Annonce
Vi skal skrue ned for hastigheden i elektrificeringen, hvis elselskaberne skal kunne følge med. Det mener Lars Bonderup Bjørn, der er direktør for Ewii, et selskab der blandt andet leverer el, varme og fiber i trekantsområdet. Foto: Peter Leth-Larsen
Danmark

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Det danske elnet er nedslidt og presset af den grønne omstilling. Derfor skal det udskiftes, men elselskaberne har svært ved at følge med. Nu foreslår Ewii, at man forbyder varmepumper, hvor fjernvarme er en mulighed. Det kan give god mening, vurderer energiforsker, der ser en fordel for både klima og pengepung.

Klima: Den grønne omstilling er helt central i elektrificeringen: Vi skal væk fra brændselsbiler og oliefyr, i stedet skal vi have klimavenlige elbiler og varmepumper.

Men elektrificeringen presser vores elnet, som er slidt og gammelt. Det skal udskiftes, og det skal gå hurtigt, hvis ikke vi vil se en voldsom stigning i mængden af strømnedbrud. Så hurtigt, at elselskaberne har svært ved at følge med.

Det fortæller Lars Bonderup Bjørn, der er direktør i elselskabet Ewii. Han foreslår derfor, at vi skruer ned for elektrificeringen i nogle bestemte områder af landet.

- Jeg mener, at man politisk skal indføre en regel om, at bor man i et område med fjernvarme, skal man tilslutte sig det i stedet for at få egen varmepumpe, siger han og fortsætter:

- Det vil være et opgør med den fritvalgsideologi, vi har på området, men det vil medvirke til en bedre energiplanlægning og dermed færre nedbrud.

Fjernvarme bliver stadig mere klimavenligt, og det er billigere i forhold til integrationen af vedvarende energi, hvis vi udnytter og udbygger det. Det er en åbenlys bedre løsning end varmepumper i rigtig mange tilfælde.

Peter Sorknæs, lektor i energiplanlægning

Og fordelen ved mere fjernvarme stopper ikke der. Det kan ofte både være den billigste og mest klimavenlige vej at gå efter mere fjernvarme frem for varmepumper, medgiver lektor i energiplanlægning.

Varmepumper vinder frem

Ifølge Danmarks Statistik står varmepumper kun for knap fem procent af opvarmningen i Danmark, men opvarmningsformen blev næsten fordoblet fra 2016 til 2021 hjulpet frem af grønne tilskudsordninger.

Netop det grønne image, som varmepumper har, giver unægteligt bekymring for, at Ewii's forslag kan sætte en kæp i hjulet på den grønne omstilling.

Men det er i virkeligheden mere kompliceret end som så. Det vurderer Peter Sorknæs, der er lektor i energiplanlægning på Aalborg Universitet. For godt nok er varmepumper i hjemmet klimavenlige, når strømmen ellers kommer fra grønne kilder. Men fjernvarme kan også være ret grønt.

- Fjernvarme bliver stadig mere klimavenligt, og det er billigere i forhold til integrationen af vedvarende energi, hvis vi udnytter og udbygger det. Det er en åbenlys bedre løsning end varmepumper i rigtig mange tilfælde, slår han fast.

Udvid fjernvarmenettet

Peter Sorknæs` begejstring for fjernvarmenettet stopper ikke der. Han har for nyligt været med til at beregne, hvordan vi bedst og billigst får en klimaneutral varmeforsyning i Danmark.

Ifølge den beregning skal vi skrue voldsomt op for fjernvarmen i de kommende år. Helt konkret kommer omkring halvdelen af varmen i Danmark fra fjernvarme i dag, men i fremtiden må det tal gerne ligge på 63-70 procent ifølge beregningerne fra Peter Sorknæs og hans kollegaer fra Energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Sådan varmer vi op

Ifølge Danmarks Statistik kommer 55 procent af varmen i Danmark fra fjernvarmeanlæg.

17,9 procent er fra naturgas, og 10,3 procent er fra oliefyr.

4,5 procent bliver produceret med varmepumper lokalt.

Derudover er der pillefyr, brændeovne og en række andre mindre opvarmningsforme.

Men hvad så med varmepumperne, som i den grad er blevet fremført som fremtidens opvarmningsteknologi?

- De skal bruges i de områder, hvor fjernvarme ikke kan betale sig. Det er typisk lavere befolkede områder, og her er det helt klart individuelle varmepumper, der skal skiftes til.

Altså er det ifølge beregningerne fra Aalborg Universitet kun cirka en tredjedel af befolkningen, der skal have installeret varmepumper i de kommende år.

- Det er den fordeling, der vil give de laveste omkostninger for systemet som helhed, konkluderer Peter Sorknæs.

Fjernvarme er klimavenligt

Men forudsat at elnettet bliver udbygget tilstrækkeligt, og vi får stadig mere grøn strøm i kontakterne, ville det ikke være bedre for klimaet at skrue endnu mere op for varmepumperne i de danske hjem, og ned for fjernvarmen?

- Nej, for fjernvarmen har også udviklet sig i en langt mere klimavenlig retning, og det vil fortsætte de kommende år. For eksempel bliver der installeret store varmepumper på mange fjernvarmeanlæg, som kan stå for opvarmningen, når der er grøn strøm til det.  Overskudsvarme fra industri, supermarkeder og så videre bringer også klimaregnskabet for fjernvarme ned, vurderer Peter Sorknæs.

Hos brancheorganisationen Dansk Energi kan viceadministrerende direktør Anders Stouge godt se, at fjernvarme kan være en bedre løsning for visse forbrugere.

- Har man i forvejen har fjernvarme i området, er det som regel dét, man skal på. Men om det bedst kan betale sig samfundsøkonomisk at forstærke elnettet eller trække fjernvarme, det er individuelt fra område til område, lyder vurderingen.

Anders Stouge vil derfor ikke gå så langt som at støtte forslaget om en national tilslutningspligt på fjernvarme i områder, hvor det er en mulighed. En ordning, som kunne komme til at være en udvidet version af den tilslutningspligt, der indtil 2019 gav kommuner mulighed for at pålægge husejere pligt til at tilslutte sig fjernvarmenettet.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani