Annonce
- Et af de tiltag, som virkelig vil batte, er en CO2-skat for både industri og landbrug. Det vil betyde uendelig meget, hvis statsministeren faktisk vil nævne det i sin åbningstale. Jeg tvivler desværre på, om det kommer til at ske, siger Mai Villadsen (EL). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Danmark

Støttepartier kræver klimaløfter i statsministers åbningstale

Regeringen blev valgt på en ambitiøs klimapolitik, påpeger SF-formand, som synes, at det går for langsomt.

Retningen er rigtig, mener støttepartierne. Men de savner tempo og konkrete svar på, hvordan regeringen agter at indfri overordnede mål for klimaet.

De forventer derfor signaler eller grønne løfter fra statsminister Mette Frederiksen (S), når hun tirsdag holder åbningstale i Folketinget.

- Jeg er skuffet over, at der ikke er sket mere. Så derfor er det også min forventning, at der kommer mere handling bag de meget flotte grønne ord, siger politisk ordfører i Enhedslisten Mai Villadsen.

Støttepartiet efterlyser flere konkrete håndtag at skrue på, mens regeringen delvist baserer planer for CO2-reduktioner på teknologier, man ifølge Mai Villadsen endnu ikke har kendskab til virkningen af.

- Et af de tiltag, som virkelig vil batte, er en CO2-skat for både industri og landbrug. Det vil betyde uendelig meget, hvis statsministeren faktisk vil nævne det i sin åbningstale. Jeg tvivler desværre på, om det kommer til at ske, siger den politiske ordfører.

Også SF's formand har sin opmærksomhed rettet mod meldinger fra Mette Frederiksen om klimaet.

- Der var to ting, som denne regering blev valgt på: En ambitiøs klimapolitik og en oprustning på velfærd. Det var det, som danskerne ville have, og derfor fik vi et nyt flertal efter valget. Derfor vil mine ører selvfølgelig være slået ud i forhold til, hvor meget statsministeren taler om den klimaudfordring, som vi står med, siger Pia Olsen Dyhr.

Natur og klima er ifølge SF-formanden kommet mere i fokus. Men det er ikke der, hvor SF havde ønsket sig.

- På den grønne dagsorden har vi skullet slæbe regeringen til bordet igen og igen. Men det går i den rigtige retning, siger Pia Olsen Dyhr.

Mens SF desuden forventer mere fokus på sårbare børn og unge og en velfærdsreform, ønsker Enhedslistens ordfører, at statsministeren vil tale mere om fattigdom og kampen for ligeløn.

Folkeskolen er et tredje område, hvor støttepartierne har forventninger til Frederiksen.

Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, ønsker en bredere debat gennem det, som hun kalder "parlamentarisk forankrede partnerskaber".

- Mit bud, helt konkret, er, at vi nedsætter et parlamentarisk forankret partnerskab uden for etpartiregeringen. Noget der ikke skal styres oppe fra den socialdemokratiske stat, men som Folketinget bredt skal tage ansvar for at drive med inddragelse af alle dem, der er involveret, siger Sofie Carsten Nielsen.

Folkeskolereformen, som blev gennemført i 2014 på grundlag af blandt andet De Radikales stemmer, har ifølge Sofie Carsten Nielsen vist sig at være en "fiasko".

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

USA til Rusland: Vi er dybt bekymrede over planer i Ukraine

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål