Annonce
Stig Krogh Pedersen, direktør i familievirksomheden Elektro-Isola, er blandt andet leverandør af kompositmaterialer til vindmølleindustrien og har et stort forbrug af naturgas. Nu har virksomheden fået styr på sit klimaregnskab og lagt en plan frem mod 2030. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Danmark

Stigs firma udleder 13.716 ton CO2: Nu skal industrien blive helt klimaneutral

En kæmpesatsning skal gøre 12.500 danske industrivirksomheder klimaneutrale inden 2030. I Vejle-virksomheden Elektro-Isola ”anede man ikke”, hvordan man skulle komme i gang. Det handler om grøn omstilling, men i høj grad også om eksport.

Klimaaftryk: - Det er ikke et tal, man har et forhold til, men det lyder af meget.

Sådan tænkte Stig Krogh Pedersen, da han hørte, at hans virksomhed hvert år udleder 13.716 ton CO2 til atmosfæren.

Produktionsvirksomheden Elektro-Isola i Vejle beskæftiger 150 ansatte og fremstiller kompositmaterialer, blandt andet til vindmølleindustrien. Det er en energitung proces, og derfor er klimaaftrykket tilsvarende stort.

Nu skal samtlige danske produktionsvirksomheder have kortlagt deres belastning af klimaet, for hele sektoren vil skabe verdens første klimaneutrale produktionsindustri i 2030.

- Det kræver, at vi kan få hele produktionsindustrien med. Det handler meget konkret om, hvad der giver mening for den enkelte virksomhed, for vi skal jo ikke ødelægge vores konkurrenceevne i morgen, siger Kim Fausing, topchef i industrikoncernen Danfoss på Als.

Han er også formand for Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder, som er ét af 13 partnerskaber, der er indgået mellem regeringen og erhvervslivet. Samarbejdet er et vigtigt skridt mod at indfri kravene i Klimaloven fra 2020 om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Onsdag præsenteres en plan for at få kortlagt 12.500 danske industrivirksomheders klimaaftryk og hjælpe dem helt konkret med at opstille realistiske klimamål.

Mange har ikke forstået det

Projektet, der løber over tre år, støttes med 40 millioner kroner fra Industriens Fond, mens Dansk Industri skal føre projektet ud i livet.

- Når vi taler med virksomhederne, så fornemmer vi en grøde, for de forstår godt vigtigheden af denne agenda. Der er altid nogle, der går foran. men der er godt nok også mange, der enten ikke har forstået det, eller som ikke ved, hvad de skal gøre. Det tager vi hånd om nu, siger Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond.

Han mener, at det er nødvendigt for underskoven af danske industrivirksomheder at gribe den grønne dagsorden, fordi deres egne kunder - ofte de større virksomheder - begynder at stille krav om det.

- Derfor bliver det et konkurrenceparameter. Hvis de ikke kan leve op til de krav, så bliver de fravalgt, og det er en stor trussel for dansk erhvervsliv, men det er også en kæmpe mulighed. De virksomheder, der omstiller sig i tide, får en konkurrencekraft og kommer til at stå bedre, siger Thomas Hofman-Bang.

Sort industri i grøn omstilling

  1. Regeringen og erhvervslivet er sammen om "Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder" og har sat en ambition om i 2030 at blive verdens første klimaneutrale produktionsindustri. 
  2. Det skal ske samtidigt med, at der skabes øget grøn eksport, vækst og beskæftigelse i Danmark. 
  3. Ifølge en sektorkøreplan fra marts 2021 havde produktionsvirksomhederne opnået reduktioner på 65 pct. i CO2-udledningen siden 1990 og en samtidig vækst i produktionen på 35 pct. Men der er stadig lang vej til målet om klimaneutralitet.

Bekymrende tempo

I sidste uge viste en Voxmeter-måling, at fire ud af ti virksomheder endnu ikke har konkrete planer for at mindske deres klimaaftryk, og det er bekymrende, mener Dansk Industris topchef, Lars Sandahl Sørensen.

- Men jeg er sådan set bekymret for hastigheden af hele samfundets grønne omstilling. Det er let at tale om, men svært at føre ud i livet. Ude i produktionsvirksomhederne er der en stor vilje, men de har mangler nogle værktøjer til at komme i gang, siger han.

Derfor tror han på, at det er en god idé med en samlet pakke, der kan rulles ud i de mange tusinde virksomheder inden 2025.

- Det betyder, at vi kan arbejde på en ensartet måde og dermed følge op på udviklingen, uden at det er baseret på 26 forskellige regnemetoder. Det er en reel håndsrækning for at fremme den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Det svære er at få styr på dine data og dermed dit klimaaftryk, og derefter skal du finde de fornuftige skridt, du skal starte med, siger Danfoss-topchef Kim Fausing om industriens nye klimatiltag. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Hos Danfoss sidder Kim Fausing i spidsen for en af Danmarks største virksomheder, der selv har høje klimaambitioner og derfor også stiller krav til sine egne underleverandører.

- Vi skal skridt for skridt gøre vores CO2-aftryk mindre, og det kan vi ikke, hvis vi ikke samarbejder med vores leverandører om det. Det er jo en udfordring for os alle sammen, også for Danfoss. Forskellen er, at vi selvfølgelig har mange ressourcer til at arbejde med den grønne omstilling, og det har du ikke nødvendigvis, hvis du er en mindre virksomhed, siger Kim Fausing og tilføjer:

- Det svære er at få styr på dine data og dermed dit klimaaftryk, og derefter skal du finde de fornuftige skridt, du skal starte med, siger han.

Effekten af at få kortlagt CO2-aftrykket er markant. Virksomhederne får overblik over, hvor de får den største reduktionseffekt af nye investeringer, og de bliver i stand til at sætte mål for deres ambitioner på vejen mod en fuld klimaneutralitet.

Det handler også om at blive i stand til at gå i dialog med underleverandører om at begrænse CO2-udledningen i forbindelse med indkøb.

Der er altid nogle, der går foran. men der er godt nok også mange, der enten ikke har forstået det, eller som ikke ved, hvad de skal gøre. Det tager vi hånd om nu.

Thomas Hofman-Bang, direktør, Industriens Fond

Ikke nok med lysstofrør

- Jeg tror, at rigtigt mange små og mellemstore virksomheder vil være lykkelige for, at man kan læne sig op ad tusindvis af andre virksomheders erfaringer. Det er meget komplekst, og vi skal nå længere end til bare at udskifte lysstofrørene, siger Palle Damborg, bestyrelsesformand i Jysk Display i Viborg og formand for Fremstillingsindustrien under Dansk Industri.

Produktionsvirksomhederne udgør en betydelig del af dansk økonomi med godt 180.000 ansatte og ca. 40 pct. af Danmarks samlede eksport.

- Det er altafgørende, at de små også er med, men en smedevirksomhed med 10 ansatte i Sdr. Omme kan umuligt sidde og opfinde løsningerne eller vide, hvor de findes henne. Derfor kommer der en databank, hvor du kan slå op, hvordan en enkelt maskine kan ændres, hvis man skal nå sine klimamål, siger Palle Damborg.

- Et monster

I Vejle var Stig Krogh Pedersen og den familieejede virksomhed Elektro-Isola med i en gruppe på 50 virksomheder, der afprøvede et koncept under Dansk Industri om at gøre små og mellemstore virksomheder klimaklar. Det blev forløberen til projektet, der nu skal rulles ud til 12.500 virksomheder.

- Jeg anede ikke, hvor vi skulle begynde. Det var lidt af et monster. Derfor var projektet en meget kærkommen hjælp, siger Stig Krogh Pedersen og fortsætter:

- Det handler om at finde samtlige påvirkninger af klimaet, som vi medvirker til, og så få de tal ind i en database. Det kræver nogle timer at skaffe de data, og det skal alle virksomhederne jo igennem, siger han og peger på, at Elektro-Isolas klimapåvirkning især stammer fra naturgas, der bruges til procesvarme i produktionen.

- Det kan vi gøre noget ved med energioptimering og varmepumper. Vi har også et strømforbrug, hvor vi kan gøre noget, mens vores firmabiler kun udgør seks tons af vores årlige udledning på 13.700 tons. Alligevel har vi skiftet ud, så vi i dag kun har én traditionel fossilbil tilbage, siger Stig Krogh Pedersen.

Klar til investeringer

Den største udledning kommer indirekte fra de store underleverandører af råmaterialer, som virksomheden handler med. Dem vil direktøren nu gå i dialog med, men han forventer, at de selv har initiativer i gang for at begrænse deres klimaaftryk.

Projektet betød, at han fik opbakning af sine ejere til at bruge 10 millioner kroner på energioptimeringer. Samtidig vil virksomheden nu forske i, hvordan den kan blive bedre til at reducere og genanvende det industriaffald, der ikke helt kan undgås i produktionen.

Når I så i mål og bliver klimaneutrale i 2030?

- Vi arbejder meget hen mod det på mange planer. Foreløbigt kan vi lave en CO2-reduktion på 50 procent frem mod 2030, siger Stig Krogh Pedersen.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani