Annonce
En mand skulle i 2016 flytte til Sandholm ved Birkerød, mens hans 16-årige kone skulle blive i Avnstrup imellem Ringsted og Roskilde. Genrefoto fra Sandholm: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Danmark

Støjberg-sagen: Parrene reagerede voldsomt på at blive adskilt

23 par blev adskilt efter Inger Støjbergs instruks. Herefter fulgte selvmordsforsøg, søvnmangel, mistrivsel under graviditet og hjælp til en kvinde fanget i afstraffelse.

Instrukssagen: Over 441 sider beskriver Instrukskommissionens beretning, hvordan de berørte par reagerede på adskillelsen, som blev iværksat efter Inger Støjbergs instruks den 10. februar 2016. En instruks, som ifølge Instrukskommissionens konklusion betød, at Udlændingestyrelsen i en periode handlede klart ulovligt – i hvert fald fra den 10. februar til den 1. juli 2016.

Beretningen indeholder både reaktioner fra parrene selv, men også vurderinger fra socialrådgivere, læger og personale på asylcentrene. 23 par blev adskilt på baggrund af instruksen, og Avisen Danmark bringer her uddrag fra nogle af sagerne.

1 Selvmordsforsøg

En af de voldsomste sager omhandler en 16-årig kvinde og en 26-årig mand. Sammen har de et barn, som ved adskillelsen endnu ikke er fyldt ét år. Inden de bliver skilt ad, er der ingen uregelmæssigheder i familien, de overholder alle aftaler. Men en sundhedskoordinator har udtalt, ”at kvinden udviklingsmæssigt fungerer som en cirka 12-årig.” Samtidig vurderer kommunen, at der er en høj risiko for, at ”der vil opstå akut bekymring for et eller flere familiemedlemmers trivsel”, hvis parret bliver adskilt.

Syv dage senere beslutter Udlændingestyrelsen, at parret skal adskilles. En sundhedsplejerske vurderer bagefter, at kvinden ”ikke vil kunne klare sig selv og derfor ej heller tage hånd om barnet”. Kvinden og barnet indstilles til at blive anbragt på en familieinstitution.

I går aftes forsøgte (kvinden, red.) at begå selvmord og er indlagt på sygehuset. Parrets fællesbarn på syv måneder er pt. sammen med faderen.

Fra Instrukskommissionens beretning

Seks dage efter at parret er blevet adskilt, er det ved at gå helt galt: ”i går aftes forsøgte (kvinden, red.) at begå selvmord og er indlagt på sygehuset. Parrets fællesbarn på syv måneder er pt. sammen med faderen”, fremgår det af beretningen.

2 Gravide kvinder bliver presset

Fem ud af de 23 kvinder var gravide, da de blev adskilt fra mændene. For flere af kvinderne betød det søvnproblemer, manglende lyst til at spise og en usikker tid som gravid.

En af kvinderne var 17 år, manden er 10 år ældre. Kommunen skrev inden den fysiske adskillelse: ”Parret er på nuværende tidspunkt en velfungerende familie, og en adskillelse vil få meget store psykiske konsekvenser for begge parter, som er meget afhængige af hinanden.”

To dage senere blev parret adskilt. Kort efter beskrives kvinden som ”psykisk meget påvirket” af adskillelsen. ”Centret er meget bekymret over hendes psykiske tilstand plus det, at hun hverken spiser eller drikker særligt meget,” fremgår det af beretningen. Bekymringen fra myndighederne fortsætter i flere måneder, hvor parret er adskilt. Blandt andet står der, at kvinden ”virker på mange måder usikker og hun har ikke nogen, som hun kan bruge og søge til råds udover personalet. Manden kan på grund af reglerne ikke være ved hendes side hele tiden den første tid.” og ”…Der er udsigt til, at hun kommer til at føde for tidligt.”

3 Løjet ind og afstraffet

Af de 23 par er der én kvinde, som åbenlyst er i et tvangsægteskab. Her er der tale om en 16-årig kvinde, som var gift med 27-årig mand. Men da de kom til Danmark, blev de ikke registreret som ægtepar, men som søster og bror.

Efter at hun er startet i skole, fortæller hun, at hun er udsat for vold i hjemmet. Kvinden er gift med en 27-årig mand, som ellers er registreret som hendes bror. Det er hans familie, som hun er kommet til Danmark med. Af beretningen fremgår det, at ”Familien hun bor sammen med, har forbudt hende at tale med drenge og sagt til hende, at hun vil blive slået ihjel hvis hun gør det. Den yngste søn i familien (13 år) går i hendes klasse i skolen. Han holder øje med hende, og hvis hun har kontakt med eller bliver kontaktet af drenge i skolen, rapporterer han det, når de kommer hjem fra skole. Hun bliver efterfølgende afstraffet ved, at den yngste dreng får lov til at slå hende.”

Senere fortæller kvinden, at ”hun var tvangsgift med sin fætter, og at familien holdt ægteskabet hemmeligt i Danmark, fordi mindreårige ikke måtte være gift her.”

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge