Annonce
Kalle Magnusson fra Skallebølle på Fyn blev diagnosticeret med Leukæmi i 2017, da han var to et halvt år. Behandlingen foregik på Odense Universitetshospital og varede flere år, men i dag er han raskmeldt. I fremtiden risikerer børn som Kalle at skulle rejse længere for at få behandling. Privatfoto
Danmark

Provinsens kræftramte børn kan blive tvunget til København: Politikere og overlæge er rystede

Tre vestdanske regioner frygter, at Sundhedsstyrelsen er ved at centralisere store dele af børnekræftbehandlingen i København. Regionsrådsformænd og overlæge er rystede.

Sundhed: Skal børn med kræft kunne behandles så tæt som muligt på deres familie og hjem, eller skal flere kræftsyge børn i Danmark om få år behandles ét sted - på Rigshospitalet i København? I dag er der i både Aalborg, Aarhus og Odense specialiserede børnekræftafdelinger, men efter en arbejdsgruppe i godt et år har undersøgt fordele og ulemper, har Sundhedsstyrelsen ifølge tre regioner lagt op til at konkludere, at det er nødvendigt at centralisere store dele af behandlingen af kræftsyge børn.


Som forælder er det den værste situation at stå i at have et kræftramt barn. Den her usikkerhed oveni fortjener de simpelthen ikke.

Jesper Fisker, direktør, Kræftens Bekæmpelse


De planer giver på ingen måder mening, mener Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark, der i et fælles brev har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at sætte alle planer om centralisering i bero.

- Det drejer sig om kræftsyge børn og deres familier, der er i lange og intensive behandlingsforløb. Det er ikke en enkelt operation, der skal foretages, men et forløb på mellem 20 og 100 sygehusbesøg, og derfor er det afgørende, at behandlingen er så tæt som muligt på, hvor patienterne bor, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S), der kalder planerne for et udtryk for ”københavneri”.

Mangler fagligt belæg

Han mener ligesom Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V), at der ikke er fagligt belæg for at samle børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Den seneste årsrapport fra Dansk Børnecancerregister viser kun minimale forskelle på overlevelsesprocenterne og andelen af tilbagefald på de forskellige afdelinger. Odense Universitetshospital klarer sig endda lidt bedre end de øvrige, når det kommer til femårs-overlevelsen uden tilbagefald.

Regioner vil bremse centralisering

Ifølge Sundhedsstyrelsen blev arbejdsgruppen, som blandt andre Marianne Skytte Jakobsen fra OUH deltager i, nedsat i september sidste år, fordi der er en stigende kompleksitet i sygdomsudredning, behandling, behandlingsevaluering og bivirkningsmønstre, når det gælder kræft hos børn.

Arbejdsgruppen har blandt andet set på fordele og ulemper ved at centralisere behandlingen af børnekræft, og på et møde i oktober blev de påtænkte konklusioner præsenteret.

Arbejdsgruppens foreløbige plan om at samle børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet er havnet på bordet hos sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Det skyldes en henvendelse, hvor regionsrådsformændene i Midtjylland, Nordjylland og Sydjylland skriver med store bogstaver for at bremse centraliseringen.

Samtidig kritiserer regionerne, at de ifølge eget udsagn ikke har været involveret nok i planerne.

- Det her handler ikke om, at vi ikke ønsker den bedst mulige kræftbehandling. Vi mener bare ikke, at der er fagligt belæg for, at der er brug for en centralisering i Danmark. Vi leverer kræftbehandling i international klasse, uanset hvor i landet man bliver behandlet, siger Stephanie Lose.

Rystet overlæge

Det er ikke kun politisk, at meldingerne om en centralisering skaber dybe panderynker. På Odense Universitetshospital, hvor børnekræftafdelingen årligt modtager 35-40 nye patienter, forstår man intet af Sundhedsstyrelsens planer.

Marianne Skytte Jakobsen, ledende overlæge på OUH's børneafdeling, har siddet med i arbejdsgruppen. Alligevel kan hun ikke forklare, hvorfor Sundhedsstyrelsen lægger op til flytte store dele af de jyske og fynske børnekræftafdelinger til København. Også hun mener, at der alt for sent er blevet orienteret om planerne.

- Jeg kan slet ikke se, hvad vi skulle derovre. Der har ikke været et eneste argument, vi har fremført, som på nogen måde er blevet hørt, siger hun.

- Der er ingen evidens nogen steder i verden for, at man ændrer noget ved at centralisere, og det står der heller ikke noget om i rapporten (fra arbejdsgruppen, red.). Men på det sidste møde i arbejdsgruppen blev konklusionen lige pludselig, at Sundhedsstyrelsen ville komme med et udkast til en konklusion, der hed, at der var brug for en centralisering. Og så tænkte vi alle: Hvad? Har vi siddet til et møde, hvor vi alle overhovedet ikke har forstået, hvad der blev sagt - medmindre man havde planlagt på forhånd, hvad der skulle ske?

Heller ikke regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau har set nogen sundhedsfaglige argumenter for at samle børnekræftbehandlingen i København. Han tror derimod, det handler om et nybyggeri: I 2025 skal Region Hovedstadens nye børnehospital, Børneriget, stå klar, og det har ledig plads.

Onkologi

  • 200 børn i alderen 0-18 år får hvert år konstateret kræft i Danmark.
  • Omkring halvdelen af dem bliver ifølge DR behandlet på Rigshospitalet. Resten fordeler sig med flest på Aarhus Universitetshospital, derefter Odense Universitetshospital. Aalborg Universitetshospital har færrest.
  • Kræft er ansvarlig for 20 procent af samtlige dødsfald hos børn over et år, skriver DR.

Men den teori afviser Rigshospitalet over for Avisen Danmark:

"Aktuelt er der ikke planlagt en udvidelse af børneonkologien i forbindelse med planlægningen af Børneriget, som tages i brug i 2025. Der skal i givet fald ske en omprioritering, såfremt børneonkologien besluttes samlet hos os, skriver sygehuset, der dog samtidig bekræfter, at man lige nu forbereder sig på måske at skulle være samlingspunkt for børnekræftbehandling".

"Rigshospitalet arbejder aktuelt med en plan for fremtidig istandsættelse og brug af de lokaler, der nu står tomme i Centralkomplekset, efter at Nordfløjen er taget i brug. I denne plan er der foretaget en reservation til midlertidig placering af børneonkologien såfremt en samling på Rigshospitalet bliver besluttet af Sundhedsstyrelsen", skriver Rigshospitalet således i et svar til Avisen Danmark.

Tavs minister

Sundhedsstyrelsen vil hverken be- eller afkræfte, at der er planer om at flytte store dele af børnekræftbehandlingen til Rigshospitalet og vil heller ikke stille op til interview. I et skriftligt svar oplyser styrelsen, at ”arbejdsgruppen har således ikke færdiggjort arbejdet og der er behov for fortsatte drøftelser, inden der kan konkluderes herpå”.

Derudover afviser styrelsen kritikken af, at de vestdanske regioner ikke skulle været blevet hørt og oplyser, at næste møde i arbejdsgruppen er planlagt til at finde sted i december. Det er uvist, om der bliver brug for flere møder.

Heller ikke sundhedsminister Magnus Heunicke vil stille op til interview, fordi arbejdet i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe endnu ikke er afsluttet.

Hos Kræftens Bekæmpelse tør man ikke spå om, hvilke konsekvenser det vil have at centralisere børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Men der er brug for en hurtig afklaring, lyder det.

- Hver eneste gang, der er debat om kvaliteten i sundhedsvæsenet, bliver patienterne bekymrede. Derfor er vores råd til Sundhedsstyrelsen, at der hurtigst muligt skal komme en afklaring, og at de får foretaget drøftelserne, hvor alle dem, der har den faglige forstand, bliver inddraget. Som forælder er det den værste situation at stå i at have et kræftramt barn. Den her usikkerhed oveni fortjener de simpelthen ikke, siger direktør for Kræften Bekæmpelse Jesper Fisker.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Autist fængslet for fjerde gang for at krænke mindreårige - forening ønsker bedre indsats i fængslerne og retsvæsenet

Danmark For abonnenter

27-årige Liv er klimabevidst, men køber ikke frugt og i sæson: - Vi har ikke taget højde for globaliseringen, siger ekspert

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Podcasts

Lyt til 'Danmark fortæller': 16-årige Tilde begik selvmord - I dag kan Lotte tænke på sin datter uden at græde

Indland

Fare for kvælning for børn: Jelly-produkter solgt i Aarhus og Esbjerg kaldes tilbage

Udland

Prognose antyder sejr til Trudeau i canadisk valg

Debat

Kronik: Kampen mod Lukashenko - Anerkend Belarus’ legitime eksil-regering nu

På et hotel i Vilnius i Litauen sidder en journalist fra Belarus i to timer og fortæller, bliver ved og ved. Hun fortæller, hvordan hun pludselig blev revet ud af en af de fredelige demonstrationer i Minsk, kidnappet, truet med at blive dræbt og derefter smidt i fængsel til vold og tortur, inden hun efter ti dage slap ud og hurtigt derefter sørgede for at forsvinde helt ud af landet.

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Prisstigning: Det lille lyserøde kort, der er bevis for, at man kan finde rundt i pedaler, gearstang og færdselsregler, er i høj kurs. Der er rekordlange ventetider på at komme op til prøve, og flere må vente måneder på at kunne kalde sig bilist.

Erhverv

Bekymring for mulig kinesisk konkurs rammer børsen i Japan

Det japanske aktiemarked åbnede tirsdag negativt med et fald på over to procent.

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Danmark

Supersygehuse sprængte budgetter og tidsfrister: Endelig rejsegilde på Nyt OUH

Danmark

Flere kvinder gør det selv: - Jeg vidste ikke, at jeg kunne - men så kunne jeg godt, og det er da mega fedt

Danmark

Beboere på Kærshovedgård har overtrådt loven tusindvis af gange

Danmark For abonnenter

“Scholzomaten” har kurs mod kanslerposten: Ni tyskere svarer på hvorfor

Erhverv

Rejsebureau forudser travlhed efter USA-genåbning

Kultur

Store skuespillerpriser til mor og søn

Debat For abonnenter

Anders Samuelsen: Løkkes comeback skaber panderynker både i blå og rød blok