forandring, men der er for mange socialøkonomiske udfordringer i deres dagligdag, som gør det svært for dem at fokusere på. Vi har brug for en ny slags politikere.

6 Mathis Börner, 32 år, forsker i kunstig intelligens: - Forstår ikke, hvorfor tyskerne stemmer

6 Mathis Börner

- CDU vinder valget på søndag, det er jeg sikker på. Det er rigtig typisk tysk, at vi går og overvejer noget “så dristigt” som Scholz og SPD, men når det kommer til stykket på søndag, så stemmer folk på det, de plejer. Jeg forstår slet ikke, hvorfor tyskere stemmer. De stemmer alligevel bare på midterpolitik og kompromis. Det bedste, vi kan håbe på, er en koalition af SPD, Die Linke og Die Grünen, men jeg tror ikke på, at det kommer til at ske.

7 Christina Gleiss, 20 år, studerer business communication: - Vi er anderledes

7 Christina Gleiss

- Vores generation er anderledes, og forandringen vil komme. Hvis ikke nu, så i fremtiden. Jeg ved ikke, hvorfor vores forældre stemmer, som de gør, og jeg håber ikke, at jeg ender med at stemme på status quo, når jeg selv bliver 50 år. Ved det her valg er jeg lidt i tvivl om, hvorvidt jeg vil stemme på Die Grünen eller et mindre parti med en klarere dagsorden. Men jeg tror, jeg tager Die Grünen af taktiske årsager. 

8 Julia Kraus, 34 år, kunstinstruktør: - Vi bliver ikke ved med at være en minoritet

8 Julia Kraus

- Tyskerne er vant til deres sædvanlige liv, og de er bange for at miste alle deres goder. Men det kommer de til. Vi har brug for regler og restriktioner, for folk skal flyve mindre, spise mindre kød, køre elektriske biler og stoppe med at forbruge plastik. Vi er en minoritet lige nu, men det bliver vi ikke ved med at være. 

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark