Annonce
Det er lykkedes for Bravo Tours-topchef Peder Hornshøj sammen med andre investorer at købe Bravo Tours-navnet og kundedatabasen ud af det konkursramte Travelco Nordic. Det nye rejseselskab drives under navnet Bravo Tours af 1998 A/S. Pr-foto
Danmark

Skatteydere hænger på kæmperegning efter Bravo Tours-kollaps

Rejsegarantifonden lider sit største tab nogensinde efter en konkurs i Bravo Tours-ejeren Travelco Nordic. Et nyt selskab, der også hedder Bravo Tours, er straks begyndt at sælge rejser, og det er helt o.k., understreger garantifonden.

Charterrejser: "Bravo Tours er igen gode gamle Bravo Tours". Sådan lyder overskriften på rejseselskabets hjemmeside, men sandheden er mere kompliceret.

Danmarks fjerde største rejsearrangør, Bravo Tours-ejeren Travelco Nordic, er reelt gået konkurs og efterlader en trecifret millionregning til især de danske skatteydere.

Ifølge Rejsegarantifondens direktør, Birgitte Fjeldhoff, er der uden tvivl tale om det største tab i fondens historie, og det runder sandsynligvis 100 millioner kroner, fortæller hun til Avisen Danmark.

- Den præcise størrelse på tabet tør jeg ikke at sige noget om på nuværende tidspunkt, siger Birgitte Fjeldhoff.

Manøvren, der udløser det store tab, fremgik ikke af den pressemeddelelse, som Bravo Tours-topchef Peder Hornshøj udsendte tirsdag.

- Det er en kæmpe forløsning og en vanvittig stor glæde for mig, at jeg nu kan præsentere Bravo Tours med et nyt ejerskab, skrev Peder Hornshøj.

Giganttab

Forud var gået et langt forløb, hvor Travelco Nordic afleverede sit årsregnskab med stor forsinkelse. Regnskabet afslørede et giganttab i rejsekoncernen på 184 millioner kroner og en negativ egenkapital på 192 millioner kroner.

Dengang forklarede Peder Hornshøj, at man var på jagt efter en ny ejer, men det havde vist sig vanskeligt på grund af coronakrisen, der har lammet store dele af rejsebranchen. Den tomme pengekasse udløste, at Travelco Nordic-koncernen blev sendt i rekonstruktion. En rekonstruktion er en moderne udgave af fortidens betalingsstandsninger.

Tre hurtige om Travelco Nordic

  1. Travelco Nordic stod bag Bravo Tours og Sun Tours og var i 2019 Danmarks fjerdestørste rejsearrangør efter Spies, Apollo og TUI. Selskabet solgte 148.000 rejser i Danmark.
  2. Koncernen blev taget under konkursbehandling 23. oktober 2019 ved Skifteretten i Herning efter en mislykket rekonstruktion. 27. oktober meddelte en kreds af investorer, med Bravo Tours-topchef Peder Hornshøj i spidsen, at de havde købt de sunde dele ud af Travelco Nordic. 
  3. Nu drives rejsevirksomheden videre under navnet Bravo Tours af 1998 A/S. Samtidig skal Rejsegarantifonden nu dække tabet for de mange rejsekunder, der havde penge til gode i det gamle Bravo Tours, Sun Tours osv. 

Det fremgår dog af Statstidende, at Travelco Nordic allerede i sidste uge blev sendt i konkursbehandling af Skifteretten i Herning. Det er ud af dette konkursbo, at Peder Hornshøj sammen med andre investorer har købt Bravo Tours-navnet og kundedatabasen.

Det nye rejseselskab drives under navnet Bravo Tours af 1998 A/S.

Dermed hænger Rejsegarantifonden nu på at rede trådene ud for de tusindvis af rejsekunder, der enten har penge til gode fra rejser, der er aflyst på grund af corona, eller som har været tidligt ude og allerede bestilt rejser til næste år.

Optaget lån

Den foreløbige opgørelse viser, at Travelco Nordic havde optaget et lån i Rejsegarantifonden på 86 millioner kroner, som med sikkerhed er tabt. Selskabet havde stillet en garanti over for fonden på 30 millioner kroner, som kun er et lille plaster på såret. Rejsegarantifonden oplyser, at fonden havde krævet en større garanti fra Travelco Nordic, men at den aldrig nåede at blive stillet.

Rejsegarantifonden træder til, når rejsebureauer går konkurs, og tabene ligger som regel under 20 millioner kroner. Den hidtidige rekord stammer fra Calypso Verdensrejsers konkurs i 1996, der kostede fonden et tab på 28 millioner kroner.

Det er rejsebranchen selv, der skyder penge i Rejsegarantifonden. Hvis fonden løber tør for penge, kan den optage et banklån med statsgaranti, og herefter skal rejseselskaberne selv fylde hullet op over en kortere årrække.


Vi har set det før i andre konkurser. Det er ikke ulovligt, og det er ikke mærkeligt, men jeg kan godt forstå, hvis man undrer sig over det.

Birgitte Fjeldhoff, direktør, Rejsegarantifonden


I dette tilfælde reddes Rejsegarantifonden af en særlig hjælpepakke, som regeringen vedtog med et bredt politisk flertal i foråret. Her bevilgede politikerne en ramme på 300 millioner kroner til Rejsegarantifonden, som skal dække tabene på rejseselskaber, der går konkurs på grund af coronakrisen i 2020 og 2021.

Så det er meget belejligt, at politikerne hjalp med den garanti i foråret?

- Der er i hvert fald rigtig godt, som det ser ud nu, siger Birgitte Fjeldhoff.

Ikke ulovligt

Ifølge "det nye" Bravo Tours’ hjemmeside kan man allerede nu henvende sig for at købe rejser, mens tidligere kunder - fra før konkursen - må slå koldt vandt i blodet, før de modtager nærmere information.

Er der noget angribeligt i den metode, som det nye Bravo Tours har brugt til at komme på benene igen?

- Nej, vi har set det før i andre konkurser. Det er ikke ulovligt, og det er ikke mærkeligt, men jeg kan godt forstå, hvis man undrer sig over det, siger Birgitte Fjeldhoff.

Hun peger på, at Rejsegarantifonden løbende er blevet holdt orienteret om situationen i Travelco Nordic i den seneste tid. Hun har set, at der er blevet afgivet flere bud på at opkøbe de sunde rester af rejseselskabet, og det er det vigtigste.

- Nogle af de tidligere ejere kan godt købe ud af konkursboet, hvis man bare sikrer sig, at det er den rigtige pris, de betaler. Det er det, som forløbet med at indhente flere bud, har handlet om. Det viser jo, at der åbenbart ikke er en bedre pris på de aktiver, siger Birgitte Fjeldhoff.

Får penge tilbage

Den pris, som Peder Hornshøj og andre investorer har betalt, er ikke oplyst, men ifølge Birgitte Fjeldhoff vil købesummen tilgå konkursboet og indgå i en mulig tilbagebetaling til kreditorerne.

Hvordan skal forbrugere, der har penge i klemme i det gamle Bravo Tours, forholde sig?

- De skal forholde sig lidt afventende. De vil få tilbuddet om enten at få pengene tilbage fra Rejsegarantifonden, eller at få gennemført rejsen med det nye Bravo Tours. Det forudsætter, at man har købt en pakkerejse, men det har de fleste, siger Birgitte Fjeldhoff.

Hun forventer, at Rejsegarantifonden får overblik over situationen inden for nogle uger, hvorefter kunderne vil få besked. Man kan også holde sig orienteret via Rejsegarantifondens hjemmeside.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle