Annonce
En ny undersøgelse viser, at små byer og landdistrikter er blevet mere attraktive at bo i efter coronaens indtog i Danmark. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Danmark

Småbyer er blevet mere attraktive: Corona og hjemmearbejde har fået os til at genoverveje vores postnummer

Siden coronavirussen gjorde sit indtog i Danmark, har mange af os fået andre værdier i hverdagen. Imens hjemmearbejde er blevet mere almindeligt, overvejer flere danskere at flytte længere væk fra storbyerne. Der er nemlig mange gode kvaliteter ved de mindre byer.

Flyttetanker: Danskernes livsglæde har i flere år været for nedadgående, men med coronaens indtog har den negative udvikling fået fart på. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Realdania og Videnscentret Bolius, hvor mere end 7000 danskere har deltaget.

Undersøgelsen viser flere klare tendenser. For selvom livsglæden generelt er dalende, er der forskel på situationen, alt efter hvor og hvordan man bor.

Særligt i hovedstaden og i byer med over 50.000 indbyggere har virussen ramt hårdt på livsglæden.

Omvendt er livskvaliteten højest på landet og i byer med under 10.000 indbyggere - og det både før og under coronakrisen.

Samtidig mener halvdelen af de 25-49-årige, at coronakrisen har gjort landet og små byer mere attraktive at bo i, mens kun hver femte mener, at det er blevet mere attraktivt at bo i byen.

Boligtypens betydning

Imens livskvaliteten er dårligst i de større byer, er det særligt de, som bor i lejligheder, der har oplevet negative effekter af coronakrisen.

- Ud over at være vores hjem har boligen det seneste år også skulle fungere som arbejdsplads og klasselokale for mange danskeres vedkommende. Her viser vores undersøgelse tydeligt, at antallet af kvadratmeter og typen af bolig har haft en direkte betydning for, hvor tilfredse vi har været med tilværelsen under corona, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

I kommuner som Ærø, Lemvig og Hedensted samt en række forstadskommuner uden for hovedstaden er danskerne generelt blevet gladere for deres bolig. Samtidig er byboere i København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Randers blevet mindre glade for deres bolig.

Nøgletal fra undersøgelsen

  • Danskernes oplevede livskvalitet er i undersøgelsen målt på en skala fra 0-10. I 2019, da den nye coronavirus endnu ikke var opstået, var gennemsnittet 7,59. I 2020, da undersøgelsen blev lavet omkring den første coronanedlukning, var det tal faldet til 7,39. I år er faldet endnu kraftigere, og gennemsnittet for vores livskvalitet er 7,06.
  • Syv ud af 10 danskere oplever, at corona har påvirket deres livskvalitet. Flest i negativ retning (44 procent), mens 26,3 procent mener, at corona har medført positive forandringer.
  • Omkring en ud af 15 voksne danskere overvejer at flytte længere væk på baggrund af de digitale arbejdsmuligheder, som coronakrisen har givet. Særligt gælder overvejelsen for danskere bosat i hovedstadsområdet (10,9 procent) og i byer med over 50.000 indbyggere (9,4 procent). Flest går med overvejelserne i Hørsholm Kommune (17,5 procent). Hernæst Gentofte Kommune (17,4 procent) og Frederiksberg Kommune (15,5 procent).
  • Boligstørrelsen har afgørende betydning for vores syn på egen bolig under coronakrisen. Det er særligt danskere i små boliger, der er blevet mindre glade for deres boliger.
  • Det er særligt unge mennesker, som også oftere arbejder digitalt end ældre generationer, der overvejer at flytte længere væk fra deres arbejdsplads. 16,9 procent af de 25-39-årige går med disse overvejelser.

Flyttetanker i storbyen

Med corona er hjemmearbejde for mange danskere blevet en fast del af hverdagen, og det giver øget fleksibilitet. Det er også en af årsagerne til, at mere end hver tiende i hovedstadsområdet nu overvejer at flytte længere væk. Det er nemlig særligt de hjemmearbejdende, der har taget deres boligsituation op til genovervejelse. I nogle forstadskommuner er det helt op til 17 procent, der går med de overvejelser.

- Noget tyder på, at corona har sat tanker i gang hos en del danskere og fået flere til at genoverveje, hvor og hvordan de ønsker at bo. Om det resulterer i egentlig handling, vil tiden vise, siger Nina Kovsted Helk fra Realdania.

Hos den landsdækkende ejendomsmæglerkæde EDC genkender man i en vis grad allerede tendensen. Ifølge kommunikationschef Jan Nordmann foregår der stadig en nettotilflytning til de store byer, men den er blevet mindre, end den var for nogle år siden.

- Mit bud er, at det her er en mere langsigtet udvikling, som coronakrisen har givet ekstra fart på. Men mulighederne for hjemmearbejde samtidig med boligprisernes raketstigning særligt i de store byer gør, at nogle gerne flytter længere væk. Det er noget, vi har set over nogle år, men coronakrisen har katalyseret den udvikling, siger han.


Når man bor tættere på natur og landskaber, får man indlejret en rytme i hverdagen. Det handler blandt andet om støj, lys, vind og vejr. Det er nogle andre ting, som får betydning, og man opdager, at man i virkeligheden ikke går glip af så meget.

Pia Heike Johansen, forsker ved Center for Landdistriktsforskning på SDU


Fremskyndet tendens

Også Pia Heike Johansen, der forsker i livskvalitet på landet ved Center for Landdistriktsforskning på SDU, mener, at coronakrisen skubber på en udvikling, der allerede var i gang, hvor særligt yngre familier søger mod provinsen eller landområderne uden for de store byer.

- Corona har fået flere til at gøre noget nu, som de alligevel ville have gjort om et halvt år. Mange har opdaget, at de sidder på 60 kvadratmeter med tre børn, og det har fået dem til at overveje deres hverdagsliv.

Særligt spiller tre faktorer ind i overvejelserne, forklarer hun. For det første får man flere kvadratmeter for pengene ved at flytte ud af de store byer. For det andet kan man blive mere økonomisk uafhængig, og for det tredje kommer man tættere på naturen. Netop naturen har afgørende betydning for folks valg, siger hun.

- Når man bor tættere på natur og landskaber, får man indlejret en rytme i hverdagen. Det handler blandt andet om støj, lys, vind og vejr. Det er nogle andre ting, som får betydning, og man opdager, at man i virkeligheden ikke går glip af så meget, siger Pia Heike Johansen.

Sommerhuseffekten

Under coronakrisen har sommerhussalget slået rekord, og mange har søgt ud i feriehusene for at få et afbræk. Ifølge Pia Heike Johansen har det fået folk til at opdage kvaliteterne i yderområderne og indse, at det godt kan lade sig gøre at arbejde på længere afstand af arbejdspladsen. Dels på grund af mere hjemmearbejde, men også i forhold til transport.

- Selv dem, der ikke arbejder hjemme, har fundet ud af, at man godt kan arbejde, mens man rejser, og at offentlig transport ikke er så bøvlet, som man troede.

Det er det pulserende byliv, de mange oplevelser, nye trends, tanker og debatter, der gør det attraktivt at bo i byen, fortæller hun. Men corona har vist den anden side af medaljen.

- Vi har fået øje på, at alting spredes hurtigere i byerne. Både alt det, der er dejligt, men også de ting, vi ikke vil have.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling