Annonce
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Sundhedsminister og forsvarsminister beklager respirator-sag

Sundhedsministeriet vidste, at respiratorer, der skulle til Italien, ikke kunne bruges til coronapatienter.

Sundhedsministeriet var vidende om, at de respiratorer, der skulle sendes til Italien for at hjælpe med coronabehandlingen, ikke kunne bruges til det. Men den viden nåede ikke ministeren.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag.

- Sundhedsministeriets departement får 8. april oplysninger om, at forsvarets respiratorer ikke var egnede til Covid-19 patienter.

- Sundhedsstyrelsen skriver i et bilag til et svar til ministeriet, at vurderingen er, at respiratorerne ikke kan anvendes til Covid-19 patienter.

- Der blev ikke reageret på denne viden i mit system, da bilaget ikke bliver læst før senere. Det er ikke tilfredsstillende, at der i mit hus er viden, der ikke bliver handlet på, siger ministeren.

Sagen går ud på, at Danmark den 8. april tilbød Italien hjælp til dets sundhedssystem ved blandt andet at sende respiratorer. Men de respiratorer, man er klar til at sende til Italien, er af typen Weinmann, som ikke kan bruges.

Respiratorerne var Forsvarets, men var blevet testet i Danmark. Her stod det klart, at de ikke kunne bruges til coronapatienter.

Samrådet fredag skal afdække, om regeringen var vidende om, at der blev tilbudt ubrugelige respiratorer til Italien. Det afviser både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Vi politikere er dybt afhængige af de oplysninger, vi får. Derfor er denne her sag ærgerlig. For den handler om, at viden om respiratorer ikke er givet til os rettidigt, siger Trine Bramsen.

Forsvarsministeren fastslår på samrådet, at det først er 9. april, da medierne skriver om sagen, at hun får viden om, at respiratorerne ikke kunne bruges til corona-patienter.

Det fremgår imidlertid af en intern mail fra 8. april, at medarbejdere i forsvaret godt vidste, at respiratorerne var ubrugelige.

I en mailudveksling mellem en medarbejder i Forsvarskommandoen og en medarbejder i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse står der blandt andet: "Udenrigsministeriet tænker formentlig kun i signalværdi og for dem er en respirator – en respirator".

Forsvarsministeren kritiserer på samrådet medarbejderen for på den måde at skrive "politiske analyser" af ministeriernes motiver i en intern mail. Og for ikke at give sin viden om respiratorerne videre:

- Det er en klar, klar fejl, at en medarbejder i en styrelse sidder med viden om respiratorerne og ikke giver den videre.

- Det er mit ansvar at påpege denne fejl. Det har jeg hermed gjort også over for jer, siger Trine Bramsen til medlemmerne af Europaudvalget.

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser på samrådet, at en gentagelse af respirator-sagen skal undgås.

- Vi skal sikre, at det ikke sker igen. Derfor har vi nedsat en tværministeriel taskforce, der skal sikre effektiv, hurtig og relevant dansk reaktion i denne type situationer.

- Vi må erkende, at det vi leverede her ikke var hurtigt, det var ikke effektivt, og for Italien var det ikke relevant, siger sundhedsministeren.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Styrelse maner til ro efter fund af giftstof i Odense-kød: 'Meget lille risiko' for skadelige konsekvenser

Danmark

USA slår alarm: Rusland kan angribe Ukraine når som helst

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Arbejdskraft: I nytårstalen fra landets statsminister faldt en sætning, der fik Danmarks erhvervsliv til at spidse ører.

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Indland

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

Debat

Provokunstneren Uwe Max Jensen i læserbrev: Jeg skylder Novak Djokovic en undskyldning

Indland

Smittetal sætter igen rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

DBU: Sidste års succes for dansk fodbold skal bruges til at styrke fællesskabet