Annonce
Danmark

Gode råd: Sådan passer du på dig selv, på din julemad og undgår madspild


I år bliver det en lidt anderledes jul, end vi hidtil har oplevet. På grund af smittestigning i coronavirus, hvor årets store julefrokoster på arbejdspladserne og restauranterne er aflyst og det meste af julen fejres derhjemme.

Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kr. i julemåneden. Det er en rigtigt stor sum penge, derfor er det altid godt med et par nyttige råd.

Sørg for at spise dig igennem dit køleskab, køkkenskabe og fryseren flere uger før julen. Husk planlægning. Er I 6 mennesker til julefrokosten eller julemiddagen, så lad være med at lave mad til 10.

Planlæg dine juleindkøb i god tid, så du ikke ender med at stresse rundt i butikkerne den 23. december om aftenen og stå tæt på andre mennesker. I disse nye corona-tider handler det om planlægning og om at forebygge smitterisiko - husk derfor at handle ind alene, hav mundbind på, hold afstand og husk at spritte af.

Husk også på at de mindre supermarkeder holder åbent i julen, og du kan derfor sagtens nå at købe lige den type julemedister eller leverpostej, som du mangler.

Vi knokler for at opretholde en god hygiejne for vores nærmeste og os selv, og det er prisværdigt. Gør det du plejer og nulstil din hygiejne inden du tager af sted - vask dine fingre, hænder og underarme. Så har du i hvert fald gjort dit til at starte turen hygiejnisk.

Du kan sagtens anvende kurve og indkøbsvogne på normal vis i supermarkedet. Bare du spritter hænder og fingre af før og efter du hiver fat i en kurv eller en vogn. Dertil døjer vi ikke kun med corona, men også med øvrige hygiejniske problematikker.

Under julen Man kan sagtens holde en hyggelig jul uden at overspise - eller overfodre din skraldespand. Vi skal ikke hygge os mindre i julen - vi skal blot smide mindre ud.

Brug en lille smule mindre størrelse fade og tallerkener, tag maden gradvist frem på bordet og husk at opdele julemaden, når du gemmer den - derved får du det nemmere ved at genbruge den.


Man kan sagtens holde en hyggelig jul uden at overspise - eller overfodre din skraldespand. Vi skal ikke hygge os mindre i julen - vi skal blot smide mindre ud. Brug en lille smule mindre størrelse fade og tallerkener, tag maden gradvist frem på bordet og husk at opdele julemaden, når du gemmer den - derved får du det nemmere ved at genbruge den.


Husk at køle din mad ned hurtigt efter tilberedning og efter endt indtag ved julebordet. Overhold 3-timers reglen og nedkøl dine opvarmede madvarer fra de 65 til ned under 10 grader på mindre end tre timer.

Portionsopdel dine madrester og overvej om dine madrester skal opbevares i køleskab og genopvarmes indenfor 24 timer eller om maden skal en tur i fryseren til de senere juledage. Men pas på at din fryser ikke blot bliver et venteværelse til din skraldespand.

Ifølge Coop Analyse og Stop Spild Af Mad er netop disse nedenstående madvarer/retter noget, som folks oftest typisk har til overs fra julemiddagen. Herunder er der gode bud på at udnytte julemaden optimalt.

And, flæskesteg, kalkun, medister, gås, rødkål, hvide kartofler, brunede kartofler: Køl og genopvarm dagen efter.

Salat/waldorfsalat: Lav en lille skål til snackbordet. Ryst salaten fri for vand og emballer og køl den ned.

Ris a la mande: Emballer, køl og server dagen efter.

Ribs/marmelade: Køl og server evt. til æbleskiver dagen efter.

Chips til maden samt slik/chokolade til kaffen: Gem både de tomme chokoladeemballager, chips- og slikposer og omhæld rester fra skålene og gem det til dagene efter.

Småkager til kaffen: Omhæld kagerne fra skålene og opbevar dem i kagedåser med tætsluttende låg.

I januar, når pengepungen er lidt slankere og sidebenene er lidt tykkere. Derfor er det rigtigt rart, hvis man har gemt nogle gode julerester i fryseren, som man kan bruge som ekstra aftensmad eller frokost i januar - eller mikse dem med sunde, grønne ingredienser. Stegte rester af and kan fx. sagtens komme i en dejlig grøn salat.

Fryseren forhindrer eller bremser vækst af bakterier i de nedfrosne madvarer. Du bliver ikke syg af at spise produkter, der har ligget længere end den anbefalede tid i fryseren, men produkterne bliver kvalitetsmæssigt forringet.

Herunder er der et forsigtigt bud på holdbarhedsdatoer for at få lidt mere saft og kraft ud dine madvarer inden kvaliteten forringes markant, så frysevarerne transformeres fra mad til madspild.

Holdbarhed i fryseren ved minus 18 grader:

Hakket kød: 4 måneder, svinekød: 3-6 måneder

Oksekød: 1 år Lammekød: 1,5 år

Magert vildt: 1,5 år Fugl: 1 år

Fed fisk: 1-2 måneder Mager fisk: 3-6 måneder

Gravet og røget fisk: 3 til 4 uger Ost: 3 til 4 måneder.

Derved forhindrer du også at din fryser bliver en hangar til UFO’er - Uidentificerede Frosne Objekter.

Velbekomme, glædelig jul - og pas godt på hinanden.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen