Annonce
Jens Ringsmose
Debat

SDU-rektor: Tre vigtige erfaringer med regionale uddannelsestilbud

Debat: For snart 25 år siden skrev SDU uddannelseshistorie. Dengang i 1998 så SDU – som en fusion mellem fire uddannelsesinstitutioner – dagens lys, og blev landets eneste universitet med en markant regional forankring og campusser i Kolding, Sønderborg, Esbjerg og Odense. Senere kom der også SDU-uddannelser til i Slagelse. SDU har således været regionalt forankret i mere end to årtier. Og med dygtige kandidater og forskning i international klasse bidrager vi i høj grad til udvikling, beskæftigelse og vækst mange forskellige steder i Syddanmark.

Nu står regionalisering højt på den politiske dagsorden, og landets universiteter skal 12. januar aflevere institutionsplaner til Uddannelses- og Forskningsministeriet. Planerne, der bl.a. indebærer en reduktion af uddannelsespladser i landets fire største byer, kommer til at danne grundlag for fremtidens uddannelseslandskab. I den forbindelse vil jeg dele tre vigtige SDU-erfaringer knyttet til regional tilstedeværelse:

1) Universiteterne leverer kvalitetsuddannelser baseret på forskning, og derfor er en lokal opbygning af forskningsmiljøer helt afgørende for succes. På et universitet skal uddannelse og forskning gå hånd-i-hånd, og der er derfor ingen vej uden om lokal forskningsopbygning.

2) Regionale campusser funger optimalt, når uddannelsesinstitutioner, kommuner og lokale interessenter samarbejder om projektet. Det er en omfattende og svær opgave at opbygge velfungerende universitetsuddannelser – og det er ikke en opgave, universitetet kan løfte alene.

3) Det kræver omtanke, tålmodighed og investeringer over tid, hvis unge skal vælge at studere på regionale campusser. Udover kvalitetsuddannelser er et godt studiemiljø, adgang til studiejobs og attraktive studieboliger i den sammenhæng væsentlige parametre.

Det leder mig til en sidste og meget vigtig erfaring: Man kan ikke spare sig til regionale uddannelsestilbud. SDU har i dag ca. 20 pct. af vores optag udenfor Odense. Vi overopfylder altså den politiske aftales ambitioner om regional tilstedeværelse.

Det kræver omtanke, tålmodighed og investeringer over tid, hvis unge skal vælge at studere på regionale campusser.

Men de mange regionale studiepladser er kun blevet en realitet, fordi SDU i Odense i alle årene har været et kraftcentrum, som har understøttet de regionale campusser gennem investeringer og tætte faglige samarbejder. Yderligere udflytning og opbygning af uddannelser uden for Odense vil derfor kræve endnu mere økonomisk kraft fra SDU i Odense. Derfor har vi også et klart budskab forud for de politiske forhandlinger: SDU bør få en betydelig rabat, så studiepladserne i Odense reduceres med væsentligt mindre end 10 pct. Det er kun fair og rimeligt, når vi optager ca. 20 pct. af universitetets studerende uden for Odense.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv