Annonce
Kalle Magnusson fra Skallebølle på Fyn blev diagnosticeret med Leukæmi i 2017, da han var to et halvt år. Behandlingen foregik på Odense Universitetshospital og varede flere år, men i dag er han raskmeldt. I fremtiden risikerer børn som Kalle at skulle rejse længere for at få behandling. Privatfoto
Danmark

Provinsens kræftramte børn kan blive tvunget til København: Politikere og overlæge er rystede

Tre vestdanske regioner frygter, at Sundhedsstyrelsen er ved at centralisere store dele af børnekræftbehandlingen i København. Regionsrådsformænd og overlæge er rystede.

Sundhed: Skal børn med kræft kunne behandles så tæt som muligt på deres familie og hjem, eller skal flere kræftsyge børn i Danmark om få år behandles ét sted - på Rigshospitalet i København? I dag er der i både Aalborg, Aarhus og Odense specialiserede børnekræftafdelinger, men efter en arbejdsgruppe i godt et år har undersøgt fordele og ulemper, har Sundhedsstyrelsen ifølge tre regioner lagt op til at konkludere, at det er nødvendigt at centralisere store dele af behandlingen af kræftsyge børn.


Som forælder er det den værste situation at stå i at have et kræftramt barn. Den her usikkerhed oveni fortjener de simpelthen ikke.

Jesper Fisker, direktør, Kræftens Bekæmpelse


De planer giver på ingen måder mening, mener Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark, der i et fælles brev har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at sætte alle planer om centralisering i bero.

- Det drejer sig om kræftsyge børn og deres familier, der er i lange og intensive behandlingsforløb. Det er ikke en enkelt operation, der skal foretages, men et forløb på mellem 20 og 100 sygehusbesøg, og derfor er det afgørende, at behandlingen er så tæt som muligt på, hvor patienterne bor, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S), der kalder planerne for et udtryk for ”københavneri”.

Mangler fagligt belæg

Han mener ligesom Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V), at der ikke er fagligt belæg for at samle børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Den seneste årsrapport fra Dansk Børnecancerregister viser kun minimale forskelle på overlevelsesprocenterne og andelen af tilbagefald på de forskellige afdelinger. Odense Universitetshospital klarer sig endda lidt bedre end de øvrige, når det kommer til femårs-overlevelsen uden tilbagefald.

Regioner vil bremse centralisering

Ifølge Sundhedsstyrelsen blev arbejdsgruppen, som blandt andre Marianne Skytte Jakobsen fra OUH deltager i, nedsat i september sidste år, fordi der er en stigende kompleksitet i sygdomsudredning, behandling, behandlingsevaluering og bivirkningsmønstre, når det gælder kræft hos børn.

Arbejdsgruppen har blandt andet set på fordele og ulemper ved at centralisere behandlingen af børnekræft, og på et møde i oktober blev de påtænkte konklusioner præsenteret.

Arbejdsgruppens foreløbige plan om at samle børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet er havnet på bordet hos sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Det skyldes en henvendelse, hvor regionsrådsformændene i Midtjylland, Nordjylland og Sydjylland skriver med store bogstaver for at bremse centraliseringen.

Samtidig kritiserer regionerne, at de ifølge eget udsagn ikke har været involveret nok i planerne.

- Det her handler ikke om, at vi ikke ønsker den bedst mulige kræftbehandling. Vi mener bare ikke, at der er fagligt belæg for, at der er brug for en centralisering i Danmark. Vi leverer kræftbehandling i international klasse, uanset hvor i landet man bliver behandlet, siger Stephanie Lose.

Rystet overlæge

Det er ikke kun politisk, at meldingerne om en centralisering skaber dybe panderynker. På Odense Universitetshospital, hvor børnekræftafdelingen årligt modtager 35-40 nye patienter, forstår man intet af Sundhedsstyrelsens planer.

Marianne Skytte Jakobsen, ledende overlæge på OUH's børneafdeling, har siddet med i arbejdsgruppen. Alligevel kan hun ikke forklare, hvorfor Sundhedsstyrelsen lægger op til flytte store dele af de jyske og fynske børnekræftafdelinger til København. Også hun mener, at der alt for sent er blevet orienteret om planerne.

- Jeg kan slet ikke se, hvad vi skulle derovre. Der har ikke været et eneste argument, vi har fremført, som på nogen måde er blevet hørt, siger hun.

- Der er ingen evidens nogen steder i verden for, at man ændrer noget ved at centralisere, og det står der heller ikke noget om i rapporten (fra arbejdsgruppen, red.). Men på det sidste møde i arbejdsgruppen blev konklusionen lige pludselig, at Sundhedsstyrelsen ville komme med et udkast til en konklusion, der hed, at der var brug for en centralisering. Og så tænkte vi alle: Hvad? Har vi siddet til et møde, hvor vi alle overhovedet ikke har forstået, hvad der blev sagt - medmindre man havde planlagt på forhånd, hvad der skulle ske?

Heller ikke regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau har set nogen sundhedsfaglige argumenter for at samle børnekræftbehandlingen i København. Han tror derimod, det handler om et nybyggeri: I 2025 skal Region Hovedstadens nye børnehospital, Børneriget, stå klar, og det har ledig plads.

Onkologi

  • 200 børn i alderen 0-18 år får hvert år konstateret kræft i Danmark.
  • Omkring halvdelen af dem bliver ifølge DR behandlet på Rigshospitalet. Resten fordeler sig med flest på Aarhus Universitetshospital, derefter Odense Universitetshospital. Aalborg Universitetshospital har færrest.
  • Kræft er ansvarlig for 20 procent af samtlige dødsfald hos børn over et år, skriver DR.

Men den teori afviser Rigshospitalet over for Avisen Danmark:

"Aktuelt er der ikke planlagt en udvidelse af børneonkologien i forbindelse med planlægningen af Børneriget, som tages i brug i 2025. Der skal i givet fald ske en omprioritering, såfremt børneonkologien besluttes samlet hos os, skriver sygehuset, der dog samtidig bekræfter, at man lige nu forbereder sig på måske at skulle være samlingspunkt for børnekræftbehandling".

"Rigshospitalet arbejder aktuelt med en plan for fremtidig istandsættelse og brug af de lokaler, der nu står tomme i Centralkomplekset, efter at Nordfløjen er taget i brug. I denne plan er der foretaget en reservation til midlertidig placering af børneonkologien såfremt en samling på Rigshospitalet bliver besluttet af Sundhedsstyrelsen", skriver Rigshospitalet således i et svar til Avisen Danmark.

Tavs minister

Sundhedsstyrelsen vil hverken be- eller afkræfte, at der er planer om at flytte store dele af børnekræftbehandlingen til Rigshospitalet og vil heller ikke stille op til interview. I et skriftligt svar oplyser styrelsen, at ”arbejdsgruppen har således ikke færdiggjort arbejdet og der er behov for fortsatte drøftelser, inden der kan konkluderes herpå”.

Derudover afviser styrelsen kritikken af, at de vestdanske regioner ikke skulle været blevet hørt og oplyser, at næste møde i arbejdsgruppen er planlagt til at finde sted i december. Det er uvist, om der bliver brug for flere møder.

Heller ikke sundhedsminister Magnus Heunicke vil stille op til interview, fordi arbejdet i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe endnu ikke er afsluttet.

Hos Kræftens Bekæmpelse tør man ikke spå om, hvilke konsekvenser det vil have at centralisere børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Men der er brug for en hurtig afklaring, lyder det.

- Hver eneste gang, der er debat om kvaliteten i sundhedsvæsenet, bliver patienterne bekymrede. Derfor er vores råd til Sundhedsstyrelsen, at der hurtigst muligt skal komme en afklaring, og at de får foretaget drøftelserne, hvor alle dem, der har den faglige forstand, bliver inddraget. Som forælder er det den værste situation at stå i at have et kræftramt barn. Den her usikkerhed oveni fortjener de simpelthen ikke, siger direktør for Kræften Bekæmpelse Jesper Fisker.

Forsiden netop nu
Danmark

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Danmark

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Danmark For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Podcasts

Lyt: Mads og Lena vil vise Udkantsdanmark gennem "Årgang 2020"

Indland

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Udland

Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

Udland

Den amerikanske rocksanger Meat Loaf er død, 74 år

Den amerikanske rocksanger og skuespiller Michael Lee Aday, kendt som Meat Loaf, er død, 74 år.

Danmark For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Hedensted: Halvanden måneds kamp mod DSB slutter nu med en lykkelig udgang for 16-årige Phillip Rytter Jensen fra Hedensted.

Podcasts

Lyt: Stædig og sej men uden overblik - Årsager til Kristian Thulesen Dahls nedtur findes i barndommens Nørre Snede

Han kan tale solen sort, han er fantastisk til tal, og så er han sej, lyder de positive bedømmelser af Kristian Thulesen Dahl fra to politiske reportere i podcasten "Ugens vigtigste".

Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Indland

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Danmark

Politifolk uenige om hvordan minkplan endte på regeringsmøde

Erhverv

Færre vejrskader med til at give Topdanmark rekordoverskud

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Justitsministeren i debatindlæg: Vi skal holde hånden under fængselsbetjentene