Annonce
Venstres formand, Jakob Elleman-Jensen (V), oplyste tidligere på måneden, at Venstre vil anbefale en rigsretssag mod sin tidligere næstformand Inger Støjberg - men at de enkelte medlemmer er frie til at stemme, som de ønsker. Ni medlemmer, inklusive Inger Støjberg, har indikeret, at de stemmer imod. (Arkivfoto). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

OVERBLIK: Stort flertal sender Støjberg i rigsret

Tidligere på året stod det klart, hvem der stemmer for og imod en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Et stort flertal af Folketingets partier har tidligere oplyst, at de tirsdag stemmer for en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en sag om adskillelse af asylpar.

Der danner sig et billede af 145 mandater for en rigsretssag og 30 mandater imod. De fire nordatlantiske medlemmer af Folketinget er ikke talt med.

Her er et overblik over, hvor de enkelte partier står (antal mandater i parentes):

For rigsretssag:

* Socialdemokratiet (48):

- Det er vigtigt for Socialdemokratiet at gøre klart, at en minister både kan og skal sætte den politiske retning, herunder kunne udfordre og sætte spørgsmålstegn ved embedsværkets vurderinger og indstillinger og lade dem afsøge alternativer i arbejdet med politiske løsningsforslag.

- Dette må dog selvsagt ikke føre til, at en minister - trods flere advarsler - er ansvarlig for, at der iværksættes en klart ulovlig administration, har statsminister Mette Frederiksen udtalt.

* De Konservative (12):

- Lov er lov, og lov skal holdes, uanset hvem vi er, og hvad vi i øvrigt står for, har gruppeformand Mai Mercado (K) skrevet på Facebook.

* Radikale Venstre (15):

- Nu har også uvildige advokater talt. Der er begået lovbrud. Ingen er hævet over loven. Det er oplagt at få sagen for rigsretten, har retsordfører Kristian Hegaard (R) skrevet på Twitter.

* Enhedslisten (13):

- For mig at se er der ingen tvivl om, at Inger Støjberg bør stilles for en rigsret, har retsordfører Rosa Lund (EL) udtalt.

* SF (15):

- For SF er det principielt, at man som minister handler inden for lovens rammer. Nu skal sagen vurderes af rigsretten, og så er det op til den, om der i sidste ende kan fældes en dom, har SF's retsordfører, Karina Lorentzen, skrevet på Twitter.

* Liberal Alliance (3):

- At Folketinget i denne situation skulle sige, at den sag vil vi ikke have prøvet ved en domstol, kan jeg slet ikke forestille mig, har folketingsmedlem Ole Birk Olesen (LA) udtalt.

* Alternativet (1):

- Advokaternes vurdering af Instrukskommissionens rapport bekræfter kun Alternativets holdning om, at Inger Støjberg skal for en rigsret, har partiets medlem af Folketinget, Torsten Gejl, udtalt.

* Løsgængere (6):

Derudover har løsgængerne Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Orla Østerby, Jens Rohde og de tre løsgængere, der tilsammen kalder sig Frie Grønne, alle anbefalet en rigsretssag.

* Venstre (32):

Venstre kommer til at anbefale en rigsret mod Inger Støjberg, men medlemmerne af folketingsgruppen stilles frit til at stemme, som de vil. 32 af de 41 medlemmer har indikeret, at de vil stemme for en rigsret.

Imod rigsretssag:

* Dansk Folkeparti (16):

- Inger Støjberg er udsat for en hetz uden lige, har Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, skrevet på Facebook. Hans parti mener ikke, at der er belæg for en rigsretssag.

* Nye Borgerlige (4):

- For os er det fuldstændig afgørende, at der ikke er ét eneste vidne, der siger, at ministeren (Inger Støjberg, red.) har beordret dem til at gøre noget ulovligt, har partileder Pernille Vermund udtalt.

* Lars Løkke Rasmussen (1):

Løsgænger Lars Løkke Rasmussen var statsminister, da lovbruddene fandt sted, men er frikendt af Instrukskommissionen. Han stemmer imod en rigsretssag.

* De ni fra Venstre (9):

Inger Støjberg og otte andre Venstre-medlemmer af Folketinget vil stemme imod en rigsretssag.

Blandt de otte er formanden for Folketingets retsudvalg, Preben Bang Henriksen, og udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen. De øvrige seks er Thomas Danielsen, Mads Fuglede, Britt Bager, Hans Christian Schmidt, Kristian Pihl Lorentzen og Peter Juel-Jensen.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge