Annonce
Black Friday er en af de største shopping-dage i verden. I Danmark har flere store butikskæder dog valgt at melde sig ud af tilbudsræset for at hjælpe blandt andet voldsramte kvinder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Store kæder dropper tilbudsræset på Black Friday: Vil i stedet sætte fokus på bæredygtighed, vold mod kvinder og overforbrug

Det bliver uden en række større kæder, når danskerne på fredag kan jage tilbud på nettet og i butikkerne landet over. I stedet skal der sættes fokus på miljøet og andre problemstillinger.

Black Friday: - Nej til hovedløs shopping. Nej til opdigtede kampagner. Og nej til overforbrug.

Sådan skriver Sofacompany på deres hjemmeside i forbindelse med deres "100 procent not Black Friday"-kampagne.

Traditionen tro vil man fredag landet over blive mødt af gule tilbudsmærker, slagkraftige prisnedsættelser og lange køer i butikkerne. Black Friday er nemlig endnu en gang over os, og danskerne vil formentlig spidse albuerne for at komme først til de mange attraktive tilbud på elektronik, tøj og møbler.

Men det bliver uden en række butikskæder, som i stedet vil gøre tingene på deres egen måde.

Blandt andet Silvan, Ikea, The Body Shop, Sofacompany og Greenmind vil nemlig ikke være med i dét tilbudsræs mere.

Flere af dem bruger den massive forbrugeropmærksomhed til at sætte fokus på en række samfundsproblemer, som ifølge dem er vigtigere end at spare penge på nyt elektronik, tøj og møbler.

Jeg tror, at rigtig mange forbrugere savner et alternativ, for mange forbrugere vil gerne købe miljøbevidst ind.

Brian Funch, Head of Marketing hos Greenmind

Fokus på bæredygtighed

Hos Greenmind, som er en butikskæde der sælger brugt elektronik, har man valgt en lidt anden strategi på Black Friday end de fleste andre elektronikbutikker.

Her vil man nemlig sætte fokus på bæredygtighed, og det gør man ved at sælge bestemte telefoner til købspris. Med andre ord vil butikken ikke tjene noget på de tilbud, de kører med på Black Friday.

Det gør de for at opfordre folk til at købe brugt elektronik i stedet for nyt.

Brian Funch er Head of Marketing hos Greenmind, og han mener, at det handler om at give forbrugerne et bæredygtigt alternativ.

- Hvert år produceres der sindssyge mængder elektronik. Black Friday er en af de dage, hvor elektronikmarkedet har kronede dage, for der bliver solgt rigtig meget. Jeg tror, at rigtig mange forbrugere savner et alternativ, for mange forbrugere vil gerne købe miljøbevidst ind, siger han.

Falske tilbud hærger

 Det skal man som forbruger være opmærksom på:

  • Pricerunner tilbyder prissammenligninger på varer på nettet.
  • De har netop udgivet en oversigt over, hvor mange såkaldte "falske tilbud" der er på Black Friday.
  • Falske tilbud er de varer, der i løbet af efteråret er steget i pris, for så at falde i pris igen til Black Friday.
  • Undersøgelsen har vist, at ud af 36.000 varer på Pricerunner er hele 23 procent steget i pris i efteråret for så at blive nedsat i løbet af ugen op til Black Friday.
  • Pricerunner anbefaler at man forbereder sig ved at overveje, hvilke produkter man har brug for, og hvor meget man er villig til at give for dem.
  • Man kan på hjemmesiden sammenligne den nuværende priser med tidligere priser og få et overblik over, hvor godt tilbuddet egentlig er.
  • Derudover skal man sikre, at fysiske butikker tilbyder returret. Online-butikker tilbyder alle 14-dages returret.

Brian Funch påpeger, at Greenminds mission er at holde liv i elektronikken længere tid, og det bruger man altså Black Friday som anledning til at gøre folk opmærksomme på.

- Til hverdag laver vi ikke andet end at holde liv i elektronikken, og vores bidrag til Black Friday er at sælge elektronik på en mere miljøbevidst måde. På dagen sælger vi ting til kostpris, så vi netop ikke tjener på det. På den måde sørger vi for at holde elektronik, der allerede er produceret i omløb, så man ikke behøver købe helt nyt, udtaler han til Avisen Danmark.

I sidste ende håber Brian Funch, at man kan tage kunder fra andre elektronikbutikker.

- Jeg tror, at mange vil være tilbudsjægere, men jeg håber, at nogle handler hos os i stedet for at handle nyt. I stedet for at købe en nyproduceret telefon, som koster en masse CO2 og arbejdskraft, man kan købe en, som allerede er i omløb. Vi vil gerne fravriste nogle af kunderne fra de store elektronikkæder og få dem over til os, så de handler mere miljøbevidst.

Volden stiger

Hos kosmetikvirksomheden The Body Shop vælger man i år i stedet at fokusere på en kampagne, der belyser, hvor mange kvinder der i deres liv vil blive ramt af fysisk eller seksuel vold.

Tanja Bruun, Head of Brand and Activism fortæller, at volden mod kvinder er steget de seneste år i forbindelse med coronapandemien.

Derfor vil man se tallet 31 i og udenfor butikken. Men det er ikke det, man sparer på produkterne.

Det er det antal kvinder i verden, der har været udsat for fysisk eller seksuel vold.

- Det, som vi så allerede i 2020, var, at i takt med coronapandemien steg volden i hjemmet – især mod kvinder. Der er så mange mennesker ude og røre sig i butikker og på gaden, så vi bruger denne uge til at sætte fokus på de tal, som vi synes er så vigtige.

- Vi valgte allerede sidste år at lægge helt om i forhold til Black Friday og melde os ud af hele tilbudsræset. Vi valgte en helt anden vinkel og ikke være en del af massekonsumptionen. Vi vil gerne sælge produkter til vores kunder, der passer til deres behov, når de har behovet. Vi vil ikke skabe ekstra behov med en masse slagtilbud, siger Tanja Bruun.

The Body Shop arbejder i kampagnen sammen med Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, LOKK. Som kunde kan man støtte voldsramte kvinder ved at købe gaver i butikken, ved at donere på hjemmesiden eller ved at runde sine køb op - som butikken så vil matche.

Sidste år betød det en donation på 150.000 kroner til LOKK. I år regner Tanja Bruun med, at man vil være i stand til at donere endnu mere.

Fra sort til grøn

Hos Silvan har man også valgt at droppe Black Friday til fordel for en grøn kampagne, som kører hele weekenden fra fredag.

De kalder det "Green Weekend", og man vil altså heller ikke blive mødt af uendelige tilbud hos byggemarkedskæden.

Silvan har valgt at donere fem procent af weekendens omsætning til nonprofit-organisationen "Plant et Træ". Sidste år lød donationen på 700.000 kroner.

I en pressemeddelelse skriver Rasmus Kjærgaard, der er CSO i Silvan, at man har valgt at fokusere på miljøet og lokalsamfund.

De vil blandt andet også udelukkende anvende LED-lys i alle butikker, begynde at bruge plastikfri indkøbsposer og arbejder på at reducere forbruget af plastik i emballagering.

Kunderne forventer tilbud

Det er langt fra alle store butikker, der har valgt at fokusere på andre ting end tilbuddene på Black Friday.

Elektronikkæden Elgiganten er en af de kæder, der fortsætter med at tilbyde danskerne nye og billige produkter.

Ditte Opstrup Andersen er kommunikationschef i Elgiganten, og hun påpeger, at man ikke følger andres fodspor væk fra de gule tilbudsklistermærker, da stor konkurrence og forventningsfulde kunder gør det umuligt.

- Der er rigtig skrap konkurrence i branchen, så at melde sig ud er ikke rigtig en mulighed for en virksomhed som vores. Bæredygtighedstemaet arbejder vi med hele året rundt. Vi tænker meget over, hvordan vi genanvender, genbruger og indsamler elektronikskrot, hjælper vores kunder i et online-univers med fire millioner reservedele, så de kan forny deres produkter i stedet for at købe nyt. Så det er ikke fordi, at vi ikke tænker bæredygtigt. Vi har også kunder, der forventer, at vi er der, og dem skal vi også lytte til, siger hun.

Kun nødvendige køb

Charlotte Louise Jensen er adjunkt på Aalborg Universitet i København, og hun har blandt andet forsket i forbrugsmønstre og hverdagsliv.

Hun påpeger, at det bedste for klimaet er ikke at købe nye produkter lige nu, kun hvis det er nødvendigt.

- Medmindre man virkelig har brug for at købe noget, så er det bedst at lade være. Det er bedst for klimaet. Der er nogen tilfælde, hvor det giver mening at købe et nyt produkt. Hvis sit gamle køleskab er gået i stykker, så er der en god mulighed for at købe et nyt som er mere energibesparende. Så der kan jeg godt forstå, at man køber det på Black Friday. Men hvis man bare er træt af sin nye bluse, som man købte for 14 dage siden, giver det ikke mening at købe det på Black Friday, siger hun.

Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

Skærper flyrejserestriktioner for to byer: Test eller bøde

Udland

USA: Rusland har planer om militær aktion mod Ukraine

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Der går næsten ikke en dag uden, atder er nye historier om manglende hænder i sundhedsystemet, aflyste operationer og behandlinger eller ubesatte stillinger. Men netop nu forhandles der på Christiansborg om en såkaldt "coronavinterpakke", som skal gøre arbejdsforholdene på landets sygehuse bedre for sundhedspersonalet.

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer