Annonce
Debat

Pacifisme er ikke passivitet

Vi danskere har et særligt forhold til Nordahl Grieg, som ikke engang hans norske landsmænd har. Griegs mesterværk "Kringsatt Av Fiender" fra 1936 fik melodi af en dansker, og er fortsat en udbredt og samlende fællessang.

Griegs værk bliver fortsat nyfortolket. Således her i avisen, der den 4. maj bragte et flot erindringsbillede af Niels Kristian Knudsen om sin far på krigens tid. Undervejs kom et forsøg på at udnytte Grieg til et opgør mod pacifismen. Jeg prøver så her på det modsatte.

Knudsen fortæller, at Grieg deltog i et engelsk luftangreb på Tyskland, hvor han omkom - men overser at Grieg ikke var med på flyet som soldat, men som krigskorrespondent. Grieg var for det meste en kriger uden våben. Han var også Moskvaglad kommunist samt krigsmodstander, hvilket ikke var en nem kombination.

Griegs kendte sang er et markant opråb om at kæmpe for en fredelig verden uden våben: "Her er dit vern mot vold, her er dit sverd: troen på livet vårt, menneskets verd". Trods dette var Grieg desværre ikke helhjertet med hos pacifisterne, hvor den aktive kamp netop sker uden våbenmagt. Han havde som en del andre krigsmodstandere undtagelser klar, til f.eks. hvis selve folket måtte vågne til væbnet kamp mod undertrykkerne.

Griegs væsentligste budskab var dog tiltroen til en handlingens humanisme i os alle. Dette gav han direkte til danskerne i 1943 via BBC, kort før sin død. I sin tale skelnede Grieg omhyggeligt mellem tyskeren, og så de egentlige nazister: "Med dem har Danmark, nettopp i sin ånds lidenskapelige krenkethet, sitt oppgjør å ta". Men Grieg opfordrede især danskere og nordmænd til aldrig at glemme at:

"Der finnes et annet Tyskland, og om det er pint til underkastelse eller om det er beruset av medgang, skal vi kalle på det. Ansikt til ansikt med dansk følelse av menneskeverd så nær og så fjern, vil det annet Tyskland kunne finne seg selv. Danmarks milde natur kan hjelpe til seieren, tross alt!"

Griegs drøm om en fredsaktiv krigsmodstand spirede langt mere effektivt frem i hans hjemland, hvor lærerne kæmpede en brav kamp mod Vidkun Quislings tyskvenlige regime, der krævede en nazificeret undervisning. Lærerne nægtede konsekvent at adlyde, selv mens hundredvis blev smidt i arbejdslejre for modstanden. De vandt deres våbenløse kamp, Quisling måtte aflyse projektet og stod stærkt svækket tilbage.

Tom Vilmer Paamand
Forsiden netop nu
Podcasts

Lyt: Wammen fik sin finanslov, og Messerschmidt fik sin modkandidat

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Danmark

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Podcasts

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Indland

Tillidsmand på B.T.: Tillid til Dyrby har fået alvorligt knæk

Udland

Omikron-smitte får Johnson til at aktivere Englands plan B

Kultur For abonnenter

Karen Beldring optrådte i Operaen med verdensnavnet Efterklang: - Jeg befinder mig godt i rollen som korsanger

Den 21. november i år gik Karen Beldring på scenen i Operaen i København. Et af landets vel nok største indiebands, Efterklang, havde spillet en del af deres koncert, før hun skulle med på scenen, og i et kort øjeblik lod lysmanden salen oplyse, så hun kunne se den fulde sal og de mange ansigter, der kiggede op mod scenen.

Danmark

Her er de mest googlede ord og navne i år

Det er især coronapandemien og coronatest, som danskerne har interesseret sig for i år - og så selvfølgelig fodbold.

Udland

Canada slutter sig til diplomatisk boykot af OL i Kina

Canada slutter sig til den diplomatiske boykot af vinter-OL i Kina i februar 2022.

Danmark

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

Danmark

Minister varsler nye værktøjer til inddrivelse af skattegæld

Danmark

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Danmark

Skoleelever hjemsendes fra og med 15. december

Erhverv

Rekordmange ledige stillinger - virksomheder afviser ordrer

Indland

Eventbranche vil have kompensation hvis julefrokoster aflyses

Indland

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Debat

Kronik: Stort klimaansvar påhviler vores nyvalgte byrødder